2019 m. kovo 10 d., sekmadienis

Perdanga


Čia turbūt bus vienas trumpesnių įrašų, nes perdangos darbai ėjosi greitai, o foto kažkaip nepavyko labai gausiai prikaupti. Įrašas gal įdomus dėl to, kad sprendimas nestandartinis - nebuvo nei betono, nei vatos. Tai kas čia per perdanga? Na tai paklausykit.

Pačioje pradžioje, kai namas buvo tik popieriuje, maniau, kad tarp sijų sudėsiu vatos, o visa kita padarysiu kažkaip. Tačiau, kai sijos realiai atsigulė ir jos atsigulė ne kas 60 cm, bet skirtingais tarpais - ir kas 26, ir kas 32, ir kas 56, ir dar kas bele kiek skirtingų cm - supratau, kad bus nemažai vatos pjaustymo netipiniais dydžiais, daug dulkių ir nervų. Pabendravau su keliais žmonėmis, kurie labai išgyrė medžio plaušo plokštes (toliau MPP), kaip gerą tiek smūginį, tiek garso izoliatorių. Pora labai kompetetingų mano nuomonės formuotojų pasisakė už tai, kad vietoje vatos naudojant MPP tiek iš perdangos apačios, tiek iš viršaus - gausime ne prastesnį rezultatą garso izoliavimo prasme.

Taip pat pabendravau su vienais skydinių namų eksportuotojais, kurie Norvegijoje pagal norvegų užsakovų struktūras perdangoje deda paprastą sienų gipsą. Ir aplamai sumuštinyje naudoja kuo daugiau skirtingų medžiagų, kas pagerina garso ir smūgio izoliaciją. Jie naudoja ir vatą, bet tarkime, jei deda tarp sijų vatą, palieka 5 cm. oro tarpą, kas taip pat yra vienas iš garso izoliatorių.

Taigi viską susumavus, mano perdangos sumuštinis yra sekantis (žiūrint iš apačios į viršų arba kertant perdangą iš pirmo į antrą mansardinį aukštą:

Įtempiamos lubos (jų dar nėra);
12 cm. oro tarpas;
2,5 cm. MPP plokštė;
25 cm oro tarpas tarp sijų;
0,7 cm Steiko juostelės tarp sijų (ploni MPP lakštai);
2,2 cm. su išdroža (suleidžiama) OSB;
1,2 cm. žalias gipsas;
2,5 cm. MPP plokštė;
1,2 cm. su išdroža Durelio plokštė;
0,25 cm. PVC grindų danga.

Perdagos be lubų ir pačių grindų dangos sumuštinis čia:



Mūsų namas projektuojamas taip, kad mes su žmona gyvensime pirmame aukšte, o antras aukštas skirtingais laikotarpiais bus skirtingos paskirties - mūsų vaikams, kuriems juk kažkada namas miške bus įdomus tik kartais, tėvams ir kitiems artimesniems draugams, kurie užsuks pas mus pasisvečiuoti. Prie tam tikrų aplinkybių antro aukšto kambariai galės būti home office'ai. Bet kuriuo atveju II aukšte bus savi ir jei ta garso izoliacija bus nepakankama, tiesiog kažkas turės daugiau pasistengti gyventi tyliau.

Taigi jokios vatos, jokio betono, namas skydinis ir šiaip jau didžioji baimė su jais yra ne tiek garso, kiek smūginio garso perdavimas per pertvaras. Mūsų II a. perdangos plotas išmetus laiptinės plotą yra 62,5 cm.Kaip visada apie pinigėlius:

2,5 cm MPP plokštės 516,90 EUR;
0,7 cm Steiko plokštės 20,30 EUR;
2,2 cm OSB plokštės 763,2 EUR;
1,2 cm žalias gipsas 131,04 EUR;
1,2 cm špuntuota Durelio plokštė 325,60 EUR;
Savisriegiai 49,73 EUR;
Montažinės putos ir medžio klijai 28,15 EUR;
Darbas 335 EUR (pusbrolis - meistras, kuriam aš buvau pagalbinis).
VISO: 2170 EUR.


Šiaip perdangos OSB plokštės - buvo konstrukcijos dalis. Ji atsirado sustačius pirmo aukšto sienas, šias plokštes sukome ne mes, o namo statytojai, bet kadangi pas visus skirtingos konstrukcijos, palieku jų išlaidas prie perdangos. Įtempiamos lubos ir PVC danga turės atskirus įrašus. Įtempiamos lubos nelabai garso izoliacijai esmės ir turi, taigi manau, kad prie perdangos kaštų jų nereikia traukti.

Truputį plačiau apie Steiko plokštės - tai medžio plaušo plokštes, klojamos po laminatu - tikrai ant jų suguldžius OSB nesijaučia jokio girgždesio, o būtent medžiui liečiant medį - viena didesnių problemų - girgždėjimas. Vėliau vidaus apdailos meistrai sakė, kad jie tam reikalui purškia putas, leidžia joms truputį sustingti ir gaunasi toks, kaip guminis pagrindas - na irgi logiška ir gal net greičiau būtų. Bet mes susipjaustome 0,7 cm. storio steiko plokštes iš Senukų sijų pločio juostelėmis ir prišaudome kabėmis:

Steiko plokštės virsta steiko juostomis

Steiko juostos kergiamos su sijomis

OSB plokštes tvirtino namo statytojai tik surinkus pirmo aukšto sienas:

