2018 m. gegužės 31 d., ketvirtadienis

IKEA Virtuvė


Tik primenu - mes dar neturime sienų, bet beveik turime virtuvę:) Dar prieš projektuojant namą buvome pozityviai nusiteikę dėl IKEA virtuvės. Šią virtuvę pasirinko keletas man įtaką padariusių tinklaraštininkų, o ypač PUSpasyvis namas. Šio namo savininkas pats yra architektas ir rinkosi IKEA virtuvę - ten labai tvarkingai suminėti pagrindiniai argumentai už ir prieš IKEA, mano pagrindiniai "už" - žemiau:

 - Fasadus po kažkiek laiko galima pasikeisti paliekant visą virtuvę tą pačią - tikėtina, kad niekas nepasikeis ir po 20 metų;
 - Esant reikalui galima virtuvės aukštą stalčių papildyti vidiniu siauresniu, jei vietos pritrūktumėm;
 - Labai gerai išspręsta erdvė po IKEA plautuve bei jų sifonais - po kriaukle telpa stalčiukas feiriams ir kempinėms, o žemiau - stalčius su rūšiavimo šiukšliadėžėmis;
 - Girdėjau ne vienoje vietoje, kad furnitūrą (pritraukėjai, amortizatoriai ir pan.) jiems gamina BLUM, tik kitu pavadinimu;
 - Pažįstamas virtuvininkas-draugas, man sakė, kad darant pas jį virtuvę, atitinkančią IKEA komplektaciją (tarkime dažyti fasadai, BLUM lygio furnitūra ir t.t.) pigiau nesigautų net po draugiškos nuolaidos;
 - 25 metų garantija virtuvei, 10 metų - vandens maišytuvams ir 5 metai - buitinei technikai;
 - Lietuviai yra ketvirti didžiausi IKEA tiekėjai. Taigi tikėtina, kad kokių 80% virtuvės pagaminta Lietuvių įmonėse, kuriose gal dirba kažkurios eilės jūsų dėdė ar pusbrolis:)

Pagrindinis minusas vienas - spintelių ir stalčių žingsnis 20 cm. ir nori nenori kažkur greičiausiai atsiras kažkokia atvira nišelė neaišku kam. Tai sakykim tau kažkur gal norėtųsi ne 80 cm, o 90 cm stalčiaus, tačiau privalai darytis 80 cm, o su tais 10 cm darytis kažką, ko tau nebūtinai reikia arba uždengti fasadine lentele - pas mus bus ir vienas, ir kitas variantas:). Bet visi kiti pliusai nusveria šį minusą.

Vienas niuansas, kurį mūsų architektai praleido, o jūs nepraleiskite - tarp įmontuojamo šaldytuvo baldo ir sienos turi būti 5-7 cm. tarpas, kuris dengiamas apdailine juosta. Jei jos nebus - šaldytuvas atsidarys, bet daržovių stalčiaus, kuris yra arčiau durelių jūs neištrauksite. Nuotraukoje aiškiau matysis problema, tik ten ne siena, o stalviršis
:


Jeigu įdomu pasivaikščioti po mūsų virtuvę ir saloną, galite pabandyti čiaO čia 3D video - ta pati nuoroda, tik sukuosi ant ofiso kėdės ir sukasi stalčiai visur, sukas spintelės, sukasi stalviršis:):

Mūsų IKEA virtuvė susideda iš Metod sistemos, kurioms galima rinktis skirtingus fasadus. Mes pasirinkome pilkus dažytus Bodbyn fasadus, kurie nėra brangiausi, bet ir tikrai ne pigiausi. Pora pažįstamų tokias virtuves turi, ir mūsų sodybos namui labai tinkami - nekilo jokių diskusijų ir ačiū Dievui! Čia koliažas įkvėpimui iš Pinterest:


Mūsų virtuvė yra L-formos ir joje bus:

