2017 m. lapkričio 2 d., ketvirtadienis

Žemės šilumokaitis


Žemės šilumokaitį man pradėjo daryti anksčiau, nei buvome suplanavę. Gavosi taip, kad darbai prasidėjo ir aš iš karto turėjau keliauti iš anksto suplanuotų atostogų. Teko dirbti dėl medžiagų, žvyro, pristatymo, ekskavatoriaus darbo nuotoliniu būdu iš Ispanijos. Nepakankamai ir foto turiu. Nebenorėčiau tokių atostogų, bet patirtis pareguliuoti nuotoliniu būdu statybas vis tiek kažko verta.

Žemės šilumokaitį man įrengė mūsų kolega - statybų blogeris JonasBangų namas, +37062877105, bangunamas@gmail.com. Jonas - vienas mano statybų influencer'ių. Esu perskaitęs turbūt visus lietuviškus statybų blogus ir Jono buvo vienas pirmųjų ir svarbiausių man. Jo nuomonė taip pat labai vertinama statybų forumuose. Mes bendrauti pradėjom dar prieš statybas - sutariau su Jonu, kad jis mane konsultuos įvairiais šilto namo klausimais namo projektavimo metu ir tik vėliau sužinojau, ir labai apsidžiaugiau, kad Jonas įrenginėja plokščiuosius pamatus ir žemės šilumokaičius.

Apie žemės šilumokaičių tipus nėra prasmės man rašyti, nes viskas kuo puikiausiai aprašyta šiame mūsų statytojo - Bangų namas -  straipsnyje. Taigi pasirinkau atviro tipo kanalinį šilumokaitį, pagamintą iš betono blokelių. Žemės šilumokaitį galime priskirti prie vėdinimo sistemos, nes oras, kurį paima rekuperatorius, keliaudamas betoniniais blokeliais 2 m. po žeme vasarą yra atvėsinamas, o žiemą pašildomas - taigi mažėja rekuperatoriaus patiriami nuostoliai. 2 m. gylyje laikosi pastovi 8 C temperatūra. Aišku, kai šilumokaičiu pastoviai keliauja šaltas oras žiemą ir šiltas oras vasarą - žemė tenai atšąla/atšyla, bet manau, kad žiemą prie didžiausio šalčio gausiu temperatūrą artimą 0 C, o vasarą - prie didžiausių karščių - artimą 18 C. Tikiuosi žemės šilumokaitis pilnai patenkins namo vėsinimo poreikį vasarą. Nežinau, kokio gudrumo rekuperatorių pasirinksiu, bet norėtųsi, kad jis automatiškai pagal užduotus parametrus pasirinktų, kada orą imti iš žemės šilumokaičio, o kada - iš lauko. - Favoritą nusižiūrėjęs, bet kaina gali pakišti koją.

Taigi, žemės šilumokaičio kaina ir ko mums reikėjo jam:

Bendra kaina 1309 EUR, kuri susideda iš:

- Betoniniai blokeliai ir šaligatvio plytelės 315 EUR (su pristatymu);
- Račiokas (ekskavatorinis krautuvas) 420 EUR (14 valandų po 30 EUR);
- Įrengimo darbai 400 EUR;
- Polipropileno vamzdžiai 20 cm. diametro 49 EUR (8 m., 6,08 EUR/m);
- Polipropileno alkūnės 20 cm. diametro 57 EUR (45 laipnių, 8 vnt);
- Geotekstilė 49 EUR (14 metrų, 4,5 m pločio, 0,78 EUR/kv.m);
- Kitos medžiagos 19 EUR.

Pats žemės šilumokaitis nėra sudėtingas įrenginys. Didžiausias darbas - iškasti gilią (2 metrai) ir ilgą (apie 12 metrų) duobę. Čia sunkiausia buvo, kad pas mus smėlis ir jis labai drimba ir ta duobė gavosi dvigubai platesnė nei galėtų būti kitokiame grunte. Labai nemažai suvalgė račioko darbo valandos. Šioje duobėje palaidojau buvusio kaimyno nugriauto namo pamatų atliekas, kurios pagal seną gerą praktiką dažnai būdavo išverčiamos ir pakaišomos lapais netoli savo sklypo bet ne pas save. Kaimyno to nebėra, namus pardavė, tai nelabai yra ant ko pykti.

