2019 m. lapkričio 8 d., penktadienis

Durys


Mūsų name 11 durų - 3 lauko, 7 vidaus ir 1 - pirtelės. 11 durų ir 6 skirtingi gamintojai. Dalį montavome ir dažėme patys, pavyzdžiui nuotraukoje aukščiau.

Pradėkime nuo lauko durų - kaip bebūtų - jos skiria lauką nuo namų, taigi pačios svarbiausios.

Vitrinos durys į terasą - čia mažiausiai kalbėsiu - šias duris labiau reiktų priskirti prie langų - nes tai tokios pačios sudėties, kaip ir šiltieji langai - plastikinės Kommerling 88 MD 7-ių kamerų profilio durys. Apie langus ir šias duris rašiau Langų temoje. Kas su šiomis durimis pavyko - tai labai minimalus tarpas tarp atidarytų į vidų durų ir grindų dangos (apie 7 mm), nes visa vitrina buvo įleista maksimaliai žemiau grindų dangos į apšiltinimo sluoksnį. Pats slenkstis gaunasi tik apie 2 cm. - tiek iš vidaus, tiek iš terasos pusės:

Pusantro "Gaidelio"

Trys "Gaideliai"
Antras dalykas - džiaugiuosi, kad nedariau slankiojančių vitrinos durų - mes taip dažnai jas varstome, kad su sunkiomis slankiojančiomis tai kiekvieną sykį daryti labai užknistų. O darinėjame duris, nes vasarą saugome name esančią vėsą, nenorime pelių draugijos ir turime katę, kuri pas mus lauke būna tik su mūsų priežiūra. Na taip jau yra.



Vasarą vitrinos durys tikrai pagrindinės, o atėjus šalčiams - varstomos vis rečiau ir pereiname prie vaikščiojimo per uždaras gonkeles:



Gonkelių (tamburo) durys - per šias duris įeinama į nešildomą patalpą - šiais laikais tai vadinama tambūru, o senuosiuose tradiciniuose namuose tai vadinama gonkelėmis. Kas įdomiausia - tiek šiais laikais Passive House Institute rekomenduojama patalpa, tiek anais mūsų senelių ir prosenelių laikais šios nešildomos patalpos atlieka ir atliko tą pačią funkciją - sulaiko tiesioginio šalčio, vėjo įsiskverbimą į namą. T.y. iš pradžių įeini į nešildomą patalpą, uždarai duris, ir kuomet visi sniegai, vėjai ir dideli šalčiai už durų - įeini per kitas duris jau į šiltus namus. Šias duris man gamino tas pats meistras, kaip ir laiptus, bei tikiuosi gamins langines - varėniškis, bet dirba ir aplinkui, tame tarpe Vilniuje - Vaidas Tumėnas, tu.vaidas@gmail.com, +37061648636. Šioms durims, kaip ir gonkelių langams nekėliau šiltumo reikalavimų. Jos pušinės su vieno stiklo paketo intarpais - labiausiai rūpėjo, kad susišauktų su langais - t.y., kad gautųsi kuo panašesnis durų stiklų suskirstymas skirtukais - kaip ir langų. Šiaip projektavimo stadijoje buvo suplanuota dvivėrės 2x70 cm. durys, bet kai Vaidas atvažiavo apsimatuoti - labai teisingai pasakė - dažnai senuose namuose su tokiomis gonkelėmis jos atlikdavo tik vizualinę gerųjų durų funkciją, jos paprastai būdavo atsuktos į gatvę, bet per jas niekas dažniausiai nevaikščiodavo, šios gonkelės dažnai būdavo užgrūstos, o atidarydavo jas pavyzdžiui per laidotuves, kai reikėdavo platesnės angos karstui išnešti. Toks juodas durų scenarijus:) Taigi - tikrai gražu tos dvivėrės durys, bet juk mes vaikščiosime kasdien - per 65 cm. duris (5 cm. kiekviename šone dar reikia staktai) su dviem maišais gali ir nepralysti, antrų durų atidarinėti nesinorės, o anga jau buvo tokia, kokia buvo - langai sustatyti ir nebepaplatinsi. Taigi perplanavom duris ir padarėm 80 cm varčias, o nepanaudotą erdvę išnaudojome šoniniais intarpais. Durys dar nematė gilios žiemos - galėsiu pasidalinti kitais metais, kaip jos peržiemojo. O kol kas porą foto, tik soriukas, dar pačios gonkelės neįrengtos:




Gonkelių durų kaina su montavimu - 730 EUR ir papildomai 127 EUR - rankena, vyriai, spyna, suktukas. 127 EUR - kiek brangoka už durų "furnitūrą", bet tos durys prašėsi tamsios, klasikinės rankenos ir vyrių - na ir tai išpūtė kainą, nes laiko paieškom nebuvo.

Užėjome į nešildomas gonkeles, o dabar prašome užeiti į namą per pagrindines šiltąsias duris:



Pagrindines šiltąsias namo duris gamino Kalsto gaminiai. Neišsigąskite - jų puslapis seniai neatnaujintas - valiuta - Litas. Bet mačiau gyvai labai prabangiame name jų gaminius - vidaus durys gal 3.5 metrų, žmogus ne pirmame name jų gaminius dedasi. Tiesiog tai turbūt viena retų įmonių, kur klientai eina vieni per kitus, negauna jokių nuolaidų - žodžiu panašu, kad jiems joks marketingas ir puslapio atnaujinimas, nei FB paskyra - nereikalingi. Beje Kaune jų show room irgi veikia tik tuomet, kai direktorė ten būna - kitaip tariant reikia susitarti. Štai čia ir direktorės kontaktai: Rasa, +37069803202, info@kalstogaminiai.lt.

Duris montavo, kaip ir vitriną - į apšiltinimo sluoksnį, o apie tai galite pasiskaityti Langų temoje. Sandarinau iš vidaus- lygiai tokiu pat principu, kaip ir langus - patikimos Siga juostos ir kruopščios ir atmuštos mano rankytės. Iš lauko pusės dar ne viskas padaryta, bet montuotojai turėjo rimtų juostų - jos prie durų priklijuotos, o prie sienų - laukia savo eilės, nes gonkelės dar neįrengtos.

Pačių durų varčios storis - 90 mm, užpildas - poliuretanas. Durys turi 3 tarpines, karkasas - klijuota pušis, dengiamoji durų medžiaga - atspari drėgmei 6 mm. MDF. Slenkstis - kietmedis, langelis - dviejų paketų, 52 mm  storio su TGI rėmeliais. Spyna - vokiška, pritraukiama (kad užrakinti, turi rankeną kilstelti į viršų - taip durys papildomai pritraukiamos). Šilumos perdavimo koeficientas - 0,61 W/m2K. Šios durys dar žiemos nematė, bet pavasario-rudens įspūdžiai tikrai geri. Ypač patinka pačių durų raštas ir rombo formos langelis.

Ir visas išvardintas aukščiau džiaugsmas su pristatymu ir montavimu kainavo 1235 EUR. Vien pristatymas  - 130 EUR - galvojau pats iš Kauno atsivešiu, bet kai atėjo laikas jas montuoti, neturėjau tinkamų ratų:) Kalsto gaminiai gamina ir vidaus duris, jos pakankamai brangios, dėl to nors ir kaip norėjau - vidaus durims ieškojau pigesnių variantų. Pasidžiaugiame keliomis svarbiausiųjų durų foto ir keliaujame į vidų:






Pirmo aukšto vidaus durys pas mus aukštesnės - 240 cm. Tai pasiteisino bute, pasiteisino ir Dzūkiškoje pirkioje. Aukštos durys sukuria ir aukštesnių lubų efektą. Jei lubos nėra aukštos - labai rekomenduoju pasvarstyti šį variantą. Taip pat čia naudojome beapvadinę staktą - tai reiškia, kad įprastų apvadų nėra. Prakonkursavome mūsų bute stačiusius Aigipto durys, mūsų pagrindines lauko duris stačiusius Kalsto gaminiai, gerai durų rinkoje kotiruojamus Vytuko durys, o pasirinkome Langveda. Duris statėme, kai jau buvo išleistos visos santaupos, buvo aišku, kad viršysime biudžetą - taigi kaina kaip niekada buvo svarbi. Ir Langveda pasiūlymas buvo 30% pigesnis nei pigiausias kitų trijų gamintojų, o konkrečiai kainos tokios:

Durų kaina 375,10 EUR / vnt;
Montavimas 30 EUR / vnt;
Transportas 40 EUR / už visas;
Rankenos, spynos, suktukai - 88.47 EUR - visoms durims, pirkta Vairema.
Viso: 1749 EUR arba 437 EUR už vnt.

Durimis patenkintas, Langvedą galiu drąsiai rekomenduoti - www.langveda.lt, Darius, langveda@gmail.com, +37061545771. O čia pora fotkių:




Antro aukšto vidaus durims nekėlėm aukštų standartų. Šiuo metu antrame aukšte praleidžiame kokius 5% laiko - antras aukštas skirtingais etapais bus naudojamas skirtingų artimųjų, bet mes, brandusis jaunimas, žadame visad laikytis pirmojo aukšto. Tai su ta sąlyga, kad antrame aukšte būname mažai - kaina vėl vaidino svarbų vaidmenį. Taigi pasirinkome jau gruntuotas duris iš DEPO. Pačios durys atkeliavusios iš spalvingosios Brazilijos. Mes jas patys dažėme ir montavome. Vienam kambariukui vieną durų pusę nudažėme ryškiai geltonai, kitas dvejas duris - baltai. Kadangi ties šiomis durimis dirbome daugiausiai, daugiausiai foto ir turime:












Kas liečia dažymą - iš pradžių galvojau, kad gruntuotos durys - gera mintis. Bet šiaip prie to grunto nebūtinai labai gerai lips jūsų dažai. Be to gruntas gali būti blizgus, jūsų dažai - mažiau ir t.t. Jei dabar rinkčiausi pačiam duris dažytis, greičiausiai rinkčiausi ne gruntuotas - tai pasidaryčiau savo dažais, nes būčiau tikras, kad pirmas sluoksnis pamils andrą, o anas - trečią.

Pačios durys tikrai nebrangios, bet jos, skirtingai nuo kitų panašių kainų, nėra lengvos - viduj nemažai presuoto kartono. Duris dažėme voleliu, Viva Color Green Line Furniture dažais. Baisiausia buvo dažyti geltonai jau išdažytame baltai kambaryje su šviesiomis grindimis. Bet viskas pavyko - nei vienos geltonos dėmelės niekur nepalikau. Kalbant apie kainas - perkant iš pradžių atrodė kainos nedidelės, bet kai pradėjom sumuoti viską, tame tarpe ir pusbrolio, kuriam mokėjau nors ir ne rinkos, bet vis tiek darbo kainą - susidarė ne tiek ir mažai. Nagi paskaičiuojam:

Dažai, voleliai, akrilas, montavimo putos - 85,25 EUR;
Durys, staktos, praplatinimai, apvadai, tarpinės - 454,69 EUR už 3 duris;
Rankenos, suktukai, vyriai, spynos - 87,62 EUR - visoms durims, pirkta Vairema;
Darbas 250 EUR;
Viso: 877.56 EUR arba 292.52 EUR už vienas duris.

