2018 m. lapkričio 25 d., sekmadienis

Stogas


Darbai name įsibėgėjo, vakarais ir šeštadieniais dirbu ir pats ir surasti laiko išsamiems straipsniams vis sunkiau. Šeimai skiriu vieną dieną savaitėje - sekmadienį - ir bandau dar čia surasti laisvų langų:). Bet man dalintis savo patirtimi tikrai patinka, darau tai nuoširdžiai, tik informacija kiek vėluoja:) Važiuojam!

Dėl stogo dangos tradicinei Dzūkiškai pirkiai nebuvo sunku apsispręsti. Skiedrų stogą atmečiau - tikrai gražu, bet gyvename XXI amžiuje, manau tradicinė architektūra taip pat turi evoliucionuoti ir šiuo metu tikrai yra didelis praktiškesnių medžiagų pasirinkimas. Iš šiuolaikiškų medžiagų tiek man, tiek architektams labiausiai namui derėjo bituminės čerpės arba Classic tipo skarda. Bitumines atmetėme, nes mačiau, kas su jomis darosi miško apsuptyje. Girdėjau, kad yra dabar ir bituminių kažkuom padengtų, ypatingų, kurios mažiau samanoja, na bet šia naujoves leisiu kam nors kitam patikrinti:)

Kas liečia skardą - dar ir dabar ant senų pirkių galima pamatyti valcuotos skardos dangą. Berods tarpukariu ar grįžę iš Amerikos lietuviai, ar šiaip prakutę turėjo galimybę dėtis skardą. Dzūkijoje viena buvusi sena mokykla iki šiol su tokia stovi, ji lyg ir švedska (švediška) buvo:). Be to man tokia danga labai graži. Ji dabar beveik bendrinį "Classic" pavadinimą gavo - ar būtų lenkiška, ar suomiška Ruukki - stogdengiai ją tiesiog Classic vadina.

Dangą rinkausi jau pavasarį, kažkaip pasitikiu tarptautinėmis įmonėmis, tai Ruukki man buvo, kaip bendrinis kokybiškos skardinės dangos pavadinimas:) Kodėl jų partneriais pasirinkau Montem - nežinau - skaičiau Verslo žiniose, kad atsidarė naujas Ruukki partnerio salonas, jis buvo pakeliui į Litexpo, kažkada užsukau per statybų parodą, su vadybininku Mindaugu sutapo karmos ir susidraugavom. Tiek pavasarį, tiek jau perkant dangą spalį galiojo akcijos. Priklausomai nuo komplektacijos galima buvo susikomplektuoti iki 25% nuolaidą. Mano stogui iki maksimalios nuolaidos trūko Ruukki difuzinės plėvelės, sniego gaudyklių ir berods naujo produkto - medžio imitacijos skardinių pakalimų. Paskutinių dviejų dalykų man nereikėjo, nes pakalinėsiu tomis pačiomis dailylentėmis, kaip ir namą, o sniego gaudykles, jei reiks užsidėsiu vėliau. Dėl difuzinės plėvelės papasakosiu vėliau kiek išsamiau. Taigi susikomplektavau 22% nuolaidą, kas mano manymu yra visai cool! Beje nuolaidos galioja iki berods lapkričio galo. Pasirinkau Classic C Ruukki 50 Plus dangą, kuriai galioja 50/20 metų garantija (techninė/estetinė).

Dabar trumpai apie pinigus. 192 kv.m. stogas man kainavo:

Ruukki stogo danga ir priedai 3363 EUR (danga, kraigas, vėjalentės, akustinės tarpinės, sraigtai ir kita);
Ruukki lietaus nuvedimo sistema 413 EUR;
SIGA Majcoat difuzinė plėvelė 240 EUR;
SIGA Wigluv lipni juosta difuzinei plėvelei suklijuoti 100 EUR;
Mediena (kalibruoti horizontalūs ir vertikalūs grebėstai) 854 EUR;
Medsraigčiai 80 EUR;
Darbas 1652 EUR (4 EUR/kv.m. stogo grebėstavimas su plėvele, 4 EUR/kv.m. stogo dangos klojimas, 4 EUR/m. lietvamzdžių tvirtinimas);
VISO VISO: 6702 EUR už 192 kv.m. stogo arba 34,90 EUR/kv.m. 

