2016 m. rugsėjo 4 d., sekmadienis

Architektai



Pažįstat juos? Jei ne, tai apie viską nuo pradžių. Šią savaitę padėjau parašą po sutartim su architektais. Tai lyg spyris į užpakalį realiai kažkur judėti, o ne blaškytis po sklypą, svajoti, ką nors pagerbūvinti ar pagražinti, bet realiai suktis aplink savo ašį.

Esu perskaitęs apie 60 lietuviškų blogų apie statybas ir jie man labai padėjo susiformuoti savo poreikius. Panašiai buvo ir su architektais. Į sąrašą įtraukiau tuos, kurie buvo paminėti bloguose ir papildžiau vienu geru draugu. Taigi sąrašas sekantis:

Simonas Klezys - architektas, kurio blogas buvo vienas pirmųjų ir mane labai įkvėpė;
Laurynas Ivinskas - architektas, kurio blogas buvo irgi sąrašo pradžioje ir taip pat įkvėpė;
Haus.lt - Aurimas Zaniauskas - deja su šiuo architektu neteko susitikti, nes jis dėl per didelio krūvio projekto atsisakė;
Kubinis metras - architektai, kurie daro projektus dviem kolegoms blogeriams - namaigyvenimui.blogspot.lt bei rekonstruojusodyba.blogspot.lt.
Studija Lape - Tomas Lapė, architektas ir geras mano draugas.

Iš penkių kandidatų atkrito Haus.lt (atsisakė) bei Laurynas Ivinskas. Pastarasis galėjo pradėti projektuoti tik Lapkričio mėnesį, o aš nenorėjau laukti. Visus architektus galiu rekomenduoti - su kiekvienais po susitikimo galvodavau - va čia tai, ko man reikia. Bet apsispręsti reikėjo, o variantų buvo 5.

Studija Lape - manau daugiausiai nuveikę architektai, bet jie buvo patys brangiausi. Tikrai mokėčiau tokius pinigus, jei statyčiausi pagrindinį namą Vilniuje, galvodamas apie jo vertę po kažkiek laiko. Tomas Lapė - turintis labai stiprią ir argumentuotą nuomonę - nors imk, ir atsiduok su savo projektu jam - kažkaip jautiesi, kad būsi saugus ir nereikės pačiam jo stumti. Bet nenorėjau derėtis su savo draugu, o statau sodybą, bet ne pagrindinį namą.

Liko Simonas Klezys ir  Kubinis metras. Kad palengvinti apsisprendimą, buvau pasidaręs įkainių lentelę įvairiems projektavimo etapams. Kubinis metras kolektyve turi savo projektuotojus, kurių įkainiai atrodo visai įkandami, yra suprojektavę SIPS namą, yra jauni ir energingi, juos domino mano rašomas blogas ir bendradarbiavimas statybų metu (pvz. pateikti video medžiagą), nes, kaip supratau jų auditorijai seminaruose ir pan. SIPS namai labai įdomu (gal dėl to, kad jų nėra daug ir trūksta informacijos). Iš kitos pusės Simonas Klezys pasistatė savo gyvenamą beveik pasyvų namą beveik pats:) Tai tikrai svarus argumentas, nes aš statysiuos A+ namą ir praktinė patirtis labai svarbi.

Bet reikėjo priimti sprendimą ir mano pasirinkimas - http://www.kubinismetras.lt/, viršuje - jų 11 kolegų kolektyvas.

Trečiadienį pasirašyta sutartis, penktadienį permestas avansiukas, o ateinantį trečiadienį keliaujame į sklypą. Labai džiaugiuosi, nes nuo svajojimų pereiname prie rimtesnių darbų!

Čia keletas jų projektų, o visus galite pamatyti čia:





Dėmesio! - Kubinis metras paleido vieną nemokamą tipinį projektą:

http://www.kubinismetras.lt/straipsniai/labas-namas-nemokamas-80-kv-m-projektas-dovanu/

Apie sodybos - Dzūkiškos pirkios - koncepciją rašiau anksčiau čia. Architektai turi pateikti pilną šiuolaikinės dzūkiškos pirkios projektą bei projektinius pasiūlymus dviem kitiems pastatukams, kurie galbūt atsiras kada nors gyvenime - tai Uošvienės namelis (čia toks kodinis pavadinimas) bei Svečių namelis kartu su pagalbinėmis patalpomis mūsų poreikiams.