 - 3 vnt. 80 cm. stalčių blokai (3 stalčiai kiekviename) - visiems rekomenduoju kuo daugiau stalčių ir kuo mažiau spintelių;
 - Kampinė spintelė su sukamąja lentyna;
 - Orkaitės, kriauklės, indaplovės 60 cm. pločio spintelės;
 - 60 cm. spintelė kažkam - slajikams ar mikobangei - nežinau - negerbiu spintelių be stalčių, bet ten pagal sumanymą fasadas turėjo būti varstomų spintelių, kaip ir kiti fasadai toje virtuvės dalyje;
 - 240 cm. aukščio integruoto šaldytuvo baldas;
 - 2 vnt. ištraukiamų 20 cm. stalčiukų aliejams, makaronams, prieskoniams - ir dar nežinau, kam, bet čia ir ne mano reikalas:);
 - 2 vnt. viena ant kitos pastatomų spintelių su stiklinėmis durelėmis ir apšvietimu viduje - kitaip tariant indauja;
 - Pakabinamos spintelės, tame tarpe gartraukiui - čia jau ne IKEA, gaminsime baldelį atskirai, nes turėsimė pažaisti su mediniu fasadu, nestandartiniais pločiais ir pan.;

Iš viršaus virtuvė atrodys sekančiai:


Taigi viso 7,2 ilginių metrų virtuvės su tikrai ne pigiausiais dažytais Bodbyn fasadais,  be "gartraukio baldo" su maišytuvu, plautuve bei sifonu mums kainuos 2625 EUR. Paskaičiavome ir buitinę techniką - ne pigiausią ir ne brangiausią - 1786 EUR - čia suma papildomai prie virtuvės - neįeina į 2625 EUR. Tai žinote, mane pačių baldų kaina tikrai maloniai nustebino. Labai bijojau galutinio skaičiaus, bet kai gavau - tai pagalvojau - viskas tikrai labai su protu ir pagrįsta.

Dėl buitinės technikos dar nežinome, linkstame rinktis ne IKEA, tačiau IKEA tikrai imsime indaplovę - tai vienintelis daiktas, kurį rizikinga imti ne iš IKEA - kitų gamintojų indaplovės nelabai tinka prie IKEA virtuvės - netinkamai atsidaro indaplovės durelės. Yra kažkokie adapteriai, kurie deficitiniai, reikia laukti - tai manau, kad nesuksime galvos čia.

Kas liečia virtuvės susiprojektavimą - mums ją sudėliojo mūsų interjero dizaineriai, mes IKEA specifinius niuansus jau žinojome iš anksčiau, nuvykome į IKEA ir per 20 min. sumetėme į programą. Tačiau virtuvę galima ir pačiam susiprojektuoti su IKEA kitchen planner įrankiu. Šią virtuvę, susikūrus paskyrą, galima išsisaugoti, su IKEA konsultantu atsidaryti, pakoreguoti, persiųsti draugui ir pan. - toks, kaip darbinis dokumentas, kurį pakoregavus, pasikeičia ir sąmata, ją galima išsisaugoti ar atsispausdinti va tokiu sąmatos formatu. Žemiau dar kelios mūsų architektų darytos virtuvės vizualizacijos:





Na dabar belieka laukti, kol virtuvę galima bus parsivežti. Nebetinka žodis "užsisakyti", nes IKEA tu tiesiog nuvažiuoji ir pasiimi baldą - kaip bananus maisto prekių parduotuvėje. Čiūdai ant svieto! Ai dar reikia tikėtis, kad baldai nepabrangs. Tai toks įrašas apie mūsų virtuvės pasirinkimą, džiaugiuosi, kad virtuvės planavime buvo pralieta pakankamai nedaug kraujo - sekantis įrašas apie virtuvę bus jau manau po montavimo.

Tuo tarpu tarp šio tinklaraščio įrašų Facebook paskyroje facebook.com/dzukiskapirkia mes dalinamės smulkesnėmis istorijomis, kurios sukasi aplink mūsų būsimą sodybą ir pomėgius.

