2020 m. kovo 4 d., trečiadienis

PVC grindų danga



PVC grindys - ta dalis, kurioje aš dalyvavau ir dalyvavau pagrinde vienas. Tai kaip ir gaunasi, kad visai keliuosi uodegą ir didžiuojuosi atliktu darbu. O šiaip tai, jei turite rankas ir lygias grindis - jūs esate PVC grindaklojys. Tai visiškai DIY produktas ir šį darbą gali atlikti bet kas - vadinasi - ir jūs!

Tradiciškai pradėkime nuo kainų (130 kv.m, paklota, pirkta su atsarga 145 kv.m,):

Moduleo Impress Castle oak 55152 PVC dailylentės 3475 EUR - 24 EUR/ kv.m. - kiek žinau šiandien, t.y. jau po 2 metų,  kainos stipriai šovusios į viršų;
Klijai ir instrumentai (šukos su geležtėmis, 2 kamštinės mentelės) - 186 EUR;
Pagalbinis darbas 50 EUR;
Savaime išsilyginantis mišinys (67 kv.m.) 584 EUR;
Išlyginamojo sluoksnio liejimas 267 EUR (4 EUR/kv.m.);
VISO 4562 EUR už 130 kv.m. arba 35 EUR/kv.m. neskaitant savo darbo klijuojant grindis.

Viską pirkome Vilniuje, Dangų centras salone - labai paslaugi ir operatyvi vadybininkė Inesa, email: inesa@dangucentras.lt, 8 620 71440, direktorius padėjo su praktiniais patarimais, kaip grindis kloti. Rekomenduoju.

Pradėkime nuo II a., kur grindų danga atsirado pirmiausia. Perdangą mes darėmės taip pat patys, finalinis sluoksnis, ant kurio klijavome PVC buvo Durelio plokštės - čia jau ir nebesiplėsiu - pasiskaitykite mano išsamų straipsnį "Perdanga".
I a. mano grindys yra plokštuminiai pamatai. Nors ir turėjau vilčių, kad galima būtų iš karto klijuoti PVC dangą, bet supratau ir pats, kai jau ant keturių kojų klojau tas stebuklingas lenteles, kad tokio lygio plokštuminius pamatus galima gauti nebent liejant didelį plotą kokiam prekybcentriui ar sandėliui. Kuomet yra mažas plotas, išlindę vamzdžiai ir kiti niuansai - taip grindys neišsilies. Taigi reikėjo išlyginamojo sluoksnio, kurį man išliejo Ruslano kolektyvas. Jie man darė ir vidaus apdailos darbus. Kontaktus rasite straipsnyje "Vidaus sienų apdaila". Išlyginamasis sluoksnis išssiliejo, bet dabar atkreipiu dėmesį, ko neturėtumėte daryti - nepirkite pigiausio savaime išsilyginančio mišinio Sakret. Mums grindys suskilinėjo. Šio mišinio mums ir pritrūko, tad įsigijome kito, kurio čekyje neatpažinau - nėra pavadinimo - tai vat kitas mišinys kuo puikiausiai išsiliejo be jokių skilinėjimų. Tačiau įskilimai nebuvo dideli, tose vietose riebiau tepiau klijų ir manau tie įtrūkimai užsipildė it jau pusę metų nejaučiu jokių problemų.

Gerai, turime lygias grindis - tiek pirmame, tiek antrame aukštuose. Toliau jau klijavimas vyksta tokiu pat principu, tokiomis pačiomis medžiagomis ir įrankiais - nepriklausomai - ant betono ar Durelio plokštės klijuojama. Ant betono tik susinaudoja daugiau klijų, nes betonas toks labiau įgeriantis skysčius reikalas. Tiek betoninėse grindyse, tiek ant durelio plokštės neturėtų būti prilipusių iškilumų - juos reikia nuskusti. Jei yra išmuštų nedidelių duobučių - jas reikia kažkuom pertepti - ar išlyginamojo sluoksnio mišiniu, ar plytelių klijais, ar silikonu - iš principo kažkuo, ką turite po ranka. Taigi bet kokiom grindim prieš klojant PVC dangą reikia pasidaryti inspekciją keturiomis - aš tiesiog delnais praėjau kiekvieną grindų centimetrą ir esant reikalui prielipas nukrapštydavau, o duobutes užtaisydavau.

