2017 m. sausio 18 d., trečiadienis

Namo projektas I variantas

 


Sveiki draugai! Turime pirmus namo papaišymus. Dabar labiausiai koncentravomės į vidaus išplanavimą, o ne išorę. Išorę puošime langinėmis, vėjalentėmis ir pan., bet šiek tiek vėliau, pasitarę su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba. Išorė dabar atsirado tam, kad logiškai pataikyti su langais ir grubiai įvertinti tūrius. Jūsų noriu paprašyti bet kokių komentarų ir patarimų - toks pagrindinis šio post'o tikslas. Gavosi 99 kv.m. namukas.

Primenu, kad projektas - sodyba, kurioje kažkada gyvensime, o pats namas - šiuolaikinis, siekiant išlaikyti Dzūkiškos pirkios tūrius ir dalį puošybos, bet prisitaikant prie šių laikų poreikių ir tendencijų. Čia galite plačiau pasiskaityti ankstesnį įrašą apie visą projektą.

Žemiau pirmo ir antro aukšto išplanavimas bei kiekvienos pusės išorinės vizualizacijos. Jei kažkam įdomu, čia galite atsidaryti pdf failą.

I aukšto išplanavimas
Porą žodžių - namas projektuotas taip, kad jame gyvenant dviems žmonėms, pagrindinis judesiukas vyktų pirmame aukšte.

II aukšto išplanavimas
O antrame aukšte tokie rečiau naudojami dalykai, kaip vonia ir mini pirtelė. Pirtis kažkada bus atskirame pastate, malkomis kūrenama. Bet iš praktikos žinau, kad net ir turint tokią pirtį, kartais labai tingisi tuom užsiimti. O kartais taip norisi gryžus iš miško slidinėjimo greitai greitai atšilti. Tam ir bus minimali elektrinė pirtelė. II a. kambarių paskirtis - vaikams, kai bus vaikų, darbo-svečių, kai vaikai bus tik svečiais ar mus lankys draugai.
Kambarių kvadratūros
Namo Rytinė pusė
Namo Pietinė pusė
Vitrinos aišku nėra būdingos senosioms pirkioms, bet manau, kad šiuolaikiniame name jos beveik neišvengiamos, ypač gamtos apsuptyje. Mes vitrinas darome įgilintas, kad jos kuo mažiau kristų į akį.
 Kas man mažiausiai žiūrisi - tai stoglangiai, tačiau, jei antras aukštas gyvenamas, o namas - šlaitinis - nelabai matau alternatyvų, arba tos alternatyvos dar drąsiau keistų tradicines pirkios formas.

Namo Vakarinė pusė
Namo Šiaurinė pusė
Ši namo pusė labiausiai gal prašosi simetriškai dar vieno lango. Tačiau jis viduje niekam nereikalingas ir nepanaudojamas. Vienas variantų - imituoti langą uždarytomis langinėmis ir niekada jų neatidaryti. Tačiau architektams šis "fake" langas nepatinka.

Tai va tokia pradžia. Lauksiu jūsų pastabų.


75 komentarai:

  1. Gražus ir kuklus namukas :) tikrai senovinė trobikė :)
    Kas iš pastebėjimų tai svetainės plotis 3,4m. Tame tarpe ir sofa ir dar praėjimas turi tilpti. Mano akims mažokai. Labai ribojamas baldų dydis, vos ne max 4 asmenims svetainė.
    Nepabijočiau pirmo aukšto WC ir rūbinėje padaryti langelius, gal kokius nedidelius esančius aukščiau. Būtų ir fasade simetriškai iš abiejų pusių durų ir nereiktu dieną šviesos degti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Robertai. Taip jau yra, kad mes nesame didelių sambrūzdžių mėgėjai ir namo svetainėje 99% laiko bus iki 4 žmonių. Be to manau sodyboje pgrindinis veiksmas su svečiais vyks lauke geru oru.

      Kas liečia langelius - jie pirminiame variante buvo ir jie labai įsipaišytų iš išorės Dzūkiškai pirkiai - tokie rombo formos mažiukai iš abiejų lauko durų pusės. Reiks dar pavystyti šią mintį. "Rūbinė" - turit omeny tambūrą tik įėjus pro lauko duris?

      Panaikinti
    2. Turejau omeny miegamojo drabuzine ;) na turit pasigalvot ;) manau daug smagiau eiti i WC kai yra langelis ir nebutina diena sviesa jungti ;) na tik rubines langelis butu kiek toliau nuo duru... Arba galima deti laiptineje. Tai jis gautusi ties laiptines apsisukimo aikstele.

      Panaikinti
  2. Jei galima nedeti stoglangiu - nedekit. salcio tiltas, o ir rasojimas - garantuota. Geriau normalius langus namo galuose idekit, tikrai sviesos uzteks. Plius nuo pietines puses langai.. iskepsit vasara.
    Siaurineje puseje, sandeliuke, esanti langa siulau naikinti. Kam sandeliuke langas? vistiek bus tamsu. Ivestinkite lango kaina, salti, praktiskuma. Nereikia ten to lango.
    Pietine puse, vitrinos igilinimas - problematinis mazgas, isbranginsiantis statyba, o realiai nereikalingas. Kokia to paskirtis?
    Langai tik po 1,2m.. siauroki.
    Kam jums reikia 3 wc? Jei 99 proc. bus tik savi zmones, tai ka - neuzlips i IIa reikalo? Tas WC Ia. Jums papildomai kainuoja ~3000e tik irengimas, jau nekalbam apie svaistoma plota.
    Paprastai san. mazgai daromi vienoje linijoje, arba vienas virs kito, kad nebutu problemu ir kuo paprasciau atvesti vandeni, ir nuvesti fekala. Pas Jus gi - nuotekos is IIa. tekes virs kazkurio kambario. kam to reikia?
    Labiausiai neisdirbtas reikalas - ta ale pirtele IIa. visai ( mano nuomone ) netikes sumanymas. Jei jau butinai norit - tai tik Ia.
    Trumpai ekspromtu tiek :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ir dar - nematau patalpu pjuvio, bet kiek matosi is fasado, patalpos aukstis iki lubu viduje - ~270 cm? Nenusimazinkit lubu aukscio. Gal ir ne "praktiska", bet aukstos lubos - prabangu, grazu ir patogu. Siulyciau SVARIU ( t.y nuo grindu dangos iki dazu ) lubu 2,9/3m palikti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Petrai. Renkuosi dabar visus komentarus ir reiks tartis su visomis suinteresuotomis pusėmis. Mano komentarai:

      1. Stoglangių teoriškai galima būtų nedėti, bet tuomet reiktų labai didelių langų skliautuose, kas gerokai labiau darkytų Dzūkišką architektūrąm nei stoglangiai. Kadangi patalpos gyvenamos - šviesą kažkokiu būdu reiks išsispręsti. Stoglangius galima perkelti į Šiaurinę pusę, bet manau vasarą, kai saulė plieskia, tai nedaug ką padėtų.

      2. Dėl lango sandėliuke - jūs kalbate mano lūpomis, bet mano žmonai reikalingas langelis, kad galėtų saugiau jaustis. Mums, kailiams, gal tai sunkiau suprasti, bet maniškė nori teritoriją matyti iš visų pusių. Nelengva buvo įkalbėti atsisakyti kito lango Šiaurėje, kurio dabar nepatote ir jis tikrai niekam nereikalingas.