42 komentarai:

  1. Buvau labai skeptiškai nusiteikęs IKEA virtuvinių komplektų atžvilgiu. Bet po to, kai vieni baldininkai siaubingai pavedė, pradėjau vėl žiūrinėt. Tik turiu dvi bėdas. Langas pas mane žemiau, nei IKEA standartas. Tai reiktų dėti kitas kojeles (žemesnes) ir tuo pačiu iš kitur užsakinėti apatatinę dengiamają lentą. Tuo pačiu man nelabai patinka tai, kad jų stalvirčiai labai trumpi ir pas mane gautųsi jungimai man visai nepatinkantys. Ir vis dėl to esu linkęs ką įmanoma imti iš jų ir iš baldininkų užsakyti stsalviršį, vis mažiau rizikos.

    Dėl indaplovės jau ne iš pirmo žmogaus girdžiu. Bėda, kad turim indaplovę ir keist nesiruošiam. Lietuviška IKEA turi tų adapterių? Radau kažką tokio pas anglus: https://www.ikea.com/ie/en/products/kitchen-products/appliances/dishwashers/behj%C3%A4lplig-sliding-hinge-fully-int-dishwasher-art-90393437/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Yra tų adapterių Lietuvoje, pats gal prieš mėnesį pirkau ir montavausi, viskas tiko ir veikia.

      Panaikinti
    2. Gal atsimenat pavadinimą ir kainą? ikea.lt nerandu.

      Panaikinti
    3. 50291370 BEHJALPLIG Ikea.lt kažkodėl nerodo, reikia klaust emailu arba vietoje kiek turi sandėlyje.

      Panaikinti
    4. Kad yra, tai jų yra. Bet mes kažkaip galvojan dėl to nesukt galvos - vis tirk IKEA gamina buitinę berods Electrolux.

      Panaikinti
    5. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    6. Electrolux arba Whirpool gamina ikejai. Jūsų teisė rinktis, bet už tą kainą tikrai galima nusipirkti kito gamintojo indaplovę su geresniais parametrais.

      Panaikinti
    7. Dar yra laiko. Pasigilinsim. Gali būt, kad tiesiog neliks laiko ir norėsis viską kuo greičiau užbaigti.

      Panaikinti
  2. Mes taip pat ikea virtuvės baldus turim. Ir su stalčiais gaunasi tokia suma? Mum ~dvigubai brangiau, bet 11m. Dar klausimas, ar suplanavote tarpelius nuo sienos? Jei ne, tai tuos 2×12cm galite panaudoti būtent kraštams, nes negalima prie pat sienos glausti, reikia juostą dėti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su tarpeliais vienoje vietoje gali būt, kad turėsim problemą - ten negalim palikt, nes yra langas, kurio nebegalime stumti. Čia architektų klaidelė, bet labiau bus problema, kad šaldytuvas atsidarys, bet vienas stalčius daržovių - nepilnai.

      Panaikinti
    2. Tiesa - kaina su stalčiais. Maloniai nustebęs, nes vis tik dažytos plokštės.

      Panaikinti
    3. Kai projektuoji sunku apie visus cm pagalvoti. Yra toks paguodžiantis dalykas: priprasi. :-)

      Panaikinti
    4. Dar mane guodžia kaimyno posakis "visi pasistatė namus - ir tu pasistatysi". O klaidų bus ir jau žengiu į stadiją, kai mažiau suku galvą:)

      Panaikinti
    5. :-)
      O dar pažiūrėjau projektą: nebuvo minties šaldytuvą į kitą kraštą statyti?
      Aš dabar užsiknisus su grėbliavimu ir vejos sėjimu, nėr kada prisėsti prie rašinėlių. :-S

      Panaikinti
    6. Išdėliojimas pas mus optimalus. Jei kištum į kitą pusę šaldytuvą viskas turi gerokai keistis. Visa logika jau buvo supiešta darant namo projektą, net ne interjero.

