2018 m. rugsėjo 10 d., pirmadienis

SIP skydų sienos ir stogas - dėžutė



Po ilgos pertraukos yra kuom pasigirti. Pagaliau pakilome virš žemės. Ir tai reiškia, kad mums taip pat prasideda labai darbingas metas. Kad tilpti į užsibrėžtą biudžetą teks nemažai darbų pasidaryti patiems - garo izoliacijos sluoksnio įrengimas, sandarumo užtikrinimas, terasa, išorinė medinė apdaila, gipso sukimas, elektra - šie darbai laukia mūsų. Šis įrašas nepadoriai ilgas - skaitys matyt tik tie, kam tikrai įdomu skydiniai namai, tačiau nemažai ir foto, kas mėgsta labiau žvalgytis, nei skaityti:).

Taigi pradėkime nuo pačios SIP skydų dėžutės, jų gamintojų, kainų ir t.t. Kaip dažnai man nutinka - sienų statytojus buvau iš anksto užsimpatizavęs skaitydamas blogus ir forumus. Turėjau 2 simpatijas su gerom rekomendacijom. UAB Makrus (www.sips.lt) ir UAB Bakūžė LT (www.bakuzelt.com). Jei atvirai, kitų alternatyvų net nesvarsčiau. Su Bakūže jau buvo pažįstami ir juos rekomendavo mūsų architektai Kubinis metras. Taip pat jie statė namą mūsų rekuperatoriaus gamintojo atstovui Lietuvoje - Karoliui iš UAB Ventek.

Iš kitos pusės visi SIP skydinių namų savininkai, su kuriais man teko pabendrauti yra bendravę su sips.lt savininku Šarūnu. Juos žinojo ir mano pamatų statytojas Jonas. Šarūnas - labai idėjinis žmogus ir jau kurį laiką gyvena su SIP skydinio namo idėja, kaip optimalia, gilinasi ir pastoviai tobulina. Žinote, kai kažkuom be galo domiesi, gali apie tai kalbėti ilgai, pasvertai ir įdomiai. Taigi tie mano pažįstami - visi yra iš Šarūno gavę nemažai patarimų, nors namus kai kas statėsi patys arba ne pas juos. sips.lt turi labai nemažą treniruočių lauką tobulinant skydinių SIP namų statybą. Kuomet jie turi privačių užsakovų, kaip mano, tokius užsakymus deda į priekį, o kai tik atsiranda laisvesnis tarpas, kad staklės dirbtų efektyviai, o žmonės neišsilakstytų po anglijas - Vilniuje ir aplink jį vysto nebrangius ~80 kv.m. vieno aukšto namukus ir jų kvartalėlius jaunoms šeimoms - parduoda kokybiškus A+ namus su daline apdaila ir sklypu itin patraukliomis kainomis. Beje mano žiniomis tuoj pasileis pora jų kvartalų su 50 namų. Taip va ir sukasi gan intensyviai ir kiekvieną dieną atmušinėja rankelę.

Taigi su abejais statytojais buvau gyvai susitikęs, nei vienas nenuvylė. Kainos sips.lt buvo kažkiek patrauklesnės, tačiau aš labiau įtikėjau ir man patiko jų siūlomas sienų ir stogų sumuštinis - nešančios sienos 17,4 cm SIP skydas (1,2 cm OSB+15 cm Neoporas + 1,2 cm OSB), apšiltinimas 21,2 cm pusSIPis (20 cm Neoporas+1,2 cm OSB), stogas - vientisas 42,4 cm. SIP skydas (1,2 cm OSB+40 cm Neoporas + 1,2 cm OSB).  Bakūžė tuo tarpu tam pačiam šiltumui pasiekti siūlė sienas iš SIP, viduje papildomai dėti 5 cm. vatos, lauką papildomai šiltinti - EPS. Kadangi pas mane medinė apdaila - kažkaip kreivai pažiūrėjau į sprendimą sukti dailylentes laikomus grebėstus (makaronus) prie EPS. Kitas dalykas - visas stogas būtų iš vatos. Yra nuomonė, kad vata po kažkurio laiko gali sukristi ir tas šiltumas, kurį mes gauname pradžioje gali sumažėti. Generaliai aš labiau putplasčiu, kaip apšiltinimo sluoksniu tikiu nei vata.