Jei prie šios foto pridėtumėm lipnią dažymo juostą, tai būtų viskas, ko jums reikia pakloti PVC grindims:


Gulsčiukas - pjauti PVC lentutėm išilgai, kampuotis - pjauti skersai, klijai (didžiajai daliai ploto  - paprasti, o sanmazgams - specialūs su kietikliu), klijų šukos, kamštinės medžiagos mentelė dangos prispaudimui, peiliukas (gali būti įprastas gipsui pjaustyti).

Kas man buvo labai super - tai, kad lenteles įpjauni, perlenki ir nulūžta - jokių spec. staklių, dulkių ir siurblių. Va taip va:


Labai patogu ir lentutes prisimatuoti - ne su liniuote, bet po priešpaskutine lentute dedi paskutiniąją, pristumi iki sienos galo ir pjauni - viena nupjauta dalis gulasi, kaip paskutinė, kita - kaip kitos eilės pirma lentutė. Žemiau bus šioks toks video - bus aiškiau, o dabar, apie tai, kaip aš klijavau.

Šiaip man labiausiai pasiteisino iš anksto susimatuoti ir susipjauti lentutes vienam kambariui - tarkime iš karto kokių 13 eilių. Lentutes gali susidėti nepriklijavus ir paskui klijuojant - niekas nepasikeičia. Lentutes aš susižymėdavau lipdukais su numeracija (eilės ir lentutės numeriu):


Vienu klijų tepimu paprastai suklijuodavau 4 eiles, pieštuku nusibrėždamas linijas kad iki tos linijos tepčiau klijus. Ties numatoma paskutine darbo dienos eile užsiklijuodavau dažymo juostą - būtų geriau, kad kitai diena nepasiliktų senų klijų, nes paskui tiesiog užima laiko juos nuo grindų pašalinti. Klijai tepami metalinėmis šukomis, prispaudžiami kamštine mentele ir viskas:



Įprastoms grindims naudojau UZIN KE 2000 S klijus. Atsakingiausias darbas - priklijuoti pirmąją eilę kambaryje (kartais ji eina per 2 kambarius). Ji eina ne palei siena, t.y. - ne pirma eilė, nes siena gali būti nelygi. Be to reikia iš anksto pasimatuoti - kad nebūtų vienoje kambario pusėje plačios lentos, o kitoje labai siauros  (tarkim 3 cm) - geriau, kad skirtinguose kambario galuose eitų vidutinio siaurumo lentutės. Tai va - ta pirmoji pagrindinė eilė turi būti tiesi tiesi - paskui jau eini ir į vieną, ir į kitą pusę nuo jos. Nepergyvenkite - priklijavus ir dar klijuojant antrą eilę - galima kažkiek paprievartaut tą pirmąją ir kiek pataisyt situaciją. Na ir su įprastomis grindimis matyt viskas. Čia šioks toks video silpnam šešetui, bet vis tiek kažkiek bus aiškiau apie ką aš čia:


Kiek kebliau yra su PVC lentučių klijavimui sanmazguose. Ten naudojami specialūs klijai su kietikliu, kurie pavirsta beveik į plastiką ir jei paliksi nenuvalytas vietas - jų vėliau ir nebenuvalysi. Be to klijai greitai stingsta ir idealu visą plotą pasidaryti vienu ypu, arba skelti per pusę ir daryti per dvi dienas, kai jau galima stotis ant priklijuotų grindų. Mes darėme taip, kaip matosi foto - pasidarėme tiltelius vaikščiojimui, išsitepėme visą plotą ir paskui tuos tiltelius patraukus greitai greitai daklijavome paskutinę eilę:



Dar reiktų paminėti, kad tik dušo padui dėjome plyteles, o viskas, kas už jo sanmazge, taip pat atskirame vonios kambary bei mažajame tualete - tos pačios PVC lentelės.