      Panaikinti
  3. Manau prie kainos reiktų nepamišti pamynėti, kad ne visi mokės/norės ją susirinkti patys, tad samdys meistrus, kas taip pat paims x sumą pinigų + transportavimas. Man kažkaip kaina nepasirodė maža, nes už labai panašią virtuvę (dažytas fasadas, frezuotos rankenėlės ~7m, BLUM mechanizmai, sumontavimas, atvežimas) mums kainavo 2800EUR. kokybė esame daugiau nei patenkinti. taip pat siūlyčiau namuose maišytuvų gamintojų nemaišyti, tada user expierence'as geresnis, kai bet kuriam taške vandens valdymas daugiau mažiau toks pat. Pas IKEA maišytuvus, šilto vandens rankenos kampas kitoks nei vokiškų maišytų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl maišytuvų - labai laiku. Kaip tik renkuosu dabar. Turėsim minty. O dėl surinkimo - jei motyvacijos bus - susirinksim. Nebent statybos užknis negyvai ir perleisim šį LEGO kitiems:)

      Panaikinti
  4. Man baldžius aiškino, kad kaip tik virtuvės neverta imti iš IKEA, nes atseit plokštę naudoja tik 16 mm., o rekomenduotina 20 mm. Ir būk tai stalčiai silpnoki. Nors sau tai pat su kitchen planeriu jau turiu suprojektavęs. Bet man dar tolokai, tai ir neskubu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žmonės, kurie turi IKEA yra pilnai patenkinti. Mes butui gaminomės - irgi esam patenkinti, bet jie būtų brangesni.

      Panaikinti
    2. 18mm plokštės naudojamos, ne 16mm. O stalčiai yra kelių tipų, tarp jų ir metaliniai. Kalba kaip kam patogiau, priklausomai nuo to, ką nori parduoti :)

      Kiek teko domėtis, tai funitūrą jie pas BLUM'us gaminasi. Buitinė - electroluxas su 5 metų garantija. Skamba gražiai. Patinka ir tai, kad po kelių metų galėsi kažką pakeisti/papildyti. Vienintelis dalykas, ką laikau nesusipratimu pas juos, tai stalviršiai itin trumpi...

      Panaikinti
    3. Stalviršį tikėtina mes užsakysime atskirai, kad sileisti su palangėm. Bet čia dar ne faktas. Gal nepataikysim su angų auksčiais:)

      Panaikinti
    4. Taip, bėgeliai ir lankstai visi BLUM, yra net užrašai ant jų.

      Panaikinti
    5. Sveiki.
      Nepamirskite,kad ikejos stalvirsiai platesni 635mm, kitu gamintoju standartas 600mm.
      Pats ikea virtuve esu labai patenkintas naudoju jau 3 metai, ikea stalvirsio neemiau tik del to, kad jo ilgis ribotas o sudurimas manau nesamone. Stalvirsio plocio problema isprendziau pastorindamas galine sienele dvigubu gipsu.

      Panaikinti
    6. Labai gera pastaba, apie kurią net nepagalvojau. Bet jūs storinote visą sienos storį ar tik tą dalį, kuri nuo žemės iki stalviršio?

      Panaikinti
    7. Mano virtuve vienoje linijoje, apacioje pastatomos spinteles virsuje pakabinamos. Sustates visas spinteles i vieta tarpa tarp pastatomos virsaus ir pakabinamos apacios pastorinau dvigubu gipsu ir klijavau plyteles (buvo mintis sienele daryti is tokio paties stalvirsio). Tiesa bandziau surasti platesni stalvirsi ir nusipjauti pagal reikiama ploti, bet pigiau buvo storinti galine sienele gipsu.
      Buvo ir man krite i aki tie bodbyn fasadai taciau kategoriskai atsisakiau fasadu su filingais (teko gyventi virtuveje su filinginiais fasadais tai zinau ka reiskia dulkiu ir trupiniu valymas nuo filingu). Dek pastarosios priezasties rinkausi lygu fasada t.p. zmona norejo imontuojamo saldytuvo taciau vel praktine puse nugalejo ir nusipirkom nepigu amerikietisko stiliaus saldytuva su dispenseriu. Ka po triju metu daryciau kitaip? Ogi aukociau grozi praktiskumui, dabar visus fasadus daryciau is nerudijancio plieno ir stalvirsi gaminciausi pagal uzsakyma is nerudijancio plieno kartu su imontuotom dviem kraiuklem (iskarto isisprenzia problema su silikono susidevejimu apie ileidziama kriaukle). Tik per velai supratau, kad virtuves grozis nereikalingas o reikalingas tik 100% praktiskumas. O saldytuva su dispenseriu tiesiog "isimylejau".