      3. Vitrinos įgilinimas reikalingas dėl dviejų priežasčių - kad vitrina iš išorės kuo mažiau matytųsi ir kad terasėlė po stogu (gonkeliu) būtų didesnė. Aišku, kad visa tai brangina statybas, mazgų sandarumus, bet...

      4. Dėl WC - asmeniškai pilnai sutinku ir jo nebūtų, jei sprendimus priiminėčiau vienas:) Bet turėti nediduką WC pirmame aukšte yra racijos. Pagrindinis WC yra sujungtas su miegamuoju, norėtųsi, kad tai būtų tik mūsų WC, o vaikai, svečiai, kad nereiktų lipti - turės variantą I a. Bet šiai pilnai sutinku. Galėsiu bandyti dar perkalbėti saviškę, tik šansų mažokai. Dėl antro aukšto tuliko - pasigilinsim;

      5. Pirtelė - sutinku, kad II a. skamba keistai, bet tai tik tam, kad taupyti I a. plotą. Be to tai pirtelė, kurios mes nenaudosime dažnai, bet kaip tyčia kartais taip jos užsinori ir vat tingisi eiti kažkur užsiimti malkų kūrenimu ir visos pirties atitirpdymu žiemą. II a. vietos pakankamai, o pirtelė - tai tik pinigų klausimas - jei turiu, įsirengiu, jei ne - galėsiu laikyti ten šluotas:)

      6. Dėl aukščio - dėkui, imam domėn ir gilinamės toliau.

      Dėkui Petrai, jūs tikras draugas!

      Panaikinti
  4. Kodėl renkatės 2 aukštų namą? 99 kv.m. per 2 aukštus tai labai neracionalu. Rekomenduočiau apsvarstyti vieno aukšto namą, dingtų galvosūkiai su stoglangiais, bei supaprastėtų statybą.
    Suprantu, kai norima virš 200 k.m. namo, tai į vieną aukštą sukišti jau sunkiau, bet 100 kv. tai labai nesunkiai.

    Nesu stiprus dzūkiškų namų žinovas, bet kiek esu kaimuose lankęsis, tai visi namai vieno aukšto su neįrengta palėpe rakandams susidėti.

    Dėl lango sandėliuke, tai labai nevykęs sprendimas, nes jei jame norėsit laikyti uogienes, daržoves, tai šviesa sklindanti per langą jums bus galvos skausmas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Igori, 2 aukštai pasirinkti dėl to, kad kažkada tame name gyvens 2 žmonės ir visas gyvenimas vyks I-me aukšte. Taigi antras aukštas bus labai retai lankomas, nešildomas (tiesa jis pašils nuo pirmo aukšto). Čia jau kažkaip apsisprendėm. Nors pradžioje buvome ties 49/51% pasirinkimo į bet kurią pusę:)

    Dėl sandėliuko lango - nu aš su jumis pilnai sutinku. Nereikia man jo ten. Bet va brangiąjai reikia, kad galėtų valdyti situaciją, kas vyksta kitame namo šone, kas atvažiuoja ir t.t. Man irgi sunku priimti tokį argumentą, bet nuleidus uodegą ir nosį privalau susitaikyti. Aš dar sykį peršnekėsiu, bet labai abejoju sėkme:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jei gerai skaitau brėžinį, tai iš tambūro, galima matyti tą pačią namo pusę.
    Toks argumentas, kaip daugelio komentatorių akcentavimas, kad sandėliuke lango neturi būti, anksčiau ar vėliau privers susimąstyti ir jūsų brangiąją, kad gal tikrai reiktų kitaip spręsti tos pusės matymo klausimą.

    Dėl 2 aukštų jūsų teisė rinktis, bet norisi, kad pasirinkimas būtų apsvarsčius visus argumentus.
    Pasakymas, kad vėliau nereikės 2 dviejų kambarių - nerimtas argumentas namui dėti antrą aukštą, daryti rimtą perdanga, įrenginėti san mazgą, laiptus(kurie bus padidintos rizikos objektas, tiek jums, tieks svečiams su mažais vaikais). Turint viską viename aukšte yra žymiai patogiau, nenaudojami kambariai, būdami tiek antram, tiek pirmam aukšte, jums jokio skirtumo nesudarys, nes galėsite jų nešildyti abiem variantais. Be to gal vėliau norėsit vieną iš jų darbo kambariu paversti.

    Praktiškai dauguma gyvenančių dviejų aukštų name, kitą namą statytų vieno aukšto. Romantika laipioti laiptais greitai dingsta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Igori. Iš principo galima su viskuo sutikti. Energetiškai efektyviam namui 2 a. namas nėra blogai. Laipiosim mes, kol jauni, arba jaunimas, kai mes nebebūsim jauni.

      Kas liečia langelį - tambūre nėra lango - taigi Šiaurinėje pusėje tai vienintelis langas. Lauko durys bus be stiklo intarpo. Be to baikščioji lytis norėtų turėti langą ten, kur dažnai būna, t.y. šalia virtuvės. O sandėliukas - tai manau dažnai bus pravertas ir tai bus labiau virtuvės tęsinys, kuriame galimas bardakėlis, nei vėsus retai aplankomas sandėliukas. Bet aš Dėjau, Dedu ir Dėsiu visas pastangas atsisakyti šio lango:)

      Panaikinti
  7. Dėl stoglangių tai taip - jie yra problemų ir šalčio tiekėjai. Tačiau mansardinio aukšto be stoglangių neįsivaizduoju. Pas mane patį kai žiemą užsninga juos, pasidaro labai nemaloniai tamsu antrame aukšte, nors dar lieka po vieną langą iki grindų kiekviename kambaryje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai vat čia jūsų argumentas yra rimtas. Arba reiktų skliautuose daryti labai didelius langus, kas man nelabai patinka. O jūsų stoglangiai į kur orientuoti? Kaip su perkaitimu?

      Panaikinti
    2. Orientuoti į pietryčius-pietus ir vienas į vakarus maždaug. Vasarą kol nėra didžiulių karščių - viskas tvarkoje, bet prie kaitros labai prikaitina. Tiesa jie kol kas pas mane neuždengti niekuo. Planuoju storos tamsios medžiagos roletus montuoti. Turėtų išspręsti perkaitimo problemą. Dar priklauso ir nuo lango ploto turbūt. Maniškiai dideli - 140x78.

      Skliautuose langai beveik iki žemės, gaunasi 100x180 maždaug, kiekviename kambaryje. Nežinau čia dideli skaitosi ar ne. Orientuoti į rytus bei pietvakarius-vakarus maždaug. Namas pasisukęs šalių atžvilgiu.

      Kaip ir minėjau, sunkiai įsivaizduoju variantą be stoglangių, nebent tie kambariai praktiškai nenaudojami. Arba žmonės mėgsta prieblandą. Aš mėgstu arba tamsiai būt arba labai šviesiai.

      Vienas komentatorius minėjo, kad garantuotai rasos stoglangiai, bet pas save per porą metų to neradau. Matyt visgi priklauso nuo įvairių faktorių :) Dėl šalčio tilto nesukau galvos dėl trijų priežasčių. Viena - namas ~B klasės, nesiekiau rezultato. Antra - gavau už itin gerą kainą, kuri atpirks tuos šiluminius nuostolius eilei metų į priekį. Ir trečia - visgi komfortas (šiuo atveju geresnis natūralus apšvietimas) pagal mane turi eiti pirmiau, nei skaičiukai projekte.

      Turint visa tai omenyje, visgi jei būtų įmanoma - stoglangių stengčiausi vengti. Visgi mazgas gan bjaurus tiek sandarinant, tiek šiltinant, tiek apdailą darant ir potencialiai gali pradėti leisti vėją/vandenį po eilės metų eksploatavimo.