Ir kaip mes jaučiamės su šiomis grindimis? Labai gerai! Danga kiek minkštesnė net nei medis jei kas nors krenta, lengvai prižiūrima - mėlynių uogienės gali kristi - ne problema, kaip kad tarkime su alyvuotomis parketlentėmis. Gerai praleidžia grindinį šildymą. Minusų jokių nematau - labiausiai žavi tai, kad gali pats susidėti ir jaustis rimtu kailiu!

Dar keletas fotkyčių ir sudie!





O tankesniam bendravimui - susibėgam Facebook ir Instagram!

15 komentarų:

  1. Gražu, bet vistiek kirba toks klausimas, o kodėl ne medis? Juk pirkia :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia tokių klausimų gali būt ir daugiau - kodėl ne rūstai, o putplastis tarp OSB, kodėl PVC lubos, kodėl plastikiniai langai. Rekuperatorius garantuoja tikrai kokybišką orą viduje ir pašalina visus plastiko galimai keliamus blogius. O šiaip stačiau šiltą ir racionalų namą. Architektūra - tradicinė, nes man tai tikrai gražu.

      Panaikinti
    2. Dėl visų kitų išvardintų dalykų man klausimų nekilo, tiesiog mano gal čia bėda, kad medinių grindų ir to jausmo stovint basomis niekas negali pakeist. Bet čia jūsų namai, tik įdomu kokie PVC privalumai - praktiškumas? Kaina?

      Panaikinti
    3. Prsktiškumas, racionali kaiba, galima pačiam be didelių mokslų susikloti, galima nesunkiai pakeisti, jei kas nors su kokiu pjūklu netyčia supjaustytų, gerai šilumą perduoda.

      Panaikinti
  2. Praktiskumas ir kaina, gera parketelente tikrai kainuoja daug kaip ir brangesnis darbas...

    AtsakytiPanaikinti
  3. pirma grindys, po to sienu dažymas, kažkas naujo

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nuo šitų grindų be problemų sienų dažai nusivalytų, bet nereikėjo.

      Panaikinti
  4. O kur rinkotes grindis?
    Pritariu, kad tikrai nauja pirma deti grindis, o poto tvarkyti sienas..

    http://www.dangucentras.lt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, kur rinkausi grindis yra ir straipsnyje, ir jūsų klausime. Bet galiu pasikartoti - Dangų centre. Šiaip jei būtų nudažytos sienos, yra tokia pati tikimybė jas sutepti grindų klijais ar lentele įkalti sieną - tai ar taip, ar taip reikia saugotis. Šiuo atveju didesnės atsakomybė krito vidaus apdailininkams.

      Panaikinti
  5. Sveiki,
    kaip ten su tuo triukšmu tarp aukštų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smūginis garsas neblogai persiduoda. Dabar tik klausimas ar dėl to, kad skydinis nama, ar, kad perdanga be vatos. Bet tai tikrai ne PVC dangos rezultatas. Mums asmeniškai ne problema, bet kitiems tai galėtų būti problema.

      Panaikinti
  6. Smūginiai garsai tai suprantu sunkesnio daikto numetimas, durų trenksmai, taip? O kaip vaikščiojimas, kalbėjimas, ar girdisi? Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kalbėjimas nesigirdi vaikščiojimas - nesgirdu, jei ne kulnais, bet girdisi net tokie dalykai, kaip stipriai kalama kompo klaviatūra.

      Panaikinti
  7. Kokio storio išlygnamąjį sluoksnį pylėt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, kadangi pas mus visas pamatas - plokštuminis, tai išlyginamasis buvo reikalingas, kad pagrindas būtų lygus lygus ir perods ten maksimum 2 cm susidarė.

      Panaikinti