      Panaikinti
  5. Mes irgi sodyboj montuosim sia virtuve, tik balta, greiciausiai keliu savaiciu begyje. Visa projekta ju programoj jau pries metus pasidariau, viskas super. Tiek kaina, tiek kokybe, o ie vaizdas superinis. Vienintelis minusas - Ikea baldai kas antruose namuose kaip sovietiniais laikais.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na bet gal mūsų sodyboms nieko tokio:) Blogiau būtų Plungės baldų sofos, kur kas antruose namuose:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Cha cha, sofos tai is Baltic sofa eina visur, pas mus, panasu, ateis irgi :)
      Del Ikea buitines technikos, tai pastebejau kad kitur pirkt iseina arba pigiau, arba geresniu parametru uz ta pacia kaina, indaploves ju man ypac nepatinka, bent vizualiai, naudotis neteko.

      Panaikinti
    2. kas del sofos is Baltic sofa, tai tiesa! ju kainodara nereali! Su papildomom nuolaidom odine sofa nusipirkau lygiai 2x pigiau nei kitos alternatyvos.

      Panaikinti
  7. Prieš porą mėnesių baigiau montuoti IKEA virtuvę, kolkas viskuo patenkinti. Stalviršį ėmėm ne iš IKEA su frezuota kampine jungtimi.
    Indaplovė mūsų BOSCH SBE46CX05E tinka su IKEA puikiai (yra ir kitų modelių tinkančių Electrolux - normalus technikos pardavėjas IKEA problemas turi žinoti ir patarti ką imti). IKEA indaplovė nepatiko, nes nemaloniai stalčiai važinėja ir pan.
    Rankenėles taip pat ėmėm iš furnitūros parduotuvės, nes IKEA štampuota kokybė netenkino ir teko gražinti - gavosi ir pigiau ir tikrai kokybiškesnės.
    Keli niuansai:
    Kampinė spintelė turės turėti "dengiamajį skydą", kuri lygiai ir neištrupinant dažų teks nusipjauti patiems - plokščių prekeiviai atsisako ne savo plokštes pjauti. Man tai gerai pavyko su rankiniu diskiniu pjūklu ir laminatui skirtu disku smulkiais danteliais (kuris irgi nepigus).
    Ar nepamiršot įskaičiuoti šonines dengiamasias plokštes į atstumą? T.y. šaldytuvo spintelei, kad šone ne balta(ir prastesnė išvaizda) spintos plokštė, o apdailinė (jūsų atveju pilka) būtų.
    Spintelę irgi rekomenduojama nuo sienos atitraukti, kad atsidarinėdamos durelės į sieną nesidaužytų.
    Ar netrukdys praustuvas atidaryti langą?
    P.S. Jei norit sutaupyti - dalį dalių galit susipirkti IKEA nukainuotose prekėse: kampinės spintelės lentynos visada ten yra; dengiamosios plokštės su defektais nupjaunamose srityse ir pan.

    Na ir reikia pamišti prekės gražinimo skrupulus, nes visokių smulkių defektų jų masinėje gamyboje pasitaiko, tarkim mūsų šaldytuvo spintos plokštė buvo suskilusi, stalčiaus plokštė su įbrėžimu (tad arba susitaikai, arba pakeiti nauja ir ramiai gyveni)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui! Labai naudingi patarimai! Dėl šoninės dengiamosios plokštės - gali būti, kad neįvertinta ir tai, bet čia mes jau vietoje žiūrėsime - gelbėja tai, kad langas ten nėra varstomas, dėl to gaima bus lipti ant lango rėmo - be to ir praustuvas nesidaužys. Spintelės nuo šono bus atitrauktos - čia ne problema. Dėl IKEA išparduotuvės - kaip tik vienas draugas tai minėjo - gal visai ir mintis po truputį šį bei tą nusipirkti.
      Klausimėlis - pas jus įmontuojamo šaldytuvo baldas ne prie sienos? Ar yra tarpelis tarp šio bald ir sienos?

