2018 m. gruodžio 24 d., pirmadienis

Namo sandarumas



Nežinau, kas svarbiau - namo sandarumas ar namo šiltumas - ta prasme per kur daugiau šilumos prarandam - per nesandarias namo vietas, kurios atsiranda net ten, kur mes negalime tikėtis ar per plonesnes namo sienas. Sandarus namas - namas su kuo mažiau skylučių, šiltas namas - gerai apšiltintas namas (stori namo kailiniai). Šilumai per nesandarumus ištekėti padeda ir tai, kad dėl skirtingų temperatūrų name ir lauke, susidaro skirtingas slėgis, kuris tai šilumai pabėgti iš namo tik padeda.

Pavyzdingas namo sandarinimas - laikui imlus darbas, dėl ko paslauga turėtų kainuoti daug, ir dėl to besispecializuojančių tame specialistų aš nežinau ar iš viso yra. Įvertinus šią spragą nusprendžiau, kad galėčiau pabūti pačiu geriausiu sandarinimo specialistu ir visus sandarumo darbus nusprendžiau darytis pats. Užbėgant įvykiams už akių galiu pasakyti, kat tai kruopštus darbas, kuris labai tiktų ir moterims - fiziškai nesunkus, reikia pakarpinėti, palipdinėti ir pan. - dėl to damos, jei pasiruošusios - tikrai šioje vietoje galite padėti savo kailiams ar pačioms sau:)

Pagrindinės vietos, kuriose reikia dirbti su sandarumu yra šios:

- Priešvėjinis namo sluoksnis - mūriniuose namuose jokios plėvelės nededamos, karkasiniuose namuose dedama priešvėjinė plėvelė, kuri turėtų būti sandariai sujungta su visomis tarpusavyje besijungiančiomis namo dalimis (pamatų, sienų, stogo, gegnių). Mūsų atveju namo paskutinis sluoksnis - putplastis su OSB, kas yra iš savęs labai geras vėjo barjeras;
- Garo izoliacinis sluoksnis - viduje įrengiamas garams į lauką nelaidus, tačiau į vidų šiek tiek laidus  sluoksnis (tam atvejui, jei iš lauko vis tik drėgmė patektų ar jos būtų pasilikę nuo statybų);
 - Išorines sienas/stogą kertančių elementų tiek lauke, tiek viduje užsandarinimas - tai gegnės, sijos, balkonai, kaminai, rozetės, ventiliacijos ortakiai;
 - Langų ir durų sandarinimas tiek iš vidaus, tiek iš lauko;

Su kokiom medžiagom užtikrinsiu sandarumą turėjau apsispręsti dar prieš keliant sienas. Buvau susitikęs tiek Tyvek, tiek su SIGA atstovais. Nugalėjo žmogiškasis faktorius - SIGA kolektyvas pasirodė paprastas ir labai paslaugus. Konsultantai padėjo su patarimais, net buvo nusiuntę projektą kolegoms į Estiją dėl konkrečių mūsų namo mazgų. Vėliau, jau kai pradėjau pats sandarinimo darbus supratau, kad nežinau, ar kas nors turi geresnį sandarinimo juostų portfelį nei SIGA (beje liaudyje jos gražiai vadinamos Sigute). Tai ne šiaip gera lipni juosta - tai n variantų skirtingoms situacijoms - dvipusių, dvigubų, kai viena dalis atsiklijuoja, prisiklijuoja prie vienos plokštumos (lango/sienos/gegnės ir pan.), kita vėliau prisiklijuoja prie kitos plokštumos ir pan. Čia galite atsisiųsti visą jų vartotojo vadovą. Šiame leidinyje yra dauguma situacijų, skirtingų namo plokštumų ir įsikertančių elementų, skirtingiems paviršiams (mūras ar medis) - ir visoms situacijoms yra siūlomi produktai. Ir ne tik produktai, bet ir rekomendacijos, kaip lipnias juostas iškarpyti/įkirpti taip, kad ji kuo sandariau apeitų sudėtingesnes vietas. Na pvz. toks karpinėlis buvo labai dažnai naudojamas sijom ir gegnėms apeiti:

Karpiniai


Standartiškai straipsnio pradžioje pakalbėkime apie pinigus. Sakykim nemažus pinigus. SIGA platintojai Lietuvoje yra Ottensten, pas juos viską ir perku.  Beje pas juos perku ir visas tvirtinimo detales bei medvaržčius - paslaugūs ir linksmi vyriokai, operatyviai suruošiamos prekės - žodžiu rekomenduoju. Kadangi buvo sutarta dėl viso reikiamo kiekio (nepanaudotas geros formos medžiagas galima grąžinti), kažkiek į kainą atsižvelgta. Būtų labai nuobodu kiekvienos prekės kainą dėstyti, dėl to čia bendros sumos:

Sandarinimo lipnių juostų buvo sunaudota 1490 metrų, išleista 1370 EUR - taigi grubiai kilometras juostos - apie 1000 EUR :);
Garo izoliacinės plėvelės sunaudota 375 kv.m., išleista 545 EUR;
Kitos medžiagos - Sandarinimo mastika ir gruntas - 60 EUR;
VISO: 1975 EUR, arba ~20 EUR/kv.m. arba apie 2% prognozuojamos namo sąmatos;

Tai tikrai nemaža suma, nėra lengva tiek išleisti medžiagoms, kurios pasislėps po gipsu ir kurių iki šiol dauguma statybininkų nenaudoja, bet aš siekiu itin šilto ir sandaraus namo ir nusprendžiau, kad mano namas vertas Sigutės. Jei naudoti tik standartinę, kad ir gerai limpančią lipnią juostą - aš nežinau, kiek papildomai laiko skirtum žaidimui su ja ir kiek jos sugadintum - tai labai aktualu, kai reikia sandarinti ne šiaip tiesiomis linijomis, tačiau apeiti įsikertančias dalis, kaip namo sijos. Į šią sumą įėjo visos medžiagos, reikalingos sandarumui užtikrinti - tiek iš lauko, tiek iš vidaus, tiek langams. Į šią sumą neįėjo tik SIGA Majcoat difuzinė plėvelė stogui bei išorinei medinei apdailai - jos toms namo dalims ir bus priskirtos.

Sandarumu pradėjome rūpintis tik pradėjus kilti išorinėms namo sienoms. Šiose foto matote, kur iš anksto "persimetam" garo izoliacinę plėvelę tose vietose, kur išorinė siena/stogas jungsis su vidinėmis pertvaromis. Paskui tiesiog tuos galus reiks sujungti su nauja prie sienos plokštumos tvirtinama garo izoliacine plėvele (apačioje taip pat matote ir sienos-pamato sandūros sandarinimą žalia SIGA Rissan juosta):




Po sienų pastatymo ėjo langai -  juos reikia paruošti apšiltinimo sluoksniui. Tuos langus, kurie yra vienoje plokštumoje su nešančiųjų sienų skydais labai elementariai apklijuoju UV spinduliams atsparia SIGA Wigluv juosta. Namo statytojai sips.lt vyrai savo iniciatyva prieš klijuojant apšiltinimo skydus ant langų rėmo papildomai užklijavo savaime išsiplečiančią juostą:


Savaime išsiplečianti juosta

O čia matosi, kaip atrodo dalis lango jau uždengta apšiltinimo skydu (tą patį galima daryti, jei tai būtų šiltinama polistirolu mūrinį namą):


Pabaigus išorinį namo apšiltinimo sluoksnį (Neoporas su priklijuotu vienu OSB sluoksniu), lauke daugiausiai darbo buvo su iš stogo išeinančių gegnių užsandarinimu:

Apeidinėjam gegnę 


Na ir nepamirštam, kad pelės yra tai, kas mano žmonai yra baisiau už bet ką. Taigi tokiose putomis užtaisytose vietose pakarpiau, palanksčiau ir susmeigiau tinklelį, jau naudotą tam pačiam pelių barjerui ventiliaciniam tarpui tarp lauko sienos bei išorinės apdailos.

Pelių pas mus nebus - pažadu!

Taip pat sandariname visus išorinių skydų sujungimus:


Lango rėmus uždengus apšiltinimo sluoksniu rizikingiausia vieta - apatinės lango dalies ir apšiltinimo  sluoksnio sandūra. Tas vietas mes užtepame SIGA Meltell mastika. Ji šiaip skirta labiau naudoti viduje, bet čia buvo ekspromtu priimtas savavališkas mano sprendimas "dėl visa pikta":

Gal ir perteklinė mastika, bet nepamaišys
Kadangi vitrina, skirtingai nei langai, yra ne vienoje plokštumoje su nešančiosios sienos skydais, jos taip elementariai nebuvo galima užsandarinti iš lauko. Mes ją iš lauko užsandarinome jau sumontavus apšiltinimo skydus plačiomis SIGA Fentrim IS 15/135 juostomis (15 mm. užsiklijuoja ant lango rėmo, o 135 mm - ant apšiltinimo sluoksnio (apatinę dalį sutvarkysim jau montuojant terasą):



Juoda išorinė juosta - pati prabangiausia - tokia veliūrinė, švelni, net gaila buvo:)

Lauke lyg ir viskas padaryta, keliamės į vidų. Garo izoliacijai naudojau ir SIGA Majpell 5 (arba 25) plėvelę. Ji yra nelaidi į išorę ir labai nedaug laidi į vidų - tam atvejui, jei netyčia nuo statybų sienose būtų užsilaikiusi drėgmė ar dėl kažkokių priežasčių jos kažkiek patektų vėliau. Kaip ir lauke, viduje daugiausiai darbo sandarinant sienas kertančius elementus, konkrečiai sijas. Susimatuoji atstumus tarp sijų, susikarpai plėvelę ant žemės ir keli:

Ant žemė pasikarpome juostą sijoms


Labai naudinga buvo dvipusė SIGA Twinet juosta - ji skirta ne sandarumui užtikrinti, bet laikinai prisikilijuoti plėveles. Prisiklijuoja tokia, kaip padžiūvusi Moment klijų masė, plėvelę galima atklijuoti, pataisyti - žodžiu dirbti vienam be šios juostos būtų neįmanoma - nebent prisišaudytum kabėmis, ko aš dėl to pačio sandarumo nenorėjau. 

Žemiau jau matosi ta plėvelė apklijuota skirtingomis juostomis - stogo ir sienos sandūrai pagrinde naudojau dvigubą baltą SIGA Corvum 30/30 - prisiklijuoji 30 mm prie lubų, tada likusius 30 mm. priklijuoji prie sienos plėvelės. Pačią siją apeiti galima įvairiomis juostomis - patogiausia ta pačia Corvum 30/30, bet kadangi ji brangesnė ir jos užpirktas kiekis pradėjo stirpiai mažėti - perėjau prie paprastesnės, popieriaus pagrindu pagamintos geltonos SIGA Sicrall juostos, kuri staigiu judesiuku atsiplešia nuo rulono rankomis nenaudojant peiliuko. Žalią SIGA Rissan juostą naudojau tose vietose, kur buvo iškilumai - kampuočiai ar balnai - ji nerealiai gerai apeina tokias vietas - bene geriausią įspūdį palikusi juosta. 



Kuomet visos sijos sutvarkytos, lieka lengvoji dalis - didžiosios plokštumos. SIGA konsultantas Andrius pats sandarino porą namų, tai turėjo tiek teorinių, tiek praktinių patarimų. Vienas jų, kuris labai pasiteisino - ant grindų pasiruošti visą vienos sienos plokštumą, susiklijuoti ir kelti vienu kartu. Naudojant jau minėtą SIGA Twinet dvipusę juostą galima net didžiausią sieną pasikabinti vienam, ką sėkmingai ir dariau, tačiau, jei sandarinate mansardos stogą - plokštuma ne vertikali ir vienam susisukti yra sunkiai įmanoma. Palėpės šlaitus susikabinau su tėčiu. Žemiau kelios foto, kaip viskas atrodo pirmame aukšte ruošiant ir kabinant visos plokštumos plėvelę:

Darbai ant žemės

Darbai ant sienos






O čia viskas tas pats, tik palėpėje - daugiau geometrijos, reikalingos bent 4 rankos:

Palėpės frontonų trikampės formos - gerai pasiskaičiavus, buvo karpoma be klaidų


Stogo šlaitas

Užsitemdėm

Atsitemdėm

Langų sandarinimas iš vidaus yra irgi laikui imlus darbas. Langams angos išpjaunamos jau pakabinus plėvelę ant sienos. Išpjaunama anga per visą lango aukštį, o per plotį tik paliekant ankoraščio pločio juostas. Horizontalioms langų angoms išsipjaunu atskiras juosteles, kurias su pagrindine plokštumos plėvele sujungiu geltona SIGA Sicrall juosta. Lango rėmo ir langų angokraščių plėvelę jungėme specialia dviguba balta Corvum 12/48 juosta - 12 mm (tiek pat, koks yra 1 gipskartonio sluoksnio storis, po kuriuo ta juosta vėliau ir pasislepia) iš pradžių užsiklijuoja ant lango rėmo, o likę 48 mm klijuojasi prie lango angokraščio plėvelės - taip nepriklijuosi prie lango rėmo per daug juostos - super produktas! Užmetam akytes:

Įsileidžiame šviesą, langui paliekame tik angokraščio pločio juostos dalį

Vertikalus angokraštis sujungiamas su lango rėmu

Horizontalus angokraštis jungiamas su lango rėmu
Garo izoliacinė plėvelė buvo suskaičiuota taip tiksliai, kad paskutinę sieną jungiau iš likučių, o uždengus ją, liko tik max. 20 cm. pločio atraižėlės:

Panaudotos paskutinės plėvelės atraižos

O čia tik tiek ir beliko - juostos, juostelės - atraižų atraižos
Vienoje vietoje buvo susikaupusi drugelių kolonija (žiemos metas). Labai stengėmės jų netrukdyti, bet atsibudo ir vis palinksmindavo mus:


Kad statybų metu nepasižeistų, nukelinėjome grindų ir sienų sandūros užsandarinimą, bet susitarus dėl sandarumo testo, reikėjo šturmuoti ir šią dalį. Tai juokų darbas, nes sandariname tiesias linijas, o naudojame žalią SIGA Rissan 100 dvigubą juostą - 50 mm prisiklijuoja prie grindų, paskui likę 50 mm - prie sienų plėvelės. Prieš tai grindų betoną nugruntavome SIGA Dockskin gruntu. Paskutinėje foto pamatysite, kokius nelygumus "paima" šis žalias stebūklas:

Gruntuojame

Klijuojame

Karpome ir užbaiginėjame kampukus

Žalias stebuklas ima net išdaužytą betoną
Na ir tiesos akimirka - mūsų namo statytojai sips.lt nėra sertifikuoti, bet savo reikmėms turi tiksliai sandarumą matuojančią įrangą. Visus namus prieš parduodant pasitikrina ir jei būna kritinių vietų - sutvarko. Mes gavome 0.21 namo sandarumą! Primenu, kad A+ namui reikalavimas - prie sukelto 50 paskalių slėgio skirtumo tarp namo vidaus ir lauko oro apykaita per valandą turi neviršyti 0.6 namo tūrio. Taigi mes beveik 3 kart sandaresni! Testas šiaip daromas tiek pučiant orą į namą, tiek iš jo (teigiamas ir neigiamas slėgis). Mums pasiekus 0.36 sandarumą su neigiamu slėgiu prisipūtė garo izoloacinė plėvelė oru. Rodiklis vis gerėjo, bet pabijojome nuplėšt plėveles. Jas atstatėme į vietą jau su teigiamu slėgiu. Taigi teisybės dėlei turime pasakyti, kad sandarumas nematuotas pilnai - pilnai pamatuotas tik su teigiamu slėgiu.

Atrodo lyg ir būtų viskas, bet dirbant  viduje atsiranda naujos vietos, kurias reikia užsandarinti - rekuperatoriui buvo padarytos 2 skylės name. Viduje dirbome su žalia SIGA Rissan, lauke  - su balta SIGA Wigluv. O principas toks pat - apvalias formas apeiname ne vientisa juosta, bet juostų gabaliukais:

Viduje užsandarinti rekuperatoriaus ortakiai

Lauke užsandarinti rekuperatoriaus ortakiai
Na ir paskutinės vietos kurių jau yra ir dar bus - rozečių angos išorės sienose. Dar projektavimo metu stengėmės kuo mažiau jų turėti lauko sienose, bet šiaip jos neišvengiamos. Ir ką mes darome? Ogi vidinę angos dalį sandariname žalia SIGA Rissan juosta gabaliukais, kaip kad rekuperatoriaus angas. Paskui į tas skyles bus įdrėbta Rotband mišinio ir į jį pasodinta elektros dėžutė. Foto žemiau:





Šiame straipsnyje nėra aprašytas tik lauko durų sandarinimas, nes jų dar nėra. Bet jos iš lauko bus sandarinamos tokiu pat principu, kaip vitrina, nes bus išneštos į apšiltinamąjį sluoksnį. O viduje - tokiu pat principu, kaip langai.

Na lyg ir viskas. Sandarumo tema sugrįšime jau turbūt pavasarį ar vasarą, kai reikės oficialaus sandarumo testo namo pridavimui. Tikrai labai smalsu, kiek mūsų gipsas sukamas tiesiai prie OSB su plėvele sumažins sandarumą ar sienų glaistymas/dažymas jį padidins - į kurią pusę nuo 0,21 rodiklio nujudėsime. Tikiuosi link 0,15, bet juk gali būti ir 0,30:) Na bet kuriuo atveju, blogai nebus, nes per daug meilės ir savo vakarų įdėjau į šį romaną su Sigute.

Kaip visada - tik apsidžiaugsiu, jei seksite mus ir facebook.com/dzukiskapirkia

8 komentarai:

  1. Man atrodo apsiskaičiavote.. Rašote, kad medžiagos jums sudarė ~2% planuojamos namo samatos ir rašote, kad jos Jums kainavo 2 eur/kv.m. - tai reišktų, kad jūs bandote namą pasistatyti už ~100 Eur/kv.m. kuo aš labai abejoju... Gal norėjote parašyti 0.2% ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už pastabą. Pasitaisiau - kvadratiniam metrui gavosi apie 20 EUR, namą pasistatysim už maždaug 1000 EUR/kv.m.

      Panaikinti
  2. O bus/yra kaip nors sandarinamos "gipso tvirtinimo į OSB" medvaržčių vietos?
    Nes kaip suprantu sandarumo testas buvo darytas tik su plėvele (nes ji pūtėsi su neigiamu slėgiu), be gipso.
    Taip pat ar bus/yra papildomų vidinių pertvarų iš metalo profilių ir gipso? Jei taip, kaip profiliai tvirtinami prie išorinių sienų/lubų? (kalbant apie išorinių sienų sandarumą)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Šis klausimas man irgi nedavė ramybės. Medvaržčių vietos nebus sandarinamos, bet pati plėvelė yra šiek tiek apgaubianti. Be to pats gipsas gerai prispaudžia plėvelę, kad per tas skylutes niekas nekeliautų toliau. Profilių nenaudojom, tvitrinom tiesiai prie OSB, kas gerokai geriau nei profiliai sandarumo prasme.
      Kaip ir rašiau - pačiam labai knieti į kurią pusę rezultatas pakrypa. Naudoti vietoje profilių medinius brusus būtų gerokai geriau, bet Lietuvoje tai nepopuliaru.

      Panaikinti
  3. Padirbėjote sandarumo klausimu atsakančiai :) Šiaip tarp sandarumo ir didesnio šiltinimo sluoksnio renkantis - vienareikšmiškai atsakymas sandarumas. Čia jau nuvalkiotas alpinistų gyvenimo pavyzdys kai sugeba užsisandarinti plonose palapinėse taip kad išgyvena atšiauriausiomis sąlygomis. Bet dar iš savo patirties galiu pasakyti, kad sandarumas yra didžiulis pliusas ne tik žiemą, bet ir vasarą - kai namo vidus neįšyla, ir kai lauke būna 30 karščio, o viduje namie vis tie patys malonūs 21 laipsniai. Mes Pas mus yra nesandarių vieetų po vitrininiais langais, tai bene vienintelė šiltinimo "kliurka", bet visa kita - labai sandariai namukas apšiltintas, o su šiltinimo sluoksiu nepersistengėme - tiek kiek pagal reikalavimus, ne daugiau. Namie labai gera - ir šilta, ir drėgmės tiek kiek pats tas :) Smagiai judate į priekį. Linkiu neprarasti ūpo taip išsamiai ir profesionaliai viską aprašinėti, super!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dėkui! Aš irgi manau, kad užtikrinant sandarumą galima daugiau pasiekti nei tiek pat išleidžiant pinigų papildomam šiltinimui. Labai geras jūsų pavyzdys su alpinistais.
    Su ūpu buvo visko turiu pasakyti - kai dirbi vienas, vaizdas taip greitai nesikeičia ir tai nemotyvuoja. Bet kažkaip įkvepi pats save ir judi. Dabar jau prasidėjo gipso darbai ir motyvacijos gerokai daugiau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sigutė - geriausia iš geriausių.. teko lipdyti Paroc, IFo, Rockwol, Norband ir dar kelis gamintojus, kurių nebeprisimenu. Lipnumai skiriasi lipdant prie skirtingų paviršių. Nuo įkaitimo tiesioginėje saulėje pradeda atlipti arba slysti (klijų sluoksnis su armuote lieka, o lipnios juostos plėvelė nuslysta). Su SIGA tokių fokusų matyti neteko. Gaila, kad neradau šio gamintojo kai man reikėjo Vilniuje. Kai jau buvo nebeaktualu užmačiau Gariūnuose. Pasirinkimas - tik žalia.. Pardavėjas sako jei didesnį kieki pirktum (dėžutėmis) padarytų po 9€ už roliką, o šiaip po 12€..
    Kaži kodėl didieji PC tik šūdais prekiauja..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, 9 eur - tai arba padirbtos juostos, arba vogtos. O prekiauja jomis Ottensten. Turi visko.
      Su žalia viduje galima sakyti bet ką ir galima apklijuoti - labai universali, labai patiko man ši juosta. Bet langams tai tikrai reikia nepataupyti ir imti Corvum 12/48 - langai matoma ir labai jautri vieta - labai padės juostelės syskirstymas į 12 mm (apdailiniam gipsui) ir 48 mm (angokraščiui).

      Panaikinti