2017 m. liepos 8 d., šeštadienis

Grunto tyrimai (Geologiniai matavimai)

Iš pradžių galvojau suplakti visus tyrimus, matavimus, leidimus ir panašiai į vieną pranešimą, bet juk rašau dėl skaitytojų, o jums manau patogiau susirasti ir smulkius veiksmus atskiruose postuose. Taigi trumpai - daug teksto nebus, tai ir pradedu video:


Skaitydamas blogus ir forumus išsisaugau naudingą informaciją, taigi išsisaugojau, kad UAB Geoaplinka paslaugomis pasinaudojo Statau sodyba bei Rolando namas. Daug nesuku galvos ir kreipiuosi į patikrintuosius. Kaip ir kolegų, taip ir mano patirtis gera. Pinigų į priekį neprašė, sutiko iš Vilniaus važiuoti į Varėnos rajoną, pažadėjo pasistengti (pasistengti pavyko) padaryti pjūvį dwg formatu (prašė pamatų projektuotojas).

Kol nesusidūręs su tokiais tyrimais ir niekad nematęs, tai įsivaizdavau, kad atvyks didelė mašina su kažkokiais ilgais vamzdžiais, grąžtais. Mašina būtinai bus didelė ir tarybinė, haki spalvos. Tačiau viskas labai kompaktiška. Štai keletas foto:


Mašinikė su "Marsaeigiu" 



Jono valdomas Marsaeigis

Statinio zondavimo parodymai (jie nurašomi ranka)

Įvertinamas gręžinio gruntas
Turėjo būti daromi du 6 metrų gręžiniai ir 1 statinis zondavimas. Pas mus bus plokštuminiai pamatai ir anot kai kurių kolegų - tokiems statinio zondavimo galima ir nedaryti. Tačiau pamatų projektuotojas patarė pasidaryti, "jei noriu sutaupyti ant armatūros".

Jei su grunto tyrimu daugiau mažiau aišku - grąžtu traukiamas gruntas ir jis vizualiai vertinamas, tai naujokams, kaip aš, statinis zondavimas - nėra taip lengvai suprantama. Šis statinio zondavimo paaiškinimas iš interneto man lengviausiai suprantamas: norint identifikuoti grunto tipą bei nustatyti grunto stiprumines savybes, į gruntą zondas su kūgio formos antgaliu stumiamas hidrauliniu būdu, taip apsaugant tiriamą vietą nuo suardymo bei šalutinių produktų, susidarančių taikant gręžimo metodą ir galinčių įtakoti aplinkos taršą, atsiradimo.

Galvojau pasiliks krūvos grunto, o liko štai kas:


Tik tiek žemių liko po gręžimo

Kol Jonas ir Antanas darė pirmą gręžinį ir statinį zondavimą, dalyvavau. Kai darė antrą gręžinį - nuėjau pas kaimyną kavos. Kai gryžau - žiūriu daro antrą statinį zondavimą. Antanas sako - turėjome abejonių dėl grunto stiprumo ir patys priėmėm sprendimą padaryti antrą statinį zondavimą - sako "kitaip išsilavinimas neleidžia". Na padarė, padarė - reikėjo - pažiūrėsim, kaip tai atsilieps kainai.

Tyrimus gavau popieriuje ir elektroniniu būdu. Daug nesigilinau, nes gilinsis pamatų projektuotojas. Per daug ir nesijaudinu, nes pamatai  - plokštuminiai, dažniausiai tinkantys nepalankiems gruntams. Bet all in all - 20 cm. dirvožemis, paskui iki 1 metro - piltinis smėlis su organikos priemaišomis. O paskui visur smulkus smėlis. Dzūkija, buvusios kopos beja - liuks pležas gautųsi.

O kas liečia kainas, tai jos sekančios:

2 gręžiniai 170 EUR;
1 statinis zondavimas 70 EUR;
Atvykimas 80 km 30 EUR;
Nenumatytas 2 statinis zondavimas - rinkos kaina 50 EUR, sutarėme 30 EUR.

Taigi viso 300 EUR. Patenkintas, rekomenduoju. Kontaktas - Simonas, +37061757033. 

6 komentarai:

  1. atrodo kad čia pilis bus, o ne dzūko pirkia. kokie rezultatai? stipruminės savybės spėju vidutiniškos, ir visiškai neįtakos plokštuminio pado konstrukcijos :) pinigai už marsaeigio pasivažinėjimą gal ir didoki, svarbu kad jums patiko :) kai bus namukas, nusipirksit savo marsaeigį husgvarna ar pan žolei pjaut :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip patys ir minit, stipruminės savybės vidutinės, bet plokštei nebaisios. Kaip tik šiandien kalbėjau su pamatų projektuotoju - žiūrės ar į 10 cm betono sluoksnį telpam, ar reiks 15 cm. Šiaip po velėna suradau sklype caro laikų akmeninį kelią. Dalį atsikasiau ir vienoj vietoj buvo karsto dydžio sukritimas. Kviečiaus metalo detektorių naudotojų klubą, ieškojau lobių - bet nieko - tiesiog susmego smėlis ir paskui grindinys ir viskas - tai toks vaizdelis mane tik paskatino pasidaryti tyrimus, kad nesigraužčiau kada nors.
      Būtent Husqvarna jau nupirkta, bet šiame sklype darbuojasi ankstesnę sodybą "ant žolės" pastatęs Partner matęs ir akmenų, ir geležinkelio bėgių.

      Panaikinti
  2. na 10cm tai čia kai kurie deda smėlbetonio tiek grindims, o jūs norit pamatą turėt. nenutaupykit. gelžbetonio esmė yra ta, kad laiko tūrinis sprendimas. viduj gali but ir kiaurymėta. jei yra toks didelis noras taupyti, tai tada pasirūpinkit užpildu betonui (aišku pirktinis finansiskai nieko neduoda, nes jo kaina ta pati kaip ir betono). 10cm tai gali ir 10 tonų neišlaikyt jei įvyks paplovimas/susmegimas. tada tinka tik visiškai lengva konstrukcija (a la karkasas)
    lauksim naujienų!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Namas labai lengvas nes SIP konstrukcija - nežinau ar lengvesnių būna. Tai tam ir daromi grunto tyrimai ir samdomas pamatų projektuotojas (turėjau siūlymų ir to, ir to atsisakyti), kad suprojektuotų optimalius kiekius, o ne su atsarga. Kažkaip norėtųsi pasitikėti specialistais, o ne viską daryti su užmetimu. Noras yra daryti viską teisingai, netaupyti ant tyrimų ir projektavimo, o medžiagoms išleisti, kiek reikia.

      Panaikinti
  3. Atsakymai
    1. Sveiki. Plokštuminius projektavo Mindaugas Mikolainis, +37060867638, mind@bfree.lt.

      Panaikinti