2017 m. rugsėjo 17 d., sekmadienis

Projektavimai, tyrimai - kas po ko?




Buvau nusprendęs darytis visus reikiamus projektavimo, tyrimų ir t.t. darbus, nors buvo iš šalies patarimų, kad to ir to gal nereikia, svarbu nepamžinti armatūros, ar betono ar dar ko nors. Tačiau net nusprendęs viską projektuotis, padariau klaidų. Nenoriu nieko kaltinti, gal pats kažką praklausiau, bet šiuo įrašu bandysiu surašyti, kas po ko mano manymu turi eiti statant SIP skydų namą su plokštuminiais pamatais, kad jūs mano klaidų nedarytumėt. Ši darbų eiga tinka ir bet kurios konstrukcijos namui su skirtingais pamatais.

Plokštuminiai pamatai skiriasi nuo kitų tuom, kad juos liejant jau turi žinoti daug interjero dalykų, patalpų išsidėstymą, sienų apkorovas. Apie juos bus atskiras įrašas, bet pirminiai darbai pas mane jau prasidėjo. Taigi jei namą statyčiausi dabar, projektavimų eiga būtų sekanti:

1. Topografinė nuotrauka - įvertina realias sklypo ribas (nebūtinai tas, kurias jums pardavėjas rodė:)) bei sklypo reljefą.

2. Namo projektas su numatomais apšiltinimo storiais - iš jau pastatytų namų pavyzdžių galima preliminariai spėti, kokio storio sienų, stogo ir pamato šiltalo reiks jūsų pageidaujamai namo energetinei klasei, o ir architektai jums turėtų patarti. Projektavimo metu labai svarbu gerai aptarti su šeima vidinį išplanavimą - kokio dydžio kambariai, kur generaliai stovės baldai, sanmazgai, kokių išmatavimų baldai, dušo kabinos ir t.t.

Svarbu padiskutuoti ir apsispręsti, kokį namo šildymo tipą rinksitės - vienam reiks suprojektuoti didesnes pagalbines patalpas, kitam - gali atskiros patalpos iš viso neprireikti (mano atveju).

Dar labai svarbu skydiniams SIP namams, kad kuo daugiau vandens padavimo ir kanalizacijos bei elektros taškų būtų ne prie išorinės namo sienos, bet vidinių pertvarų. Kodėl? Todėl, kad šie vamzdžiai dažniausiai išeina ne grindyse, bet sienose, tačiau tokias vietas išorinėse sienose sunkiau užsandarinti. Tačiau, jei nesigauna protingai kitaip - darykite ir prie išorės sienų - reiks tiesiog labiau pasistengti.

3. Grunto tyrimas ir zondavimas, kuris reikalingas pamatų projektuotojui.

4. Namo konstruktyvas ir pamatų projektas. Gal pavyktų, kad tie patys projektuotojai padarytų abu darbus (ar nepriklausomi, ar bendradarbiaujantys su SIP gamintojais).

Labai svarbu! Jei namo konstruktyvą ir pamatus projektuotų atskiros įmonės, pirma reiktų pasidaryti namo konstruktyvą. Čia aš padariau atvirkiščiai ir turiu papildomų nervų, nes pamatų projektą gali tekti pakeisti dėl pasikeitusių sienų apkrovų priklausomai nuo SIP skydininkų siūlomų sprendimų.

Šioje fazėje galima būtų paprašyti namo konstruktyvo projektuotojų pasiūlymų, ką nežymiai pakeitus viduje, atpigtų statyba.

Taip pat svarbu susitarti su projektuotojais, kad po jų darbo bus atliktas namo energetinis vertinimas ir priklausomai nuo rezultatų gali tekti pastorinti/paploninti sienas ir/ar pamatą ir/ar stogą.

5. Jei yra konstruktyvo projektuotojų patarimų dėl kompromisų, mažinančių statybų kainą, su architektais peržiūrit projektinius pasiūlymus.

