2018 m. balandžio 25 d., trečiadienis

Rekuperatoriaus pasirinkimas


Rekuperatorius - tai toks aparačiukas, kuris tik dabar masiškai pradėjo apsigyventi mūsų naujuose namuose. Dabartiniai namai privalo būti ne tik šilti (stori kailiniai, šilti langai bei durys), tačiau ir sandarūs (kad kuo mažiau oro iš aplinkos patektų į mūsų namą per nesandarumus). Tokiems sandariems namams reikia vėdinimo, o kad mūsų namų storais kailiniais taip saugoma šiluma neišeitų į lauką, turime juos vėdinti nebe pravirais langais, tačiau vėdinimo sistema. Anksčiau net architektai nerekomenduodavo "mesti pinigų į balą", nemažai pažįstamų ir nepažįstamų investavę į rekuperatorių dėl nenoro skirti keliolikos minučių instrukcijos ar Menu panagrinėjimui, išjungdavo šią  "velnio mašiną" ir toliau vėdindavosi langais. Na kad ir ši situacija, nutikusi socialinių bei telekomunikacinių tinklų nindzei Liudvikui Andriuliui.

Rekuperatorius - tokia vėdinimo sistema, kuri įeinantį šviežią lauko orą pašildo šalinamo oro sukaupta šiluma - taip efektyviausi rekuperatoriai oro apsikeitimo metu sugeba išsaugoti net iki 96 % šilumos! Jei name yra rekuperatorius, nebebūtina statytis visus langus varstomus - varstomi langai yra ir šaltesni, ir brangesni. Nors čia dažnai nemažai praliejama kraujo šeimose, kad tai "nesąmonė, nebegirdėsiu toje namo dalyje paukščiukų, oras nebus lauko, o praėjęs per vamzdžius ir t.t.". Aš šiame kare jau sudalyvavau, nenoriu plėstis ir linkiu kiekvienoje šeimoje kuo taikiau rasti sprendimus. Judame toliau.

Rekuperatorių būna įvairių ir kiekvienas atstovas giria savąjį. Gilios analizės šiame straipsnyje  nedarysiu. Žemiau keli Lietuvoje privačiuose namuose dominuojantys rekuperatorių tipai:

 - Priešpriešinių (kryžminių) srautų drėgmę grąžinantys rekuperatoriai - aukštas naudingumo procentas;
 - Priešpriešinių (kryžminių) srautų drėgmės negrąžinantys rekuperatoriai - dar aukštesnis naudingumo procentas, tačiau jie negrąžina drėgmės. Sakykime jei namas nedidelis, o gyventojų pakankamai nemažai (tarkim 80 kv.m. namas ir 4 gyventojai) - drėgmės trūkti ir neturėtų ir tokio rekupertatoriaus pakaktų. Kitas momentas - jei turite žemės šilumokaitį, kaip pas mane - taip pat drėgmės trūkti neturėtų, nes žiemą bus paduodamas pašildytas lauko oras, kuris taps drėgnesniu;
 - Rotoriniai (rotaciniai) rekuperatoriai - laikomi mažiau efektyvūs, tačiau grąžinantys drėgmę;

Nesu techniškai pasikaustęs, kad galėčiau smulkiai nupasakoti ir komentuoti skirtingų įrenginių veikimo principus, tačiau renkantis rekuperatorių man buvo svarbi jau pasistačiusiųjų patirtis bei vietinis aptarnavimas. Mano pasirinkimui įtaką daro perskaityti blogai ir forumai ir ten rašančių žmonių patirtis. Daugiausiai informacijos buvo apie lietuviškus Komofovent rotorinius rekuperatorius. Įmonė, kiek suprantu, pagrinde laikosi iš eksporto. Net keli man labai svarbūs tinklaraštininkai pasistatė šiuos rekuperatorius. Tačiau tiesą pasakius buvo labai nemažai negatyvios informacijos dėl produkto neišbaigtumo ir mažesnio funkcionalumo. Pliusai - prieinama kaina ir vietinis aptarnavimas, nors ir čia susidariau įspūdį, kad kapstantis giliau - ne į visus klausimus galima gauti atsakymus.

Antroje vietoje pagal rekuperatorių išdiskutavimą buvo Zehnder priešpriešinių srautų rekuperatoriai. Jis labiau buvo aptartas viename iš forumų, kurį aš seku ir šilto - A+ namas savininko Facebook puslapyje. Per visą kelių metų tinklaraščių, forumų, parodų stebėjimo laiką mano simpatijos linko link Zehnder - konkrečiai Zehnder ComfoAir Q serijos rekuperatoriaus. Q serija - čia jau toks "mersiukas" su geriausiais davikliais, auksiniu protu, plačiomis galimybėmis.

Šį rekuperatorių gyvai apžiūrėjau ir gavau informacijos jų atstovų Ventek Resta parodos stende prieš porą metų, A+ name, taip pat Taupūs namai rengiamuose nemokamuose seminaruose apie šiltus namus. Dar vienas reference - UAB Makrus, kurie greičiausiai man pastatys SIP skydų namą, direktorius Šarūnas pasigyrė, kad išmetė seną ir pasistatė "normalų" rekuperatorių savo namuose, kas pakėlė gyvenimo kokybę į kitą lygį. Ir tas "normalus" rekuperatorius - tas pats Zehnder ComfoAir Q. Žemiau filmukas apie šį rekuperatorių, kad pailsintumėt akis nuo skaitymo:


Taigi užsinorinau, kaip reikalas, atėjo laikas susitikimui su Ventek atstovu Karoliu. Nupasakojau savo situaciją - kad pas mane namas šildomas gryna elektra, turiu žemės šilumokaitį, kuris orą vasarą atvėsins, o žiemą pašildys, nebus jokio kito vėsinimo (kas įsirenginėja geoterminį arba oras-vanduo ar oras-oras siurblius gali įsirengti ir vėsinimą), noriu, kad rekuperatorius pats pasirūpintų - ar namo šilumą taupyti (žiemą), ar šalinti (vasarą) ir iš kur imti orą (lauko ar žemės šilumokaičio), apeinant rekuperatorių (bypass funkcija, kuomet oras iš lauko tiesiai paduodamas į ortakius) ar praleidžiant per jį. Karolis prisiminė, kad vienas žmogus, pats dirbantis su santechnika, įsirengė jų rekuperatorių, kurį jungė prie žemės šilumokaičio ir, kad klientas maloniai nustebęs, kaip įrenginys tiksliai sugeba net prognozuoti temperatūras ir ima orą iš ten, kur yra geriausia.

Yra įvairių skaičiavimų, kokio galingumo reikia rekuperatoriaus. Labiausiai paplitęs skaičiavimas - kad pusę namo oro pasikeistų per valandą. Tačiau, kas naudojasi šiuo režimu - sako, kad realiai norisi daugiau šviežio oro ir jei pasikeistų viso namo oras per valandą - būtų jau tikrai labai gerai. Mano namuko kubatūra maždaug 260 m³ - taigi užtektų 250-300 m³ oro pakeitimo per valandą. Kandangi pas mane yra žemės šilumokaitis, kuris vasarą vėsins mano namą - man dar didesnis galingumas būtų tik į naudą.

Taigi galiausiai apsistojome ties Zehnder ComfoAir Q 350TR modeliu (pakeičiama 350 m³ oro per valandą). Gavau preliminarų vėdinimo projektėlį ir komercinį pasūlymą:

I a. vėdinimo projektas

II a. vėdinimo projektas
Komercinė pasiūlymo dalis:

 - Rekuperatorius po 10% nuolaidos gavosi 3,000 EUR;
 - Visa ortakių sistema - lankstūs plastikiniai ortakiai, garso slopintuvai, grotelės, skirstymo dėžės, kuras po 5% nuolaidos 1601 EUR;
 - Automatinė sklendė - 160 EUR. Čia galima pataupyti ir turėti mechaninę - tuomet turėtum pats permesti oro paėmimą arba iš žemės šilumokaičio, arba iš lauko. Be to ji reikalinga, tik jei yra žemės šilumokaitis;
 - Montavimo darbai - nemokamai. Tiksliau jie įvertinti 600 EUR, tačiau perkant ortakių sistemą pas juos, pajungimas atliekamas nemokamai.
 - Viso 4,761 EUR.
 - Difuzoriai - dar anksti apie juos kalbėti, nes nėra galutinai aiškus interjeras - na sakykime dar porą šimtų EUR.

Beje, net jei nuspręndus ortakius pirktis kitur, vedžiotis pačiam, tačiau rekuperatorių perkant Ventek - jie jį pajungtų prie ortakių sistemos, paleistų įrenginį bei subalansuotų srautus irgi nemokamai!

Na tai nėra maži pinigai, skubėti man nereikia, nes dar sienos neiškeltos, pasiūlymas atsigulė archyve, rekuperatorius - svajonėse. Bet šiaip man šis prietaisas name yra vienas svarbiausių - jis turi panašumų su čiužiniu tarp baldų - mažiausiai pastebimas, bet jei gerai pagalvoji - vienas svarbiausių kokybiškam ir komfortiškam gyvenimui. Čia toks mersiukas, kurį įsigijus, žinau, kad neturėsiu jokių problemų ir viskas bus funkcionalu - kaip kažkas forume pasakė "plug in and forget". Beje - prie rekuperatoriaus nuotoliniu būdu gali prisijungti servisas ir pasižiūrėti, jei kiltų kažkokių klausimų, taip pat pakeisti parametrus - tai man iš viso kažkokia viršūnė - kažkas tau nesigauna, servisas prisijungia, sutvarko ir tiek žinių.

Kol pasiūlymas ilsėjosi, visai kitu klausimu į mane kreipėsi vienas tinklaraščio skaitytojas, mes įsikalbėjom, kad jis irgi linksta link tokio pačio rekuperatoriaus ir pasiūlė pabandyti pasikooperuoti. Na ir superiukas - kooperacija veikia - perkant daugiau nei vieną tos pačios serijos rekuperatorių, nuolaida jam 18%, o ortakių sistemai - 15%, taigi perkant 2 Q serijos įrenginius, pasiūlymas vienam komplektui atrodytų sekančiai (kainos su PVM,):

 - Rekuperatorius po 18% nuolaidos gavosi 2,733 EUR;
 - Visa ortakių sistema - lankstūs plastikiniai ortakiai, garso slopintuvai, grotelės, skirstymo dėžės, kuras po 15% nuolaidos 1432 EUR;
 - Automatinė sklendė - 160 EUR. 
 - Montavimo darbai - nemokamai. 
 - Viso 4,325 EUR. 
 - Difuzoriai - dar porą šimtų EUR.

Labai keistas jausmas, kai paverčiau 4,325 EUR į litus, gavos 15,000 LTL ir man jie mažiau gąsdina, nei kaina EUR. Na už tai tu gauni vieną geriausių vėdinimo sistemų pasaulyje, geriausias medžiagas ir visus įrengimo darbus - žodžiu plug in and forget:)

Žemiau svarbesni pačio Zehnder ComfoAir Q350TR rekuperatoriaus privalumai:

 - Auto ByPass funkcija - jei tarkime namą reikia vėsinti ir lauke ar žemės žilumokaityje šiuo metu yra vėsesnis oras, nei namie - oras iš namo šalinamas tiesiai į lauką ir paiimamas tiesiai iš lauko (ar žemės šilumoakaičio) visiškai apeinant rekuperatorių;
 - Automatinės sklendės reguliavimas (čia nauda yra, kai naudoji žemės šilumokaitį) - rekuperatorius automatiškai pasirenka, iš kur jam geriau šiuo metu imti orą, kuomet namą reikia šildyti arba vėsinti - iš lauko, ar žemės šilumokaičio;
- Apsauga nuo užšalimo - man tai neaktualu, nes pas mane iš žemės šilumokaičio net šalčiausiomis dienomis atkeliaus teigiama temperatūra;
- Oro srautas iki 350 m³ per valandą - čia svarbu paminėti, kad tai realus srautas - rekuperatoriuje sumontuoti dar galingesni varikliai, tiesiog suprogramuoti, kad veiktų iki 350 m³ per valandą prie 200Pa. Nes girdėjau situacijų, kad kai kurie gamintojai deklaruoja daugiau, ko realiame gyvenime rekuperatorius nesugeba išspausti.
- Passive House Institute sertifikatas;
- Naudingumo koeficientas 90% - tai vidurkis pučiant orą 70-270 m³ per valandą srautu. Kuo didesnis srautas, tuo mažesnis naudingumas, taigi pučiant man optimalų kiekį - tarkime 200 m³, naudingumas gali net viršyti 90%;
- LAN modulis (kad galima būtų tiek man, tiek servisui stebėti ir valdyti rekuperatorių nuotoliniu būdu);
- 10 integruotų sensorių, kurie reguliuoja komforto temperatūrą, oro srautus bei drėgmę. Pasigilinau šiek tiek - kalbant apie drėgmę - tai čia drėgmės šalinimas, o ne didinimas. Jei davikliai parodo per didelę nei 50% drėgmę - padidinami oro srautai iki kol drėgmė sumažėja iki tų 50%. Be to po lietaus tarkime rekuperatorius neatidarinėja ByPass, kad nepatektų perteklinės drėgmės;
 - Galimybė reguliuoti postheater'į - tai elektrinis tenas, kuris esant reikalui pašildo iš rekuperatoriaus į kambarius paduodamą orą. Aš tik iš anksto nusimatysiu galimybę jį pajungti, bet nesijungsiu. Tačiau besišildantiems kaip aš - vien elektra - tai gal ir geras dalykas - tiesiog jei pajauti, kad tau reiktų vienu laipsniuku daugiau šilumos name, tai galėtų greitai išspręsti pašildytas rekuperatoriaus paduodamas oras. Tai papildomai kainuotų apie 190 EUR, vienas forumietis siūlo nepanaudotą už 100 EUR.

Kai domėjausi alternatyvomis, forumuose skaičiau, kad yra Zehnder pigesnė linija, kurią žada pasileisti ir Ventek Lietuvoje pavasarį - užklausiau ir gavau informaciją apie Zehnder ComfoAir E300 modelį, kurį jau galima užsakyti ir Lietuvoje.

 - Rekuperatorius po 10% nuolaidos gavosi 1,905 EUR (perkant 1 įrenginį), o po 18% nuolaidos - 1,736 EUR (perkant 2 ir daugiau įrenginių);
 - Ortakių sistema ir visa kita - ta pati kaina, Automatinė sklendė nebūtų reikalinga, nes jos nebereguliuotų rekuperatorius (jis kiek paprastesnis).

Taigi tūkstantuku pigesnis rekuperatorius. Nors šis modelis nesertifikuotas Passive House Institute, jis kiek pavyko išsiaiškinti, yra daug kur panašus į Q serijos rekuperatorių, labai efektyvus (pagal TNO - efektyvumas net 96,8%) ir patikimas. TNO - labai stipri olandų sertifikavimo agentūra. Tačiau, skirtingai, nei Q serijos rekuperatorius, negali automatiškai (reiktų rankiniu būdu) valdyti Žemės šilumokaičio (pas mane jis yra, bet pas dauguma - nebus), turi mažiau sensorių, negali būti entalpinis (grąžinantis drėgmę), neturi duomenų stebėjimo galimybės. Aš vis tik linkstu link Q serijos, tačiau žinote, jei nebūtų pas mane Žemės šilumokaičio - aš dar nežinau, kurią seriją pasirinkčiau Q ar E. E serijos rekuperatorius net ir atrodo taip pat elegantiškai, kaip Q:


Rekuperatorius gali kabėti ir visiškai atvirai
 Na ir ką - už tą ištikimybę Zehnderiui, buvau apdovanotas. Resta 2018 parodos metus turėjo būti eksponuojamas toks pat, kaip mano, tik su entalpiniu (drėgmę grąžinančiu) šilumokaičiu - taigi ne mano variantas. Jei būtų mano variantas, galima būtų pabandyti dar šiek tiek pasiderėti. Tačiau įvyko malonus sutapimas -  kaip supratau kažkam papildimai prireikė entalpinio šilumokaičio ir parodoje yra eksponuojamas grynai mano rekuperatorius. Karolis sako - yra nuotaka, atvažiuok pasižiūrėti į akis ir ortakius:) Ten ir pasikalbėsime. Nuvažiavau, ir pasipiršau! Viskas - turiu rekuperatorių, gavau dar papildomai kelis procentėlius ir sutikau, kad nuotaka važinėtųsi po parodas tol, kol man jau reiks jos namuose - tai prašymas vienas - tiek šios parodos metu, tiek bet kurios kitos 2018 m. - sutikę Ms. Zehnder - elkitės su ja gražiai:) Čia keletas jaudinančių akimirkų:

Su apkabinimais ir priklupimais...
Piršlys dar paskolino CO2 matuoklį. Gryžęs namo į B klasės nerekuperatorinį butą pasimatavau CO2 rodiklius balkone ir kambarius. Lauke saulėtą dieną būna apie 400 ppm (parts per million). Namie iki 700 ppm yra labai gerai, iki 1000 ppm - gerai, o jau virš 1000 - nieko gero. Kambariai buvo ryte vėdinti ir dieną prikvėpuoti galėjo tik katinėlis - taigi neprikvėpuota. Rezultatai tokie (matuota apie 17.00):

 - Lauke 473 ppm
 - Kambariuose aplink 700 ppm


O čia, kaip atrodė sekantis rytas (tarp pirmo ir antro matavimo kambariai nevėdinti):


Kas įdomu, kad vonioje prastesni rodikliai, nei miegamajame - vonia su miegamuoju sujungti. Apie 2000 ppm - taigi 3 kartus daugiau, nei turėtų būti.

Beje, jei kažkas apsispręs dėl kooperavimosi Q serijai, parašykite man į dzukiskapirkia@gmail.com - duosiu svyruojančio forumiečio kontaktus - gal susikooperuosite ir apsijungsite. Šį sakinį ištrinsiu, kai tik kas nors parašys, nes gal nelabai čia taip sąžininga elgtis:)

Juhuuuu! Susimoku avansėlį, ir laukiu sienų bei nuotakos! Džiaugiuosi, kad suradau laiko susitvarkyti labai svarbius klausimus iš anksto. Kam smalsu - mes jau išsirinkę ir virtuvę - greit aprašysiu. Keistai kažkaip - namas nepakilo virš žemės lygio, o mes jau žinome ir virtuvės rankenėles, ir rekuperatoriaus modelį:) O daugiau Dzūkiškos pirkios gyvenimo akimirkų galite sekti FB paskyroje facebook.com/dzukiskapirkia.

69 komentarai:

  1. Būtų viskas kokiais metais vėliau - ir aš prisijungčiau prie pirkimo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galiu būt grupinio pirkimo ryšininkas:) Atsiųskit savo email į dzukiskapirkia@gmail.com - persiųsiu visus gautus interesantų mailus visiems - susirašysite patys:)

      Panaikinti
  2. Sveikinu su pirkiniu! Tik, pastaruoju metu skaitant ne pirma bloga, susidaro ispudis, kad statytojai siekia maksimalaus rezultato nekreipdami demesio i ekonomiskuma :) Del keliu procentu didesnio efektyvumo nepagaili pakloti tukstancius, vietoj to, kad pasikabintu pora 250W saules elementa po 200Eur ir su kaupu kompensuotu tuos nuostolius.
    Ar ne gudriau butu vietoj rekuperatoriaus (3k Eur) su zemes silumokaiciu (1k Eur) pasistatyti 5kw saules jegaine (3k Eur) ir pigu rekupa kaip pvz Electrolux EPVS-350 (600 Eur)? Gaminant 5000kWh per metus, rekupas gali buti pats durniausias, be jokiu automatiku ir pan. Tiek elektros uztektu ne tik tureti gaivesni ora nei lauke, leidziant rekupa maksimaliu rezimu su visokiais pasildymai, bet ir praktiskai visa nama galima sildyti vien saules elektra.
    Nesupraskit manes klaidingai. Jusu pasirinktas rekuperatorius yra tikrai geras, taciau ar vertas tu pinigu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip. Labai teisingas požiūris.
      Esu girdėjęs, kad reikia galvoti ne kaip sutaupyti pinigų, bet kaip reikia daugiau jų uždirbti.
      Taip pat ir namuose, gal reikia galvoti ne kaip sutaupyti energijos, o kaip ją pasigaminti.

      Panaikinti
    2. Sveiki Giedriau. Visi mes pasirenkame savo kelią. Daug kas sukioja pirštą prie smilkinio ir dėl mano elektrinio šildymo pasirinkimo. Abejoju, kad 5kw fotovoltinę galima įsigyti už 3000 eur, bet jei taip - tai geros žinios man, nes būtent aš ir matau tokį tendemą - el. šildymas plius fotovoltinė elektrinė. Tačiau jei reiktų spaustis su pinigais, aš geriau metus be užuolaidų pagyvenčiau, bet durną rekuperatorių pakeisčiau, kad ir 1000 eur brangesniu E serijos po grupinės nuolaidos. Jį man paleistų ir prijungtų kad ir prie mano išvedžiotų ortakių nemokamai. Na skirtingi žmonės eina į skirtingus kompromisus dėl skirtingų dalykų. Aš dėl rekuperatoriaus, jūs dėl mašinos, Jonas dėl garažo, Marytė dėl židinio gal neeitų į kompromisus.

      Panaikinti
    3. Robertai, jūsų mintis labai teisinga. Mums dar reikia daugiau laiko ir galimybių, kad galėtumėm lengviau atsisveikinti su pinigais ir leisti kitiems uždirbti, bet ateis tas mąstymas ir pas mus - kad geriau visą energiją sutelkti ties pinigų uždirbimu, o ne "nudrožimu".

      Panaikinti
    4. @Dzūkiška pirkia, as manau, kad jusu pasirinktas sildymo budas yra tikrai racionalus, ypac jei derinti su paprastu oras-oras silumos siurbliu. Kam kisti tukstancius i super duper efektyvia sildymo sistema, kad sutaupyti simta euru per metus, kuriuos veliau vistiek teks isleisti tos sistemos prieziurai. Siltame name jau ir taip daug pinigu isleidziama "kailiniams".
      Kas del saules elektriniu uz 3k Eur, va pirmas linkas is googlo http://www.bsp.lt/lt/saules-elektrines/217-5-kw-sauls-elektrin-su-dvipuse-apskaita-3000-.html
      5kw su inverteriu ir montavimo sistema 3154 Eur + 21% PVM - 30% valstybes parama saules jegainei.

      Panaikinti
    5. Jau anksčiau man akis užkliuvo už to electroluxo. 600 eurų yra praktiškai tris kartus pigiau už eilinę lietuvišką amalvą ir 5 kartus pigiau už zhenderį. Kad ir koks jo efektyvumas būtų, kad ir kiek trumpai jis tarnautų - finansiškai kaip ir apsimoka. Klausimas tik kaip jis dirba.

      Labai įdomiai atrodo tas drėgmės grąžinimas ir paprastam plokšteliniam neprivalomas drenažas. Tai realiai veikia?

      Panaikinti
    6. Pats pasiskaitinėjau papildomai, tai panašu, kad nėra bypass funkcijos, kas labai aktualu vėsinimui vasarą ir ne tik. Taip pat nėra teno ir neaišku net ar yra galimybė valdyti papildomai pastatytą teną pačiu rekuperatoriumi.

      Panaikinti
    7. Aš tą etapą su pačiais pigiausiais daiktais esu prajęs - pigūs kastuvai, žoliapjovės, trimeriai ir visi kompromisai susiję su tuo. Dabar aš tiesiog nesirenku pačio pigiausio daikto. Kažkur vis tiek šuo pakastas po tais 600 eur. Kažkaip aš tokiame etape, kai galvoju - negi aš nevertas kokybišmo įrankio, rekupo ar whatever.
      Kalbant apie teno valdymą - tai čia jei apie postheaterį (už rekupo) - aplamai reikia pasiaiškinti, nes ne visi ir brangesni gali valdyti.

      Panaikinti
    8. Taip, tikrai sutinku dėl pigių daiktų. Dažniausiai sumoki tą likusią kainą vis tiek vienaip ar kitaip :D Tačiau kartais būna atvejų, kai išlaidauti neverta. Dėl to bent pasidomėti karts nuo karto verta.

      Aš kol kas nesidomėjau dar taip rimtai rekuperatoriais, tai nelabai žinau apie kokį teną pats kalbu :) Turiu omeny, kad norisi galimybės tiekti pašildytą orą į namus, o ne tik tokį, kokį sugeba pats rekuperatorius paduoti. Neseniai čia forume pasiskelbė keli žmonės, kad jų rotoriniai amalvos aparatai be teno duotų 14-16 laipsnių žiemą. Kur čia komfortas? Geriau jau sudegint kelias kilovatvalandes, bet gyvent komfortiškiau.

      Panaikinti
  3. Na taip. Šie ypač-brangūs aparatai atsiperka ypač ilgai. 15 metų mano skaičiavimais. Bet tikėtina, kad über aukštos klasės aparatas ir veiks über ilgai ir jokių problemų nekels ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nors atrodo logiska, kad brangesnis daiktas yra patikimesis, bet reiktu ziureti konkreciai i pati daikta. Palyginkim mano mineta Electrolux (atstovauja pigiena) ir autoriaus pasirinkta Zehnder (atstovauja brangius). Pigus rekuperatorius tures maziau davikliu, maziau (ar is vis netures) automatiniu sklendziu, daug paprastesni kontroleri ir paprastus AC motorus vietoj brangesniuose naudojamu "efektyviu" EC (tai tas pats AC tik su inverteriu ir ismanesniu kontroleriu). Taigi pigiame rekuperatoriuje nelabai yra kam tesugesti :)

      p.s. pastebejau, kad rekuperatoriu pardavejai labai pabrezia EC "efektyvuma" ir megsta pamanipuliuoja reliatyviais skaiciais aka procentais. Sako, kad EC yra taupesni iki 30%, taciau nepasako, kad tas efektyvumas bus prie 50% ar mazesnes apkrovos. Tad tie 30% bus maziau nei nuo puses nominalios galios, kas sudarys nereiksminga kieki wattu. Plius el. nuostoliai niekur nedingsta, o gris i patalpas kaip siluma.
      Leidziant rekuperatoriu 100% srautu, tiek EC, tiek AC elektros suvartojimas bus identiskas.

      Panaikinti
    2. Mes visi einam savo keliu. Tikrai nesakau, kad blogas kelias yra statant namą susidėti viską, kas yra pigiausia, bet kažkiek savo laiko su atsuktuvais ir kastuvais pasimosuoti. Man labai svarbi reali žmonių patirtis - nėra patirties su Electrolux rekupu, vadinasi jo nebus pas mane namie ir taškas.
      Kas liečia EC - Zehnder variklio realus galingumas yra didesnis, tik uždėtas stop'as būtent ant 350 m3/h.

      Panaikinti
    3. Aš į EC/efektyvumą žiūriu praktiškai: kur eina ta variklio 'neefektyvi energija'? Orui šildyti! Tad nieko čia neefektyvaus. Juk rekupas 95% laiko dirba šildymui. Tad papildomas oro pašildymas tikrai nepakenks ;)

      Panaikinti
    4. Čia sutinku, aš tiesą pasakius nekreipiau dėmesį į EC - tisiog atsakiau gGiedriui, nes kaip tik kalbėjome su atstovu, kad su Zehnder nebus bajerių, kad nori gauti 350 m3/h ir negauni, kaip su kai kuriais būna, nes realiai variklis su didele atsarga ir uždėtas ribotuvas ties 350 m3/h.

      Panaikinti
  4. Na va, net toks uber-racionalus kolega A-namas laimina gerus ir brangesnius daiktus:) Iš tikro, kai patenki į statybų karuselę, ne visada turi tiek laiko, jėgų ir net noro gilintis 100% į kiekvieną sprendimą ir juos priiminėji pagal jau sukauptą patirtį bei siunčiamus impulsus. Mano atveju - sukaupiau patirtį internete ir užsinorinau dėl Zehnder, o RESTA man atsiuntė impulsą ir aš priėmiau sprendimą šiandien:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na aš tik mėginu pagrįsti 4 kart didesnes išlaidas - tikėtina, kad be problemų veiks 4 kart ilgiau. Bet filtrus vis vien teks keisti ;)
      Jei kišenė leidžia, tai ko pirkti Opelį jei norisi Merso ;)
      O aš gal surizikuosiu, pamėginsiu jau minėtą Electrolux.
      Ah taip, jūsų rekupo atsipirkimas 5 metai, nes pas jus brangesnis elektrinis šildymas. 15 metų kai yra šilumos siurblys.

      Panaikinti
    2. Good point dėl atsipirkimo ir el. šildymo! Na ir čia tinka Radioshow dainos žodžiai "Kai vairuoji silkę, džiaugiasi šeima, kai vairuoji bulką, džiaugiasi - širdis":)

      Panaikinti
    3. @Ignas, mazokai informacijos apie tuos Electrolux, bet jei kartais isigysite, lauksiu jusu review'o :)

      Panaikinti
    4. Elektroliux rekuperatoriu i srota, nes jo sandarumas apgailetinas, pakako pasiskaityti Rusu forumuose nes jie megsta piguva.

      Panaikinti
  5. Mes būtent tokį pasistatėm. Su tuo pačiu Ventek. Aš tik vieno dalyko labiau tikėjausi, kad drėgmę namuose žiemos metu labiau pavyks išlaikyti. Galiu palyginti tik su labai sausu butu, taip, drėgniau, bet galėtų ir dar drėgniau būti. Nesiekė 50. Ties 40-45. Bet ir to užteko kad šuns vilna nebežaibuotų. O visa kitu vėdinimo sistemos komfortu patenkinti.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vita - super! Bet šiaip galiu pasidžiaugti, kad jūsų drėgmė yra labai nebloga. Porą žmonių, pasistatę šiltus namus su gerais, tačiau drėgmės negrąžinančiais rekuperatoriais kartais teturi apie 30 drėgnumą. Jūsų (ir mūsų) rekuperatorius neleidžia drėgmei būti didesnei nei 50% - tai jūsų 45% - visai liuks! Kokio šiltumo jūsų namas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. B klasė... karkasinis, gyvenam kaip šiltnamyje - viskas plėvele aptraukta. Turiu kruvelę statybinių įrašų juodraštyje, pasidalinsiu vėliau apie tas prakeiktas energetines klases :-)

      Panaikinti
    2. Jūs gal tinklaraštį rašote? Kad plėvele aptraukta - viskas gerai - reuperatorius - jūsų namo plaučiai, plėvelė - skėtis. Ar šiltnamyje turite omeny, kad perkaista namas? Koks šildymas, ar yra vėsinimas?

      Panaikinti
    3. Šiltnamiu vadinu dėl to, kad šiltnamio plėvelė aptrauktas :) Šildymas - šilumos siurblys oras-vanduo. Jau kuris laikas rašau rašinėlius, tik vis juodraštyje. Bet va, laikas ir juos po truputį traukti į dienos šviesą: sandeliuko-statybos.blogspot.com

      Panaikinti
    4. Tai super Vita! Einu skaityt. Tik jūs būtinai nusiųskit savo blogo adresą ir foto www.estatytojai.lt. Iš ten bent aš gaunu 80% skaitytojų srauto.

      Panaikinti
  7. https://www.lueftungs.net/ComfoAir-Q350-TR

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu gi viskas pas mus yra daug brangiau nei Vakarų Europoj, na bet kam taip akis draskyti ir ant žaizdos bert druską? :-)

      Panaikinti
    2. Su pristatymais is Europos siais laikais nebera problema. Tiesiog dometis reikia. Kad ir sio irenginio siuntimas is butent sios el. parduotuves yra nemokamas i Vokietija. O is Vokietijos iki Lietuvos per eshopwedrop.lt apie 120/130 Eur. Lan modulis 172 Eur. Viso irenginio su lan moduliu kaina 2099 + 120 + 172 (lan modulis) = 2391 Eur.

      Panaikinti
    3. O, kaip padedat susiskaičioti viską. Taigi turime 2.733 EUR Lietuvoje (susikooperavus su kaimynu) ir 2.391 EUR Olandijoje su pristatymu ir LAN modeliu. Lieka 342 EUR skirtumas - aš už juos gaunu pilną pajungimą, kad ir prie mano ortakių ir vietinį servisą, jei kas nutiktų. Aš įtariu žinau, kas toks Anonimas ir mes apie tai jau kalbėjom forume:) Tai vat - man ši suma yra per maža, dėl ko aš užsiiminėčiau importu ir bendraučiau su olandu dėl kažkokių nustatymų, bet yra labai techniškų žmonių, kaip gal jūs, kur nėra problemos viską pasijungt ir išsiaiškinti - bet tai tikrai ne apie mane:)

      Panaikinti
    4. Lengvai sukčiaujate :) Ar kas nors pasakė, kad iš užsienio negalima gauti geresnių kainų kooperuojantis? Manau reiktų skaičiuoti vienas prie vieno - perkant vieną įrenginį Lietuvoje vs perkant vieną įrenginį Olandijoje. Skirtumas 3000 - 2391 = 609 eurai. O tai jau šis tas. Bet aš čia šiaip kabinėjuosi. Ne visi moka/nori/gali patys užsiimt papildomais darbais, bet už tai turi susimokėti - normalu.

      Panaikinti
    5. Na galima ir taip pasakyti - legvai pritempinėju:) Bet man kažkaip būtų mažiau streso pakalbinti ką nors, kad ir forume, nei užsisakyti rekupą Oladijoj - čia vistik ne žygio batai iš AliExpress:) Bet generaliai - svarbu yra variantų - tegu žmonės spendžia, kas jiems priimtiniau ir tik kabinasi rekupus. Nes va matuoju antrą rytą miegamajame bute CO2 - per naktį tampa dvigubai didesis rodiklis, nei dar leidžiama norma, o jei lyginti su geru CO2 kiekiu, kokį garantuos rekupas - 3 kartus daugiau CO2 - ir čia per naktį, kai tu neatsikelsi vidury nakties ir neprasivėdinsi.

      Panaikinti
    6. Cia duotas pvz. bus be el.teno kiek pamenu. Su el.tenu reikia ziureti Olandiskai rinkai siulomus
      https://www.ventishop.eu/wtw-unit/whr-zehnder-stork/comfoair-q/comfoair-q350-nl-zehnder

      Sau asmeniskai pirksiu q600 entalpini, jeigu nepavyks "ismainyti" i monitoringo sistema :)

      Panaikinti
    7. Pas jus namas 300 kvadratų:)? Ar vėsinimas per žemės šilumokaitį? Ar tiesiog patinka dideli ir galingi:)? Tiesiog smalsu, kur ganysis dvigubai ddesnė kumelė.

      Panaikinti
    8. O dėl įdomumo kas įeina į tą pajungimą? Pakabinimas ant sienos, vamzdžių sujungimas (žinoma, jau turimų turbūt) prie rekupo ir pradinių reikšmių surašymas?

      Panaikinti
    9. Įeina atvežimas, pakabinimas, prijungimas ortakių, slopintuvų, srautų subalansavimas. Aišku medžiagos jau- jūsų.

      Panaikinti
  8. Vasara norisi daugiau gaivos, juolab ir kubatura namo arti 500 kubu todel ir Q600. Rekuperatoriaus neapsimoka 100proc. nasumu varineti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rimti reikalai:) Aš galvojau, kad tokius namus statantys tinklaraščių neskaito:)Įdomu būtų pamatyti tą monstriuką.

      Panaikinti
    2. 130kv.m namas, as skaiciuoju visa namo kubatura, o ne iki svariu lubu. Iki svariu lubu butu apie 370 kubu.

      Panaikinti
  9. Aš pats žadu pirkti ši rekupa bet toks iškilo durnas klausimas kaip jis žino kiek yra drėgmės patalpose kad ją gražina iki 45% ar iki 50%. Statosi kiekvieno patalpoj hydroometrai kurie susijungia su juo? Ar galima pvz termostatus kurie turi hydrometrus kaip nors pajungti ?
    Ventek tikrai gera ir draugiška įmonė. Jų siūloma paslauga montavimas nemokamai visus nurungia nebent pats į lenkus važiuoju pirkti didmenos tu vamzdžiu. Bet esmė mano jau 3 pažįstami turi ir tik giria ta Q modelį. Reiks Karoliui skambint kaip su tuo drėgmės matavimu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ten yra 10 sensorių - 4 temperatūros, 4 drėgmės ir 2 slėgio. Visi jie yra pačiame rekueratoriuje. Tie sensoriai ir matuoja ištraukiamo oro parametrus. Bet pasukite Karoliui - jei kažką papildomai sužinosit - parašykit - čia ne vienam man įdomu viskas apie jį.

      Panaikinti
  10. Beskaitant jūsų įrašą ir dar negūglinus iškilo toks klausimas - o galima tą drėgmės procentą reguliuoti? Sakot jis riboja, kad neviršytų 50%, bet jeigu aš noriu kad viršytų 50%, bet neviršytų 60%, t.y. ar kažkur tai pagal nutylėjimą gamykliškai užprogramuota ir pasikeisti negali, ar vis tik tai yra parametras, kurį gali pasikeisti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, keisti negalima, galima tik išjungti, kad nekreiptų dėmesio į drėgmę. O pakeisti negalima, kaip man sakė Ventek - nes daug logikų surišta būtent su šiuo parametru ir jo pakeitimas gali pakeisti viso įrenginio elgseną. Be to šis parametras yra ne fiksuotas 50%, o savaime besiadaptuojantis prie sąlygų. Pvz, žiemą šiam lygiui rekuperatorius leidžia būti aukštesniam, o vasarą ne ir panašiai. Kokiek tiksliai drėgmės lygiai - nežinau, bet tu jų kontroliuoti pats negali.

      Panaikinti
  11. Papildžiau, kaip pasikeičia CO2 rodikliai per vakarą ir naktį. Prieš tai išvėdinus, o tarp 17.00 vakaro ir 06.30 ryto nevėdinus 2 žmonės nuo 700 ppm gero rodiklio pakelia CO2 lygį iki 2000 ppm, kas jau yra 3 kartus virš to, kas turi būti namie. Vieną rytą radom net 2800 ppm!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Tai reziume koks, esat patenkinti rekuperatorium? Įrengimo darbai neužtruko ilgiau, nei tikėjotės?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Kaip tik po truputį rašau įrašą apie rekuperatoriaus įrengimą, bet vasara tokia gera šiais metais, norisi taip pailsėti, kad taip ir neparašau:) O šiaip tai įrengė be problemų - aš nukelinėjau terminus, nes pakabinamos lubos man cirkų prikrėtė. Rekuperatoriumi patenkintas, ypač jo draugyste su žemės šilumokaičiu - per didžiuosius karščius turiu 25C be kondicionieriaus!

      Panaikinti
  13. Sveiki, po truputį skaitinėju šian bei ten apie būtent skydinius namus ir kaip suprantu rekuperatorius šiems namams yra būtinas.
    Pagrindinis klausimas būtų, kiek rekuperatorius suvartoja elektros energijos. Mačiau kad šildote elektra, bet jeigu rekuperatorius būtinybė šiam namui, tai būtų įdomu sužinot ir jo energijos sąnaudas :) Manau, gal net būtų tikslinga jas skaičiuot kartu prie šildymo, vėsinimo, siekiant sužinot namo eksplotavimo išlaidas. Nes įprastos statybos namui, pagrindą sudaro tik šildymo kaštai, o čia iš kart atsiranda ir šildymas ir vėdinimas ir vėsinimas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Linai. Rekuperatorius reikalingas bet kokiam šiuo metu statomam namui, kadangi reikalavinai dabar sandarumui yra tokie, kad natūraliai neprisivėdinsit arba žiemą reiks pravirus langus laikyt. O kaštai minimalūs - 2.5-4 eur per mėnesį.

      Panaikinti
  14. O gal galėtumėt parodyti CO2 matavimus jau rekuperuojame bute? Labai mažai randu informacijos apie tai. Mes įsistatėme rekuperaciją, bet naudojant ant rekomenduojamo galingumo CO2 vistiek pakyla iki 1600 ppm per naktį. Ant didesnio galingumo jau girdisi ūžesys difuzoriuose.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Pas mus buvo apie 1200 paskutinį kartą, bet bus gera proga pakartoti. Sakykit, kokia jūsų namo kubatūra, koks maksimalus rekuperatoriaus pajėgumas ir kiek pučiate normaliai, nepadidinus?

      Panaikinti
    2. Pas mus butas, 3 kambariai, 60 m2. Rekuperatorius - https://blaubergventilatoren.de/en/product/komfort-ec-d5b180-e-s14.

      Dabar laikom ant 51% galingumo dažniausiai, bet difuzoriai vistiek garsiai veikia, sakyčiau kaip šaldytuvas, tai 36dB būtų (reikės kada pamatuoti). Bet kad komfortiškai būtų oro ir dviem žmonėm būnant kambary co2 būtų mažiau nei 900-1000 ppm įjungiam ir ant 70%, tada difuzoriai aišku dar pagarsėja.

      Montuotojas teigia, kad co2 yra nereglamentuotas, statybų dokumentuose numatytas yra oro srautas, tai dviem žmonėm jo turėtų pakakti mums ant 50%. O difuzoriai garsiai veikia todėl, nes rekuperatorius gan arti jų.

      Todėl man kyla klausimas, ar mums nepavyko su rekuperatoriumi ir montuotojais, ar per difuzorius visada bute būna gan didelis garsas ir visi vistiek laimingi gyvena. Arba laiko ant minimumo su mažiau oro : )

      Panaikinti
    3. Pabandykite visus difuzorius panašiai atlaisvinti - ta prasme atsukti, kad tarpeliai būtų didesni - gal oras tiesiog švokščia dėl per mažų tarpų. Aišku išsiderins stautai, bet jūs juk turite CO2 matuoklį - jis gal net ir teisingiau sureguliuotų srautus. Galingumo rekuperatoriaus lyg ir turi pakakti, o, kad jis yra arti difuzoriaus ir dėl to didesnis triukšmas - taip, tai viena priežasčių - idealu rekuperatorių trenkti kuo tuoliau nuo miegamojo, nes ten būnat ilgiausiai, ten būna tyliausia ir tas garsas girdisi.

      Panaikinti
    4. Sukinėjom difuzorius, tai kuo daugiau atsuki, tuo didesnis garsas : )

      Na bute tai toli nenutrenksi rekupo - arba vonioj, arba koridoriuje, arba virtuvėje. Pas mus visur atstumai gaunasi panašūs. Bandysim dar Ventek išsikviesti, gal ką patars.

      Panaikinti
    5. Aš ne specialistas, bet lyg viena akimi kažkur skaičiau apie garso slopintuvus. Su Ventek padiskutuokit - manau kažką tikrai sugalvosite.

      Panaikinti
  15. P.S. Iš pradžių montuotojo rekomenduotas intensyvumas buvo 30% (vat kur pakyla per naktį iki 1600ppm), bet vėliau pamatavęs srautus 50% jau siūlė naudoti.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Pagal senus normatyvus vienam žmogui "skaniai" kvėpuoti reikia patalpą vėdinti 36 m3/h. Du žmonės patalpoje - 72 m3/h. Pagal STR dabar vienam žmogui minilalus kiekis berods tik 14.4 m3/h.
    Jei neskaičiuojame žmonių, tai geras komfortas yra visą namų orą pakeisti vieną kartą per valandą.
    Esu ne vieną būstą aplankęs, į kurį įėjęs jaučiu priplėkusius bezdalus, nes rekuperatoriaus max pajėgumas yra pusė namų oro per valandą, o šeimininkas jį laiko tik ant 30%.
    Savo būstui planuoju 300 m3/h įprastu režimu (pridavus signalizaciją sumažėja iki 150 m3/h), o norint ypatingo vėdinimo ar vasarą atvėsinti per dieną įkaitintą namą, turėti galimybę paleisti boost režimą 900-1200 m3/h. T.y., 3-4 kartus daugiau nei įprastas.
    Dėl to ortakiai yra 2 kartus padidinti. Tik rekuperatorius jau patenka į pramoninio daikto lygį. Teks kažką kombinuoti... gal įprastam režimui geras rekupas, o boost režimui apeiti rekupą su rimtais ventiliatoriais..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad nenutiktų, kaip Ievai K. - statykite rekuperatorių kuo toliau nuo miegamųjų.

      Panaikinti
    2. Taip, pagal STR dabar vienam žmogui minimalus kiekis tik 14.4 m3/h, kas yra pasityčiojimas. Montuotojai tuo ir vadovaujasi. Bet ant tokio srauto, kaip Raimundas ir sako, jaučiasi priplėkę bezdalai. Sakyčiau blogesnis oras nei 2004 metais statytam daugiabutyje,tik dar gauni ir ūžimo iš difuzorių.

      Name turbūt geriau, nes gali tikrai toli patį rekupą patalpinti. Bet dėl rekupo bute esu visiškai nusivylus. Na, dar būna, kad pats statytojas išvedžioja ortakius, kiek esu mačius - skardinius, tai turbūt irgi mažiau švokštimo gaunasi. O su tais plonais lanksčiais nieko gero.

      Panaikinti
    3. Ieva, jei nesunku - pasidalinkite rezultatais, kai sutvarkysite šį reikalą. Manau reikia būti pasiruošus ir pasikeisti rekuperatorių - savąjį parduoti, kaip dėvėtą. Manau čia nemažai skaitytojų įdomu. Mes patys planuojame bute pasistatyti rekuperatorių, tik rankos nedaeina, nes jau įrengtame prieš 10 m bute susitvarkyti su ortakiais yra reikalų reikaliukų.

      Panaikinti
    4. Tikrai įdomu. Jei galit, pasidalinkit, kas įsirenginėjate rekuperatorių bute.

      Panaikinti
  17. Labai prastai bendraujantys darbuotojai, rašai laiška , kokia situacija dėl rekuperatoriaus kuri esu užsakes , neatrašo laiškų. Nežinau kaip jie taip dirba. Reklamuojasi rekuperatorius , o ju neturi, laukti po puse metų

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apgailestauju. Nieko panašaus man nebuvo nutikę. Dėl prekių vėlavimo - tai dabar labai su daug prekių yra tokių problemų - matyt ir rekuperatoriaus gamyboje naudojami vėluojantys komponentai.

      Panaikinti
    2. Man ir tas pats bendravimas tragiškas.

      Panaikinti
  18. Rekuperatoriai tai madingas šių laikų niekalas kuris nepadės nei sutaupyti nei turėti šviežio (ir gaivaus) oro, neatidarant langų. Tai naudinga tik tiems kas juos gamina, parduota ir montuoja. Tariamą sutaupymą suėda papildomos sąnaudos elektrai, o mėgstantys žiemą šilčiau (25+) nesutaupys net teoriškai, nes sunaudotas šilumos kiekis bus labai nedaug mažesnis nei tai būtų B ar C klasės (kokybiškame!) name. Visi tie A++ su rekuperacija energetinio naudingumo paskaičiavimai orientuoti į 18 norminę patalpų temperatūra, suprantama kad tokiu atveju namas išties naudos labai mažai energijos, bet jei namie nenorite būti su megztiniais ir šildysite iki 25+ su įjungta rekuperacija tai tas energetinis naudingumas virsta šnipštu. Kitas dalykas kad vasarą rekuperatoriai net su išjungtais šilumokaičiais vis tiek papildomai sušildo tiekiamą lauko orą, ir jei namie tvankiai 28, lauke 23-24, tai gausite į namus 26-27, taigi apie bent kažkokį atgaivinimą nėra nė kalbos, lieka tik langų atvėrimas po senovei, skersvėjis arba kondicionierius, tai kam tas rekuperatorius povelnių... Dar kad pajausti bent minimalų gaivos efektą rekupuratorius turi veikti vos ne max režimu nuolatos, o tai pakankamai garsiai, kas dar pakenčiama trumpam atgaivinti patalpą bet tikrai ne veikti nuolatos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia apie systemair save vtr 150 b tipo įrenginį. Labai nuvilia bevertės funkcijos, kaip tai "gartraukis" ar "slėgio rėlė", kai veikiant gartraukiui padidinamas tiekiamo oro srautas sumažinant ištraukimą, tai žiemą jau po 7 min tiekiamo oro temp nukrenta iki kondesavimosi temp ribos ir tenka ją išjungti ir atidarinėti langą po senovei kai ilgiau gaminamas maistas. Arba tas "vėsinimas lauko oru", kuris nesant tikrojo bypass užuot tiekiant lauko orą ji dar pasyviai prišildo. Kažkokia nesamonė tie rekuperatoriai, pinigų ekoplovimas, kai dėl "taupymo" išleidžiame vis daugiau ir daugiau pinigų.. brangiems įrenginiams, montavimui, elektrai, kasmetiniams filtrams ir priedams... tai niekada neatsipirks.

      Panaikinti
    2. Aš su jumis visiškai nesutinku, bet užjaučiu, kad pasirinkote netinkamą rekuperatorių. Orą šildyti turi šildymo sistema, o rekuperatoriaus paduodamą orą galima šildyti, bet mes tarkime nešildome. Vėsintis reikia su tikru Bypass. Jei rekuperatorius būtų labai blogas dalykas mes labai daug mokėtumėm už šildymą, bet taip nėra. Primenu - mes šildomės gryna elektra (elektriniai radiatoriai ir kabeliai pamate). Sėkmės!

      Panaikinti
    3. Konkretus rekuperatoriaus modelis ar gamintojas čia nieko negroja, visur galioja tie patys principai. O kad išlaidos šildymui "mažėja" dėl rekuperacijos tai tik vienas iš mitų. Jei gyventumėte įprastai kaip anksčiau, t.y. užsidarę langus ir kartais prasivėdinant, tai dar ir sutaupytumėte. Rekuperacija netaupo ant šildymo, bet leidžia teoriškai daugiau vėdinti orą gražinant dalį šilumos. Kitas klausimas kiek tas vėdinimas efektyvus. Kad pajausti realų skirtumą įrenginiai turi veikti aukštu pajėgumu nuolatos, o tai apie 100-150W įjungtos galios ir oro švokštimo triukšmo. Diena komfortiška palikti iki 40%, naktį maks 33%. Daugiau pajėgumo jau per garsus fonas jei tai pastoviai.

      Panaikinti