Kadangi vis tiek bus klausiančių, apie kainą, nesigilinant į detales (vėliau pasigilinsim):

Namo pilnas projektas su statybų leidimo gavimu 3000 EUR;
Pagalbinių pastatų projektiniai pasiūlymai 1000 EUR;
Interjeras 1900 EUR (dar nesame galutinai apsisprendę);
Jei nuspręsčiau dalinti projektą nemokamai - turėčiau susimokėti 500 EUR už turtines ir neturtines teises. Čia buvo keistas mano pageidavimas ir buvo blykstelėjus įtampėlė, nes turbūt Kubinis metras įtarė bites ar paslėptus potencialius blogus mano ketinimus. Dėl to buvo sutarta motyvacija - aš atsakingai žiūrėsiu į šį klausimą ir nedalinsiu projekto, tik dėl to, kad galiu tai daryti - pasversiu, ar verta tai daryti, nes tai kainuos papildomai. O su nemokamu dalinimu mintis vienintelė - man liūdna žiūrėti, kai gražiuose dzūkiškuose kaimuose žmonės tampa patys architektais ir stato keistus ir bjaurius namus. Jei pavažinėtumėt po kaimus, pamatytumėte, kad senieji namai yra labai panašūs - skiriasi dydis, langų skaičius, gonkeliai, puošyba ir pan. bet realiai visuose namuose rastumėte bendrą logiką. Todėl galbūt gavę nemokamą projektą, tokių atvejų bus mažiau ir dzūkiški kaimai bus gražesni. O gal aš susimokėsiu ir niekas nepasinaudos tokia galimybe. Žiūrėsime.

O kad visa tai nebūtų tik apie mus ir architektus, žemiau šiokia tokia informacija naujai planuojantiems statytis namus apie projektavimo kainas. Be mano pagrindinių projektavimo darbų yra krūvą papildomų, kaip Elektros tinklų ir nuotekų projektavimas, pamatų ir pastato konstruktyvas ir t.t. Jei aš neteisingai sudėsčiau, visi nusimanantys šiuose klausimuose - pakomentuokite - surinksiu visus komentarus ir pakoreguosiu įrašą tiems, kas dar jo neperskaitė:



Aš esu tikras, kad yra ir pigesnių įkainių, ir gerokai brangesnių - tarkime galima rasti architektus už 1500 EUR, bet čia labiau perki statybų leidimą, nei aukštos kokybės paslaugą. Taip pat net neįsivaizduoju, kiek kanuoja aukščiausios prabos architektai, kaip Algimantas Kančas ar Gintautas Natkevičius. Mano pateiktos kainos - maždaug tokios, kuriose aš nardžiau.

Tai tiek šiam lietingam Sekmadieniui.



40 komentarų:

  1. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. 4.2k uz projekta su konstrukcijom manau pinigu svaistymas, as mokejau 1600 su viskuo - individualus projektas, konstrukciniai, derinimai ir t.t. su statybos leidimu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveikinu Norbertai! Labai žema kaina atrodo - nelabai įsivaizduoju, kiek lieka architektui po konstruktoriaus išlaidų. Nežinau, kaip architektui užsimotyvuoti atiduoti visą save už tokią sumą. Tikiu, kad pradedantis karjerą jaunimėlis gali už tokią suma dirbti. Bet džiaugiuosi už jus ir visiškai neliūdžiu dėl savęs.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. O aš nieko nemokėjau. Ir ką?
    Visokių yra projektų yra, visokių kainų.
    Galima namą už 50K pastatyti ir galima už 500K.
    Kažkada, dar lyg tarybiniais laikais projektas kainuodavo 10% namo kainos. Bet tai dideliems projektams, pilna dokumentacija. Mažiems, dabar, 10% - nėra per daug, jei tikrai rimtai padaryta. Geras projektas gali sutaupyti 20% statybos kainos!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Geras ir detalus projektas labai palengvina statybą. Kuo detalesnis konstruktyvas, tuo mažiau lieka vietos statybininkų improvizacijai.
    Labiausiai statybų kainą įtakoja jūsų noras turėti nestandartinius sprendimus(noras kažkuo išsiskirti)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai pritariu- konstruktyvas turetu buti labai detalus ir su maksimaliai visais mazgais, kad galetum remtis ir argumentuoti pries visus skeptikus (dazniausiai statybinikus kuriu pagrindinis argumentas - taip niekas nedaro, arba as simta namu taip padariau).