      Panaikinti
    3. Liuks! Įsivertinsim viską. Bet kambariai gyvenami, skliautuose dideli langai negali būti - dėl to manau, kad bus pas mus jie. Man ne dėl sudėtingo mazgo nepatinka, bet dėl to, kad labai nesižiūri Dzūkiškoj architektūroj.

      Panaikinti
  8. Architektam tai minusas. Nu kam tas grindis margint projekte? Bereikalingai apsunkina plano vertinimą.

    Pas mus svetainė/valgomasis/virtuvė - 36 kv.m. Ir jau norisi daugiau. Apstatymo galimybės ir erdvė stipriai apribota (ir čia jau dairantis į kompaktiškus baldus). Rimtai pasvarstykit ar pakaks 31 kv.m. Visgi šioj erdvėj praleisit daugiausiai laiko. Labai naudinga pasidėliot baldus su kokiu 3d interjero softu projektavimo etape. Mes tą softą atradom jau pradėję statyt :)

    Kaip ir kiti minėjo - lango įgilinimas. Pradiniam savo projekto variante turėjom panašų. Gražu, bet paaukojom dėl kvadratų ir paprastumo statant. Jūsų atveju darant lygią sieną, galėtumėt patraukt Master bedroom duris ir taip bandyt eliminuot ten esantį nenaudingą plotą ties drabužinės/vonios durim.

    Židinio nebus?

    Katilinės nėra. Koks šildymas? Grindinis ar radiatoriai? Kur talpinsit boilerį, katilą, kolektorius vamzdyno? Į sandėliuką?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū. Mes matyt prieš išsiimant statybos leidimus, darysimės iš karto interjero projetą su 3D reikalais - tuomet ir pasivaikščiosim po tuos 31 kv.m.

      Dėl vitrinos įgilinimo - diskutuosim.

      Židinio nebus - iš perskaitytų blogų bei pažįstamų susidariau įspūdį, kad jei židinys nėra pagrindinis šildymo šaltinis, jis naudojamas itin mažai, o kainuoja ir iššvaisto šilumos - daug.

      Dėl šildymo sistemos - pas mus bus elektrinis. Mane įkvėpė kolegos blogerio itin šilto 130 kv.m. namo sąnaudos šildymui ir karštam vandeniu elektra - apie 700 EUR metams. Jei įdomu, pasiskaitykit: https://eenamas.wordpress.com/2015/09/16/energinio-naudingumo-sertifikatas/. Ir tikiuosi, kad ateityje fotovoltinės elektrinės pigs, važinėsimės elektromobiliais ir pan. Boileris ir rekuperatorius bus sandėliuke. Nusimatysiu oras-oras salone dėl visa pikta, bet įsirengsiu tik tuo atveju, jei paaiškės, kad buvau per didelis optimistas.

      Panaikinti
    2. Na taip, blogosferoj kažkaip vyrauja ta teisingo namo be kamino vizija. Linkiu nepasiduot. Įdomesnis blogas bus:) Pažįstu, kas kurena kasdien greta dujinio šildymo. Pats įsikėlęs ir planuoju tą patį daryti. Jauku, kuras pigus ir ramybė žinant, kad yra back up'as pagrindinei šildymo sistemai . Židinio namuose kaina:
      kaminas "tipo šnidelis" - 400-500 Eur
      kamino mūrijimas - ~200 Eur (arba savaitė-dvi po darbo vakarais dėliojant lego)
      kapsulė - 500-1000 Eur
      + kapsulės aprengimas.

      Turbūt antro aukšto pirtelė ne pigiau kainuos.

      Panaikinti
    3. Arūnai, nesiginčysiu, nes pas kiekvieną savi pageidavimai. Dėl židinio - aš sprendžiu pagal savo patirtį. Mes turime seną sodybą su kokliniu pečiumi. Įsistatėme stiklines dureles ir viskas liuks, gražu. Bet kūrenam iš reikalo. Reikia malkas pasiruošti, jas laikyti - nu savi niuansai. Bet sutinku, kad pirtelės reikalas tiek pat "racionalus", kaip ir Židinio. Gal net mažiau.

      Tačiau pirtelės noriu irgi pagal savo asmeninę patirtį. Aš labai mėgstu ją, bet ne per dažnai. Turime dūminę, kuri visiems draugams yra absoliutus lygis. Bet ją iškūrenti, pasiruošti yra ką veikti (ne dėl to, kad dūminė) ir galiausiai gaunasi, kad šią žiemą joje dar nebuvau. O vat Varėnoje prieš 1,5 savaitės atidarytame baseine buvau jau 3 kartus ir pagrinde dėl pirčių. Gryžtu iš Dzūkijos miškų su slidėmis ir lekiu į pirtį. Ir tai man super reikalas! Taigi jūs esate lygiai tiek pat teisus, kiek ir aš:)

      Panaikinti
    4. Pilnai suprantu. Kiekvienam savi idealai. Tokiu atveju pirtelę būtinai darykit.

      Beje, ar skaičiavo architektai patalpų apšviestumą su tokiais langais?

      Panaikinti
    5. Kol kas nieko neskaičiavo. Ką tai reiškia? Supermamose kažkuriame forume kaip tik mačiau šiomis dienomis vienas projektas nepraėjo dėl nepakankamai didelių langų (greičiausiai dėl nepakankamos šviesos). Aš tiesą pasakius pirmą kartą apie tai išgirdau. Gal jūs kažką žinote?

      Panaikinti
    6. Pas mus projekte apšviestumo paragrafe yra lentelė, kur nurodytas grindų ir angų plotų santykis. Norma yra 1:6. Pagal projektą pas mus kambariuose svyruoja nuo 1:2 iki 1:4,6. Architekto vertinimu apšviestumas labai geras gavosi. Pas jus langų nedaug, jie maži. Dėl to ir kilo klausimas.

      Panaikinti
    7. Būtinai pasigilinsiu. Labai geras pastebėjimas! Dėkui!

      Panaikinti
  9. Jei kartosiuos ką kiti parašė - ignoruokit.

    Peržiūrėjau projektą ir galiu atvirai pasakyt, kad jis labai keistas yra. Visas keistumas kyla iš to, kad neaišku keliems žmonėms projektuota. Lyg 2, lyg 3-4. Atrodo, kad du žmonės turi skirtingus prioritetus ir bandot sulipdyt į vieną.

    Iš tiesų nelabai supratau ką jūs planuojat antrame aukšte daryti. Visų pirma pirtis name, kai planuojama normali pirtis lauke, mano nuomone, yra labai nelogiškas sprendimas. Vietoj to galėtumėt pasidaryti labai jaukų darbo kambarėly ar kažką panašaus. Kiek mačiau yra dušo kabinų dydžio "pirtelių" pardavime. Įmestumėt tokią į vonios kambarį ir nereiktų aukot viso kambario.

    Tada vonia antrame aukšte nelabai aišku kam tokia didelė. Jei ten negyvens visą laiką vaikai (nežinau koks jūsų amžius ir padėtis su vaikais), tai antram aukšte tikrai užtektų wc + dušas tipo vonios kambario tam reikalui, jei norėtumėt apnakvydinti svečius.