Reikia atkreipti dėmesį, kad paprastai stogo konstravime be grebėstavimo ir pačios dangos klojimo yra namo gegniavimas, kurį man stogą stačiusi komanda vertina 4 EUR/kv.m. Tačiau pas mus gegnių nebuvo, nes dėjome SIP skydų stogo plokštes. Jei jūsų namas ne SIP - reikia įsivertinti ir šias išlaidas (kartu su papildoma pačia mediena).

Žemiau pateiktoje foto matosi, kur prasidėjo stogdengių Vyto, Alvydo ir Zenono iš Varėnos darbas - perdaviau SIP skydų stogą, kurio viršutinė dalis - OSB. Vyto komanda kloja SIGA Majcoat 130 plėvelę (pirkta Ottensten, kaip ir kita SIGA produkcija bei medsraigčiai), deda vertikalius 45x25 mm. grebėstus (makaronus) bei 100x32 mm horizontalius grebėstus, Difuzinė SIGA Majcoat 130 plėvelė tarpusavyje suklijuojama SIGA Wigluv 60 lipnia juosta.


Turiu paaiškinti kelis momentus. Paprastai horizontalūs grebėstai naudojami 22-25 mm. O mes naudojome 32 mm. Tai darėme dėl to, kad standartiniuose stoguose gegnės būna dažniausiai kas 60 cm arba 90 cm. Mūsų atveju SIP skydai tarpusavyje jungiami kas 125 cm (jungiama mediniais stogo skydų storio - 40 cm - brusais). Ruukki Classic montavimo instrukcijoje leidžiama gegnes dėti ir kas 120 cm, tačiau grebėstai turi būti 32 mm. Mums storesni grebėstai reikalingi dar ir dėl to, kad frontonuose stogas iškišamas apie 65 cm. ir danga toje vietoje laikysis tik ant tarpusavyje surištų grebėstų. Va apie ką aš čia:

"Grėblio" šukuosena
Man išsikišusio stogo frontone reikia dėl tradicinės architektūros - statome Dzūkišką pirkią juk. Kitas dalykėlis, kurį turiu paaiškinti - kodėl pasirinkau SIGA Majcoat difuzinę plėvelę. SIGA technikai garantavo, kad viskas bus gerai, jei ją klosiu tiesiai ant SIP skydų OSB. Tuo tarpu Ruukki savo difuzinę reikalavo pakelti dar vienais vertikaliais grebėstais (makaronais) - gautųsi OSB->vertikalūs grebėstai->Difuzinė->Vertikalūs grebėstai->Horizontalūs grebėstai->stogo danga. Norėjau išvengti dar vieno sluoksnio grebėstų ir pasirinkau SIGA. Beje SIGA Majcoat labai patvari plėvelė - buvau pasigaminęs hamaką iš šios plėvelės ir netyčia pačioje žemiausioje hamako vietoje įpjoviau 2 cm. - ta įpjova nuo pavasario nepadidėjo - hamake kelias karštas naktis net nakvojau, kaba pastoviai lauke po visais UV spinduliais, lietumis - manau sėkmingai ir peržiemos.

Na ką, važiuojam toliau. Mūsų stogdengiai stogus dengia tik Dzūkijoje ir pirmą kartą jie naudojo specialias juostas (Ruukki Purband Pro) po vertikaliais grebėstais (makaronais), kurios apsaugo stogo dangą nuo drėgmės patekimo per medsraigčio padarytą skylutę. Tuo tarpu Montem sakė, kad stogdengiai jau pradėjo klausti šio produkto - taigi šviečiasi ir tobulėja:) Štai foto (priklijuojama prie kiekvieno "makarono"):