Taigi pasirinkau UAB Makrus (sips.lt). Reikia paminėti, kad prieš pasirenkant statytojus konstruktyvą dariausi pas konstruktorių, kuris dirba su jais - teoriškai nepriklausomas, tačiau pilnai apkrautas mano statytojų - taigi faktiškai - jų konstruktorius. Konstruktorius visur dėjo statytojų standartiškai naudojamas medžiagas (tam tikro storio statramsčius, gegnes ir pan.) - dėl to jei pasirinkčiau kitus statytojus, matyt reiktų tą konstruktyvą kažkiek pakoreguoti. Sienų konstruktyvas man kainavo 700 EUR.

Važiuojame toliau. Kaina kaina kaina... Tai daugiausiai jaudulio kėlusi dalis, nes sudarys didžiausią namo sąmatos dalį. 37,700 EUR -  tiek kainavo man itin šilto namo sienos su apšiltinimu, itin šiltas stogas (be stogo dangos) bei vidinės pertvaros, kurios dėl konstrukcinių dalykų irgi daugumoje vietų turėjo būti skydinės. Vien tik perdanga (mediena ir darbai) kainavo 6000 EUR, skydų ir apšiltinimo sluoksnio montavimo darbai - 7,500 EUR. Derėtis Šarūnas nelabai derisi - turi savo produktą, jis yra patrauklus, pasak jo "baudžiavos pas juos nėra", darbuotojai gauna atitinkamus atlyginimus ir jis būtų labai laimingas, jei tik galėtų parduoti mums supjautus skydus, o mes - juos susirinktumėm patys. Alternatyvus partneris - Bakūžė - pigesnis nėra. Kitų alternatyvų nesvarsčiau - tiesiog. Neturiu aš nei drąsos, nei laiko, nei pritarimo šeimoje 100% dalyvauti statybose. Be to turėsime šeimoje pokyčių ir norisi statybas užbaigti 2018 metais. Gal būtų ir įdomu, bet sienų montavime pasitreniruosiu su kokiu nors pagalbiniu pastatėliu. Persižiūrėjau biudžetą - atliekant kai kuriuos kitus darbus pačiam vis dar yra 51% tikimybė, kad tilpsiu į užsibrėžtą penkiaženklę sumą, reiks pasistengti už sutaupytą laiką statybose daugiau uždirbti darbe.

Na o dabar keliaujam į mūsų namo statybų aikštelę. Gaila, bet filmuoti ar "timelapse'inti" statybų leidimo negavau dėl technologinių paslapčių, meistrai taip pat nenorėjo kažkur pamatyti savo veidus. Skydai bei mediena suvažiavo per 3 reisus:

Nešančių sienų 17,4 cm. skydai

Stogo 42,4 cm. skydai
Sienos 21,2 cm apšiltinimo skydai
Vidinių pertvarų 12,4 cm. skydai
Vidinės pertvaros skydinės buvo dėl konstrukcinių dalykų - t.y. dėl esančio antro aukšto jos buvo, kaip atrama perdangai. Vieno aukšto namuose mūsų statytojai paprastai daro įprastas pertvaras su vata.

Žemiau poros valandų rezultatas - kai kaimynas ėjo žvejoti matė pamatus su suktais mediniais pagrindais skydams, o kai grįžinėjo, jau buvome atsitvėrę sienomis:) Toks greitis labai įkvėpė, tačiau darbai vėliau dėl esančios perdangos ir gonkelių ėjosi dvigubai lėčiau, nei mes visi tikėjomės:

Tiek pakilome per porą valandų


Atskirai turiu paminėti, kad meistrai (3 jauni vyriokai) sugriovė visus mitus apie geriančius, nedadarančius, kreivarankius statybininkus. Neturiu nei vieno priekaišto jiems. Mano darbas leidžia dirbti iš bet kur, dėl to turėjau galimybę stebėti statybas labai tankiai ir aišku, kad turėjau klausimų, pasiūlymų ir prašymų žymiai daugiau nei dauguma namus besistatančių. Visur buvo tas pats atsakymas "padarysim". Na pavyzdžiui - viduje reikės įsirenginėti SIGA garo izoliacinę plėvelę (sulaikančią drėgmės patekimą iš namo į sienas) ir aš paprašiau prisiklijuoti po pusmetrį tos plėvelės tose vietose, kur išorinė siena/stogas jungsis su vidinėmis pertvaromis. Kaip visada - "padarysim":

Prisitvirtinom Siga Majpell 5 garo izoliacinę plėvelę

Įrenginėjant garo izoliacinį sluoksnį, plėvelę galėsiu "pasigauti" iš abiejų kambarių
Perdanga buvo ta vieta, kuri užtruko ilgiau nei visiems norėjosi. Taip pat konstruktorius suprojektavo manau su 200% atsarga - perdangos sijos kas trisdešimt kelis cm - daug šaunios ir nepigios medienos ir gražaus darbelio laukia perdangą apsišiltinant (dėl garso izoliacijos). Nesigilinau, ir nelabai jums kažką papasakosiu apie konstrukciją, o kelios foto žemiau:




Steico medžio plaušo juostos
Paskutinėje foto aukščiau matote žalias juosteles - čia dar vienas meistrų "padarysim" pavyzdžių - dėl smūginio garso slopinimo paprašiau prišaudyti supjaustytas 7 mm. steico juosteles (medžio plaušo - tokios, kaip presuoto kartono) iš Senukų, kurias deda po grindų dangomis.

Antram aukštui įrengti buvo sudėtos 22 mm. špuntuotos (suleidžiamos) OSB o ant jų statomos II a. vidinės pertvaros bei frontonai:







Kažkokia graži man nuotrauka

Važiuojame toliau - kai jau yra pirmas aukštas ir antro aukšto vidinės pertvaros bei frontonai - ruošiame pagrindą stogui. II a. vidinės pertvaros daug kur stojosi tose pat vietose, kur ir I a. vidinės pertvaros, taigi atstojo sijas, o ten, kur II a. per vidurį pertvarų nebuvo, buvo pagamintos ir užkeltos sudvejintos sijos:


Na ir stogas - įspūdingiausi skydai - 40 cm. neoporo (juodo putplasčio) ir iš abiejų pusių OSB. Pamiršau paminėti - tiek pirmo, tiek antro aukšto, tiek stogo SIP skyduose yra įgilinimai, jie arba gulasi ant medinių brusų (apatinėje dalyje), arba jungiami tarpusavyje mediniais brusais - sakykime, jei brusas 5 cm. storio, tai skydas šone įgilintas 2,5 cm - taip du skydai ir susijungia to bruso pagalba. Žemiau matysis stogo foto - kadangi neoporas 40 cm, buvo naudojami dvigubi brusai (gegnės) - 25 ir 15 cm:




Aukščiau esančiose stogo foto matote iš stogo skydų išeinančius gegnių galus - kadangi namas bus tradicinės architektūros, bus stogo užleidimas (pratęsimas). Kadangi medis kirs apšiltinimo sluoksnį, tai bus šioks toks šalčio tiltas (kaip ir gonkelių konstrukcijos) ir tai yra mano auka dėl tradicinės architektūros. Jei skydinio namo stogas būtų be užleidimų, to pavyktų išvengti. Nors iš kitos pusės visi skydai sujungti tarpusavyje mediniais statramsčiais (brusais) ir gegnėmis, kas taip pat mažina namo šiltumą ir tie į lauką išeinantys galiukai ne tiek jau daug šaltumo prideda.

Na ką, keliam vainiką, kepam šašlyką, dėkojam vyrams ir džiaugiamės, kad užlijus, vandens pateks tik koks 5%. Foto matosi neuždengta viršutinė sija - jai buvo užsakytos neoporo detalės, kurios ir uždengė ją, bet manęs tą dieną nebuvo, taigi neturiu ir tų detalių foto:



Turime nešančias sienas su stogu. Nešančios sienos dar bus apsiūtos 20 cm neoporo ir 1,2 cm OSB sluoksnio apšiltinimo skydais,  bet prieš tai reikia pasistatyti 2 gonkeles (Wikipedia: gonkos, veranda - pastogė prie gyvenamo namo) - vienas atviras, kurios uždengs dalį terasos ir vienas uždaras, kurios bus nešildomos ir atliks tambūro (sniego, vėjo, šalčio barjero) funkciją. Atviras gonkeles pagrinde surinko senosios sodybos kaimynas, kuris pagamino ir jų kolonas. Uždaroms gonkelėms mano meistrai pagal planą turėjo surinkti tik skydinę dalį (12,4 cm skydai), bet įsibėgėję sumeistravo ir stogo konstrukciją. Tiek atvirų gonkelių kolonos, tiek uždarų gonkelių apatinis vainikas buvo konstruojami ant įbetonuotų metalinių kolonų, kurias dar nudažiau iš anksčiau turėtais mėlynais metalo dažais. Apatinio vainiko karkasas buvo impregnuotas pušų derva, kuri labai ilgai geriasi ir skleidžia rūkytų dešrų kvapą (kelias savaites), bet tikiuosi ilgai ir tarnaus:




Uždaros gonkelės bus su dvivėrėmis durimis bei langais, tačiau, kadangi tai bus nešildoma patalpa, langams bus keliami mažesni reikalavimai, o jie užsakyti kiek vėliau. O va pagrindiniams langams ir vitrinai - keliami aukšti šiltumo reikalavimai. Langus ir vitriną turėjome susistatyti tiksliai po nešančiųjų sienų pastatymo ir prieš paskutinį namo apšiltinimą, nes apšiltinimo sluoksnis uždengs dalį langų rėmo (tai matosi trečioje foto žemiau). Kadangi bus atskiras įrašas apie langus, nesiplečiu, bet pateikiu kelias foto:




Taip pat pasistatome laikinas lauko duris ir pritvirtiname inicialus, jei netyčia paštas mūsų ieškotų:)


Beje, įsistačius rakinamas duris ir langus, galima apsidrausti tiek namą, tiek turtą, tiek aplinkinius pastatus su jų turtu (jei teritorija aptverta) - tą mes ir padarėme langų įstatymo dieną. Namas unikalaus numerio neturi, o draudimą turi - čiūdai Gabrio, bet aš laimingas.

Na ir jeigu dar turite kantrybės - artėjame prie paskutinės operacijos - sienų apšiltinimo. Kaip ir visus kitus darbus, šiek tiek apsunkino apšiltinimo sluoksnį kertančios gegnės bei gonkelių konstrukcijos. Tačiau meistrai - auksiarankiai, geometrijos žinios irgi puikios, instrumentai geri - viskas išsipjovė, tik užtruko. Visu perimetru meistrai paklojo rimtą tinklelį nuo pelių. Jis bus po apšiltinimo sluoksniu ir taip pat uždengs ventiliuojamo medinio fasado tarpus. Foto matosi ir aprūdijęs smulkesnis tinklelis - tai prastos kokybės tinklelis, kuris yra paskandintas pamato cokolį teptoje bituminėje hidroizoliacijoje. Taigi ventiliuojamas medinės apdailos tarpas gaus 2 tinklelius - šūdiną ir normalų:


Na ir toliau krūva foto, kaip apšiltinimas (vyr. giminė) bando susikergti su sienomis, gonkelėmis ir gegnėmis (mot. giminė):







Na o finalinis vaizdas žemiau. Jis toks subintuotas - sienų sujungimai buvo apklijuoti SIGA Wigluv 60 juosta dėl sandarumo, tačiau apie tai bus atskiras postas apie langų, išorės skydų bei vidaus sandarinimą.