    Ir paantrinsiu kažkam dėl vitrinos įgilinimo. Prarandat labai svarbius kvadratus svetainėje. Vien dabar iš projekto matosi, kad vos telpa 2 metrų pločio sofa. Kitaip neatsidarytų durys šalia esančios. Palidami tiesią sieną išloštumėt tą papildomą metrą, kuris leistų rinktis iš platesnio baldų asortimento ir suteiktų daug didesnį erdvės pojūtį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar pridėsiu, kad man atrodo jums antro aukšto nelabai reikia. Atsisakykit tos idėjos apie pirtį viršuje, pridėkit prie pirmo aukšto dar vieną kambarį ir padidinkit mažąjį wc, kad tilptų dušinė. Ir tai būtų viskas, ko jums reikia (pagal įspūdį iš komentarų) + sutaupyti keli kvadratai bei supaprastinta namo konstrukcija atsisakant rimtos perdangos, laiptų.

      Panaikinti
    2. Sveiki Gediminai. Jūsų komentare tikrai labai daug tiesos. Tačiau bandysiu paaiškinti mūsų logiką. Mes esame pora be vaikų dar. Jie pas mus bus. Taigi bent vienas kambarys reikalingas - o jei dar imti labai mums artimą uošvienę, ar artimiausius giminaičius, būtų idealu turėti 2 kambarius. Aš asmeniškai labai norėčiau pastoviai sodyboje gyventi už miesto dar su nesuaugusiais vaikais - all in all - 2 kambariai virš mūsų reikalingi.

      Dėl vieno aukšto vs. dviejų - buvo labai panašios preferencijos. Bet pasirinkom dviejų aukštų. Mes taip pat galvojame ir apie tolimą ateitį, kai liksime dviese. Vat tuomet manau 2 a. namas parodys savo privalumus.

      Dabar, jei jau 2 a. namas, mūsų tikslas - turėti kuo racionalesnį pirmą aukštą, o į antrą - kelti viską, kas naudojama retai, nes ten vietos, kaip ir per daug. Šiuo metu turime bute ir vonią, ir dušą - ir žmona tikrai labai laiminga, kad vonia yra. Tiesa ji naudojama retai - sakykim kartą į 2 savaites.

      Kitas būsims rečiau naudojamas reikaliukas - pirtelė greitam pakūrimui. Kažkaip jūs įsivaizduojate, kad tai kosmosas - nu bet ne - nėra ten dideli pinigai pasidaryti 3 kv.m. patalpėle su elementaresne elektrine krosnele. Iš pirtelės išeini į gretimą esantį kambarį, atsisėdi priešais stoglangius ir grožiesi apsnigtomis pušimis. Bet kuriuo atveju tai manau labai individualu.

      Bet visos pastabos tikrai welcome - skaitysime kartu ir diskutuosim. Man tiktų ir vieno tualeto atsisakymas, ir vietoje papildomų dviejų kambarių, palikti tik vieną, jį nuleidžiant į apačią. Taip gautųsi gal 80 kv. I a. namas. Bet labai nesinorėtų taip susispausti, kad pasistačius namuką, dėl aplinkybių pradėtum galvoti apie kitą. Manau 99 kv.m. - tikrai nedidelis plotas.

      Panaikinti
    3. Džiugu, kad normaliai priimat komentarus. Ne visi tą moka. Kai kurie tikisi iškart idealių paruoštų sprendimų ir piktinasi, kai kažkas pasikartoja ar neatitinka jų skonio.. turėjom čia šviežiai tokį variantą :)

      Dėl pirtelės iškart turiu atsiprašyt. Man buvo susišvietę, kad jai planuojamas visas kambarys antrame aukšte dešinėje. Dabar jau matau kur ji planuojama. Nu, visko būna taip sakant :D

      Po šito komentaro poreikiai pasidarė aiškesni. Tuo pačiu ir mano ankstesnis komentaras praranda prasmę stipriai :) Jei antras aukštas bus gyvenamas, tai ir wc su dušu (ir vonia turbūt) reikalingi. Lipti laiptais iki tualeto - nei šis, nei tas. Dėl to ir pirmam aukšte turi būti "viešas" tualetas. Šiaip jei sakot, kad neesat tie, pas kuriuos nuolat daug žmonių, tai ar būtina individuali vonia šalia jūsų miegamojo? Šiek tiek perprojektavus galima palikti vieną normalią vonia apačioje, vieną viršuje ir taip palikti tik du wc+vonios mazgus 99kv.m. name, kas būtų gan logiška.

      Mano namo plotis yra kaip ir jūsiškio - apie 7 metrus. Bet dėl to, kad antro aukšto mūras pakeltas per ~1,2 metro, pasidaro daug daugiau vietos mansardoje. Tokiame plote netgi gautųsi papildomas kambarys beveik nemokamai. Visos sanaudos - papildomas metras mūro/karkaso/skydo (neatsimenu iš ko statyt ruošiatės) bei žinoma šiek tiek išaugęs vidinių sienų plotas. Tiesa, galbūt kelti mansardinio aukšto neleidžia jūsų pasirinkta architektūra? Apie tai nieko neišmanau ir galbūt komentaras ne vietoj.

      Galiu pasakyt kaip mes galvojom projektą besirinkdami. Ypač dėl kambarių skaičiaus. Visų pirma, tai negalvojom kas bus, kai pasensim. Dėl labai paprastos priežasties - tada jau ir poreikiai bus visai kiti ir, tikėkimės, galimybės. Neplanuojam šitam name gyventi iki galo taip sakant. 20-25 metai. Kol vaikai užaugs. O vaikų taip pat dar nėra :) Manau patogiai augti vaikams visgi reiktų turėti po kambarį vaikui. Kol maži - nesvarbu, bet artėjant paauglystei reiktų atskirų + tėvam miegamasis. Tai jau 3 kambariai. O jei dar uošvienę imt kol vaikai yra, dar daugiau vietos reikia. Todėl galų gale pasirinkom konfigūraciją 3 miegamieji + darbo kambarys. To darbo kambario gal ne visiem reikia, bet jei turi tam tikrų hobių ar atitinkamą darbą, tai tas kambarys labai pasitarnauja. Kai išleisim vaikus į gyvenimą, tada ir žiūrėsim pagal sveikatą, poreikius, galimybes ir, jei viskas bus gerai, statysim tokį namą, apie kurį svajojam, o ne tokį, koks gaunasi :D

      Žodžiu, priimkit mano komentarus kaip pasamprotavimą, pasidalinimą mintimis. Projektavimas yra labai smagi stadija, bet kartu sudėtinga, kai gali pats pasimest savo poreikiuose ir mintyse, noruose bei galimybėse.

      Panaikinti
    4. Gediminai, visus komentarus priimu noormaliai ir jie visi - aukso vertės. Aišku galiausiai reikia savo galva priimti paskutinius sprendimus.

      Dėl individualios vonios šalia miegamojo - šiaip pas mus 86 kv. 3 k. bute yra 2 sanmazgai - suaugusiųjų sujungtas su miegamuoju. Jame yra ir vonia, ir dušo kabina. Kitas - mažiukas sanmazgiukas su tuliku ir mažesne dušo kabina. Ir mes tuom žiauriai patenkinti ir tai rekomenduočiau nuo savęs bet kuriam bičiuliui. Jei kažkas ateina - labai aišku, kur jie turi keliauti susišukuoti taip sakant. Ir čia mes kalbame, kol dar nėra vaikų. Kai yra vaikai, šiuos privalumus manau galima dauginti iš kažkiek kartų:)

      Dėl stogo kėlimo - mes to nedarome dėl architektūros, nes norime tradiciškai atrodančio namuko. O ir vietos tikrai pakanka ir net per daug II aukšte.