OSB skatepark

Bene daugiausiai pasitarnavęs instrumentas per visas statybas buvo Festool diskinis pjūklas. Jį pirkau dėvėtą iš Festool instrumentais prekiaujančios įmonės ir skolinausi prie jo prijungiamą Festool siurblį, be kurio viduje būtų neįmanoma dirbti. Beje šis siurblys tinkamas ir statybinėms dulkėms siurbti. Jau nurašytas buitinis siurblys buvo damuštas tik įpusėjus grand valymą:) O diskiniu pjūklu pjausčiau visas plokštes ir net gipsą, kur reikėjo jį nupjauti 45 laipsnių kampu (buvo vietų, kur šlaitinis stogas susitinka su horizontaliomis plokštumomis). Jį naudojau kartu su liniuote. Šis instrumentas bus garbingai naudojamas ir ateityje terasai, inkilams, pakeltoms lysvėms ir dar 1001 darbams. Aplodismentai ir komplimentai Festool TS 55 REBQ:

Super diskinis pjūklas užsiropštęs ant liniuotės

Super Festool siurblius
Einame toliau - pirmame aukšte prie lubų mes su pusbroliu sukome 2.5 cm storio MPP plokštes. MPP tokios, kaip presuotas kartonas ir jas pritvirtinti reikia medvaržčių plačiomis galvutėmis. Šias plokštes pirkau DEPO - kiti brangieji statybcentriai tokių neturi, Rezetu, kuris prekiauja įvairiomis plokštėmis nusivylęs - pažada perskambinti, neperskambina, į laiškus neatsako - toks susidaro įspūdis, kad faksas būtų efektyviausia komunikacijos priemonė su jais. Viską susivežėme su lengvąja ir priekaba per 2 kartus. Ten kur keliavo kanalizacija ir vanduo - apkaišiojome vata - vienintelė vieta, kur jos yra perdangoje. Linijomis ant MPP sužymėjome, kur eina sijos - patikimam ortakių ir laidų tvirtinimui:


Vata uždengiame tik vamzdžius

MPP dengiame visas lubas

Ant MPP linijomis susižymėjome, kur yra mediena pvz. ortakių tvirtinimui

Keliamės į antrą aukštą ir guldome žalią gipsą. Šiaip būna ir specialiai grindims skirtas rudas, galima dėti ir paprastą baltą, bet mes šiek tiek sutaupėme būtent žalio gipso, jį ir klojame. Vieni sako galima tik paguldyti. Mes papurkšdavome putų, suguldydavome ir minimaliai naudojome medsraigčius. Visur kraštuose stengėmės palikti iki centimetro tarpo, kurį užpurškėme putomis - tiek dėl galimo pertvarų vaikščiojimo, tiek dėl garso izoliacijos:

Klijuojam gipsą

GKP skatepark

Ant viršaus klojame tas pačias 2,5 cm. MPP, kaip ir pirmame aukšte prie lubų. Jas tvirtiname medrsraigčiais tik tiek kiek reikia - pačios jos neslankioja. Šiaip galėtų būti grindų danga iš panašios medžiagos - minkštas pagrindas puikiai sugeriantis garsą:

Minkštutis ir jaukutis

gerai žingsnius sugeriantis MPP paklotas

Na ir lieka paskutinė plokštė - 1,2 cm. storio Durelis su išdroža - MDP (medžio drožlių plokštė) atspari drėgmei. Ją įsigijau Lemoroj. Realiai jie vieninteliai iš didesnių statybcentrių palaiko sandėly. Su Rezetu, kaip minėjau, šiuolaikinėmis priemonėmis nesusikalbu. Imant 40 vnt. pritaikė dar 1 EUR nuolaidą. Visą 44 vnt. kiekį susivežėme su lengvąja ir priekaba. Pradžioje plokštes mes tik palei sienas prisitvirtinome medsraigčiais, kad suleidžiant vieną plokštę į kitą nepasislinktų. Galvojome to pakaks, bet vist tik vaikštant vietomis jautėsi bangavimas, tai nusprendėm kiekvieną plokštę sutvirtinti 11 medvaržčių. Norėjome to išvengti dėl garso izoliacijos, nes jei medsraigčiai pereina kiaurai - jie irgi yra šiokie tokie garso laidininkai. Taigi mes pasirinkome tokio ilgio, kad medsraigčiai nepereitų kiaurai OSB. Jiems dar reikėjo išfrezuoti duobutes galvutėms. Tarpusavyje plokštes klijavome Ottensten parduodamais labai liuks medžio pistoletiniais klijais:



Nors grindų danga - atskira tema, kuriai bus įrašas, lyg peršokdamas į ateitį pateikiu keletą foto su PVC danga šioje perdangoje. Ji šiaip tikrai neblogai akumuliuoja smūginį garsą:




Su šiuo įrašu iš pradžių galvojau laukti, kol baigsis viso namo glaistymas, dažymas, atsiras kažkokie baldai - kad pasidalinti, kaipgi yra su realia garso izoliacija. Bet supratau, kad įrašas atsirastų kažkaip nelogiškai vėlai. Uždengus PVC dangą, garso izoliacija tikrai nebloga, bet dar negaliu daryti 100% išvadų, nes ten negyvename, o ir namas gaus nemažai garsą slopinančių reikalų. Kai apsigyvensim, būtinai papildysiu šį įrašą ir apie tai priminsiu mūsų FB paskyroje facebook.com/dzukiskapirkia

2 komentarai:

  1. Manau galėjot pripilti pigiausios ekovatos tiesiai iš pokų tarp perdengimo balkių. Jos garso izoliacija stebėtinai gera.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rolandai, tai būčiau padaręs, bet OSB pas mane atsirado tik iškėlus pirmo akšto sienas. Turėčiau tą birią vatą kažkaip iš apačios pūsti - o tai jau matyt nebesigautų nei paprasta, nei pigu:) Mąsčiau api tai.

      Panaikinti