6. Priešpaskutinį kartą pakoreguojate namo konstruktyvą bei pamatų projektą pagal naujausius architektų pakeitimus.

7. Vandens mikrobiologiniai ir cheminiai tyrimai - bet man atrodo, kad kartu su statybų leidimu reikia priduoti šiuos tyrimus tik tuo atveju, jei bus naudojamas šulinio vanduo, kaip bus pas mus. Tuo atveju, jei bus gręžinys, šie tyrimai reikalingi priduodant namą - taigi pačioje pabaigoje.

8. Pridavinėjame  namo projektą statybų leidimui gauti.

9. Pradedame namo interjero projektą - čia daug diskusijų su architektais bei šeima. Būtų gerai kuo anksčiau išsiaiškinti tas vietas, kur yra vandens padavimas ir kanalizacijos taškai - ši informacija bus svarbiausia plokštiesiems pamatams, kai tuo tarpu sienų spalvas ar baldų aukščius galima bus diskutuoti ir pradėjus statytis pamatus.

10. Kai gauname statybų leidimą, apie statybų pradžią turime paskelbti http://infostatyba.lt/, tačiau statyboms dar privalomas Darbų vadovas. Jei namą statote ūkio būdu, tai darbų vadovo pakanka, tačiau, jei pas jus bus rangovas (rangovai), privaloma ir Techninė priežiūra. Tai 2 atskiri žmonės su inžinieriniu išsilavinimu. Kai kas juos samdo dėl formalumo, kai kas - realiai naudojasi jų paslaugomis.

11. Šiais metais atsirado prievolė prieš pradedant statybas, apsidrausti statybos darbų ir civilinės atsakomybės draudimu. Apie šį draudimą padiskutuota LRK NAMAS bloge, ten ir mano pasirinkimas - InterRisk draudimo bendrovė.

12. Darome energetinį namo vertinimą. Kaip aš dariau - bus atskiras įrašas. Šitoje vietoje įvertinus namo ir pamatų konstrukcijas bei apšiltinimo storius, taip pat jūsų šildymo sistemą, gaunama energetinė klasė su tam tikro šiltumo langais, durimis bei rekomenduojamu rekuperatoriaus naudingumu, taip pat namo energijos suvartojimas šildymui bei vėsinimui. Jums duodamos rekomendacijos, ko reikia, norint pasiekt aukštesnes namo energetines klases. Čia galima prašyti keisti skirtingus parametrus (apšiltinimo storius, langų/durų šiltumą, rekuperatoriaus naudingumą, šildymo sistemą) ir gauti jūsų manymu optimalų energijos poreikį bei namo energetinę klasę.
13. Darome paskutinius pamatų projekto bei namo konstruktyvo pakeitimus pagal energetinio vertinimo modeliavimus.

14. Geodezininkai nuima namo ašis sklype prieš pradedant pamatus. Padariau klaidą vadovaudamasis preliminariomis namo ašimis pagal grunto tyrėjų zondavimo vietas (norėjau tikslias koordinates nuimti jau paruošus pagrindą pamatams). To pasekoje žemės šilumokaičio, elektros įvado, techniniai vamzdžiai atsirado per metrą ne ten:(

15. Galime startuoti su pamatais.


16. Renkamės, kas gamins ir statys (jei statys) SIP skydų namą ar tik skydus pagal namo konstruktyvą.

17. Užbaiginėjame Interjero projektą.

18. Statome namo dėžutę ir visa kitą - ko aš dar nepradėjau ir negaliu patarti:)

Jei kas nors turite pastabų šiai eigai - rašykite - ypač architektai ir projektuotojai. Jei įtikinsit, pakoreguosiu įrašą. Pasidalinau savo patirtimi praėjus beveik visus projektavimo darbus, išskyrus savo klaidą - namo konstruktyvą.

O šiaip tai mus galite sekti ir www.facebook.com/dzukiskapirkia.

24 komentarai:

  1. Fundamentali statyba. Rimtas požiūris. Pagarba. Mano patirtis - namo konstruktyvą dariau pats savo galvoje, o ne ant popieriaus (mano humanitarinis išsilavinimas), interjero projekto, energetinio vertinimo nedarysiu aplamai, nesigailiu kol kas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagarba. Labai gerai, kad yra skirtingų patirčių ir praktikų. Skaitytojai perskaitys jūsų blogą, mano, dar 60 blogų ir priims jiems tinkamą sprendimą, vadovausis savo influencer'ių patirtimi. O mūsų darbas - kuo aiškiau apašyti, kaip mes statėme.