      Dėl galvojimo į priekį. Na mes galvojam. Norisi pasistatyti, atiskaityti su bankais ir mažiau galvoti apie statybas ir daugiau apie keliones ir kitus malonumus. Gal aš klystu - čia vėl kiekvienas yra 100% teisus. Mes tą vietą labai vertiname, matau labai daug sau mielos veiklos Dzūkijos miškų ir ežerų apsuptyje ir manau, kad daugiau šansų ten pastoviai gyventi gerokai vėliau. O ar gerokai vėliau bus didesnės galimybės, ar mažesnės - aš nežinau. Galima įvairiai samprotauti. Aš asmeniškai norėčiau po truputį mažinti apsukas ir daugiau džiaugtis tuom ką turim.

      Darbo kambarys tai - vaikų kambarys, kai jų pastoviai ten nebus. Apie tai pagalvota.

      Panaikinti
  10. Gražus tradicinio namo projektas. Palyginsiu su savo namuku, nes statome kažkiek panašaus tipo.
    Dėl antro aukšto, planavome palikti jį "ateičiai", kai bus nereikalingų pinigų, įrengti vasarinę patalpą svečiams nakvoti. Bet jau dabar ten taip jauku ir smagu, kad manau įsirengsime nieko nelaukdami, antras aukštas- palėpė iš esmės turi savo žavesio. Dėl langų, mes darėme tik skliautuose, bet truputį nusižengdami išorės grožiui, (man baisiai ir neatrodo) vienodo dydžio kaip 1a (1100x1300). Galiu pasakyt šviesos tikrai užtenka ir stoglangių jokių nereikia. Galų gale, jei bus ten miegamieji, tai kam ta šviesa?
    1a svetainė turėtų būt kuo didesnė, naikinčiau sandėliuką, daryčiau ten virtuvę (žmona matytų ką jai reikia indus plaudama), nebent labai konkrečiai kažkam reikalingas, bet galų gale turit drabužinę daiktams pasidėt.
    Langeliai ties įėjimo durimis tiesiog privalomi, ir dėl fasado grožio, ir ypač kai viduje irgi labai puikią paskirtį atliktų.
    Na, o terasa pietų pusėj.. nei pietų, nei vakarų pusėj tikrai ne man, bet čia gal kas kaip mėgsta poilsiaut. Aš asmeniškai tokios nesirinkčiau.
    O visumoj ploto mūsų viso namo net neskaičiavom, bet bus didesnis, patalpų mažiau, o aš vis suku galvą, kad erdvės mažos, ir kaip viską sutalpint. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Matau labai artimas blogas, kurio aš iki šiol nesekiau, nes blogus seku ne per estatytojai.lt, bet per RSS reader. Reiks pasidaryti auditą, kokie nauji blogai atsirado, o jus keliausiu skaityti iš karto, kai tik atsakysiu.

      Dėl stoglangių - sutinku su jumis, ir prieštarauju, ir vėl sutinku, ir vėl prieštarauju. Labai daug racionalumo būtų jų atsisakyti. Bet labai daug ir šviesos prarastumėm. Reiktų labai subtiliai didinti apšvietimą iš skliautų. Jei matote mano ikonėlę - ten kažkas panašaus yra, tačiau šį sprendimą kritikavo keli architektai, su kuriais bendravau.

      Sandėliukas - būtent žmonos sumanymas ir tai yra virtuvės dalis. Ten aš kaip suprantu bus daugiau mažiau virtuvės reikalai, tik leidžiamas "bardakėlis":) Bet šiaip su kuo aš bendravau, taip pat ir architektai - visi rekomenduoja turėti tokią patalpėlę. Be to ten bus ir mūsų boileris su rekuperatoriumi.

      Langeliai ties įėjimo durimis - linkstu juos turėti. Ypač po jūsų ir kitų bičiulių padrąsinimų. Greičiausiai būtų rombo formos.

      Su terasa manau viskas gerai. Stebėjau 2 metus tą vietą ir žiemomis, ir vasaromis - nėra pas mus tiek daug karštų dienų, tuo labiau mes kažkiek vėsos gauname nuo miškų.

      Dėkui už pastabas!

      Panaikinti
    2. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
  11. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sveiki, patys kaip tik bandom pabaigti sodybos renovaciją "nuo pamatų", tai keli pastebėjimai  "naujakurių" akimis.

    1. Sandėliuke langas- blogas sumanymas. Taip, visiškai suprantu jūsų moterį- tikrai norisi matyti, kas atvažiuoja į kiemą, bet "skladuką" laikysit uždarytom durim ir tikrai nebus patogu išgirdus garsą bėgti pažiūrėti. Vietoje to, rinkčiausi stiklo paketą lauko duryse (nežinau, kiek tai draugautų su jūsų dzūkiška idėja) ir duris su stiklo paketu iš tambūro į kambarį- reikėtų kokybiškų sprendimų dėl šilumos laidumo , bet turėtumėte realų 'langą į kiema'- centre namo ir pvz vakare tikrai pamatytumėte automobilio šviesas ir pan. Tuo labiau- langas sandėliuke apriboja stelažų statymo galimybes, nebūtų naudinga laikomoms daržovėms ir pan.

     2. Trys wc tokiame name daugoka, bet jūsų vietoje vargu ar kurio atsisakyčiau. Na, greičiausiai, jei reikėtų "aukočiau" tą prie miegamojo pirmame aukšte. Taip, žiauriai faina, bet labai daug vietos suvalgo. O ir gyvenant dviese- du wc tame pačiame aukšte tokio dydžio name- sakyčiau prabanga. Tas prie durų- geroje strateginėje vietoje- ir vasarą iš lauko atbėgus, galima ant pirštų galų nė nenusiaunant nutipenti, šalia virtuvės- kokią sriubą išpilti, šalia gyvenamojo kambario. Tas viršuje- labai patogu. Patys pasidarėme tik įkalbėti santechniko, bet tikrai tikrai nesigailime- ir vandens atsigerti ir  į apačią lipti nereikia- turint vaikų- saugiau, kad nelips laiptais naktį. 