Pirties durys - paskutinės. Pirtelė pas mus ne kaip pas normalius žmones - II aukšte. Nesu didelis pirtininkas, kaip ir žmona - nedidelė vonios mėgėja, dėl to šiuos du malonumus sukėlėme į antrą aukštą, kad neišauginti pirmojo aukšto ploto - siekėme kuo kompaktiškesnio namuko. Maloniai nustebino pirtelės durų kaina - stiklinės 70x200 cm. grūdinto stiklo durys su stakta ir apvadais kainavo 106 EUR. Pusbrolio darbas - 50 EUR - ir viskas - 156 EUR ir turime duris į pirtį. Duris, kaip ir kitus pirties reikalus pirkome pas gerus atsiliepimus turinčius Geras Garas:



Tai va tokia ilga istorija apie 11 durų iš 6 gamintojų, kuria pasidalinsiu ir facebook.com/dzukiskapirkia bei instagram.com/dzukiskapirkia.







8 komentarai:

  1. Ilgai gyvenote be durų. Mes irgi esame turėję tokios patirties, tai smagu atsiminti.

    Mano nuomone, laukinės durys estetikos prasme liko sugadintos :( Tie šoniniai stikliukai šiaipsau tokie, labai daug rėmo, mažai stiklo.

    Bet vat labai gražu beapvadinės durys. Mes irgi tokias planuojame, tik pačios durys bus iki pat lubų (3m). Prie šių durų dar dera ir įleidžiami MDF apvadai, kurie yra susilygiavę su sienos paviršiumi.

    Beje. Sveikinu viršijus biudžetą. Prisijungėte prie „visų statančių ir viršijančių“ klubą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su išorinėmis durimis padarėme, ką galėjom esančioje situacijoje. Kiti du variantai - daryti šoninius intarpus be stiklų arba daryt vienvėres 140 cm duris būtų gerokai baisiau. Kaip ir rašiau - langai jau buvo sustatyti, anga tokia, kokia yra - darant dvivėres 140 cm duris būtų gražu, bet žiauriai nepatogu.
      Dėl paslėptų staktų - man siūlė, bet turėjome bute beapvadines - nerizikavom ir darėm jau kas mum patiko.
      Na su biudžeto viršyjimu nereikia sveikinti:)

      Panaikinti
  2. Kai rašiau apie įleidžiamus apvadus, tai turėjau omenyje grindjuostes. Ne taip pavadinau :)

    Įleidžiamos grindjuostės puikiai dera ir prie beapvadinių durų (tokių kokios pas jus). Be to, visi kampai ir užbaigimai gaunasi labai dailiai. http://vitukodurys.lt/%C4%AFleistos%20grindjuostes%20i%20siena

    Bėda ta, kad tokiems darbams reikia nagingo apdailininko.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bėda ir ta, kad visokios tokios naujovės reikalauja ne tik nagingų meistrų, bet ir dar plačiau atverti piniginę pačiom medžiagom:) Mūsų sodybai pilnai tiks paprastų grindjuosčių, tik darysime, kaip ir bute - aukštesnes - 10-11 cm.

      Panaikinti
  3. Gal galite aprašyti jūsų isirengta pirtelę!
    Kokį šilumos tipą pasirinkote?
    Turbūt bus elektrinis pečiukas?
    Kokį elektros įvadas turi būti?
    Aš irgi planuoju daryti pirtele.
    Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Egidijau. Pirtelė beveik įrengta ir galima būtų aprašyti, bet vis laiko nerandu. Bet šiaip trumpai - tai taip, elektrinė pirtelė. Kadangi nedidelė pirtis - apie 6 kubiniai metrai, nelabai ir pečiukas galingas reikalingas - 6.8 kW, jau po valandos galima pilnai pirtintis, o šiaip aš einu net ir po pusvalandžio. Elektros kabelis - 5 gyslų, varinis 2.5 kvadratų minkštas - kiekviena gysla iš daug varinių laidelių. Silikoninis šarvas. Jis brangus, tai mes už pirties darėme dėžutę ir sujungėme su paprastesniu 5 gyslų, 2.5 kvadratų kabeliu.

      Panaikinti
  4. Laba. Dėl pirtelės durų norime pasiklausti. Koks tarpas nuo grindų iki durų stiklo? 5 cm ar 2 cm, ar mažiau?

    AtsakytiPanaikinti