Jei neatkreipėte dėmesio, tai pamato cokolis irgi apsidailino. Sprendimas nukopijuotas nuo mano statytojų, apie tai sukalsiu atskirą įrašą, bet šiaip tai buvo tvirtinamas cetris, kurį nudažysime stogo dangos spalva. Na viena foto iš arčiau:


Beje, neoporas (NEPS) - tai grafitu praturtinta EPS - toks tamsus putplastis. Kai paklausiau meistrų, kuom jis geresnis, tai be geresnių šiluminių savybių man paminėjo visiškai negirdėtą - pasirodo neoporas (o gal ir EPS?) prie atviros ugnies neužsidega, bet tiesiog išsilydo, ištirpsta. Padarėme eksperimentą ir 4 minutes palikome gabalą skydo po atvira ugnimi. Paskui 9 minutes laikėme be ugnies ir visa tai užfilmavome. Kas įdomu, tai OSB taip pat neužsidega, bet smilksta. Po eksperimento tikrai tapo ramiau, nes manau, kad man, kaip ir daugumai, šios medžiagos atrodo pakankamai bijančios ugnies. Jei dar turit kantrybės, užmetam akytes į video:


Statybų aikštelė buvo palikta tvarkinga, stambios šiukšlės išvežtos bet liko klausimas, ką daryti su neoporo granulėmis. Prisiminiau, kad jei nukritus lapams rudenį išpuola sausa diena, aš juos sėkmingai "sugrėbiu" su žoliapjove. Taip pat sėkmingai ravisi ir putplasčio granulės. Beje, jei pasitaiko koks didesnis putplasčio gabaliukas - jis sėkmingai sutarkuojamas iki granulių, o žoliapjovė tikrai nei apsivelia, nei apsilydo, nei atsiranda kvapai - švarus ir efektyvus darbas. Čia va video įrodymai:



Baigiamosios nuostatos. Darbu esu labai patenkintas. Meistrais - ypatingai. Jei kaina iš pradžių pasirodė tikrai aukšta, tai visą mėnesį stebint statybas, matant visus niuansus ir t.t. - man ji atrodo visiškai pagrįsta. 3 rimti vyrai dirbo 5 savaites. Skydai rimti, daug konstrukcinių niuansų. Kai atvyko Šarūnas (savininkas), sakė, kad nuo mano projekto nebankrutuos, bet iš klaidų pasimokys - ta prasme, kad arba tokių projektų nebesiims, arba kaina būtų aukštesnė. Didžiausia problema, kad per 5 savaites vyrai paprastai pastato 5 tipines jų namo dėžutes (80-100 kv.m.), o ne vieną. Kalbant apie pačius sips.lt - jie stipriausi vieno aukšto namuose. O jei dar namas iki 80.kv.m. - gaunasi labai ekonomiška ir šilta konstrukcija. Jei apsisprendę statytis SIP namą ir jūsų nespaudžia sklypo plotas ar kita būtinybė turėti antro aukšto - labai rekomenduoju svarstyti vieno aukšto namą. Dar vienas dalykas, kurį rekomenduoju - darytis tipinį projektą. Juk butus perkame tipinius ir nematome bėdos. Tai kodėl negalime įsigyti namo - tauposi tikrai dideli pinigai projektavimui (pamatų, sienų konstruktoriai, architektai), o be to tie tipiniai projektai yra išbandyti, klaidos identifikuotos ir pataisytos, mazgai patobulinti. Pasidairykite po jų tipinius projektus - kainos tikrai patrauklios. Beje pas mane lankėsi keli draugai, vienas panašu, kad kreipsis į mūsiškius.

Kas mus seka Facebooke, naujienas sužino pirmi, o kas neseka - kviečiu tai padaryti:  facebook.com/dzukiskapirkia.

14 komentarų:

  1. Kaip man sakė fasadininkai, tai neoporas ne tik, kad nepalaiko degimo, bet atseit ir graužikai jo nelabai mėgsta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Mums tai būtų labai naudinga naujiena, nes jei name girdėsime bent vieną pelę - arba žmona mane išvarys, arbi ji išeis, arba aš kaip noriu tą pelę turėsiu rasti.