    P. Petras, man rodos, bandė jus suklaidinti dėl wc įrengimo kainos- negaliu visai atskirti kainų, bet mūsiškis papildomas wc(ekonominis variantas su viskuo: apdaila, įranga) atsiėjo 500-700 eur. Taip pat- nuotekų vamzdis iš antro aukšto wc yra leidžamas siena tiesiai žemyn ir po pirmo aukšto grindimis jungiamas į vieną sistemą. Tikrai ne virš lubų. Tikrai nesudėtinga pajungti papildomą atšaką šalia kitų wc ir virtuvės ir tikrai tam nebūtina wc daryti vieną po kitu.
    2. Dėl pirties- giminės turi sodybos pirmame aukšte, šalia dušo, wc ir išėjimo atskiro. Naudojasi pagrinde tik kai atvažiuoja draugų. Kai yra daugiau žmonių- yra daugiau netvarkos- drėgnos šlepetės po dušo, kažkas kažkur nori prisėsti tarp "pirties seansų". Darant pirmame aukšte- dar būtų galimybė išeiti į kiemą sniege pasivolioti... Jūsų atveju- esant draugams, vargu ar naudositės, tai reikėtų gerai įvertinti, kiek ja naudositės vienas. Kiek pažįstu savo šeimą- pas mus būtų, kaip su naujais virtuvės prietaisais, visokiom sulčiadpaudėm ir pan.- mėnesį aktyviai, o po to kartą į pusmetį geriausiu atveju.
    3. Dėl stoglangių. Jei antrame aukšte langus darytumėte tokio paties dydžio, kaip pirmame- mano supratimu, stoglangiai nebūtų būtini. Patys šiaurinėje pusėje turim apie 20 kv. kambarį ir jame 2 kv.langas- šviesos tikrai užtenka. Aišku, jūsų langai kiek mažesni, bet ir kambarys mažesnis. Plius- antro aukšto kambariai pagrinde skirti miegoti ir į juos einama, jau vakare, o ryte vėl renkamasi pirmame aukšte. Dėl langų tikrai ir aš turėjau tokią baimę, kad bus tamsu, bet taip nėra, plius- ne orandžerija ten. O šalčio tiltų sumažinama, plius išbraukus stoglangių biudžeto eilutę, galutinė suma ryškiai sumažėja. Dar alternatyva- stogelis stoge ir vertikalus langiukas. Toks sprendimas artimesnis, lietuviškam. Bet pati tokio nedaryčiau ;) Tiesa, patys, pietinėje antro aukšto pusėje turime vitrininį 6 kv.m.langą- labai norėjome pabudę matyti mišką, pievas ir pan.Labai džiaugiamės tuo sprendimu. Na, bet mūsų neribojo noras nedarkyti namo išorės.
    4. Dėl namo aukštų- nesutinku, kad tokio dydžio namą geriau visą leisti ant žemės. Pati gyvenu ir bute per du aukštus ir sodyba dviaukštė- vaikščiojimo laiptais romantika tikrai nesibaigia. Plius, laiptai gražus interjero elementas, o jų saugumas priklauso nuo tinkamo suprojektavimo ir pagalbinių detalių- vartelių vaikams, turėklų su atitinkamo pločio tarpais ir pan. Tiesa, laiptai tikrai nepigus elementas, užima nemažai vietos ir apriboja patalpų išdėstymą. Bet labai gerai atskiria funcines zonas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 5. Dėl židinio- patys turime šildomas grindis ir šiuo metu židinio nepasidarėme. Trūksta jo. Norėtųsi kartais vakarais jį užsikurti ir žiūrėt į ugnį. Net, jei jo, kaip šilumos šaltinio nenaudotume. Pati esu gyvenusi bute su židiniu ir jį kūrenusi kokius 3 kartus per metus, bet sodyba kitoks reikalas- gamta "arčiau namų", todėl kažkaip jautriau reaguoji į lietų, vėją ir sniegą. Net, jei vidutinė patalpų temperatūra yra kokiais 3-5 laipsniais aukštesnė, nei bute. Bent jau mes- džiaugiames, kad neišgriovėm seno kamino, kuris dabar neturi funkcijos ir kitais ar dar kitais metais (kai baigsim kitus suplanuotus darbus ir pailsėsim nuo statybų) židinį darysim.

      Bet tai tik mano nuomonė ir pastebėjimai. Sėkmės planuojant- tai tikrai sudėtingas etapas, bet ir labai smagus- po truputį artėjama link svajonės, ji pradeda turėti "kūną".

      Panaikinti
    2. 6. Dar dėl laptų vietos. Bedrįstu abejoti architektais, kurie braižė projektą, bet ar toje vietoje, kur planuojate išlįsti antrame aukšte- užteks aukščio normaliai išlipti žmogui. Ir ar per 2,70 ar pan.aukštį tikrai galima suprojektuoti U formos laiptus. Apskritai, dėl laiptų siūlyčiau pasitarti su pačiais laiptininkais- žinau atvejį, kai žmonės laipo pelenkdami galvą, kad į balkį nesitrenktų, nors laiptai tokie, komie numatyti projekte.

      Panaikinti
    3. Sveiki Inga. Dėkui už komentarus. Beja, siūlau paprašyti jūsų blogą įtraukti į www.estatytojai.lt. Gausite garantuotą srtautą.

      Dėl jūsų pastabų:

      1. Dėl sandėliuko eisiu kalbėti. Bet šiaip jei ten nebus lango, tai tas namas iš įvažiavimo bijau, kad atrodys labai varganas;
      2. Dėl WC - sutinku - 3 per daug. Labai norėčiau atsisakyti vieno, bet labai abejoju savo galimybėmis kažką pakeisti. Sanmazgas prie miegamojo - būtų prioritetas, nes tai mes patyrėme savo kailiu ir esame patenkinti.

      2. Dėl pirties - tai super nedidelė 3 kv.m. pirtelė ir į ją gali tilpri 2 suaugę ir pora mažių. Ne dėl draugų darom ją, dėl savęs. Beja buvau pas estus, kurie antrame kodetžo aukšte įsirengę ir jie naudojasi. Aišku geriau būtų I a., bet šiuo atveju taupau I a. plotą.

      3. Dėl stoglangių - reiks kalbėtis dar. Aš būčiau linkęs atsisakyti. Bet žinau, kad praėjęs visus investicinius ir teisingo montavimo vargus, šviesa neatsidžiaugčiau. Man jie labiausiai nepatinka dėl išorinio darkymo. Stogelis-stoge vėl iškrenta iš Dzūkiškos pirkios konteksto;

      4. Na pas mus laiptai mažai matysis, nes maksimaliai išnaudosime vietą po jais, todėl ten gal romantikos mažiau.

      5. Man butas su židiniu irgi skamba romantiškai. Tai net retesnis variantas, nei židinio turėjimas kaime. Dėl to aš galiu daryti prielaidą, kad ta romantika jūs irgi džiaugsitės ne taip dažnai, kai jau veiks normali šildymo sistema ir pan. Bet gal aš klystu.

      6. Dėl laiptų pasitislinsiu, bet architektai pernai paleido 100 projektų - labai būtų keista, jei tokiose vietose darytų laidas:)

      Panaikinti
  13. Sveiki, tikrai nesiaurinčiau svetainės su įgilinta vitrina į vidų, ir taip labai maža ji, plius dar įėjimas tiesiai į ją iš tambūro. Kuo daugiau kampų, tuo daugiau šalčio tiltų ir brangesnių sprendimų. Sėkmės ieškojimuose ��

    AtsakytiPanaikinti
  14. Jūs žmonai kameras sustatykit ..., kontroliuos visus namo kampus .

    AtsakytiPanaikinti
  15. Nenusimažinkite aukščio .Įvertinkite ,kad reikės komunikacijas vedžioti .
    Techninėje patalpoje gerai permastykit kur stovės sildymo prietaisas ,rekuperatorius , boileris .Ar viskas tilps į numatytą kamputį?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Pirtis kaime-gamtoje tik lauke .Turesit lišnų -pasistatysit .

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Aironai! Dėl kamerų - tai matyt moterims vyrų nesuprasti:) Dėl aukščio - jau pasižymėjau. Pirtį - turėsim, pasistatysim, o kai neturėsim ir tingėsim kurt - bus elektrinė.

      Panaikinti
  17. Ai ,dar ,bent krosnelę pasistatykit .Bus romantiška pakurt ir dar dirbs kaip alternatyvus šaltinis ...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aironai, planuojame labai šiltą namą, kuriam nelabai kaminas reikalingas. Bet pečiukas planuojamas kitame, paprastesniame name ateityje (svečių namas). Tame name bus ir malkomis kūrenama pirtis.

      Panaikinti
    2. ta prasme, kiek ilgai be elektros galėsite žiemą išbūti?:)

      Panaikinti
    3. Toks namas vėsta po 1-1,5 laipsnio per parą. Neatsimenu, kada LT ilgiau nei 2 paras kur nors nebuvo elektros. Šilumos siurbliai be elektros irgi neveikia, beja biokuro katilai taip pat. Bus dyzelinis generatorius laikinai problemai spręsti.