Duobėje reikia išsilyginti pagrindą betoniniams blokeliams, kad blokeliai gražiai susidėtų ir sutaptų oro ertmės tarp jų:


Nadojom šiuos TBB  390x140x190 betoninius blokelius - 336 vnt. ir 33 vnt. šaligatvio pytelių ŠP2-6. Blokeliai sudėti 56 eilėmis po 6 vnt. Geotekstilė reikalinga, kad užverstas gruntas nepatektų į blokelius:



Šaligatvio plytelės naudotos skersinės krypties oro angoms suformuoti šilumokaičio galuose, oro nukreipimui iš blokelių į oro pamėmimo ir padavimo vamzdžius. Kaip tai padaryta, reiktų pasididinti foto ir įsižiūrėti - pasidarys aiškiau, nei aš bandysiu čia aiškinti:





Foto matosi - viename ir kitame šilumokaičio gale iš blokelių ir plytelių suformuota skylė. Iki šiol niekur nebuvo naudojamas betonas. Oro paėmimui iš lauko ir padavimui į namą nenorėjau naudoti paprastų kanalizacijos vamzdžių ir pasirinkau polipropileno vamzdžius, kurie yra nekenksmingi sveikatai, medžiaga naudojama maisto pramonėje. Sunkiausia buvo rasti ir laiku susišaudyti polipropilenines alkūnes (radome www.statybuturgus.lt). Neturiu foto, kaip buvo pritvirtintas vamzdis - pasakoju: Vamzdis buvo pastatytas ant skylės, dalis vamzdžio ir dalis betoninių bokelių aplink skylę buvo apmontuoti armavimo tinklu ir viskas apdrėbta betonu. Štai, kaip vamzdis atrodo jau apibertas smėliu:


 Čia galite pamatyti, kaip atrodo alkūnės, bei polipropileno vamzdis atkeliaujantis ir išlendantis iš po būsimo pamato:





Taigi viską suformavus ir pastačius polipropileno vamzdžius, viskas buvo užversta smėliu. Betoninių blokelių ir plytelių šilumokaičio Ilgis x Plotis 2,34x11 m, taigi apie 25 kv.m.:


Kas nuspręsite darytis patys, gal pravers šios visos sukauptos foto. Pamiršau pasakyti - besikapstydami radome Daktaro Fishero acto esencijos buteliuką:




Dėl žemės šilumokaičio negaliu sakyti, nei, kad esu patenkintas, nei nepatenkintas. Bus atskiras įrašas, kai pasistatyts namas ir pasileis rekuperatorius. Dabar tuo tarpu aš tiesiog matau 2 20 cm. diametro vamzdžius, išlindusius būsimo namo viduje bei 12 m. už namo.

Jei esate Facebook'e, kviečiu jus mus pamėgti ir tenai: www.facebook.com/dzukiskapirkia

18 komentarų:

  1. Super! Aš taip pat galvoju apie žemės šilumokaitį ir galvojau, kad reikės čia ieškoti, kas suprojektuotų/pagamintų/paskaičiuotų, bet jeigu Jonas a.k.a. "Bangų Namas" tuo užsiima, tai fantastika, nereikės sukti galvos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei tik Jonas turės laiko - siūlau pradėti iš anksto kalbėtis.

      Panaikinti
  2. Prieš statydamas namą buvau šventai įsitikinęs, kad žemės šilumokaitis tikrai bus ir pas mane. Prasiklojau netgi vamzdžius į namo vidų per plokštuminį pamatą. Bet galutiniame variante jo neturiu. Kažkiek susvyravo nuomonė, dėl šilumokaičio 'saugumo'. Viena, kai tu orą imi tiesiai iš lauko, kitą, kai jis privalomai pratraukiamas po žeme.
    Dabar jau gyvenu keltą metų savo name ir žinokit žemės šilumokaičio nepasigendu. Žiema rekuperatorius net ir prie didžiausių šalnų pūsdavo +14 laipsnių orą(nenaudojant teno). Vasara aišku pūsdavo artima lauko temperatūrai. Bet pas mane namas turi gerą šešėliavimą, tai ir karščiausiom dienom temperatūra neviršydavo 26 laipsnių. Kai saulė nekaitina patalpų tiesiogiai, tai to karščio praktiškai nesijaučia.

    Ar rinkčiausi žemės šilumokaitį jei vėl statyčiau namą. Greičiausiai - ne. Tiesiog jo nepasigendu. O po šių metų lietaus seansų, kai žemė yra persisotinusi drėgmės, tai turiu pagrįstų įtarimų, kad mano šilumokaitis būtų apsemtas.


    Mano komentaras tikrai nėra nukreiptas prieš žemės šilumokaičius. Kiekvieno situacija kitokia. Jeigu mano namas neturėtų gero šešėliavimo, greičiausiai nuomonė būtų kitokia :)
    Be to yra alternatyvų kaip kanaliniai aušintuvai, kurie kainuoja mažiau nei žemės šilumokaičio įrengimas, o veikia gerokai efektyviau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mane gruntinis vandens lygis nuo pakelto sklypo ištisus metus laikosi apie 1,2m, jei ne aukščiau... o iš po šios vasaros ir rudens lietaus tau gretimi sklypai kur nepakelti jau apsemti :D tad tokio būtų net neįmanoma įsirengti :)

      Panaikinti
    2. Pas autorių situacija kiek geresnė. Pas jį vien smėlis, tai šilumokaičio tikrai neužlies, bet jo efektyvumas bus mažesnis, nes smėlyje energija nesikaupia.

