2019 m. birželio 29 d., šeštadienis

Vidaus sienų apdaila



Šiame etape mes nemažai dirbome patys - aš ir pusbrolis. Pubrolis - suskaičiavau  - dirbo apie porą mėnesių - čia ne savaitgalio talka ir už darbus atsiskaičiau. Glaistymą, dažymą ir plytelių klojimą atidavėme specialistams, o va gipso sukimą pasilikome sau. Nemažai šaunaus darbelio buvo nuveikta.

Pradėsiu nuo to, kad mūsų vidaus pertvaros, kaip ir išorinės sienos - iš SIP skydų. Taip gavosi dėl to, kad skydų pertvaros atliko ir nešančiąją funkciją. Atramai galima buvo dėti medinius statramsčius ir pildyti vata, bet konstruktoriui reikėjo skydų, man greičio - tai ir pasilikau, kad ir prie brangesnio, tačiau greitesnio SIP skydų vidinių pertvarų varianto.

SIP skydų sienos - tiek išorinės, tiek vidinės - leidžia labai paprastai susisukti gipsą net ir neprofesionalams, tokiems, kaip mes. Tokių sienų apdailos eiga yra sekanti:

1. Elektrikas (mano tėtis) flomasteriu sienose pažymi vietas, kur bus vedžiojami kabeliai;
2. Gipsasiuviai (aš ir mano pusbrolis) suka pirmą gipso sluoksnį palikdami kanalus kabeliams;
3. Elektrikas pravedžioja kabelius ir pasidaro didesnes nei rozečių dėžučių skyles (110 mm diametro) - susifotografuoja su atstumais nuo sienų ir grindų;
4. Išorinėse sienose kabelių garo izoliacijos sluoksnį kirtusias vietas, taip pat ir rozečių vietas papildomai sandariname SIGA juostomis;
5. Gipsasiuviai prisuka antrą gipso sluoksnį, paslėpdami visus kabelius ir skyles rozetėms;
6. Elektrikas prasigręžia tinkamo dydžio angas rozetėms ir sumontuoja rozečių dėžutes;
7. Sienų glaistymas ir dažymas / klijavimas plytelėmis.

O dabar apie euriukus:

Sienų glaistymas ir dažymas 2 kartus su medžiagomis 3388 EUR;
Papildomas samdomas darbas (sienų montavimas, gipso sukimas) 1870 EUR;
Gipskartonis 1108 EUR;
Plytelių klijavimas su medžiagomis 1199 EUR;
Plytelės 370 EUR;
Savirsriegiai 197 EUR;
Kitos medžiagos 121 EUR (dažymo juostos, vidaus medienos dažai;
Įrankiai 53 EUR;
VISO: 8306 EUR.

Elektros temos neliesime - bus atskiras įrašas, gal net įkalbėsiu ten tėtį parašyti, nes aš elektros ir bijau, ir neišmanau. Galvojau, kad išmoksiu, bet užsiėmiau kitais darbais ir iš tėčio patirties neperėmiau. Manau, kad įdomiausia šio straipsnio dalis - būtent gipso sukimas tiesiai prie pertvarų skydų, nemontuojant jokių metalinių profilių. Na tai ir važiuojam:

Gipso atsivežėme 241 lapus arba 6500 kg! Sakyčiau visai nebloga papildoma termo masė, kurią turėjom susinešti iš kiemo į namą:) Pasiskaičiavau, kokio ilgio gipso mums reikia - II aukštui rinkomės 200 ir 250 cm ilgio, kad lengviau būtų užsikelti ir mažiau būtų pjaustymo. Tuo tarpu pirmame aukšte pirmam sluoksniui pagrinde naudojom 250 ir 260 cm, o antram - 300 cm. ilgio gipsą, kurį, patrumpinus 24 cm, sukome kuo cielesniais lapais, kad būtų kuo mažiau sujungimų. Gipsą, kaip ir didžiąją dalį statybinių medžiagų pirkom iš Lankava:

Gipso tiekimas
Žemiau foto - keliame pirmus lapus. Foto taip pat matosi pastoliukai - juos pasiskolinau, bet man atrodo jie nėra brangūs kokiuose Ermitažuose. Labai palengvina gyvenimą:


Keletas foto elektros garbei įmetam - kol tėtis nesužymėjo, kur bus laidai, mes nieko negalėjome pradėti:

Paliekame kanalus kabeliams
Padaroma 110 mm, t.y. didesnė, nei elektros dėžutė, anga
Pravedamas kebelis į dėžutę
Žemiau foto matote - tokiu pat principu slepiami ir dūmų detektorių, judesio daviklių ir visi kiti kabeliai:




Tuo pačiu pusbrolis išpjovė palanges iš mums vieno artimo žmogaus senai paliktos medienos. Šios medienos mes panaudosime ir daugiau kur - lentynoms, baldeliams, dar kokioms nors detalėms:


Nu gerai, gerai - tema ne apie baldus, bet iš šios beveik 30 metų senumo eglės pas labai auksinių rankų žmogelį, kuris mums gamino gonkelės kolonas, pasigaminome suoliukus:


Ir tokius suolus:


Kas yra gerai su mano sienomis ir 2 gipso sluoksniais - tai, kad pirmame sluoksnyje gali naudoti atraižas. Verta pasilikti nejudintų sienų, į kurias sukeliautų ne tik pirmo, bet ir antro sluoksnio atraižos. Va pasižiūrėkite, kokia ekologija pas mus:


Kas liečia ekologiją - tai atliekų tikrai liko labai mažai. Žemiau foto - viena iš trijų kruvelių, susidariusių sukant gipsą. Manau tai tikrai nedaug:



O čia papildomai užsandariname tiek rozetes, tiek garo izoliacinės plėvelės sankirtą su kabeliu. Paskui elektros dėžutės bus paskandintos rotbande, kas mano manymu yra sandariau, nei užpūsti priešgaisrinėmis putomis. Vidinės pertvarose sandarumas nereikalingas - jas va užpūčiame priešgaisrinėmis putomis:


O čia jau vaizdas prisukus antrą gipso sluoksnį ir prasigręžus elektros dėžutės dydžio skyles:


Sukant antrą gipso sluoksnį, apačioje palikdavome apie 1 cm tarpelį, kurį vėliau apsipūtėm putomis. Negaliu nieko pagrįsti moksliškai, bet gali būti, kad tai padeda kažkiek amortizuoti smūginį garsą per sienas. Taip daro mūsų namo statytojai, darau ir aš - nėra čia ko dviračio išradinėti:):



Atskirai noriu paminėti, kad buvau išsianalizavęs ir pasiruošęs nusipirkti automatinį Festool DWC 18-4500 suktuvą, tuo metu vyko dar ir akcija - nemokamas akumuliatorius. Mačiau, kaip su jais smagiai dirba mūsų statytojai sips.lt ir pasiskaičiavau, kad pasinaudojęs jį visai neblogai parduočiau antroms rankoms su minus 100-150 EUR. Radau net pirkėją jam, bet atsirado geri žmonės, kurie paskolino instrumentą nemokamai. Štai tas įrankiukas - nuotraukoje - suktukas toks piktas - taip ir norisi turėti jį:)

Aš su šiuo instrumentu susisukau visą antrą aukštą - primečiau, kad jis man sutaupė apie porą darbo dienų, lyginant, jei sukčiau su paprastu suktuku. Tai jei būtų sukamas visas namas - gautųsi apie 5 sutaupytos dienos. Mano supratimu tai yra tikrai nemažai. Su šiuo suktuku gali viena ranka pasilaikyti gipsą, kita sukti - kaip automatas - įsideda berods 50 vnt. savisriegių juosta ir varai, varai, varai. Šios juostos tik porą eur brangiau nei palaidi savisriegiai (už tūkstantį vnt.) - perkuosi, kaip visada Ottensten. Čia tiek prirašiau, bet geriausiai esmė matosi šiame nekokybiškame video:


Einame toliau. O toliau pereiname prie sienų glaistymo ir dažymo bei plytelių klojimo. Čia jau mes nebesiveliame ir atiduodam darbus profesionalams. Vietinė jauna komanda iš Varėnos raj. - Statybos Apdailos Darbai su Ruslanu, Ryčiu ir Gyčiu. Ruslano tel. 861325523. Su jais mainais į tikrai patrauklią kainą buvo sutarta, kad dirbs pas mane tik, kai turės langus tarp pagrindinių užsakovų. Beja dzūkeliai pagrinde darbuojasi ne Dzūkijoje, bet Vilniuje, turi objektų Druskininkuose - žodžiu 100 km spinduliu juos galima žvejoti ir aš juos labai labai rekomenduoju. Man su jais nebuvo absoliučiai jokių problemų. Net kai kuriose vietose, kur reaguodavau per jautriai, jie nesiginčijo ir pildė mano norus:) O šiaip galiausiai paaiškėjo, kad jie daro tokius darbus, kaip santechnika, grindų išlyginamojo sluoksnio liejimas, jie taip pat užsiima laiptais, terasomis ir t.t. Taigi draugavome ir kitose srityse.