      Panaikinti
    4. Ir dar. Po Dzūkijoje 2010 m vykusių vėjovartų, el. stulpus masiškai naikina ir kasa kabelius po žeme, kas mažina rizikas.

      Panaikinti
  18. Beje, pas Jus vistiek kiek suprantu bus dar bent 1 pastatas sklype? stogine ar pan? Esamuoju momentu, o ne ateityje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Petrai, ir dabar sklype yra lentinis pastatėlis bei rūsys. Rūsį hodroizoliuosiu ir užmėtysiu žemėmis. Lentinis pastatėlis stovės tol, kol nepasistatysime kito, paprastesnio namo ateityje. Jei jums įdomu, kur laikysim grėblius, kibirus ir žoliapjoves - tai apie tai pagalvota:)

      Panaikinti
  19. Gražus namas.
    Keisčiau:
    1. Didinčiau langus antrame aukšte.
    2. Dėl simetrijos dėčiau langą.
    3. WC kiekis per didelis, geriau pagrindinė vonia didesnė.
    4. Negilinčiau vitrinos, bereikalingas ploto mažinimas. Sunku ir brangu padaryti, pats sunkiai padarysi - neaišku ant ko atremsi stogą.
    5. Namas per mažas, kad daryti atskiras drabužines, geriau didink miegamąjį.
    6. Medinės atramos per siauros projekte (šiaurinė pusė), tie ploni pagaliukai išsikraipys.
    7. Jeigu dedi stoglangius tai pasidaryk židinį ir kaminą.





    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Kalnieti,
      1. Dėl langų lyg ir užteks šviesos, reiks dar pažiūrėt, kiek max. pagal proporcijas galima didinti;
      2. Nesupratau ar eina kalba dėl šiaurinės pusės. Dėl simetrijos būtų geriau, bet ten langas nelabai reikalingas;
      3. Dėl WC kiekio sutinku. Reiks dar kartą bandyti perkalbėti su viršininke:);
      4. Dėl įgilintos vitrinos reikės susitikti su SIPS statytojais dar. Jie leis man galutinai priimti sprendimą;
      5. Dėl drabužinės sutinku, bet čia toks žmonos pageidavimas ir labai abejoju, kad perkalbėsiu. Bet bandysiu;

      6. Nelabai supratau, apie ką čia. Ten bus gonkelis, toks atskiras nuo namo - tai ten lengva konstrukcija. Arba jūs ne apie tai kalbat;

      7. Nelabai suprantu, kaip susiję stoglangiai su kaminu. Jei ta prasme, kad stoglangiai mažina sandarumą, tai nereiškia, kad aš turiu jį dar labiau mažinti. Be to kaminas susijęs ne tik su sandarumu, bet ir šalčio tiltu.

      Dėkui už pastabas!

      Panaikinti
  20. 6. Atramas gonkelių daryk min iš 15 (aš padariau 20 cm ir nesigailiu), storesnės medinės kolonos atrodo gerai.
    7. Čia žmonės teisingi sakė - pro stoglangį eis šiluma iš namo, o židinys yra puikus dalykas, ypač gyvenant gamtoje, jeigu bijai šalčio tiltų - kaminą galima daryti išorėje.
    Beje, komentaruose teisingai sakė - didink aukštį trobos patalpų tiek pirmo tiek antro aukščio, viso per metrą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 6. Dėl gonkelių tai aišku, kad storesnius. Ar pas parį buvo kažkokie drožinėti? Kas darė?
      7. Dėl stoglangių žiūrėsim, bet kamino nebus. Šiaip buvau Pasyvių namų seminare, tai židiniai nedaromi dėl to, kad jie perkaitins namą arba kūrenti reiks itin maža, kas neteiks malonumo. Čia dar klausimas man dėl pirtelės pačiame name. Ji irgi gali perkaitinti man namą. Namas pas mane bus A+ klasės.

      Dėl aukščio - supratau. Bent 10 cm didinsiu.

      Panaikinti
    2. Kaip suprast namo perkaitinimą?

      Panaikinti
    3. Kad židinys perkaitins A+ namą,tai faktas. Tik yra viena sąlyga. Jeigu jūs pastoviai ten gyvensit. Jeigu namas bus tik savaitgalinis variantas, tada židinys padėtų greitai prišildyti namą. Savaitgaliniam variantui siūlyčiau namą statytis iš lengvesnių konstrukcijų, kad būtų mažesnė termo masė.

      Panaikinti
    4. Perkaitimas reiškia tai, kad namui šildyti metams reikia 15×100 kilovatvalandžių (100-namo kvadratūra, 15 kw/h metrui - tiek sieksiu). Tarkime šildymo sezonas tęsis 5 mėn. - reiškia mėnesiui šildymo metu reiks 300 kw/h arba dienai - 10 kw/h. Nežinau, kiek židinys ar pečius duoda, bet vienas pakūrimas duos kartais daugiau arba turėsi imituoti židinį, kad duotų nedaug ir namas neperkaistų.

      Kas liečia savaitgalius - jis kažkada tikiuosi bus pastoviai gyvenamas, dėl to reikia galvoti ne tik apie savaitgalius.

      Panaikinti
    5. Tai problema tik temperatūros šuolis? T.y. arba mesti lauk šilumą arba turėt auktštesnę temperatūrą, nei nustatyta? Architektas siūlė, tai spręsti pajungiant vandens kontūrą ir nuvedant šilumą į akumuliacinę talpą, akmenis ar dar kokią termomasę.

      Panaikinti
  21. Normaliai. Gerai padirbėta.
    Pastabomis, matyt, pasikartosiu:
    1. antras 1a tulikas nereikalingas. (Ir net be jo jums bus vargo tampant kanalizaciją ;)
    2. stoglangius, jei jau dėt, tai gal didesnius. Juk kaina nuo dydžio mažai priklauso.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ignai, o kodėl bus vargo su kanalizacija? Dėl stoglangių dar nesigilinom, kokio dydžio bus, bet užsirašau į pastabų sąršą. Dėkui!

      Panaikinti
    2. Gal ir nebus, jei ne patys darysit ;)
      Kuo daugiau jungčių ir atšakų, tuo daugiau darbo ir mažiau patikimumo. Na bet nieko baisaus jei daryt teisingai, pagal reikalavimus ;)

      Panaikinti
    3. Jeigu sugalvosit patys daryt, ir niekada neesate to darę, kad būtų lengviau tiesiog pasidarykit du kanalizacijos įvadus į namą, bet nepamirškit paprašyti pas darbininkus, kurie statys valomasias sistemas, kad jie tai padarytų. 2. Jeigu paliksite 2 aukšto san.mazgą toje vietoje,tada kanalizacijos stovą teks kelti per virtuvę, tai užims vietos, be to nenorėsit girdėti sklindančių garsų, teks izoliuoti stipriai, kas užims dar daugiau vietos.Nors yra garsą sugerianti kanalizacija,bet ji nėra tokia stebuklinga,visvien girdisi. O per miegamąjį vesti tuo labiau nenorėsit manau :)

      Panaikinti
  22. Sveiki, siūlau patiems pasidaryti 3D planą šiame puslapyje https://home.by.me/en/ Naudotis labai paprasta ir svarbiausia "nelagina" :) Įsikelsit savo patalpų planą ir pagal jį nusibraižyt sienas nei 10 minučių neužtruks.