      Panaikinti
    2. Be energetinio įvertinimo man atrodo priduoti namo negalėsi. Tik niekad nesupratau tų, kurie samdo interjero dizainerius, nes niekas už tave geriau nežinos tavo požiūrio į supančią aplinką ir ko tu nori.

      Panaikinti
    3. Interjero dizaineriai ne tik spalveles sienoms parenka, bet atlieka labai daug techninio darbo - santechnikos, elektros, apšvietimo schemas paruošia. Naudojomės jų paslaugomis bute, nusprendėme pasinaudoti ir name.

      Panaikinti
    4. Interjero dizaineriai ne tik spalveles sienoms parenka, bet atlieka labai daug techninio darbo - santechnikos, elektros, apšvietimo schemas paruošia. Naudojomės jų paslaugomis bute, nusprendėme pasinaudoti ir name.

      Panaikinti
    5. Būtinas ne tik interijero dizaineris. Namus turi statyti komanda: Architektas, interijero dizaineris, konstruktorius, darbų vadovas ir užsakovas/ai. Mes pvz. susiradom patyrusį darbų vadovą, architektę (+ konstruktorius), o po to ir interijero dozainerę. Gal čia tik mūsų atveju architektė nesugebėjo per menesį laiko pasiūlyti optimalaus patalpų plano (nors daug ką buvome nusprendę patys iš anksto). T.y. net du architektai to nesugebėjo padaryti:) Interijero dizainerė per 2sav optimizavo patalpų išdėstymą, taip pat parengė baldų išdėstymo, apšvietimo, rozečių, santechnikos taškų, lubų, grindų dangų ir plytelių klijavimo planus su visais matmenimis. O kur dar visų kietų baldų ir virtuvės brėžiniai, apdailos medžiagų, durų, šviestuvų ir minkštų baldų parinkimas išlaikant bendrą stilistiką... todėl manau, kad statant pirmą kartą ir viską darant pačiam, sugaištas laikas ir nervai kainuoja žymiai daugiau nei dizaineris. Dar labiau pasiteisines sprendimas buvo susirasti patyrusį statytoją. Pats gali gilintis į visus tuos architektūrinius, konstrukcinius ar interjero brėžinius ir vis tiek visų niuansų neįžvelgsi, jei nesi statęs :) Bet čia tik asmeninė nuomone iš 4 mėn projektavimo ir 5 mėn statybų

      Panaikinti
    6. Pritariu. Tik realus darbų vadovas būsu aš, nes labai daug gilinuosi į statybas, žinau realiai, kokio namo noriu. Keista, kad architektai nesugebėjo išdėstymo sudėlioti. Mums pats išplanavimas vėliau praktiškai nesikeitė, kai pasijungė interjero dizainerė. Na mums matyt pasisekė su architektais, o ir dizainerė priklauso tai pačiai architetų komandai.

      Panaikinti
    7. Galima ir pačiam gilintis, ypač kai statybų procesas virsta į hobį :) mūsų tikslas buvo namas per 12mėn, bet, manau, baigsim per 9 (nuo pamatų išliejimo), ir viskas dėka patyrusio statytojo.

      Panaikinti
    8. Šaunuoliai! Čia su baldais? Mes startavom Rugsėjo 11. Pažiūrėsim ar Birželio 11 spėsim:) Labai abejoju, bet galima ir pasvajoti:)

      Panaikinti
    9. Su baldais. Pradėjom 2 gegužės. Šiuo metu šiltinimas fasadas, liks tik plyteles suklijuot. Viduj pradėjom pasiruošimą sandarumo testui, vidaus apdailą, ir baldų užsakymą. Apie naujus metus turim viską baigti. namas 1a, keraminių plytų su dvišlaičiu stogu ir šiltinama perdanga.

      Panaikinti
    10. Skirtingi žmonių poreikiai, galimybės, hobiai ir laisvo laiko kiekis. Mano planas pastatyti per 10 metų nieko nesamdant. Šiuo metu vartinėju knygelę woodworking machines vertinu galimybę pasidaryti ir baldus, duris.

