2019 m. spalio 20 d., sekmadienis

Laiptai


Laiptai buvo ta vieta, kur manėme, kad prisidirbome projektavimo stadijoje. Ta prasme, manėme, kad gausis arba per statūs, arba galva turėtumėm daužytis į stogą. Tačiau gavosi viskas labai liuks - ir ne per statūs, ir galva nesidaužom. Tiesa, svečiai, aukštesni nei 183 cm. jau gali ir gauti sprigtą. Teko nestandartiškai tuos laiptus įterpti - taip, kad paskutinė papakopė ir pakopa išlindo į saloną ir ją paslėpė tik pakabinamos lubos.

Iš pradžių mąstėme gamintis uosio laiptus dėl kainos, bet meistras kažkaip nuramino, kad ąžuolinių skirtųsi tik 150 EUR ir pasirinkom klijuotus ąžuolo laiptus. Beje jie taip suklijuoti, kad mes pakopose klijavimo net nematome. Kad tai klijuota matosi tik porankiuose  ir laiptasijose. Nežinau, kaip visa tai buvo padaryta, bet meistras čia turi labai gerą vardą. Ir šiaip labai šaunus žmogus. Beje tas pats meistras mums gamino lauko duris - ne pagrindines šiltąsias, bet nešildomų gonkelių, kurioms šiltumo reikalavimai nebuvo keliami. Tas pats meistras man gamins ir langines, šiaip jis restauruoja ir senus baldus. Žemiau vienintelės vietos, kur klijavimas matosi:




Kainos kainelės:

Laiptai su porankiais, tvorele ir montavimu 2550 EUR;
Alyva 70 EUR;

Laiptus balinome 2 alyvomis. Pirmąją naudojome Monocoat Cotton White spalvos alyvą, kurią įsigijom UAB Tonacija, kai skaičiavome, kaip ir turėjo užtekti laiptams ir palangėms, tačiau jos gerokai pritrūko ir likusias dalis nualyvavome meistrui priimtinesne Saicos EcoLine Extra White (3408) spalvos alyva iš Medžio stilius. Kai parodė abejomis alyvomis nudaažytą tą pačią lentutę aš neatskyriau kuri yra kuri. Tai alyvavome pakopas berods viena alyva, papakopes - kita. Monocoat alyva reikia alyvuoti tik vieną kartą, skirtingai nuo kitų alyvų - alyvuojant daugiau sluoksnių gausi ne geresnį, bet blogesnį variantą - čia man buvo naujiena. Štai tie abu produktai - ėmėm šviesiausias įmanomas spalvas:




Mūsų laiptai yra 90 laipsnių užsisukantys, bet be aikštelės. O kas didžiausias kosmosas buvo su laiptais - kad jie buvo montuojami ne po pakopą, bet buvo atvežtos dvi dalys - kiekvienoje dalyje jau pakopos su papakopėmis įstatytos į laiptasijas. Tai vat tos dvi dalys buvo tiesiog sujungtos iš skirtingų galų. Ir kas dar didesnis kosmosas - sienos jau buvo dažytos 2 kartus ir nebuvo subraižytos. Kaip visa tai įvyko - nesuprantu iki šiol. Žemiau foto, kaip jungiamos, stumiamos, spraudžiamos abi dalys.




Po laiptais mes viską išnaudojom - iš tualetuko pusės atsidaro slapta spintelė - atsidaryti pilnai neleidžia klozetas, bet iš principo užtenka, kad ten susisandėliuoti rečiau naudojamus daiktus:


Slapta vietelė

Rečiau naudojamų daiktų pensionas

Klozetas kiek kliudo, bet ne bėda
Iš kitos laiptų pusės erdvę po laiptais panaudosime spintoms - ta erdvė yra mūsų drabužinėje. Kol kas spintų nėra, bet reiks ieškoti optimalaus, matyt IKEA, varianto, kaip figūriškai tas spintas sukišti:




Populiariųjų LED šviestuvų po pakopomis nedėjome - bus bra šviestuvėliai, ant kurių vieno laidų šiuo metu laikinai kaba paveikslas:


Vienas dalykas su siauromis laiptinėmis, ypač jei ir virš galvos ribota vieta - suplanuoti šviestuvai turi būti kuo plonesni, jei nuspręstum ką nors nešti, kad nekliūtų. Arba reiktų apsišviesti pakopas ar porankius - vienu žodžiu atkreipkit dėmesį į tai, nes man dabar užduotis susirasti kuo plonesnius šviestuvus. Gali būti, kad iš viso jų atsisakysiu, nes dar porą vietų jiems turiu pakilus laiptais - turėtų jų ir užtekti.

Nieko neparašiau apie laiptinės tvorelę antrame aukšte - metaliniai dažyti ir lakuoti strypai, pati vieta laukia arba jaukaus fotelio, arba sėdmaišio, nes kabančiam hamakui, kurį ten įsivaizdavome, trūksta aukščio dėl šlaitinio stogo:






Dėl pačio meistro - jis iš Varėnos, bet dirba ir aplinkui, tame tarpe Vilniuje. Vaidas Tumėnas, tu.vaidas@gmail.com, +37061648636. Labai rekomenduoju.

Dėl girgždėjimo - jo nėra - namas mūsų skydinis, dėl to labai jautrus smūginiams garsams. Bijojom, kad lipant laiptais visuose kambariuose tai girdėsis. Nieko panašaus - viskas vyksta tyliai ir maloniai.

Straipsnis trumpas, nes viskas įvyko labai greitai - pagrindiniai darbai buvo daromi meistro dirbtuvėse, o surinkimas įvyko per keletą valandų - nelabai net spėjau pakankamai pasidaryti nuotraukų.

Visas naujienas sužinosite, kaip visada facebook.com/dzukiskapirkia, o dabar ir instagram.com/dzukiskapirkia.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą