2017 m. gruodžio 19 d., antradienis

Elektrinis šildymas


Retas pasirinkimas - elektrinis šildymas. Bent jau nei vienam lietuviškam statybų bloge nesutikau tokio pasirinkimo. Tiesa mane įkvėpė eenamas tnklaraščio pavyzdys, kai sugedus kinietiškam geoterminiam siurbliui jis porą metų šildėsi elektriniu vėjeliu bei karštą vandenį gamino elektra. Kiek trūko, dasišildydavo rekuperatoriaus el. tenais. Ir dėmesioeenamas sąnaudos eurais visai nebaisios: metams 130 kv.m. namo šildymui ir karšto vandens ruošimui sunaudojo 6000 kWh energijos, kas dieniniu tarifu gaunasi 780 EUR, o naktiniu - 576 EUR, taigi vidurkis tarkim 680 EUR. Mane tai įkvėpė ir man tai priimtina.

Mūsų energetinis vertinimas parodė, kad mūsų 100 kv.m. šildomam plotui (dar 5 kv.m. nešildomas gonkelis - tambūras) reiks 2.525 kWh arba 255 EUR šildymui bei 1.075 kWh arba 108 EUR karštam vandeniui metams. Taigi 363 EUR šildymui ir karštam vandeniui. Na gerai, dauginam iš dviejų ~700 EUR metams ir vis tiek man priimtina:)

Taigi pas mus jokių kaminų, pečių, geoterminių ar kitokių šilumos siurblių, jokių radiatorių ar vandens vamzdelių grindyse. Pora ritinėlių DEVIflex elektros kabelio, kurį apgyvendinsim plokštumimių pamatų betone ir tik pora, bet labai protingų DEVIregSmart termostatų, valdomų telefonu iš bet kur.

Viso namo šildymo sistema - 2 kabeliukai ir 2 termostatai

Šis džiaugsmas kainavo 629 EUR, o įsigijome juos www.epts.lt, kurie turi salonus Vilniuje ir Kaune. Viskas - tai visa mūsų planuojama šildymo sistema. Detaliau ją sudaro:

- Šildymo kabelis DEVIflex™ 18T (DTIP), 2135 W, 118 m, kurį išvyniojom miegamajame, abejuose I a. sanmazguose bei hole;
Šildymo kabelis DEVIflex™ 18T (DTIP), 3050 W, 170 m, kurį išvyniojome svetainėje, virtuvėje ir pagalbinėje virtuvės patalpoje;
- 2 Termostatai DEVIreg™ Smart - kol nenaudojami, pajungiau namie prie vonios grindinio šildymo kilimėlio vietoje seno elementariausio, pasirodo irgi DEVI, 8 m. senumo termostato. Viskas elementaru ir patogu - jei žmona buvo bloga, galiu telefonu išjugti jai grindis:) Tiesa ji nežino, kad jei ji namie atjungtų Wi-Fi - to nebegalėčiau padaryti:).
- Lankstus vamzdelis jutiklio montavimui + žalvarinis antgalis - iš anksto turim įbetonuoti, o vėliau prakišime temperatūros daviklį.

Papildomai 150 EUR kainavo pačio tinklo montavimas ir priemonės:

- 1200x2000x20x20 metalinis tinklas, prie kurio buvo tvirtinamas kabelis (60 EUR);
- Plastikiniai tvirtinimo dirželiai (10 EUR);
- Elektros kabelio tvirtinimo darbai (80 EUR).

Šiaip užtektų ir vieno termostato bei vieno galingesnio kabelio, bet vienas termostatas gali pavežti 3600 W. Taigi bus 2 zonos;

Antras aukštas pas mus bus nešildomas, nes tai labiau miegamos zonos (jeigu ką, kokybiškiausias miegas yra prie ~18 C temperatūros) ir itin šiltam name temperatūra turėtų skirtis max 2 laipsniais nuo apatinių šildomų patalpų. Na nusimatysim rozetes el. radiatoriams jei ką.

Komforto lygiui pakelti visuose sanmazguose po plytelėmis bus papildomi šildymo kilimėliai ir manau, kad nepagailėsiu pinigų tiem patiem išmaniem termostatam - nereiks lankstytis - vienoje programėlėje bus visos zonos. Bet noriu atsakingai pasakyti - čia ne dėl šildymo, bet dėl komforto ryte ir vakare, kuomet po ir prieš miegą einama praustis ir labai jau faina būti ten basomis, ypač damutėms. Tokius dalykus manau daug kas darosi prie skirtingų šildymo sistemų - tiek miestų butuose, tiek turintiems geoterminius ar kitokius šildymus.

Svarbus momentas dėl termostatų montavimo aukščio. Šie termostatai gali būti nustatomi pagal grindų temperatūrą arba kambario arba abejas temperatūras. Pagrindiniam šildymui svarbiausia yra kambario temperatūra ir jie turi būti montuojami 80-170 cm. aukštyje. Aš pasirinkau 160 cm. - nes tik prisilietus prie jų, rodoma kambario temperatūra - taigi tai bus dar ir termometrai man.  Kas liečia sanmazgus - man svarbiausia grindų temperatūra, nes nustatinėju ją tokią, kad mūsų kojos jaustų šilumą, o kambario temperatūra nėra aktuali. Taigi jei sanmazgams nėra aktuali kambario temperatūra, galima juos montuoti ir ten, kur apatinės rozetės (20-32 cm aukštyje) ir kur šviestuvų jungikliai (80-110 cm aukštyje), ir 170 aukštyje.


Kultūringasis termostatukas - smartukas
O kas tie DEVI? Tai danų įmonė, kurią nupirko pasaulinis šildymo sistemų ir sprendimų gamintojas Danfoss, supratęs, kad kaminų namuose ateity mažės, o elektra "varomų" sistemų - daugės. Greičiausiai atsiras, kas sakys, kad 2 kabeliam ir 2 termostatam - ir ši suma per didelė. Taip, galima rinktis noname, užsakyti Kinijoje, gal ir nebus problemų. Tačiau DEVI duoda 20 m. garantiją kabeliams ir 5 m. termostatams, jei viskas daroma pagal reikalavimus. Reikalavimai logiški:

1. Kabeliai negali eiti po stacionariais baldais;
2. Kabeliai turi patekti į kitas patalpas pro durų angas, bet ne po sienomis;
3. Reikia 2 kartus pamatuoti varžas - paklojus kabelį bei pilnai įrengiant namą ir pajungiant termostatus - visa tai turi atlikti sertifikuotas elektrikas ir tvarkingai užpildyti garantinį.

Visų šių reikalavimų laikausi, iskaitant ir 3. punktą (atliktas vienas iš dviejų matavimų). Pamiršau paminėti - 20 m. garantija suteikiama ne tik kabeliui, bet ir grindų griovimo ir atstatymo išlaidoms padengti. Jie tokiu atveju atsisiunčia iš užsienio kažkokią kosminę įrangą, kuri tiksliai atranda kabelio pažeidimo vietą ir sutvarko ją.


Matuojame varžą

Taip pat pamiršau pasakyti, kad Devi kabelio dviejų laidininkų konstrukcija iki minimumo neutralizuoja elektromagnetinį lauką, kadangi nereikia su vienu galu nuo termostato pradėti, o su kitu gryžti - viename kabelyje yra 2 laidai, kurie būdami vienas šalia kito mažina vienas kito skleidžiamą elektromagnetinį lauką. Čia gal geriau fizikai pakomentuotų - jei tokie skaito - jūsų komentarai welcome:)!

Na o kaip klojamas "Apelsina Šniūrs" ir veikia programėlė - galite pasižiūrėti šiame filmuke:



p.s. Blogiau tikrai nebus, jei pamėgsite mus ir facebook.com/dzukiskapirkia



83 komentarai:

  1. na idomu, idomu, lauksim pradzios pabaigos ir faktiniu sildymo rezultatu.

    Po nauju pradesiu vonia klijuotis, tai ant grindinio vamzdeliu irgi dar prasimesiu elektrini kilimeli, ypac vasara nepamaisys, kaip tik vakar testavausi nusipirkta 3m2 485W Veria kilimeli.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš tik siūlau termostatą, jei ne WiFi valdomą, tai bent programuojamą įsigyti. Nes su tuo mechaniniu, kas pas mus buvo - tai realiai nesąmonė - jei anksčiu neprabundi ir neįjungi, tai visas rytinis malonumas dingsta. Nu manau ne tie laikai ir nesąmonė, kad turi kažkas ryte atsikelti ir įjungti. Aišku, jei pastoviai bus įjungtas (tarkime, jei yra pastoviai namie kažkas) - tuomet gali būti ir įprastas primityvus.

      Panaikinti
    2. jo, pirkau komplekta kartu su programuojamu termostatu, eina ten ji valandu lygyje kiek ziurejau programint

      Panaikinti
    3. o kaip šiluminio inertiškumo? ar tikrai apsimoka kaitalioti temperatūras dienos eigoj? ar nebus taip kad temperatūros pakėlimas bus brangesnis nei nuolatinis palaikymas?

      Panaikinti
    4. Martynai, pagrindinio šildymo, kam ir yra paklotas oranžinis kabelis, aš ir nekaitaliosiu. Mintis yra naktį šildyti iki t.t. temperatūros, o per dieną namas atvės 1-2 laipsniais. Jei trūks - galima dasišildyti rekuperatoriaus el. tenu. Tas smart termostatas labiau, kad iš toli valdytum situaciją. Dažniau bus kaitaliojama sanmazgų kilimėliai po plytelėmis.

      Panaikinti
  2. Geras pasirinkimas dėl šildymo elektra. Jeigu sanaudos viršys pradinius lūkesčius, galima saulės jėgainę ant stogo susimontuoti ir piniginei nebeskaudės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Saulės elektrinė - mano svajonė ir manau ateitis. Gaila, kad ne aš ateitį apsprendžiu, dėl to žiūrėsim, kaip bus su ja. Bet generaliai - aš irgi statau kortą ant fotovoltinių elektrinių.

      Panaikinti
  3. Normalus šiuolaikinis sprendimas.
    Na gal prarasi 5000€ kas 20 metų bet pinigai gana maži.
    Mažos investicijos, o sistema labai patikima, lyginant su kitomis. Rekuperatorių teks statyt, beje.
    Tik saulė gaila, žiemomis reta. Bet šią žiemą iš jos jokios naudos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai šiais laikais statantys šiltus namus nebediskutuoja dėl rekuperatoriaus. Aišku, kad bus.O su saule ir elektrinėmis - pasižiūrėsim.

      Panaikinti
  4. Su tokiu A+ sertifikatu ar vertinimu šildymas elektra yra priimtinas sprendimas. Žinoma pats racionaliausias sprendimas - tai šildymas infraraudonųjų spindulių plevėlėmis, nes elektros sąnaudos 50 proc mažesnes ir komforto lygis aukštenis
    O šiaip pritariu Niuniauskaui, kad reiakalingas elektrinis termostatas su pageidautinu mobus ( wifi)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Netiesa dėl IR plėvių. Pardavėjų mitai.
      1KW prišildo 1 KW, o ne 2 ;) tai ne šilumos siurbliai.
      Reikėtų juos į teismą už melą paduoti, bet tingisi ..
      Dėl komforto irgi mitai. Arba psichologinis efektas.

      Panaikinti
    2. Man tas 50 proc. tikrai įtartinai skamba. Kažkiek galima sutaupyti, nes generaliai kilimėliai greičiau reaguoja ir atiduoda šilumą negu kabeliai betono sluoksnyje. Bet mano mintis - į tą plokštę krauti pigesnę šilumą naktį.

      Panaikinti
    3. O šiaip klausykit... Biznio planas.
      Jei tinka elektra, susidedate tas plėveles, notariškai fiksuojate pardavėjų pažadus jog sutaupysite 50% (pakanka kelių liudininkų lyg), o paskui - į teismą. Už nepateisintus lūkesčius, moralines kančias ir per dideles išlaidas. Pardavėjas tikrai gražins pinigus.
      Rusiškų elektrinių katilų pardavėjai jau nežada 50% ekonomijos kaip kažkada. Matyt pasimokė.

      Panaikinti
    4. Na Remins nemanau, kad pardavėjas tų plėvelių - taigi oficialių pažadų su 50% ekonomija mes niekur nematėme. Tačiau, kai diskutavau su www.sips.lt, kur jie deda tokius kilimėlius - tai jų logikoje yra prasmės - kadangi namas lengvų konstrukcijų, t.y. sienos ne tiek gali akumuliuoti šilumą - tai atsiranda prasmė šildytis tik tada, kai reikie (ryte atsikėlus, gryžus iš darbo). Beja mano pažįstama turi ne pastoviai gyvenamą butą Palangoje, šidomą tik elektra. Jis aišku pasišildo nuo rūsio magistralinių trasų (nes kažkodėl tik jos vienas butas nešildomas) bei kaimynų, bet vis tiek atvėsta, kai nebūna nieko. Tai susidėjo kolimėlius ir yra labai patenkinti, kaip greitai pradeda jausti tą šilumą. Bet čia reiktų atsiliepimų gyventojų, kurie gyvena su tais kilimėliais.

      Panaikinti
    5. Na gal tik pokalbiuose, nepalikdami pėdsakų ;)
      Kai kur raštu 30-40% žada:
      "palyginti su kitais šildymais, sutaupo net iki 30 proc. elektros išlaidų."
      "speciali tinklelio konstrukcija leidžia sutaupyti iki 40% šilumos"
      "papildomai sutaupyti iki 30% sąnaudų."

      Panaikinti
  5. Atleiskite bet toks durnas klausimas gal- kodėl termostatas taip žemai prie grindų ? Ta pasme argi termostą nereikia dėti 1,2m. ar žemiau kad jis matuotų kad būtų tau komfortiška juk girindys yra šalčiausias daiktas name ir sunkiausiai įšildomas. Šiaip ir aš už tokį šildymo būdą ir labai pabijojau daryti ir manau tikrai būčiau sutaupęs dar įsirengiant bet dar ir saulės baterijos tai tikrai ateitis ir bus pigi ta elektra... plius silumos siurblio uzimo nera ar geoterminio prieziuros nereikia. Na dziugu kad viskas tik pavyktu ir stebime kiek jums kainuos sildymo islaidos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia labai nedurnas klausimas. Laikinai pasiskolinau termostatą ir pasistačiau bute vietoje seno mechaninio. O jis buvo palei grindis ir matavo tik grindų temperatūrą.

      Kas liečia išmanių termostatų teisingą aukštį - jis turi būt 80 - 170 cm aukštyje, ir jis turi galimybę matuoti ir grindų, ir kambario temperatūrą. Pagrindiniam namo šildymui aišku svarbiausia yra kambario temperatūra. Tuo tarpu sanmazgams - grindų, nes nusistatai tokią, kuri būtų maloni kojoms.

      Dėkui - papildysiu poste šia informacija.

      Panaikinti
  6. Mielieji, aš kalbu ne apie infraraudonųjų spindulių kilimėlius betone ar plokštes,o apie plėveles tipo Caleo (grindyse) arba Zebra evo 300 ( lubos ir sienos). Tikrai neužsiimu reklama ( neprekiauju jomis), tačiau esu įsirengęs lubinę šildymo sistemą naujai pastatytame A klasės SIP name su automatine šilumos reguliavimo atskirose patalpose sistema. Kiekvienoje patalpoje po atskirą termoregulaitorių, kas leidžia subalansuoti šildymo išlaidas. Tai pagrindinis šildymas visame name. Netikiu pardavėjų reklama, tačiau tikiu fizika, o ji kalba apie tris šilumos perdavimo būdus - konvekcija, spindulinis ir šiluminis. Būtent šiuo atveju atitvaros atiduoda šilumą, t.y patalpa prišildoma nuo 18 iki 22 per 15 min ir užmiega. O vėliau praeina 5-7 valandos kol nukrenta iki 18-19, tada vėl įsijungia. Pati sistema pradėjo veikti tik šią savaitę, todėl jei bus įdomu pateiksiu duomenis vėliau. Planuoju, kad šildymo išlaidos neviršys 10 w už kv.m per valandą

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kambario temperatūrą gali reguliuoti visi šildymo būdai. IR šildymas čia nėra išskirtinis.
      Taip,IR šildymas gali staigiai pakelti temperatūrą, bet šiuolaikiniuose šiltuose namuose temp. taip greitai nekrenta. Be to nėra komfortiška temp taip šokdinti.
      Ok, net jei nesvarbu komfortas,paskaičiuojam kieksutaupom,jei 1/2 paros kamb laikome 5 laipsniais šaltesnį. Gauname 12% kai lauko temp 0 laipsnių. Nekažikas. Ir tai idealiu atveju su mažesniu komfortu. Be to kitais šildymo būdais tai irgi galima daryti.Sutaupo automatika,o ne šildymo būdas ;)

      Panaikinti
    2. Ignai, aš manau abi sistemos turi privalumus ir mes tik renkamės, kuri yra priimtinesnė mums asmeniškai. Aš nuo pat pradžių įtikėjau plokščiaisiais pamatais, kuriuose galiu įkrauti šilumą per naktį. Klausimas, ar mano santykinai sunkių pamatų ir lengvų sienų užteks ją išlaikyti nuo ryto iki vakaro, kad temperatūra nukristų tik nejuntamai (sakykime 1 laipsniu).

      Remis tuo tarpu greičiausiai nuo pat pradžių įtikėjo savo lengvomis sienomis, kas leidžia temperatūrą su IR šildymu labai greitai sukelti ir esant tik šilumos poreikiui. Čia yra kita logiška logika:)

      Jei Remis pamatys, kad siekiant ekonomijos, nukenčia komfortas, jis tiesiog mažiau taupys ir gaus daugiau komforto. Mano manymu svarbiausia, kad atsiranda namų, šildomų vien elektra - nereikia skaitytojams numušti ūpo, o mūsų su Remis skirtingi pavyzdžiai galės kitiems leisti lengviau pasirinkti elektrinio šildymo būdą. O abu būdai tikri verti dėmesio. Aišku įdomu būtų sužinoti Remis įrengimo kainą ir namo kvadratūrą.

      Panaikinti
    3. Taip taip ;)
      Tiesiog reikia žinoti,jog nėra elektrinių sistemų kurios sutaupo (be komforto kompromisų). Iš 1 KW elektros gausi 1 KW šilumos. O vat šiltinimas tai tikrai sutaupo.
      Beje, dieninės elektros kaina dar gali pasikeisti, kai atsiras daug saulės elektrinių. Tad jūsų ir mūsų masyvūs plokšti pamatai irgi gali nebetaupyti ;)

      Panaikinti
    4. Kai dieną dėl saulės elektrinių elektra bus pigesnė, nei naktį, reiks tik pareguliuoti termstatą:) Mes tikrai negalime nuspėti, kaip ten bus. Gal kainos kis kas valandą priklausomai nuo pasiūlos/paklausos - matyt ir termostatai adaptyvūs atsiras.

      Panaikinti
    5. DP visiškai teisus. Esmė yra elektrinio šildymo kaip filosofijos progresas, kuris anksčiau buvo net nesvarstomas dėl didelių ekploatacinių kaštų. Taip išties pas mane pamatai su mažesne termomase ir lengvos sienos, tačiau temperatūra nešildant per parą prie O C ir mažiau išorėje , nukrenta max 3-4 laipsniais (nuo 21 iki 17-18 C. Todėl grąžinti balansą užtenka labai nedaug energijos. Beje, Ignai niekas tempeeratūros nešokdina. Juk sakiau, termoregulaitoriai nustatyti prie 21 C. Kai tik temperatūra sumažėja 1 C, įsijungia šildymas. Po to vėl budėjimas. Nejauti JOKIO DISKOMFORTO.

      Panaikinti
    6. Jei toks mažas temperatūros svyravimas, tai JOKIO taupymo nesigaus. Taupoma kai namas kiauras ir temperatūra šokinėja.
      Paskaičiuokit prašau, o ne pardavėjų pasakom tikėkit ;)
      Suprantu suprantu, savas produktas mielesnis ... Bet tai tik emocinis argumentas.

      Panaikinti
    7. Sena diskusija, bet išsakysiu nuomonę. Apie tuos "infra kilimus" turiu juos antrame aukšte. Pirmas šildomas dujomis/grindys. Antrame laikosi paprastai 2C° žemesnė, prie didesnių šalčių skirtumas 3-4C° tai tiems šalčiams kompensuoti ir pasirinkau kilimėlius. Dažniausiai jie neveikia. Žiemą prie šalčių įsijungia.
      Tai infraraudonųjų kilimėliai yra elementarūs elektriniai šildymo prietaisai, kaip kabeliai. Kaip žinia, visi kūnai kurie šiltesni nei -272C° skleidžia IR spindulius.
      Tai vat tie kilimėliai veikia kaip ir kabelis. Kai kabelį užkloji betonu, IR skleidžia betonas. Mano atveju laminatas.
      Grindys patalpą šildo konvencijos principu ir IR. Kaip ir radiatoriai.
      Plėvelė laminatą šildo ne IR o sąlyčio būdu. Ji tiesiog liečiasi ir perduoda šilumą. Kaip kaitlentė, kaip lygintuvas ranką.
      Manyčiau Infraraudonųjų pavadinimas naudojamas kaip pakaitalas "elektrinis šildymas" bet Elektrinis šildymas skamba brangiai, o fancy žodis "Infraraudonųjų" skamba ne taip brangiai.
      Kaip kokie joniniai šildymo katilai.

      Panaikinti
  7. Tiesa, pamiršau paminėti, kad dauguma elektrinių ar infraraudonųjų spindulių kilimėlių skleidžia šilumą į abi puses, taip eikvodami energiją. Ir tik viena sistema rinkoje kol kas turi nukreipiamąjį srautą, t.y. šyla viena pusė 90 proc, o kita tik 10. Taip taupoma energija ir pinigai. Kokia tai sistema neminėsiu, kad neatrodytų kaip reklama. Kas norės, tas pasidomės.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Super! Labai įdomu! Aš apie jūsiškes plėveles ir kalbėjau, tik labiau montuojamas po nestora grindų danga. Tikrai būtų labai įdomu jūsų reali patirtis. O jūs jau gyvenate? Man tik atrodo, kad skirtumas tarp 18 ir 22 laipsnių yra tikrai juntamas. Jei 22 - man komfortiška temperatūra, tai 18 - per vėsi. Ar ne geriau būtų, kad įsijungtų šildymas nukritus iki 21 laipsnio? Beja, gal galite atiųsti savo tel. į dzukiskapirkia@gmail.com? Nesu gyvai bendravęs su SIP namo, šildomo elektra gyventojais. Būčiau dėkingas, jei galėčiau pasukti jums.

      Panaikinti
    2. Nereikėjo šito minėti ;)
      Reiškia kad 1 sistema(brangi matyt), papildomai išvaisto 10% o kitos dar daugiau?
      Ne, nėra čia jokios ekonomijos, net įsidiegus protingą temp valdymą... ;)
      Žinau kas yra IR, naudoju jį, žinau kad sutaupo, bet tik komforto sąskaita.

      Panaikinti
    3. Vonioje planuoju naudoti IR šildymą kaip papildomą, jungčiau kartu su apšvietimu (bet paliksiu galimybę norint atjungti). Kad toks dašildymas pasiteisintu atsisakau plytelių ant grindų. Tą pačią problemą Dzūkiška pirkia sprendžia el.kilimėliais su taimeriu. IR privalumą matau, kad sunaudotu mažiau elektros, nes šildytu tik kai esi vonioje.

      Panaikinti
    4. Šiaip variantas, kurį irgi svarsčiau - kilimėliai, priklijuoti prie veidrodžio ir tinko sluoksnyje sienose - dar vienas žingsnelis į priekį kas liečia komfortą. Labai pritariu tokiam dalykui. Tačiau pas mane bus plytelės ir jos taip greitai neprikais su IR kilimėliais. Bet šiaip būtų įdomu, jei tie, kas naudojasi, pasidalintų šituo čiūdu.

      Panaikinti
  8. Taip yra du variantai. Vienas montuojamas po grindų danga, kitas lubinis- tvirtinamas prie perdangos. Pas mus antras variantas. Todėl nuo lubų pašildomos grindys. Taip jau gyvename name prie Vilniaus.
    Galite nustatyti, kad įsijungtų prie 20 ar 21 ir t.t. Šildoma zonomis ( namas suskirstytas į 4 zonas pagal patalpas).
    OK. Sutarėme. Būtinai parašysime artimiausiu metu. Gražių Jums švenčių ir sėkmės statybose

    AtsakytiPanaikinti
  9. Įdomu, tikrai nekasdienis sprendimas ir kaip tai atrodys po kelerių metų, kai būsite tai praktiškai išbandę. Dar įdomu kaip namo plotas/tūris koreliuoja su tuo, ar rinktis elektrą ar šilumos siurblį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geriausiai į šiuos klausimus atsako energetinis vertinimas. Jį bet kam reikės pasidaryti, nes kitaip nepriduosite namo. Jei jūs jį darysite ne iš reikalo priduodant namą, bet prieš statant namą - sužinosite realų poreikį šildymui. Galite prašyti kaitalioto namo apšiltinimo sluoksnį, šildymo sistemas ir pan. Taip lengviau priimsite sprendimą ir dėl apšiltinimo storio, ir dėl šildymo sistemos.

      Panaikinti
    2. Tikiu, kaip tik šiandien išsiunčiau užklausas dėl energetinio vertinimo. Gal jūs ką nors rekomeduosite tuo pačiu?
      Dėl šiltinimo storio klausimų kažkaip nekyla, yra PassivHaus ir A+/A++ reikalavimai, kuriuos pasieki tik su tam tikru apšiltinimo sluoksnio storiu, čia nebent medžiagą keisti į šiltesnę, kad sluoksnis siaurėtų. Vat šildymo sistemų kaitaliojimas yra įdomu, nes kol kas svarstome tarp Oras/Vanduo ir "Geoterminio", bet gal pasirodys, kad vis tik elektra taip pat yra padorus variantas :)

      Panaikinti
    3. Aš patenkintas savo energetiku: http://dzukiskapirkia.blogspot.lt/2017/09/energetinis-vertinimas.html?m=1. Bet jis savo darbą pradeda, kai jau yra architektūrinis projektas. Nes namo šiltumas priklauso ne tik nuo šiltalo storio, bet ir pačio namo architektūros, sienų, grindų, stogo sujungimų, taip pat pamatų. Paskui jau galima kailinius storinti arba ploninti - tuo pačiu ir pasirinkti šildymo sistemą. Jei taikote į A+ klasę, vis platesnė nuomonė, kad geoterminis šildymas yra per brangi investicija šiltam namui ir oras-vanduo yra racionaliau. Tačiau nedrąsiai, bet atsiranda ir vien elektrą palaikančių žmonių ar elektros kombinavimo su oras-oras. Nuo kitų metų jau galėsit statytis tik A+ namus ir vien elektra be fotovoltinių elektrinių ar saulės kolektorių vandeniui nebepriduosite namo. Taigi, jei nieko nenorite kelti ant stogo - jums reiks bent oras-oras.

      Panaikinti
    4. Gamtos kampelis, kaip jau minėjau būtinai informuosiu jau po šio sezono kas ir kaip. A namo abejonės visiškai nepagrįstos. Patikima, ilgaamžė ir efektyvi plėvelinė sistema - negali būti pigesnė už neilgaamžes tradicines plokštes. Dėlkomforto - čia jau subjektyvus klausimas. Jei norite su glaudėmis po namus vaikčioti , tai taip - sutaupysi nedaug. Mums to nereikia. Jei tinka namuose sveikas mikroklimatas 21-22 C, tai viskas ok. Pas mus grindų temperatūra gyvenamojoje zonoje 19-21. To pilnai pakanka, išlaikyti pojūčio komforto zoną (20-22). Sąnaudos taip pat lengvai paskaičiojamos. 58 kv.m plėvelės ( kiekvienas kv.m po 220 v). Šildome gyve, zonas po ( 1.5 v per parą, t.y 8 kilovatai), o tambūra,ala katilinę drabužinę ( po 1 h - 3 kilovatai). Galite paskaičiuoti kokios sąnaudos - apie 1,20 EUR per parą + rekuperatoprius KOMFOVENT DOMEKT R 300 su 80 proc realiu efektyvumu ( 10 cnt per parą)

      Panaikinti
    5. Remis, kokie atsiliepimai apie rekupa "KOMFOVENT DOMEKT R 300"? Ar ziema nepersala?

      Panaikinti
  10. GK, informuoti galėsiu ir čia, jei blogo autorius neprieštaraus...smile

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oj, tikrai neprieštarausiu - kuo daugiau info, tuo lengviau mano skaitytojams judėti viena ar kita kryptimi. Aš jau savo kryptį pasirinkau, bet man viskas, kas susiję su elektra - tiesiog labai įdomu.

      Panaikinti
  11. Artūrai, rekupą vertinti dar sunku, nes naudoju jį tik nuo kelis mėnesius. O ir žiema kol kas pa smus primena pavasarį. Mūsų parapijoje šiais metais buvo max - 9 C. Manau be vasario mėnesio didesnių pokyčių nebus. Dirba kol kas puikiai su C6.1 valdikliu.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ir tiesa tiems kas šildosi elektra, turi vitrininius langus ir svarbu energijos taupymas žiemą ir vasarą siūlau rimtai pagalvoti apie lietuvių mokslininkų užpatentuotas ,,collect ir reflect'' žaliuzes. Matavau su pirometru šiandien šviečiant saulei. Lango stiklo temperatūra 20, o žaliuzių 26-27. Salone 21-22. Grindų temp. 20. Šildymas išjungtas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Remi, girdėjau apie studentų išradimą ir berods Ardeno planus paleisti komerciškai. Tai jau paleista? Ar čia gal tim testuojama? Kodėl tik vitrinos? Suintrigavot.

      Panaikinti
  13. Jau paleista ( pas mane pastatė ant dvieju pietiniu vitrinu lapkricio men).
    Dar net nepradėjus gamybos, unikalios termožaliuzės „Collect&Reflect“ pelnė daugelį laimėjimų ir nominacijų tarptautiniuose renginiuose, kol galiausiai 2016 m. pabaigoje buvo įvertintos ir Lietuvos ekspertų – Lietuvos pramonininkų konfederacijos konkurse „Lietuvos metų gaminys 2016“ pelnė aukso medalį.
    Jau testuojami ir „Collect & Reflect“ autonominio valdymo elementai, kurie leis žaliuzes valdyti išmaniuoju įrenginiu b, naudojant belaidį ryšį, ar palikti veikti autonomiškai, pagal aplinkos daviklių duomenis. Jas bus galima integruoti į išmaniojo namo sistemą.
    Nesakau, kad tik vitrinose, bet svarbiausia, kad butu orientuota i pietus ir vakarus. Rytineje ir siaureineje puseje, jokios naudos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vitrinos labiau apsimoka, nes grąža iš investicijų didesnė.

      Mindaugas (Cibulis) apie lauko žaliuzes bendrai buvo užsiminęs, bet tada jų kainos buvo kosmoso lygyje ir kaip geoterma, dalykas geras, bet per brangu, kad būtų patrauklu EE namui.

      Kokios termožaliuzių „Collect&Reflect“ kainos? Jei nenorite viešinti asmeniškai pritaikytų nuolaidų, tai bent oficialias kainas paviešinkit.

      Panaikinti
  14. Collect ir reflect yra vidaus, o ne lauko žaliuzės. Kainos nudodytos gamintojo tinklalapyje - 30 eur (galite drąsiai tikėti 20-30 proc nuolaidos, jei imsite didesnį kiekį)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Šiandien buvo bene pirma diena, kai namą šildė ne elektra (Zebra), bet Colelct ir Reflect žaliuzės. Kadangi blogo savininkas domėjosi realia jų nauda, dalinuosi patirtimi. Taigi duomenys: Laikas 2017 01 13 11.00. Šildymas išjungtas. Rekuperatorius Domect paduoda su ECO 14.00 C (normal režimas Prie vitrininių langų pietuose +27, salone ir virtuvėje 23 C. Vaiko kambaryje pietuose ( vitrina su C@R)+ 24 C. Saulė nusileido apie 16.30. Šiuo metu yra salone +23 C. Šildymas tikriausiai šiandien visai nesijungs, nebent naktį (nustatyta 20 C).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skaitytojams, pasakykim,kad diena šiandien buvo labai saulėta. Klausimas - jūs buvote užtraukę žaliuzes? Ta prasme jūs manote (ar gamintojai tai ir teigia?),kad saulėtą dieną žaliuzės pritraukia daugiau šilumos nei nepridengti langai? Nes šiandien mus B ar žemesnės klasės bute su vitrina pietinėje pusėje irgi pašildė neblogai.

      Panaikinti
    2. Taip. Žaliuzės buvo užtrauktos. Stengaimės taip daryti, kai tik yra mažiausia galimybė išvysti saulės, kurios šią žiemą buvo nedaug.
      Temperatūros pokyčius vertinome su pirometru. Kiek mums žinoma, gamintojas darė eksperimentą tik ,,reflect'' funkcijoje Santariškių klinikose, tuo tarpu mano atveju buvo ,,collect '' patikrinimas. Skirtumas tarp vitrinos pietinėje pusėje be C@R ir su tas, kad žaliuzės veikia kaip mini radiatorius prie lango ir dar ilgą laiką atidavinėja šilumą. Aišku šilumą atidavinėja ir atitvaros. Papildomai jos reguliuoja šviesos srautą, nes mūsų atveju pietinėje pusėje yra net 17 ar 18 kv .m stiklo. Žodžiu tikrai veikia, bet šią žiemą naudos nedaug. Tikimės pavasaris bus labiau saulėtas, todėl ir naudos bus daugiau

      Panaikinti
    3. Jei langai dideli tai esant saulei ir taip prisildys

      Panaikinti
  16. Artūrai, turint C@R, tau nešviečia į akis (gali reguliuotis saulės intensyvumą) ir šyla patalpa. Man atrodo skirtumas aiškus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nzn nzn nematau C@R panaudojimo savo namuose.
      Namuose dienos metu mazai kas bunam, visi darbuose sedim nuo ryto iki vakaro.
      Ir office dzin tas shildymas, darbdavys moka. O jei ir saule pasviecia yra roletai ir zaliuzes

      Panaikinti
    2. Jei namie dieną nebūni tai matyt su žaliuzėmis daugiau šilumos neprigaudai, nei be jų žiemą. Tačiau dažnai žmonės palikdami namus nori užtraukti užuolaidas/žaliuzes. Kitas dalykas - jei būni namie, tuomet užsitraukti jas ir neprarasti šilumos - didelis privalumas. Man tai šis produktas labai patinka.

      Panaikinti
    3. Čia gerai DP surašyta esmė ir svarbiausia, kad tai veikia. O abejonės kyla iš nežinojimo arba įprasto tautiečiams ,,kam to reikia ir taip gerai''. Blogo autoriui ir tiems kurie šildosi elektra, - tai tikrai dėmesio vertas produktas. Beje, geriau žiūrisi estetiškai iš lauko nei viduje, reikia pripažinti.

      Panaikinti
  17. Tai va būtent čia visaapimančio požiūrio klausimas. Niekas per prievartą nebruka. Mums tos žaliuzės tinka ( 4-5 laipsniais mažiau prikaitina) vasarą)- mažiau darbo kondicionieriui ir taupo šilumą rudenį, pavsarį ir normalią saulėtą žiemą. Plius nuo saulės neblunka grindys ar baldai.

    AtsakytiPanaikinti
  18. sveiki,
    norejau pasiteirauti jusu nuomones del patalpu aukscio ir silumos poreikio, pasyviam karkasiniam name, vieno auksto.(dar tik planavimo stadijoje)
    vizija-dvislaitis stogas 35laipsniu su integruotomis saules baterijomis-noras viduje tureti aukstas lubas iki pat stogo virsaus +/-. gaunasi apie 5 metrai aukscio cia virs virtuves ir svetaines butu.sildymas planuojamas kaip pas dzukiskapirkia-elektra, ir gal oras-oras.
    tai po tokiu viziju architekte vos toli toli nepasiunte, bet su ja ir taip sunku apie pasyvius namus aiskintis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Egidijau. Labai sunku pasakyti net nežinant kvadratūros. Bet pabandom primesti. Pas jus būtų santykinai panašus namas, kaip pas mane, tik jus neišnaudojate mansardos. Bet tūris beveik tas pats. Jei aš nedaryčiau II a., perdangos, tai gaučiau 63.5 kv.m. namo ploto ir panašaus aukščio lubas, o šilumos poreikis būtų tas pats, t.y. 2.525 kWh arba 255 EUR šildymui bei 1.075 kWh arba 108 EUR karštam vandeniui metams. Taigi 363 EUR šildymui ir karštam vandeniui. Na pas mus stogo nuolydis 45 C, tai pas jus tūris mažesnis. Sakykine 300 EUR. Bet aš dauginu iš 2 dėl visa pikta (reikės daugiau nei 20 C šilumos, kažkas nepavyks taip, kaip norisi). Taigi 600 EUR / 63,5 kv.m. arba 9.5 EUR / 1 kv.m. Padauginkit iš savo kvadratūros ir kažkas panašaus orientacijai. Bet tiksliai sužinosite pasidarė energetinį vertinimą, kurio jums bet kokiu atveju reiks. Būtinai siūlau pasidaryri, kai jau turėsite projektą. Jei matysit, kad kažkas netinka - galėsite nusimatyti papildomą vietą šilumos siurbliui.