      Beje rūsyje (atskirame, namas rūsio neturi) durys apipurkštos montažinėmis putomis, kurias bando imti pelės, bet vis šalia randu lavonėlių - jau trečią. Tai čia tiek krito vietoje - kas žino, kiek sugebėjo išlipti lauk:)

      Panaikinti
  2. Garo izoliacijai nesvarstėte plonos pir plokštės su aliuminiu?

    AtsakytiPanaikinti
  3. PIR plokštes svarstyčiau, jei pas mane stoge būtų vata, tačiau pas mus - storas SIP skydas, kuris pats iš savęs yra nelaidus. Būtų sviestas sviestuotas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Bet jau tokia graži statyba iš šitų skydų :) Nors pats nesirinkčiau nei karkasinio, nei sip namo (daugiau dėl "religinių" motyvų), bet visada labai gražu žiūrėt į tokius statomus namus. Taip švaru ir greita, pasaka.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sutinku Gediminai - jokių betonomešalkių - susirenka, kaip baldai. O kad religijų yra daug - irgi gerai - kiekvienas atsirenka sau artimiausią:)

      Panaikinti
  5. Net nesitiki kad taip ilgai dirbo. Akivaizdu - atidžiai.
    Tokios konstrukcijos (manau) daromos su padoria paklaida (iš akies) ir sandarinama putomis. O pas jus gražiai viskas - tiesiog užklok stogą kokia danga, nudažyk sienas ir gyvenk ;)
    Akivaizdu kad statytojai nestandartinių individualių projektų daugiau nesiims :)
    Apie OSB.
    Savo namo 3 aukštą (palėpę-sandėliuką) išklojau OSB. Kada tik atidarau - padori smarvė iš jos nuo OSB. Jau metus taip! Laisva ventiliacija yra, bet kad OSB išvėdinti reikia priverstinės traukos nuolat. Na tai galioja visiems statiniams: pirmus metus rekupas turi veikti maksimalia galia.
    Bet nesakau kad OSB tai blogis. Statybos normos juk leidžia. Nuodai dabar griežtai kontroliuojami ir normų neviršija.
    Ah dar: vakar mačiau kaimyno trimerį pelių apgraužtą... Manau kad jas tik metalinis tinklas sulaikyt gali.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Trimerį, mano Stihl mygtuką pelės apgraužė - manau labiau dantis galanda. Bet pamatai atviri 9 menesius prabuvo - XPS nepaliestas, tik techniniai vamzdžiai manau dėl tų galandinimų.

      Mačiau namų keliolika metų su OSB "apdailinta". Ir stovi. Sutinku - labai viską tvarkibgai sudėliojo. Tik keliose vietose prie gegnių į putas susmeigiau tinklelio nuo pelių.

      Dėl kvapo - man tai malonus medžuo kvapas:). Ventiliacija bus pilnai visada paleista, garo izoliacija neleis kvapams greitai skverbtis į namus - per n metų mažomis dozėmis išsivėdins. Lieka vidaus pertvaros, perdanga, su kuria turės ir kovoti rekupas.

      O šiaip tikrai labai patenkintas.

      Panaikinti
  6. Amerikietiškas namas, kiek paturbintas lietuviškai siekiant energetinio efektyvumo ir taupant darbo jėgą surinkimo procese. Nesimato sienų konstruktyvo, bet panašu kad tai silpnesnė konstrukcija nei amerikiečių. Pliusai - šiltas namas, greita, santykinai pigi ir švari statyba, minusai - namas vienai ar dviem kartoms, arba iki pirmo uragano, bet pas mus tokių nebūna. Pats tokio nestatyčiau pagrinde dėl to, kad bijau (gal ir nepagrįsta baimė) OSB dėl didelės tikimybės kad bus panaudota neaiškios kokybės medžiaga ir formaldehido tarša viršys normas. Šeimininkui siūlyčiau pasidaryti oro tyrimus, jeigu bus auginami maži vaikai ir statytojai neatidavė OSB ES kokybės sertifikatų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kalnieti, čia aš kategoriškai nesutinku su pačiu. Amerikiečiams iki tokio namo toli. Konstruktyvas yra 17,4 cm skydai (15 cm neoporas ir 2 OSB po 1,2 cm, tačiau jie tarpusavyje kas 125 cm jungiami 10x5 cm brusais. Toks namas laikytųsi vien ant tų brusų, o konstruktoriai neskaičiuoja visiškai, kad tvirtumo duoda ir pats OSB su Neoporu. Perdangą, jei mano pamatytumėte - ten 24x5 sijos kas 30-imt kelis cm eina.

      Dėl formaldehidų - ir tirsiuosi, ir imsiuosi priemonių, ir yra rekuperatorius. Tirsiuosi - nes smalsu - gal net pavyktų pakalbinti dabar, sekantį sykį - jau po apdailos. Priemonės - garo izoliacinė plėvelė išorės sienoms. Dėl vidaus - dar mąstau - gal sienas hermetiku pereiti ir ant viršaus plėvelę priklijuoti - taip formaledehidai būtų užkonservuoti ir į kambarį keliautų per ilgus ilgus metus labai labai mažom dozėm. Manau atviri mūsų baldai skleis kelis kart daugiau to reikalo, nes apsaugotos sienos.

      O šiaip svarbu, kad yra pasirinkimas ir mes visi renkamės, kas mums yra geriausia.

      Panaikinti
  7. Visų pirma aš ne konstruktorius ir nekritikuoju statybos :). Be to, aš nematau konstruktyvo ir nuotraukos neparodo išsamaus vaizdo. Tik gan ilgai studijavau amerikiečių statybą ir pasitikiu jų 200 m. patirtimi. Iš pirmo žvilgsnio matosi skirtumai ne LR naudai.

    Pvz. 10x5 tašeliai pas jus kas 125 cm, kai pas amerikiečius tie patys tašai kas 60 cm. Esant neoporui sukištam iš anksto į OSB nematau kaip laikytis vinių sukalimo kampų, kuriuos inspektoriai tikrina.
    Be to, žr. Avoid Framing Mistakes
    https://www.constructionprotips.com/jobsite-tips/avoid-framing-mistakes/
    ar yra išlaikyti tokie dalykai kaip "Structural connectors", "Double up jack studs if the opening is wider than 6 ft"?
    Perdanga rimta, tik praėjimas į antrą aukštą kelia abejonių, bet nuotraukose nesimato.
    Silpnai atrodo vietos po langais, kur gaus daug drėgmės. žr standartus
    Fully Flashed Window and Door Openings
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=120&v=AVa2bSoVRYM,

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nepykit,bet nebesigilinsiu į jūsų nuorodas, nes laiko dabar itin mažai turiu. Dariausi oficialų konstruktyvą, tokius "naujoviškus" namus mūsų konstruktoriai itin su atsarga projekuoja, o tą 125 cm. versus 60 cm statramsčius atsveria OSB.

      Patekimas į antrą aukštą bus su niuansais, nes paskutinė pakopa bus beveik I aušto perdangos apatinėje dalyje. To galima nedaryti, bet tuomet laiptai bus per statūs. Čia architektai man nepaminėjo šio niaunso, o aš žiūrėdamas į projektą mačiau tiesiog laiptus. Ant kiek ten pas mane niaunsų bus - pamatysiu tik įsirengęs laiptus, apie juos aišku bus ir atskiras įrašas.

      Nežinau, kaip su drėgme - mano daugiabutis apskardintas iš visų 4 lango pusių - taip bus ir su šiuo namu. Skarda - balta - tai bus mažiau įkaitusi, bet jei kažkokia drėgmė viduje kaupsis - jinai labai gerai nusidrenuoja per putplasčio tarpelius - mes kai liejom plokštuminius pamatus - liejimo dieną prisnigo ir nespėjom laiku uždengti pamatų nuo sniego - tirpinom šulinio vandeniu - vanduo rasdavo sau kelią kuo puikiauiai, nors XPSas buvo ir klijuojamas tarpusavyje, ir dėtas keliais sluoksniais.

      Panaikinti