      Panaikinti
    2. Yra gal 2 cm tarpelis, bet ta siena/pertvara baigiasi ties šaldytuvu, tai gal nesiskaito.
      Kad šaldiklio stalčius išlįstu durys turi 90° atsidaryti (tokie ir lankstai IKEA pridedami). Pas jus tenai yra durys, tai spintelės rankena nesitrenks į sieną, o turės "nišą", todėl viskas galimai bus gerai.
      Jei sienos nekreivos ir kruopščiai susikabini kabinimo profilius - pačiam susirinkti IKEA nėra sunku, vienintelis galvos skausmas man buvo su dengiamosiomis plokštėmis ir jų nupjovimu, bet viskas gavos - OK.
      Atkreipkit dėmesį, kad imontuojamas šaldytuvas yra gerokai mažesnis nei laisvai pastatomas. Mes pasirinkom patį didžiausia tūrių kurį radom - whirlpool art 9811

      Panaikinti
    3. Sveiki, pasidalinkite prašau, iš kur uzsakete stalvirši. Problema rasti ikea tipo spintelėms 635 gylio stalvirši. Ačiū!

      Panaikinti
    4. Sveiki, atleiskit, nepastebėjau jūsų klausimo. Pirkome UAB "Trukmė".

      Panaikinti
    5. Sveiki, norejau paklausti del to Whirpool saldytuvo. ar nebuvo problemu montuojant i ikea spintele? mes kaip tik uzsisakem virtuve is ikea ir bandome surasti saldytuva, kuris be problemu susimontuotu.

      Panaikinti
    6. Su šaldytuvu tikrai jokių problemų. IKEA gali kilti niuansų tik su indaplove, bet tam yra sprendimas ir jis viską sprendžia. Sėkmės!

      Panaikinti
  8. Is patirties del saldytuvo!
    Dariau pries 3 metus kapitalini virtuves remonta visus baldus (iskyrus stalvirsi) emiau is ikejos. Vasarom megdavau ledukus, tik juos tekdavo saldyti spec. formelese saldiklyje, todel galvojau save palepinti ir isigyti saldytuva su leduku gamybos aparatu (amerikietiska saldytuva). Todel projektuodamas nauja virtuve numaciau vieta amerikietiskam saldytuvui ir atsivedziau vandens ivada. Po ilgu paiesku forumuose ir ismaisytu saldytuvu parduotuviu nusipirkau modeli su leduku, malto ledo ir atvesinto vandens funkcijom. Ir tai buvo mano geriausias pasirinkimas (antras pagal geruma buvo silumos siurblys oras oras, bet cia kita tema), pradejus eksplotuoti saldytuva paaiskejo, kad nebereikia daugiau pirkti mineralinio gazuoto vandens, (nes as ji namo "tempdavau" blokais), nuo to karto visi seimos nariai pradejo gerti filtruota vesinta vandeni is saldytuvo. Nuo to karto GAZUOTAS vanduo namuose l.retas svecias. Atsiprasau, kad isejo ilgas pasakojimas, bet manau vertas pamastymui!

    AtsakytiPanaikinti
  9. gal kas dejot ikea sienos plokštes?kaip ju patvarumas?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki. Nedėjom, bet įdomu būtų sužinot, kas tai yra.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki, ar jau turite virtuvę? Jei taip labai norėčiau pamatyti tą dalį kur spintelės viena ant kitos, taip vadinamą indaują. Pati kažką panašaus projektuoju, bet norisi realaus vaizdo. Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, kažkodėl blogo komentaruose negalima įkelti foto - nerimta, bet taip jau yra. Virtuvė jau įrengta ir foto yra. Jei domina - parašykite komentarą mūsų FB puslapyje prie IKEA temos arba atsiųskite mums email ar FB žinutę.

      Panaikinti