      Kas del kainos, tai as irgi sakyciau kad brangoka. Na, suprasciau jei i tuos 3000eur ieitu viskas, ka tu isvardinai prie papildomu paslaugu, bet gal cia dabar tokia rinka..

      Panaikinti
    2. Greičiausiai sutaupysiu 700 eur, nes namo konstruktyvą paprastai pateikia SIPS statytojai. Kas liečia kainą - jausiuosi nepermokėjęs, jei džiaugsiuosi rezultatu ir procesu. Jei rezultatu ir darbo kokybe nebūsiu patenkintas, sutinku, kad būsiu permokėjęs.

      Blogas - puiki vieta dalintis džiaugsmais ir nusivylimais. Tikiuosi džiaugsmų bus daugiau.

      Panaikinti
  7. Pasakysiu viena - nesvarbu kokią kainą parašysi, atsiras bent vienas, kuriam čia bus per brangu ir kuris pasidarė pigiau ir viskas nerealiai o kiti durniai :D Svarbu patiem tinka ir matot vertę to, už ką mokat.

    Aš 1160 eur sumokėjau už kartotinį projektą su leidimu. Šiokia tokia konstrukcinė dalis buvo, bet nemažai teko galvot pačiam, kai ką šiek tiek pakeist, ypač kas susiję su šiltinimu, šalčio tiltų slėpimu ir panašiais dalykai. Bet kiek moki, tiek ir turi. Dabar nepagailėčiau papildomų eurų rimtesniam projektui.

    AtsakytiPanaikinti
  8. 3 euro - cia man 3 menesius dirbti. Argi architektas sugais bent 1 men t.y 175h gryno darbo laiko? Ir tai dar ne viskas itraukat i Kaina.. Man all enxlusive kainavo 1800 evro. Laukiam projekto, turetu but super duper original wonderful. Kitaip nutrese juodai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei architektai darbą padarys nors ir per savaitę, o aš būsiu patenkintas rezultatu, visiškai nesigalėsiu tuos pinigus sumokėjęs. Be to džiaugsiuosi, kad jie efektyviai dirbo, išmokėjo baltas algas, susimokėjo PVM ir pelno mokestį. O jūsų močiutė arba mama dėl to gal gaus didesnę pensiją kitais metais.

      Panaikinti
    2. Dzukas, tu naivus. Per savaite nesustums. Per per 3 , tai 100%. Be seneliu , gydytoju ir mokytoju, tokiu atveju paremsi labiau nauja savininko "Porche".. Bent Kaune, uz 2 e galetum minimum kokius 5-8 "biurus" pasokdinti. O uz 3- "grozio" konkursa surengti su isankstinem idejom. Tiek to, laukiam Jusu sedevro! Dabar jie "pasikiaulinti" tiesiog negali !

      Panaikinti
  9. tos vizualizacijos kazkaip nelabai dera su lietuviska pirkia

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai čia gi ne mano projektai:) Čia keletas jų darbų post'o pagyvinimui. Kokia mūsų pirkia gausis, dar neaišku, bet būtinai pazsidalinsiu.

      Dar noriu pasakyti, kad pas mus etnografinio muziejaus nebus ir Dzūkiška pirkia gali gautis net labai šiuolaikiškai:) Va čia ir yra papildomas galvosūkis architektams, nes pageidauju ne tiesiog poilsio namelio sodybai, o iškėliau papildomas sąlygas.

      Panaikinti
  10. na architektai gavo darbo, tai nereik sakyt kad tik kartotinį projektą su perkelta siena darys.
    man labai patiko Klezio namo projektas, tikrai liuks gavosi sprendimai, ir už tai yra mokami pinigai - kad viskas būtų apgalvota, o vizualiai ir išsisikirtų, ir susilietų. projektuojant juk ne sunkiausia dalis yra nupiešti kambarius, o juos taip įpaišyti, kad šeimos gyvenimui būtų patogu ir ergonomiška, be to išlaikant ekonomišką statybą.
    aš asmeniškai mokėjau gerokai mažiau (turbūt dvigubai), bet sudėjus papildomus projektus (ūkio steigimas, kaimo plėtros, elektros, vandens ir pan) bendra suma turbūt panaši gaunas :)
    pas mane buvo kartotinio projekto modifikavimas mūsų poreikiams, tai nors ir nereikėjo nuo nulio kurti, bet architektui tikrai buvo kur paprakaituoti, nes vis užduodavau kvailų klausimų: - kiek blokelių šitoj sienoj; - ar nereikės pjaustyt; - kokio ilgio turi būti stogo užlaida kad vasarą neperkaistų jei langai iki žemės; - ką daryt jei grunto tyrimai prasti; - ar nereikės prailgintų gegnių; - kaip apšiltinti tambūrą; - kaip apšiltinti nešildomo garažo sandūrą su namu. tikrai buvo ką nuveikti ir jam :)
    dabar džiaugiuosi jog pasiūlė atraminę sieną daryti ir namo viduryje (išlaikant namo ergonomiką!), nes dėl labai aukšto vandens gręsia keisti pamato konstrukciją į plokštuminę

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia labai tiksliai - ne tik pati dėžutė svarbu. Namas gamtoje, ten turiu nemažai veiklų, šalia yra labai gražus saugomas XIX a. pabaigos pastatas, miškas - apie daug ką reikia pagalvoti.

      Dėl plokštuminių pamatų - pas mane jie bus ir aš jais labai tikiu. Pamąstykite - gal verta tiesiog pereiti prie jų, net jei ir gruntas leidžia.

      Panaikinti
  11. Dėkui kad paminėjote ir mano blog`ą tekste :) tikrai gerus architektus pasirinkote, lauksime rezultato, sėkmės :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. p.s. tik paspaudus nuorodą ji neveikia, padarėte klaidą.. :)

      Panaikinti
    2. Kaip aš pykstu už tokias klaidas ant savęs. Pataisiau, atleiskit.

      Dar toks šūdas, kad jei pakeičiu kažką tekste, tai RSS reader programėlė tą pranešimą meta vėl, kaip naują ir aišku erzina kitus. Bet gal aš vienas tik ja naudojuosi ir čia ne problema:)

      Panaikinti
  12. Lauksiu naujienų ir seksiu Jūsų blogą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Architektūrinis projektas + statybos leidimo gavimas su atnešimu į namus - 1200 Eur. Be konstrukcinės dalies. Darė naujokas su kreivom rankom.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Architektūrinis projektas + statybos leidimo gavimas su atnešimu į namus - 1200 Eur. Be konstrukcinės dalies. Darė naujokas su kreivom rankom.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rankos kreivos, tai bent kaina gera. Džiaugiuosi už kainą, liūdžiu dėl rankų.

      Panaikinti
  15. Mano nuomone mokėti reikia už tai kai nežinai pats ko nori. Bet jei leidžia finansai ir kišenė išpildyti visas architekto fantazijas tai kodėl gi ne. Aš pats dabar dėl kai kurių savo sprendimų gailiuosi, nelabai man jie gražiai atrodo, nors pradžioje tiko ir patiko, gal jei būčiau pasitaręs su atitinkamu specu būtų paprotinęs. Planavimo stadijoje žinojau ko noriu, bent dabar suprantu, tai, kad tik maniau jog žinau :) dėl to architektas tik perbraižė mano brėžinius ir sutvarkė visą popierizmą.
    O jums rekomenduočiau pasirinkti tokį, kuris su tokio tipo architektūra jau buvo susidūręs.

    AtsakytiPanaikinti
  16. ps. labai gaila kad pasirikote tokia, atsiprašau, bet nežinau net kito žodžio tinkamesnio išsireikšti, kaip "gaidišką" platformą savo blogui. Blogspot tenka sugaišti pastoviai kelias minutes norint kažką pakomentuoti, vis neprisijungia normaliai, prašinėja gatves ženklus atpažinti po kelis kartu, per telefoną išvis neįmanoma normlaiai nei skaityti nei komentuoti, neišeina be visokių nesamonių normaliai sekti per RSS. O be to dar Teo interneto apsauga Blogsot laiko kenkėjišku saitu... nu žodžiu blogiau turbūt nebūna, bet žmonės vis tiek renkasi..
    Tai tiek, gero vakaro, labanakt :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar, gal galite biški padėti, ką turite omeny RSS? Aš turiu programėlę omeny, o jūs? Gal man ten kažkokius nustatymus reikia paklibinti. Kas iš mano pusės, galėčiau pasižiūrėti.

      Panaikinti
    2. reiskia ir mano blogas gaidiskas :( as tai ji pasirinkau del kad viskas paprasta "kaip 2 pirstus apm*zt", nereikia niekur net logintis, nieko instaliuoti, programuoti, moketi uz domena ir t.t.
      o apie gatves zenkllus is viso pirma karta girdziu

      Panaikinti
    3. prie saltojo upelio, pas jus ne blogas gaidiskas, o juodas fonas gaidiskas :D akis skauda skaityt ;)

      Panaikinti
    4. aha, girdejau sita jau :) ypac kai po mano blogo isijungi google kambary, kuriame nera sviesos :D

      Panaikinti
    5. Čia matyt apie viską pagalvota. Esate gotų šeimynėlė ir mėgstate juodą spalvą:)

      Panaikinti
  17. Na aš perskaičiau 60 blogų ir man vienodai patiko Wordpress bei blogspot. Pats ir skaitau, ir komentuoju, ir rasau lygiai kaip jūs. Visi nepatogumai susiję asmeniškai su mano telefu. RSS reader programėlė nuskaito mano pranešimus. O, kadangi blogspot yra google produktas, Lietuvoje 90 proc. paiešką atlieka per google, tai manau Blogspot LT yra tinkamesnis reikaliukas. Bet vis tiek džiaugiuosi, kad skaitote.

    AtsakytiPanaikinti
  18. Išlaikyti regiono savitumą ir tam tikra prasme ne tik susilieti su gamta, bet ir su to krašto kultūra, atrodo sveikintinas dalykas :) Tai kodėl
    neieškojote architektų, kurie dirba su tokiais projektais, kurie turi patirties šioje srityje, o pasirinkote Kubinį metrą? Juk jų projektai yra gana panašios stilistikos, kuri neturi nieko bendra nei su džūkiška, nei su pirkia. Taip pat gana keistai skamba: "Jei pavažinėtumėt po kaimus, pamatytumėte, kad senieji namai yra labai panašūs <...> realiai visuose namuose rastumėte bendrą logiką. Todėl galbūt gavę nemokamą projektą, tokių atvejų bus mažiau ir dzūkiški kaimai bus gražesni". Bet argi tai ir nėra regiono savitumas? Kažkoks prieštaravimas čia :) Kodėl pasidarę pagal Jums patinkanti projektą, tie kaimai taptų gražesni?

    AtsakytiPanaikinti
  19. Su Dzūkiškos pirkios koncepcija aš nenoriu apriboti šiuolaikinių poreikių, kaip pakankama šviesa, terasa ar pan. Jei Dzūkiška pirkia nepatenkins mūsų poreikių, atsisakysime koncepcijos, bet aš manau geri architektai gali pažiūrėti kūrybiškai į šį klausimą ir pratęsti senuosius tūrius, puošybą, proporcijas naująjai Dzūkiškia pirkiai. Ta prasme, jei man reiktų panašaus namo, kaip buvo prieš 100 metų, rimti architektai nebūtų reikalingi, nes ten viskas labai aišku, žmonės be architektų juos statydavosi. Dėl šios priežasties nesikoncentravau į rąstinių trobų arcitektus. Beja vienai besispecializuojančiai etno reikaluose architektei nusiunčiau užklausą, bet negavau atsakymo.

    Jei kaimai tęstų senųjų namų statybą aš labai džiaugčiausi, bet problema, kad kaimuose atsiranda "naujoviški" namai, dažnai visiškai be skonio, ir net jei pats namas su skoniu būtų, jis visai nepataikytų į aplinką. Ir suprantama, kodėl žmonės nueina nuo tradicinės architektūros - pasikeitė poreikis, gyvenimo būdas. Žmonių miškelius supirkinėja įmonės, iš jų supirkinėja IKEA - tuoj žmonės nebeturės nei miškelio, iš kur parsiveždavo statybinės žaliavos, nei arkliukų, su kuriais tai darydavo.

    Nenoriu prisistatyti kažkokiu Dzūkijos kaimų mesijumi, bet jei kažkas į temą gausis, norėčiau leisti tuo projektu kitiems pasinaudoti.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Smagu, sveikinu pasirinkus! Tikiuosi m3 komanda pateisins jūsų lūkesčius :) Mes likome patenkinti tiek profesionaliu jų darbu, tiek šiltu bendravimu. Džiugu matyti didėjančią architektų kompaniją ir projektus. Sekmės ir seksime naujienas :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Ačiū Julija! Na, kai jie pasakė, kad per metus įvykdė 100 projektų, tai net baisu pasidarė. Aš irgi viliuosi, kad bus patenkinti mūsų lūkesčiai. Laikom ryšį!

    AtsakytiPanaikinti