Vyto komanda turi labai stabilią pertraukėlių ir darbo valandų sistemą - Darbas prasideda 8.00, Kava 10.00, Pietūs 12.00 ir Vanduo karštą dieną - 15.00. Darbas baigiasi 17.00. Stengiausi prisijungti prie pietų - labai smagu pabajinti apie Dzūkiją - žmonės vyresni, daugiau ir žino, o be to aš ir ne viecinis, nors ir labai prijaučiantis šiam kraštui. Čia tokia romantiška nuotraukėlė su vyriokais:)


Kas man labai patiko, kad Vyto komanda palaikė mano mintį apie pačią Dzūkišką pirkią ir jie dalino patarimus, taip net prisidarydami papildomų darbų sau. Sakykime man žymiai ramiau buvo, kai jie pasakė, kad reikia stogą į šonus (už frontono) paleisti tiek ir tiek cm, taip pat, lietvamzdžių latakus norėjo tvirtinti būtent prie gegnių, o jos pas mane buvo per retos (kas 125 cm) ir būtų reikėję jas užkalti lenta vien dėl latakų. Tai jie pasiūlė padvigubinti gegnių - tiesiog prisuko gegnių galiukus dėl grožio ir atsirado galimybė jų nepaslėpti. Atvežė knygų apie Varėnos kraštą - sutarėm, kad pasiskaitysiu jas vėliau, kai pasistatysiu namą:) Taip pat vyrai nepradėjo manęs mokyti, laidyti "nesąmonė", "taip niekas nedaro" - kur prašiau, ten sandarino su sandarinimo juostomis, nors tai niekada ir nebuvo darę. Čia visas kolektyvo darbas judesiuke:



Na ką, kai vyrai sugegniavo ir sugrebėstavo namą, išvyko 3 savaitėms kitų stogų dengti, o mums per tą laiką pagamino pačią stogo dangą su visom papildomom dalim. Štai ilgai laukta mašinytė:


O čia sugryžusi Vyto, Zeniaus ir Alvydo komanda deda pirmą skardos lakštą. Kas nesusidūrę su statybom gal net nežinote, kad Classic tipo danga supjaunama pagal namo stogo išmatavimus ir klojama per visą namo šlaitą:


Jei stogo grebėstavimas vyko labai labai geru oru, tai skarda dėjosi jau orui subjurus ir nepagavau tinkamos saulėtos dienos fotosesijai. Kai kuriose nuotraukose spalva lyg į melsvumą. Žodžiu tikrai stogas ne mėlynas, bet pačios populiariausios tamsiai pilkos (antracito) spalvos (Ruukki spalva RR23, kai parinkinėjau cokoliui spalvą pagal RAL, artimiausia - RAL 7024). Bandžiau gaminti timelapse filmuką, bet subjurdavo oras, vyrai uždengdavo ją, pamiršdavo atidengti - tai žodžiu labai trūksta vizualo, bet bent kažkiek įspūdžių žemiau:


Pamiršau paminėti - tiek vertikalūs grebėstai (makaronai), tiek horizontalūs buvo kalibruoti (turėjo būti vienodų matmenų, lygūs lygūs), o horizontalius klojome kas 20 cm. Geriau būtų kas 10 cm., dar geriau - ištisinis grebėstų ar OSB paklotas, o dar geriau turbūt koncentruotis ne į pakloto tankinimą, tačiau ant grebėstų arba tiesiai ant OSB dangos kloti specialią difuzinę membraną su tokiu kaip velto valo pluoštu - būna kojom valyti kilimėliai su tokiu veltu pluoštu - principas panašus. Tokiame pluošte vyksta ir ventiliacija, ir ji amortizuoja visus galimus grebėstų ar OSB nelygumus. Tokias membranas naudoja mūsų namo statytojai sips.lt, rodė man tą medžiagą, tačiau greituoju būdu nerandu internete.