      Panaikinti
    2. tai tas man viskas aisku. cia architekte pradejo sakyt kad cia nesamone nesamone nesamone didziausia. nors radau projektu internete su aukstom lubom ir graziai ziurisi ir zmones daro.jauciu reiks keist architekte kol dar nevelu(ji jau garbaus amziaus).

      o siaip tai jusu visa bloga perskaiciau, patiko.taip pat patiko pati ideja vien elektra sildytis.ispradziu apie oras-vanduo galvojau, bet persigalvojau.
      daug informacijos pasisemiau.

      tik dar vis `metausi' del kabelio betone ar kilimeliai.kaip suprantu kabelis betona isildytu ir butu siokia tokia akumaliacine talpa, o kilimeliai greiciau siluma atiduotu ir greiciau pasijaustu. kazkaip sioje srityje dar nelabai daug informacijos is vartojanciu jau kuri laika.

      Panaikinti
    3. Na aukštos lubos tai grynai jūsų apsisprendimas - jei galite sau leisti šildyti, tai nesuprantu, kodėl didesnė erdvė yra nesąmonė. Tik tiek, kad pasiekti pasyvaus namo, ar A++ klasę bus sunkiau - reiks dėl didelio namo tūrio ir didesnių šildymo sąnaudų dar labiau apšiltinti namą. Beja noriu įspėti, kad nuo šių metų namas privalo būt suprojektuotas A+ klasei, o pasirinkus vien elektrą, jūs negalėsite to pasiekti, nebent statytumėt fotovoltinę elektrinę ar šilumos siurblį, kad ir oras-oras.

      Dėl kabelio ir kilimėlių - nežinau, kaip yra geriau. Mano mintis buvo naktį su kabeliu užkrauti plokštuminį pamatą. Tarkime www.sips.lt stato labai daug SIP namų su kilimėliais ir oras-oras ir nieko blogo negirdėjau - bet pas juos ne plokštuminiai pamatai.

      Džiaugiuos, kad kažkam patinkabmano blogas ir yra naudingas.

      Panaikinti
    4. Egidijau, email gavau klausimą, bet nematau bloge. Klausėte, ar galima skirtingas temperatūras pasidaryti skirtinguose kambariuose. Itin šiltam name su plokštuminiu pamatu ir kabeliu tai sunku pasiekti, bet lengviausia pasiekti būtent su kilimėlais grindyse ar panelėmis sienose ar lubose. Aš sanmazguose daraus papildomai kilimėlius, nes ten norisi bent 30 C grindų dangos šilumos.

      Panaikinti
  19. Būsiu ne taip kažką paspaudes...dekui už atsakymą

    AtsakytiPanaikinti
  20. O kokia nuomonė jūsų apie saulės modulius? Saulės grąžoj (https://saulesgraza.lt/
    ) pasiskaičiau, kad pati sistema atsiperka per maždaug +-10 metų. Kaina irgi visai priimtina - už 5kW jėgainę reikėtų mokėti apie 7-8 tūkst. eurų. Arba galima įrengti paprastą elektrinę 1-2kW vandeniui pašildyti :) Manau visai nebloga alternatyva, juolab kad galima net gauti kompensaciją iš valstybės (https://www.apva.lt/kvietimas-fiziniams-asmenims-del-atsinaujinanciu-energijos-istekliu). Dar galvojau kur dedamas tas energijos perteklius, kuris nėra sunaudojamas, tai pasirodo galima pirkti pačiam akumuliatorių, arba daug paprasčiau pasinaudoti dviguba apskaita, kai perteklius tiesiog paskolinamas lietuvos tinklams už tam tikrą mokesti, tai perteklius nebūna prarandamas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Romka. Mano nuomonė yra labai labai palanki ir esu 90% tikras, kad ji pas mane atsiras. Saulės grąža, jei neklystu, specializuojasi elektrinėmis,kurios pakeičia stogo dangą - taigi brangesnės, bet sutaupai ant stogo dangos. Dabar 5 kW paprastą elektrinę galima įsirenfti už 6000 EUR irplius atsiranda valstybės parama. Mano namas - tradicinės architektūros ir man būtų labai negražu ta elektrinė ant stogo. Dėl to statysiuosi kažkur šalia, o kai po 30 metų reiks pasikeisti stogą - net neabejoju - Tesla roof tipo stogai bus standartas.

      Panaikinti

  21. Sveiki
    Ačiū už ,,blogą,,.
    Buvo minėta dėl elektromagnetinio lauko pasinaikinimą, esant paraleliniams laidams. Tai tiesa, radijo ir ryšio konstrukcijose tai dažnai naudojamas būdas, kai norima slopinti išspinduliavimą taip pat ir priėmimą. Dar geriau kai laidai lengvai suvyti, bet čia netinka.
    Mane kabina kitas klausimas: Šilumos atidavimas. Mums aktualu skaitliuko parodymai, manydami kad tiek energijos ir gavome. Kaip yra iš tikro žino tik JIS... Skaitliukas sugeba sudauginti, suprask atlikti daugybos veiksmą, įtampos dydį ir srovės kiekį, tai ir yra mums pateikti watai, o kaip naudingai jie paverčiami į šilumą name, klausimas fizikui...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Na aš ne fizikas:) Manau, kad mokslo labui pastatysim elektrinius skaitliukus grynai šildymui matuoti - tai jie galės kažkiek "pakontroliuoti" pagrindinį namo skaitliują. Bet šiaip tai apie sąmokslo teorijas nesusimąsčiau:)

      Panaikinti
  22. Sveiki, buvau pasižadėjęs kai kam dėl išlaidų šildantis infrared plėvele. Didžiausios viso namo elektros sąnaudos [er 2018-2019 m. sezoną buvo 120 eurų ( per didžiausius šalčius) . Tai buvo komfortiškas šildymas, boileris ir visa kita elektra. Vasaros metu sunaudojame apie 45 eur. Taigi šildymas 110 kv, m namo per menesį infraredu - 40/70 eurų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Remis. 120 EUR ir jau su boileriu šalčiausią mėnesį? Tai yra super rezultatas! Mes prieš porą dienų įjungėm savo šildymą - stebėsim ir informuosim apie rezultatus Facebook paskyroj.