    Dėl kamino atsisakymo - puikis sprendimas, mes ir taip darom, tai iš aplinkos vis nusistebėjimus girdim :D

    Dėl pietinės sienos įgilinimo, taip pat tokį sprendimą savo name padarėm, kad įdomiau fasadas atrodytų ir šioks toks stogelis gautųsi terasoj. Pas mus ta įgilinta patalpa apie 60 m2, tai kaip ir vietos trūkumo nėra. Tačiau jums patarčiau atsisakyt šio sprendimo, taip daugiau laimėtumėte.

    AtsakytiPanaikinti
  23. Dėkui Aušra! Pasinaudosiu kitiems pastatams. Šiam namui jau susimokėjom, tai pataupysiu laiką.

    Dėl kamino tai mes kuo toliau, tuo mažiau stebėsimės. Dėl įgilinimo - labiausiai pastebimas momentas komentaruose, dėl to tikrai labai atsakingai padiskutuosiu šia tema. Pagrindinis reikalas - kad būtų vieta po stogu. Jei mane įtikins statybininkai, kad tai stipriai neracionali vieta, rimtai svarstysim.

    AtsakytiPanaikinti
  24. Kai dingo elektra, nors ir ne ilgam - pusdieniui, bet per salcius, labai dziaugiausi kad yra krosnele. Vaiksciodamas i nama ir is namo prileidi salto oro i vidu prie -15 nori-nenori, tai vat tas papildomas silumos saltinis, kuris nepeiklauso nuo elektros buvimo, yra ne pats blogiausias sprendimas :) as cia is savo tik patirties ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kai krosnelė jau yra, tai jos privalumus galima tikrai surasti. Bet jei dar vis svarstoma ar ją įrenginėti, visada pravartu įvertinti alternatyvas panašioms situacijom.
      * Dingo elektra - dujinė krosnelė puikiai tiks temperatūros palaikymui - viso sprendimo kaina ~200 EUR.
      * Dažnas sutrikimas elektros tiekime - generatoriaus įsigijimas ~500-1000 EUR. Juk krosnelė nepadės vandens siurbliui.
      * greitesnis patalpų prišildymas - elektrinis radiatorius ~ 100 EUR

      Jeigu židinys/krosnelė nėra filosofijos dalis, jo(s) tikrai galima neįsirenginėti.
      Dažnu atveju būna, kad įsirengia ir kokius 2 kart per metus užkuria, kad svečiams parodyti.

      Panaikinti
    2. Na žemesnių energetinių klasių namams tai aš nieko nesakau. Ir dabartinėje seno namuko sodyboje dingsta elektra, tik joje ir pečiui kūrenant vėjui papūtus jis jaučiasi. Yra tokie dar dujiniai šildytuvai, kurį jau net turiu nusipirkęs. Pasistatyti reiktų po rekuperatoriaus oro ištraukimu dėl visa pikta ir tik retai, kai dingsta elektra naudoti.

      Panaikinti
    3. Beja generatorių galima ir nuomotis. Ir teisingai, pečius nepadės su kitom problemom, kaip vandens padavimas. Bet čia tikrai turi kiekvienas apsispręsti. Jei tarkime yra renovuojamas senas rąstinis namas - koklinis pečius būtų mano pasirinkimas. Jame ir kūgelį gali išsikepti, ir prikaista jis kokiom 12 valandų, ir lietuviška. Tikrai negriaukite pečių ar neatsisakinėkite, jei bus vasaros nameliai ne itin šiltinti.

      Panaikinti
  25. Įspėjimas: norėsis didesnių langų.
    Projektuojant atrodo, kad lango anga ir yra šviesos anga. Bet lango rėmas šviesą sumažina apie 10cm iš visų pusių.
    Mes pasistatę dėžutę taip apsipratome su didelėmis angomis, kad užsakinėjant langus žiauriai skaudėjo, žinant kad angos sumažės. Renkant langus ir 1cm mažesni rėmeliai darė įtakos pasirinkimui ;)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Namas neatrodo, kaip 165 kvm. Interjero irgi nelaikyčiau grynai skandinavišku. Toks biški įtarimas, kad ten gyvena žmonės iš rytinių šalių ir bandė patys skandinavišką interjerą susikurti. Bet gal aš per daug Pintereste prisižiūrėjau ir klystu:)

    AtsakytiPanaikinti
  27. sevas
    labas Dzukiska pirkia. Nezinau, kaip dalyvauti tavo bloge,prasysiu patarimo. Ar reikia registruotis, at tik komentuoti.
    Duoti patarimus zmonems,kurie prie savo projekto praleido daug kartu daugiau laiko, nei komentuotojai, nelabai teisinga. Va pasidalinti savo patyrimu, kitas reikalas. Tai ir dalinuosi.
    Jei tradicines namo formos- prioritetas, tada suprojektuota forma suprantama. Jei nedidelis namas pastoviam gyvenimui, mansarda galima panaudoti racionaliau. Kaip rase vienas komentatorius, paaukstinai mansardos sienas ir turi pilnaverti auksta. Patyrimas: staciausi garaza- dirbtuve 6x11. Architektas antra auksta padare su vienaslaiciu stogu iki 2 auksto grindu. Nebuvo kada gincytis, svarbu buvo leidimas. Savavaliskai pakeliau apie 1,8 metro. Dabar negaliu atsidziaugti. Praejo 20 metu, 2 aukte padareme ofisa, buitines. Vietos... buvom jaunesni, sokius surengdavome. Buciau dares pagal projekta, tureciau prarasta 2 aukta.
    Stoglangiai. Jei per juos matysi chorizonta, gerai. Jei debesis- ismesk. Patyrimas: gyvenome apie metus mansardoje, kur buvo tik stoglangiai su debesu vaizdu. Nenoriu ir kitiems nelinkiu.
    2 aukstu namas? Pritariam ir palaikom, abu su zmona, nors jau pensininkai, o as senai slubas, tai ka sneketi apie jus jaunus. Patyrimas: atvaziukite i Anglija ir pasivazinekite autobuso 2-me aukste. Mes su zmona laikas nuo laiko taip vaziuojame keliais, kuriais su savo masina vazinejame kas diena. Matome dvi visai skirtingas Anglijas. Todel ir musu namukas Marijampoleje suprojektuotas 2 aukstu. Zinoma gerai butu, kad is 2 auksto matytusi idomus vaizdai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Sevai. Dėkui už savo patirtį. Kaip ir buvo rašyta kitame straipsnyje - noriu pastatyti namuką, kurio architektūra būtų kuo panašesnė į Dzūkišką pirkią. Dėl to ir nebeliko stoglangių. Jų nebeliko, kaip nėra ir mansardos paaukštinimo, dėl to, kad namas ruošiamas kažkada horizonte gyventi dviem, na o vaikas ar uošvienė, kaip nors sutilps ir mansardoje:) Taigi namas projektuojamas, kad visas gyvenimas vyks pagrinde pirmame aukšte.

      Bloge kitaip ir nepadalyvausite, kaip komentuodami. Aš gaunu el. paštu pranešimą, kad man parašėte Jūs. Aš aišku apsidžiaugiu ir atsakau Jums. Jūs komentuodami mano temose galite irgi pažymėti "Pranešti man" - taip gausite pranešimą, kai atsiras naujų komentarų joje.

      Atnaujintas įrašas su naujausiu projektu bus greičiausiai kitą savaitę - ten bus ir uždaras gonkelis, ir nebeliks stoglangių.

      Panaikinti