Dar vienas komplimentas jiems - kai pamatė, kad laisvų langų nebėra, o mano sienos jau paruoštos darbams, persamdė pažįstamą sienų meistrą Donatą.

Žinokite nieko nei apie glaistymą, nei apie dažymą, nei apie plytelių klojimą nepapasakosiu, išskyrus kainas. Tiesa bent jau dažymui/glaistymui šios kainos nelaikomos rinkos nes dirbdavo tik per laisvus langus:

Glaistymas ir dažymas 2 kartus su jų medžiagomis - 9 EUR/kv.m;
Angokraščiai su jų medžiagomis - 4 EUR/m;
Plytelių klijavimas - 11,75 EUR / kv.m.;
Skylių gręžimas plytelėse 2 EUR / vnt;
Plytelių suleidimas 45 laipsnių kampu 11,75 EUR / m;
Hidroizoliaciniai darbai - 0,5 EUR/kv.m.

Sienos pas mus buvo pagrinde baltos. Čia ne dėl skandinaviško stiliuko vaikymosi, bet dėl to, kad pas mus aplink miškai, dalį saulės nukerta medžiai, antrame aukšte nėra stoglangių. Dėl to buvo nuspręsta rinkti pagrinde baltą spalvą, kuriai tik užlipus ant gipso, name labai pašviesėjo. Gyvenamam bute prieš 10 metų mes irgi rinkomės šviesią spalvą - ten ne balta balta, bet su kažkokio pieno atspalviu - bet esmė, kad jau su šviesia spalva gyvenome anksčiau ir nei kiek jos nebijome.

Dažymas ir glaistymas įvyko man nebūnant sodyboje, dėl to foto nelabai ir turiu. Turiu keletą foto su plytelių klijavimu. Sąskaitoje už darbus matau tokią eilutę "plytelių klijavimas niveliavimo sistema Raimondi". Tai čia matyt tie palsmasiukai yra šios sistemos dalis:):







O čia plytelės I a. pagrindiniame sanmazge:






Trečio, mažiausio, tačiau matyt intensyviausiai naudojamo tualetuko pirmas trečdalis buvo apdailintas dailylentėmis, o likę du trečdaliai - dažytos sienos. Karūna virš šio kvadratinio metro - lempa, kaip lempa iš Ermitažo, tik nudažyta tais pačiais, kaip dailylentės dažais. Check this out:



Na o sienų nuotraukoms reikėjo palaukti pirmųjų baldų, nes priešingu atveju viskas būtų tiesiog balta. Užmeskite akytes į II a. kambariukus:



Perskaičiau dar sykį šį straipsnį - nelabai aš patenkintas. Atrodo pats daugiausiai čia dirbau, bet nelabai kažką ir prirašiau. Na bet šiais laikais trumpesni tekstai tampa vertybe - pastebiu ir blogo skaitytojų mažėjimą - visi keliasi į socialinius tinklus, o knygos ir tinklaraščiai paliekami dinozaurams. Bet aš nepasiduosiu - užbaigsiu viską iki galo. Mus aišku galite sekti ir facebook.com/dzukiskapirkia. Savo straipsnių laukia ir tokie didieji jau atlikti darbai, kaip laiptai, durys, baldai, lubos, rekuperatorius, terasa - gyvename name jau 2 savaites ir tikrai noriu pailsėti - nesinori visus straipsnius parašyti tik tam, kad parašyti - su meile ir dedikuotu laiku tai padarysiu, bet dabar keliauju į terasą! Ciao!