      Panaikinti
  23. okej..
    taip išeina šildomas tik pirmas aukštas..bet kad įvertinti situaciją tiksliau reikėtų žinoti sienų ir stogo konstrukcijas ir jų apšiltinimo medžiagas ir vidaus patalpų temperatūrą.. ar ji pastoviai palaikoma vienoda ar siūbuojanti.. gal ir apie tai buvo tema sukurta?
    Remiantis skandinaviška praktika aš taip pat masčiau apie šildymą vien elektriniais kabeliais, bet kažkaip pradingo tos mintys kai prasidėjo statybos darbai.
    O kaip Jums atrodo iš šalies mano išlaidos? - įvertinus, 300L boileris su 6kW trifaziu tenu (skaitiklių neturim - sodų bendrijos privalumai) ir patalpų šildymas elektra (laikydavome apie 22,5 laipsnio) -300€ už gruodį-labai kiauras namas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apšiltinimo storius planavausi darydamas energetinį vertinimą. Čia va yra mano paskaičiavimai ta tema: https://dzukiskapirkia.blogspot.com/2017/09/energetinis-vertinimas.html. Trumpai - pamatai ir sienos apšiltintos 35 cm. neoporo, stogas - 40 cm. neoporo.
      Iš šalies jūs 100 kv.m. šildymui išleidžiate 4 kartus daugiau nei aš, vadinasi namas nėra pakankamai šiltas ir/ar sandarus. Aš jūsų vietoje tikrai statyčiausi šilumos siurblį, nes 200 EUR tokią šiltą žiemą mokėti į mėnesį - tikrai daug.
      Be to visur labai pagalvokite, kur galite išvengti šilumos tiltų, be užsandarinti kritines vietas. Apie sandarinimą rašiau šiame straipsnyje: https://dzukiskapirkia.blogspot.com/2018/12/namo-sandarumas.html

      Panaikinti
  24. p.s.
    šildomas plotas 150m2. Įejimas į namą be tambūro.

    AtsakytiPanaikinti
  25. O kokios galios elektros įvado reikia, kai šildomasi tik elektra? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prie to pačio, ar esate patenkinti pasirinkimu? Ar dabar statydami darytumėte kažką kitaip?

      Panaikinti
    2. Jums reikia skaičiuoti ne vien el šildymo, bet viso elektros poreikį - orkaitė, pirtis, elektromobilis - sumuojat, dar užmetat viršaus. Mes su didele atsarga ėmėm, nes manom, lad elektromobiliai greitai atsiras kiekvienuose namuose.

      Panaikinti
    3. Sveiki,

      gal būtų galimybė gauti Jūsų el. pašto adresą. Norėčiau Jūsų nuomonės dėl statomo a++ klasės šildymo sistemos pasirinkimo.
      Mano el. paštas edgaraskur@gmail.com

      Panaikinti
    4. Sveiki. Parašiau Jums. Jei turėsite progą, žvilgtelkite. Ačiū.

      Panaikinti
  26. Simtas metu, norejau pas Jus pasiklausti ar vis sildotes Devi el. kabeliais ar risium su vis brangstancia elektra ineset kokiu pokiciu i savo sildimo sezona kaip saules jegaine, silumos siurbliai typo oras/oras ar dar ka sugalvojot siais brangios elektros laikais, aciu. ; )

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Ne šimtas metų, bet jau 4 žiemą žiemojam. Praeitais metais buvau pasirinkęs nepriklausomą tiekėją ir biržos kainą - tai Gruodį gavau tokią sąskaitą (270 EUR tik šildymas), kuri man spyrė į užpakalį taip, kad per porą dienų nusprendžiau ir rezervavau nutolusią saulės elektrinę bei fiksavau kainas. Nuo rugsėjo vidurio jau ja džiaugiuosi, bet rudenį aišku neprisigamino elektros tiek, kad žiemą pratempčiau. Praeitą gruodį šildymui gavosi panašiai kWh - 757, bet eurų ne taip ir baisiai - 153 EUR. Kol kas daugiau nieko nekeisiu, bet minty yra vienas oras-oras blokas - jam ir laidai yra prevesti.

      Panaikinti

  27. Vakarelis, imtinai kiek menu su pirmu Jusu sildimo sezonu kai kainavo visas sezonas maziau nei vienas gruodzio menuo, tai ziauru ...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Elektra pabrango ne tik man ir ne tik šildymui. Beje ir kitas šildymas pabrango. Mes turime naujos statybos butą su centriniu šildymu, kuriame gyvena nuomininkai. Jis 15 kv.m. mažesnis, bet jo šildymo sąskaitos visada labai panašios į mūsų elektra šildomo didesnio namo. Dabar is statybines medžiagas teko pamatams skaičiuoti - šiuo metu metalas, putplastis kainuoja apie 70-80% brangiau nei prieš 5 metus.

      Panaikinti
  28. Tikra tiesa su tom statybinem medziagom, tik siuo metu Jusu paminetu para poziciju atpigo, tai putplastis ir juodieji metalai. Mane metalo kainos siurpina nes planuoju statyt pavesine masinom su dengta terasa virs jos o zmonele nenori medines mat pone nori gelezines :). Aisku ir euras nuinfliavo paskutiniais metais nes buvo uzleista euru spausdinimo masina kaip ir dolerio tai kazko pigaus labai neverta tiketis. Minejot, kad planuoji susimontuot silumos siurbli oras-oras jeigu turesit noro kreipkites renoberas@gmail.com pakonsultuosiu bei patarsiu o jeigu pageidausit galesit isigyti uz itin gera kaina kaip dzukui nes zmoneles motina kilusi is Pamerkio kaimo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tiesą pasakius aš vilnietis, mano žmona dzūkė, bet gyvenam dabar čia ir man tai labai patinka. Pamerkius puikiai pažįstam, o jūsų kontaktu manau, kad pasinaudosiu:) Sėkmės statybose ir jums!

      Panaikinti
    2. Tai labai malonu nes as taip pat Vilnietis nuo pirmos minutes. Jeigu reikes konsultacijos ar SS drasiai kreipkites, aciu uz gerus palinkejmus.

      Panaikinti