      Panaikinti
    3. Svarbiausia, kad galime rinktis. Aš tarkime greičiausiai nepasigesiu jokio šilumos siurblio, nes viską šildysiuos elektra. Lygiai taip pat nesigailėčiau, jei oras-oras pasistatyčiau. Manau tas pats su jumis būtų - jei pasistatytumėt - nesigalėtumėt, nepasistatėt - nepasigendat.

      Šilumokaitis ne tiek dėl to, kad rekupas duotų šiltesnį orą, bet tiek dėl to, kad rekupo nuostoliai būtų mažesni ir šildymo sistemai reiktų mažiau šildyti. Na bet nesukime galvos. Kiekvienas atsirinks, kas jam reikalinga.

      Panaikinti
    4. Gražiai, tvarkingai. Bet beprasmiai ;)
      Kainuoja juk daugiau nei rekuperatorius, o rekuperatoriaus vis vien reikės.
      Dalykas geras ir gal net reikalingas, bet manau, jog pasistatėt kiek per didelį įrenginį - jo pakaktų kokiam vaikų darželiui. Individualiam namui, oro pašildymui prieš rekupą gal 1-2 vamzdžių, ar kelių blokelių eilių užkastų pakaktų. Ah taip, pas jus prastas šilumos laidininkas - smėlis, tad gal 2-3 vamzdžių reikėtų.
      Bet realizuota gražiai.
      Visiškai suprantu norą padaryti kažką, nors ir nelabai apsimokančio. Vieni investuoja į 'auksines' plyteles, kiti į inžineriją.

      Panaikinti
    5. Na vis tiek ačiū - nežinau, ar už komplimentą, ar už antikomplimentą.

      Panaikinti
    6. Viskas puikiai ;) tik per didelis, mano manymu. Toks tiktų naudoti be rekuperatoriaus. Matyt taip ir buvo skaičiuotas, iš inercijos.
      Bet dabar rekuperatoriai madoje - tiesiog būtinas dalykas. Jam šilumokaitis tinka, bet mažesnis.

      Panaikinti
  3. Tokia inžinerika - tik sportiniam interesui, kad turet ŽŠ.
    Nauda neišmatuojama, tuo labiau, su rekuperatoriumi.
    Jei be jo-gal....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ar tikrai taip - aš galėsiu konstrukyviai padiskutuoti tik kai pasistatysiu namą, tačiau aiškėja tokie malonūs niuansai - pavyzdžiui, kad mano namas sausės mažiau, nes bus paduodama aukštesnė temperatūra - analizuojant rekuperatoriaus kainas, matosi, kad drėgmę grąžinantis entalpinis būtų 600-700 EUR brangesnis, o man tokio nebereikia. Kitas dalykas - nepamirškime, kad aš įsirenginėju pigiausią šildymo sistemą - elektrinį kabelį. O ŽŠ labai stipriai didins rekuperatoriaus naudingumą, nuostoliai mažės. Ir trečias dalykas - ŽŠ turėtų patenkinti mano visą vėsinimo poreikį, kas yra akutualu šiltiems namams - mano energetinis vertinimas rodo, kad vėsinimui energijos pe metus reiktų sunaudoti daugia nei šildymui.
      Sakykime taip - sutinku, kad nusprendžiau statytis dėl sportinio intereso, tačiau kuo toliau, tuo labiau matau jo racionalų pagrindimą.

      Panaikinti
  4. Sveiki,

    Planuoju įsirengti žemės šilumokaitį. Truputį pakopijuosiu jūsų variantą jeigu nieko prieš :). Minėjote, kad įrenginėjo Bangas. Pas jį lyg naudojami molio blokeliai. Čia jis patarė naudoti betoninius ar tai jūsų sprendimas? Kodėl šilumokaitis 2,34x11, o ne sakykime 5x5?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, jei būčiau prieš, nerašyčiau blogo:) Bangas rekomendavo labiau betoninius, nepaisant to, kad sau susidėjo molinius. Moliniai - rizikingesni dėl ilgaamžiškumo. Kodėl susidėjo - nežinau. Kas liečia formą - ar bus stačiakampis, ar kvadratinis - didelio skirtumo naudingumui nėra, tik galus užbaigti yra sunkiau, dėl to sakykime, jei sklypas leidžia - siauresniems galams reiks mažiau darbo įdėti.

      Panaikinti
    2. Ačiū, padėjote apsispręsti- darysiu iš betoninių :). Dėl formos galvojau, gal turi įtakos gruntas( pas mane irgi smėlis). Sėkmes statybose jums :)

      Panaikinti
  5. Labai geras ŽŠ konstrukcinis variantas. Man daug labiau patinkantis už skaldos, ar keraminių blokelių variantą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Perskaitęs radiacinės saugos centro straipsnį nebenoriu tokio įrenginio
    http://www.rsc.lt/index.php/pageid/314/articlepage/4/articleid/1849

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš džiaugiuosi, kad neužmečiau reikalo ir dariausi visus galimus tyrimus. Apie rizikas numaniau, šį kartą rizika nepasiteisino.

      Panaikinti