Mano atveju prie tam tikro saulės kampo ar oro sąlygų šiek tiek matosi grebėstų atsikartojimas skardoje. To nepastebėjo iki šiol nei žmona, nei tėtis, tačiau aš žinojau, kad taip gali būti, nes mačiau tai ant stogo, kur buvo naudojami nekalibruoti grebėstai. Pamaniau, kad mano kalibruoti grebėstai tai išspręs, tačiau kartais prie tam tikrų sąlygų jie gali pasimatyti. Manau tai įtakoja ir mano status 45 laipsnių stogas. Mano foto to nesimato, sunku ir perteikti, kas tai per vaizdas - tikrai nieko baisaus ir tik žinantis tai gali pastebėti, bet sakykime statydamas kitą namą - dėčiau tą veltą pluoštą - tokiu atveju būtų padaryta maksimumas. Aš manau, kad jei tankinčiau grebėstus, jie vis tiek matytųsi. Nežinau, kaip būtų su ištisiniu paklotu - gal tai ir išspręstų viską. Bet kuriuo atveju - nesiskundžiu, tik dalinuosi visa informacija. 

Ir ką. Ir viskas - viskuom esu patenkintas, visiems prisidėjusiems - dėkui! Aš nelabai suprantu - kol kas statybos man per daug sklandžiai vyksta - tai nieko gero, nes pagal tikimybių teoriją tas problemų statybose procentas vis tiek kažkoks yra ir gali būti, kad jis tik artėja, nes iki šiol praktiškai viskas, kaip per sviestą. Dabar reiks surasti laiko namo sandarumo straipsniui, nes namas sandaresnis 3 kartus daugiau, nei norma. Šiuo metu dirbame su gipsu, išorine namo apdaila - apie einamus darbelius kartas nuo karto iššaunu facebook.com/dzukiskapirkia - visada laukiami!

8 komentarai:

  1. Jeigu butum dares istisiniu lentu paklota, ant jo klojas metalinem dangom skirta difuzine, butent ta su "polipropileno plausu" gal kazkiek ir butu buve lygiau. Bet manau jog ir dabar atrodo ne ka blogiau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dabar tikrai viskas gerai atrodo, tas paklotas manau pagerintų situaciją ir ne ant ištisinio lentų pakloto.

      Panaikinti
  2. O nebuvo galima tiesiai ant stogo OSB kloti tą veiloką, o ant jo - skardą? Kiek pamenu, pagal Makrus turėtų užtekti ventiliacijos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Algirdai - būtent taip ir daryčiau, bet mums reikėjo tradicinei architektūrai, kad stogas išsikištų nuo frontonų. Tam galima buvo daryti arba taip, kaip pas mus - išeiti pačiais grebėstais, arba kirsti sienos apšiltinimo sluoksnį ir tvirtinti spec. medines detales - baisiai nenorėjau kirsti apšiltinimo sluoksnio.

      Panaikinti
  3. Labai gražiai ir sparčiai tvarkotės, sveikinu!

    O problemų manau nekyla, nes kaip niekas kitas esate atlikę visus namų darbus, teikėjų pasirinkimo, medžiagų, technologijų. Jei ateity statysime namą, žinosime kur kreiptis konsultacijų!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui. Taip, namų darbai atlikti ir tikrai visiem patariu tai daryti - dabar, kai labiausiai trūksta laiko, atsidarau failiuką, kuriame susirašęs net santechnikos modelius kaip pavyzdžiui, pasitikslinu dar ir perku. Labai gerai namų darbai.
      Jūs irgi gražiai ir sparčiai tvarkėtės! Žinau, ką reiškia seną namą rekonstruoti, esu tai daręs:)

      Panaikinti
  4. Sveiki, tarpus 20 cm darėte tarp grebėstu centrų, ar nuo grebesto iki grebesto krašto?
    i kokio pločio lentas naudojote grebestavimui 10 cm?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai atsiprašau už vėlavimą. Tarpai nuo krašto iki krašto, o grebėstai 10 cm. Dabar dėčiau arba ištisinį paklotą arba spec difuzinę plėvelę su tokiu kaip veltu paminkštinimu. Net nežinau, kaip vadinasi. Nes tarpai ant tokios dangos išryškėja. Manęs neerzina, bet jus gal ir erzintų😁

      Panaikinti