2018 m. birželio 17 d., sekmadienis

Nuotekų valymo įrenginys


Vis dar viską kasame po žeme, sienų neturime. O nuotekų valymo klausimas man kol kas praėjo sklandžiausiai ir be streso. Gal dėl to, kad jau vieną įrenginį statėmės senojoje sodyboje visiškame kaime. Prieš 8 metus buvom pirmi kaimo kosmonautai įsirengę tokią "trąšos" gaudyklę:). Tuo metu aš pasirinkau Traidenio NV-1 įrenginį, tarnauja jau 8 metus non-stop be problemų ir neturėjau nei vieno argumento, kodėl aš turėčiau mėtytis ir ieškoti kažko kitko. Tiesa vienu metu buvo pradėjęs eiti kvapas iš dušo, buvau pradėjęs galvoti, kad Traidenis pratrydo, bet pasirodo kai ilgai nenaudoji dušo (sodyba žiemą), trape nugaruoja vanduo ir tas kvapelis pareina. Dabar jau žinau, kad nepastoviai gyvenamų namų duše turi būti sausas trapas - dar nežinau, ką tai reiškia, bet žinau, kad jis būtų pagelbėjęs toje situacijoje.

Na ir ką - standartiškai - į RESTA parodą nuvykau su pirkinių sąrašu ir prie rekuperatoriaus į krepšelį įsimečiau tą patį NV-1 monstriuką. Išsiaiškinau, kad jis dar šiek tiek padidėjo, dėl to prie šiaip numatomų 4 žmonių leido ateity pajungti ir nediduką uošvienės namelį  - čia jei gyvenime seksis, ir uošvienė mane vis dar taip pat mylės:). Įrenginio kaina su orapūte 1200 EUR, RESTA metu dar taikoma 100 EUR nuolaidėlė - ir važiuojam. Taigi pardavėjas - pats Traidenis, nes jie prekiauja ir per partnerius. Birželį ištaikiau laisvesnę savaitę, įrenginiai gaminami į sandėlį, taigi neteko laukti. Traideniui pasakiau, kad man rekomenduotų rimtesnius montuotojus - ir ką, po 8 metų susitikau vėl su tuo pačiu alyciškiu Arvydu Aiduku, jo pamačnyku ir ekskavatoriuko operatoriumi Jonu. Išsiaiškinom, kad santechnikai - tauragiškiai, kurie mums prieš 8 metus senojoje sodyboje darė santechniką, dabar per Arvydą perka įrenginius, tiek vieni, tiek kiti plačiai naudoja mano "know-how" teritorijoje įsirengti lauko tualetą su atšaka į įrenginį, kurio aš taip ir nepaleidau:). Na, o darbai vyksta sutartu laiku ir be siurprizų:

kompaktišen


Jei įrenginio orapūtės nėra galimybės pastatyti kokiame pastatėlyje, reikia specialios 37x47 cm. plastikinės dėžutės, kuri taip pat įsikasa į žemę. Ji papildomai kainuoja 80 EUR.

37x47 cm orapūtės dėžutė
Toliau klausimas - kur infiltruosis išvalytas nuo nuotekų vanduo. Senojoje sodyboje pas mus molis, mes kasėme tranšėją, pylėm žvyrą ir klojom drenažinį vamzdį. Na ir veikia. Naujosiose Dzūkiškos pirkios prerijose vyrauja pieskai (smėliukas) - nusprendėme, kad darome filtracijos šulinį, į kurį iš valymo įrenginio jau atiteka vanduo ir čia galimi du variantai - šulinėlis be dugno ir viskas susigeria į gruntą, arba šulinėlis su dugnu ir nuleidžiamas siurblys, kuris vandenį nuleidžia į pievą. Šulinio be siurblio kaina apie 300 EUR, kas man pasirodė brangoka, o aš su šiuo rūpesčiu vaikščiodamas po kaimyno teritoriją netyčia užkliuvau už nenaudojamo 600 mm. diametro 160 cm. aukščio pralaidos vamzdžio. Gavau jį už kaimynišką 0 EUR kainą, liks tik susiveikti dangtį. Jei vanduo nustos infiltruotis į gruntą, nuleisime siurbliuką, o vandenį spjaudysime į pievą - tuo metu, gal jau ir uošvienės namelis bus su pievute:)

Kaimyno oranžinis prezentas kaimynui

Pamiršau paminėti - montuotojų darbas su savom medžiagom (vamzdis, alkūnės, laidas orapūtei, ekskavatoriukas ir jo kelionė 50 km) - 600 EUR. Nai ir ką - važiuojam. Keletas fotoakimirkų:

Pradedam nuo pravalos šulinėlio, kurį pastatė pamatistai
 

Nuleidžiamas ir išlygiuojamas įrenginys
Šalia statome infiltracijos šulinėlį
Kadangi ekskavatoriukas jau teritorijoje, nusimatėme išnaudoti jį ir kitiems darbams - kelmų prarovimui, tranšėjos iki vartų kasimui (vartų bei elektromobilio kabeliams) bei tranšėjos iki kryptinių šviestuvų stulpo (statysime stulpą su šviestuvais, kurie pašvies keletą mums svarbių medžių).  Tuo pačiu su tėčiu susiplanavom per jau pamatistų paklotus techninius vamzdžius prasistumti kelis kabelius. Bet valymo įrenginys atsigulė taip greitai, kad mes nelabai ir susiorientavome. Action kamera, kuri turėjo įamžinti viską iki galo - nusėdo greičiau, nei turėjo, dėl to filmukas gavosi be kelių sekundžių ir kelių akimirkų:


Taigi tiek Traidenį, tiek Arvydo Aiduko (860516850) kolektyvą nuoširdžiai rekomenduoju. Arvydas beje dirba ir Vilniuje, ir Kaune. O pabaigai porą niuansų, dėl kurių nei Arvydas, nei Traidenis - ne prie ko. Su pamatų statytojais iš namo į lauką buvome susiderinę komunikacijų planą ir prasivedę techninius vamzdžius (pagrinde 50 mm diametro). Su tėvuku Traidenio montavimo dieną norėjome per dalį vamzdžių prasistumti kabelius, bet dvejuose vamzdžiuose strigome. Nesistūmė nei plona viela, nei plonas kabelis, nei storas kabelis, nei plonas 16 mm techninis vamzdis. Pagalvojom, kad techniniai vamzdžiai kažkur tiesiog užlinko ir primetę, kuriame metre stringame, su ekskavatoriuko pagalba atsikasėm problemines vietas. Pasirodo techninis vamzdis nebuvo sulinkęs, bet toje vietoje vienas vamzdis buvo sudurtas su kitu, o abu vamzdžius apgaubė išilgai perpjautas tokio pat diametro kitas vamzdžio galas ir viskas buvo apvyniota izoliacija. Toks sujungimas yra nepatikimas - greičiausiai krūvis toks didelis, kad du sujungti vamzdžiai vis tiek prasislenka ir kabeliai stringa. Niekada taip nedarykite! Na jei darysite - tuomet nebent D50 vamzdžių sujungime abiejuose galuose įstumkite mažesnį D40 vamzdį. Sutaupydami 10 EUR, jūs vėliau išleisite tikrai daugiau pinigų, laiko ir nervų. Beje užsikasinėjome viską jau rankytėmis. Šioje vietoje NETAUPOM! 


Krūvelė nemaža
Bet tai, kaip gerai, kad radome!
Po žemėm pakasiau viską, ką galėjau - pamatus, bonusu gautą rūsį, , techninius vamzdžius, nuotekų valymo įrenginį, išsivalėm šulinį, atsikasiau caro laikų bruką (akmeninį 6 m. kelią), Metalo Ieškiklių  Naudotojų Klubas taip pat lengvai pasivaikščiojo po teritoriją, ieškojome, bet neradome Radono dujų grunte. Nesugalvoju nieko daugiau, ką dar galima žemėse nuveikti - man  turbūt trūksta fantazijos. Ir tai ženklas - kad reikia kilti į viršų! Ir mes kilsime! Ir jau greitai! O kas nori apie mūsų skrydį sužinoti anksčiau - rekomenduoju pamėgti mus facebook.com/dzukiskapirkia!




2 komentarai:

  1. Mano akimis teisingiausias pasirinkimas. Traidenis ar Feliksnavis tvirtos konstrukcijos įrenginiai, jau kelinti metai dirba be jokių problemų, valant gali pilnai ištraukinėti, nebijo suslėgimo. Traidenis dar parodoj mačiau turi protingiau difuzoriaus atjungimą padaręs. Kai tuo tarpu du kaimynai turi August'us, abu vargsta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Santechnikas, kuris man darė santechniką senojoje sodyboje labai panašiai kalbėjo dėl tvirtumo ir dabar irgi apsistojo ties Traideniu - jį ir montuoja savo klientams.

      Panaikinti