18 komentarų:

  1. O kodėl nedarei kaip amerikonai? be OSB? Pas juos netgi 1 gipso sluoksnis lyg - ir normaliai... Dabar pas jus gavosi tvirtovė tokia :) Darbo gal 3x daugiau.
    1a sanmazge plytelės kaip pas mus. O vat rozetes nereikėjo ant plytelės krašto dėti. Vidurį plytelės išpjauti lengva, ir atrodo kur kas gražiau ;)
    Nereikia sureišminti FB. Ten tik įspūdis kad skaito nes Like paspaudžia. O realiai kiekviena naujiena ten 15 min gyvena, kol pasirodo draugų mobilkose. Ir dingsta amžiams ...
    O bloge, bent pas mane, yra straipsniai kuriuos 20 tūkst žmonių skaitė. Per kelis metus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip amerikonai nedariau, nes vidaus sienas atvežė ir sumontavo kartu su lauko sienom. Tai nežinau, ar aš laiko praradau.
      1 a. plytelės pas mus ale mėtų spalvos - tik IRISe radom už katalikišką kainą, reikėjo užsisakyti. Kai išpakavom - man jos buvo baltos, kai pradėjom dėti - biežinės, o kai sudėjom ir pamėtėm mėtinių akcentų - jau gal visai kažkiek tos ir mėtos pradėjom matyt:)
      Dėl rozečių - kol nepasakėt - net neužkliuvo, kad ten kažkas gali blogai būti. Pradėjo kloti plyteles nuo kažkurio lygio - matyt, jei rozetes per vidurį darytum, kažkur kitur grožis nukentėtų. Na man tai nekliūna nei kiek.
      Dėl tinklaraščio - senus straipsnius tikrai nemažai skaitė, bet dabar gal matėte - ir estatytojai.lt užsidaro. Skaičiai skaitomumo eina blogyn, bet pasižadėjau, kad viską suarchyvuosim, tai taip ir padarysim.

      Panaikinti
    2. Ah taip, SIP namas :) Ten elektrą rodos tik taip galima vedžioti? kitaip dar nesugalvota..
      Absoliuti dauguma skaitytojų per Google ateina. Nėr ko skubėt. Šį straipsnį geriau į 3 dalis dalinti, manau :)

      Panaikinti
    3. Elektra man absoliučiai logiška taip vedžioti. Pirmam sluoksnyje sueina visos gipso atraižos.

      Panaikinti
  2. Spalviniai sprendimai irgi identiški, kaip mes darėm :) Bet dar neaprašėm.
    Mada dabar tokia matyt visame pasaulyje - balta, šviesus medis + keli pasteliniai akcentai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prie baltų sienų tikrai dar trūksta daug akcentų, baldų ir t.t. Bet nusprendėm, kad šią vasarą stabdom darbus bent jau tol, kol atsiilsėsim.

      Panaikinti
    2. Aš jau visus metus taip ilsiuosi. Pavojinga stabdyti :)

      Panaikinti
  3. Mažasis tualetas - visikai mano skonio kaimo stiliukas. Kaip ir geltonos durys - drasūs ir efektingi sprendimai. Sveikinimai su artėjančia pabaiga ir įkurtuvėmis, kaip suprantu jau kraustotės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui! Jau įsikėlėme ir dvi savaites, kaip gyvename. Iš lėto po kokį darbelį padarom - pagrindinius pagrindinius trūkstamus reikaliukus dasukam, daperkam ir t.t. Bet šiaip man reikia atiduoti skolą tiek šeimai, tiek savo tiesioginiam darbui - juk patys suprantat - iš niekur nieko neatsiranda niekas - jei kažką darai, kažko darai mažiau:)

      Panaikinti
    2. Puikiai suprantu, bet tos pastangos ir aukos atsiperka su kaupu. Nors mes savo sodyboje ir negyvename, bet kiekvienas savaitgalis praleistas ten tarsi aukso vertės, kai vos per dvi dienas taip atitrūksti nuo rutinos, kad jauties kaip po gerų atostogų.

      Panaikinti
    3. Senojoje sodyboje didžioji dauguma savaitgalių taip leidžiami būdavo. Minusas tik, kad viską nusidirbi, nusipjauni, o sekmadienį po pietų lyg pradedi ilsėtis ir stumti mintį apie gryžimą. Naujoje sodyboje ačiū Dievui žemė nederlinga - tai gali žolės pjovimą praleisti, kiek nori - bet kokią pieskų žolę žoliapjovė paims. Na kažkaip turint sodybą reiktų su darbdaviais tartis dėl bent vienos home office dienos.

      Panaikinti
    4. Pats sau darbdavys. Gyvenimas užmiestyje, prie miškelio, prūdo ir interneto - ROJUS :) Na kol nėra reikalų mieste :)

      Panaikinti
    5. Cha, mes tai apsitvarkę sodyboj savaitgalį grįždavom namo, o ten irgi žolė per dvi dienas išstypus, ir vėl pjaut reik. Tai po pirmo tokio sezono bent namie robotas atsirado :)
      Bet sodyboje su ta nederlinga žeme tai nežinau ka daryt? Jūs tikrai džiaugiatės ar planuojate kažkokį laistymą įsiregt? Ar žolę išvis sėjate? Pas mus po tokių orų tikra dykuma - žolė visa išdegė, liko tik smėlis ir rūgštynių stagarai, tikrai ne koks vaizdelis.

      Panaikinti
    6. Pas mus aplink miškai ir ten gali ką nori sėti, įsivyraus pusiau samana, pusiau ta žolė, kuri auga pamiškėse ir tiesą pasakius mane tenkina - nenoriu išsiskirti su kažkokia angliška veja prie miško. Minusiukas tik tas, kad mes kai stumdėm žemes, dalis sklypo gavo tik smėlio. Vat ten kopose tai gal ir reiktų palaistymo - kaip tik kanalizacija nenusidrenuoja į smėlį - gal dėl to, kad valymo įrenginys naujas ir dar nepilnai išvalo - pasikemša. Tai vat ta vandenį gal ir reiktų išlaistyti. Kol kas stebiu, kaip iš pasėtos žolės dygsta balanda - ji vienintelė susitvarkė su sausra.

      Panaikinti
  4. Sveiki,
    Kadangi taip pat turiu dėžutę iš sips.lt ir vasaros pabaigoje pereisiu prie vidaus apdailos, perskaičius tekstą iškilo keli klausimai:

    1) Prieš dedant garo izoliacinę plėvelę kaip nors lyginote SIP skydus?
    Pastebėjau kad vietomis skydų kampai pas mane yra keliais milimetrais iššokę, nes, matyt, maunant skydus ant medinių tašų karkaso ten OSB kokia atplaiša pakliūdavo ir dėl to kampas pakildavo. Įtariu, kad sukant gipsą tokiose vietose gali būti bėdų, nes jis atkartos OSB paviršiaus nelygumus (arba luš tose vietose) ir nesigaus lygi siena.
    Taip pat prie to paties, kiek pas jus lygios sienos gavosi kai apsiuvote gipsu ilgesnes atkarpas sienos? Ar nebuvo matyti ties kuriais nors skydų sujungimais, kad siena banguoja?
    Ar nereikėjo dėti kokių milimetrinių tarpinių tarp gipso pirmo sluoksnio ir OSB, kad kompensuoti nelygumus?

    2) Ar užtaisinėjote pirmo gipso sluoksnio sujungimus kuo nors, prieš sukant antrą sluoksnį?

    3) Kuo užtaisinėjote tarpus tarp laidų ir pirmo gipso sluoksnio prieš sukant antrą sluoksnį?

    4) Kodėl buvo pasirinkta gipse rozetėms skyles pjauti vėliau, o ne prieš prisukant ant sienos?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Atsakymai papunkčiui:
      1. Aš nieko nelyginau, nešlifavau ir nelygumų ant sienos nesimato. Nesiskundė ir apdailininkai. Perkritimų didelių nebuvo, bet antras gipsas viską daugiau mažiau sulygina, o vėliau dar kažkiek galima glaistant pataisyti. Gal jūs paklauskit sips.lt - jie duos praktinių aptarimų arba nuramins.
      2.Nieko neužtaisinėjau - ten gi net 10-15 cm kanalai kabeliams buvo slepiami po antru gipsu ir nesimato - nėra jokios prasmės užtaisinėti.
      3. Niekuom neužtaisinėjom šių ertmių. Jokios prasmės nėra.
      4. Čia vadovavausi sips.lt elektrikų patirtimi. Jūsų variantu ilgiau užtruktumėt matuojant ant žemės, be to paprasčiau gręžti gipsą, kuris jau ant sienos stabiliai prisuktas.

      Manau viskas jūsų nameliui viskas bus gerai - rimti žmonės skydus suka - jei matytų, kad gali būt bėdų - būtų iš karto taisę situaciją.

      Panaikinti
  5. Sveiki,
    Kokius klijus/putas naudojote montuojant vidines palanges?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nepamenu, kokias putas, bet man atrodo, kad čia didelio skirtumo nėra - palangė guli, dar suveržta medvaržčiais. Manau nereiktų sukti galvos - kokias turit, tokias naudokit.

      Panaikinti