      Panaikinti
    11. Visiškai pritariu. Nėra vieno teisingo kelio. Gal uošvienei namelį pats įrengsiu. Tik 10 m. uošvienei būtų daug. Bet labai labai pvydžiu, kas turi galimybę iš lėto pasidaryti patys. Buvau įsigilinęs ir į molinius namus, bet pasukau - va visai kitu keliu:)
      Kad iš lėto dirbate, tai duokite daugiau įrašų bloge. Sukalėt kokį suoliuką, ir aprašykit:)

      Panaikinti
  2. Labai laukiu pokstuminio pamatio iraso. Pats greitai zadu statytis nama ir labai idomu bus paskaityt apie tai, nes ir pats darysiuos tokius pamatus. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kai tik bus ką parašyti, parašysiu, o greičiausiai sužinos apie juos tie, kad seka mus https://www.facebook.com/dzukiskapirkia/

      Panaikinti
  3. prie išorinių sienų keistai sulankstyta armatūra - du lenkimai mažo kampo sumažinant atstumą tarp viršutinės ir apatinės armatūrų. kam tas pribumbasas? gal inžinierius meniškos prigimties pasitaikė? nes statybininkai sakys: arba darom vieną lenkimą ir tegu istrižai įlenda į apvadą (a la rostverką), arba nieko nelenkiam ir prikabinam prie apvado armatūros. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinokit statybininkai patys lankstys armatūrą, peržiūrėjo pamatų projektą ir prie nieko nesikabinėjo. O pamatų projektuotoju labai patenkintas - bus atskiras įrašas.

      Panaikinti
    2. Gal sąmata turite? idomu kiek +- kainuoja kvadratas samdantis?

      Panaikinti
    3. Dar kol kas dėliojuosi įkainius, bet samdant kaina turėtų gautis tarp 120-140 EUR už kvadratą (pamatų). Čia jau įeis ir kanalizacijos bei vandens padavimo išvedžiojimas I a., stiklo pluošto laikikliai vitrinoms bei durims, tvirtinimo elementai SIP skydams.

      Panaikinti
  4. Paskutiniai įkainiai grežtinių pamatų: 50 aukštis, 30 plotis, bėginis metras 70 e. į kainą įeina viskas išskyrus pamatų užpylimą ir šiltinimą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Daug kas neįeina - pas mane bus ir kanalizacija, ir I a. vandentiekis, ir techniniai vamzdžiai elektrai, vandeniui ateities poreikiams pravedžioti, ir vadinama stežkė, pamatai jau apšiltinti. Jei viską suskaičiuosit, kaina keisis ne procentais, o kartais. Bet palaukime biški ir suskaičiuokime visus viščiukus:)

      Panaikinti
  5. "Plokštuminiai pamatai skiriasi nuo kitų tuom, kad juos liejant jau turi žinoti daug interjero dalykų, patalpų išsidėstymą, sienų apkorovas."
    Nesutikčiau. Apkrovas reikia žinoti darant visus pamatus. Plokštuminiams pirmiausia reikia žinoti 'vandens' patalpų išdėstymą, kur vamzdžiai išvedami. O kitų patalpų planas svarbus tik darant šildomas grindis. Nors ir šiuo atveju nedideli ar dideli sienų pavaikščiojimai nebaisūs. Juk dažniausia šildomas visas namas.
    Mūsų savadarbis plokštuminis, netaupant betono, 2014 metais kainavo 80€/m2. Po tarpkambarinėmis sienomis jokio papildomo stiprinimo nedarėme. Jokių judėjimų nesimato. Svarbu pagalvę gerą padaryt, gruntą gerai sutankinti ;)

    O šiaip daugumai straipsnio skaitovų galvoje matyt kils teisinga išvada: reikia užsakinėti ir daryti pas vieną statytoją, o ne mėginti koordinuoti atskirų kontorų darbus ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Straipsnyje rašiau, kad eiga manau yra tinkama ir kitų tipų pamatams. Lietuvoje manau vienas statytojas nepastatys ir SIP skydų namo, ir plokščiųjų pamatų, bet jei toks būtų - būčiau tik už.Vat suprojektuoti jau gali ir tokius pamatus, ir tokio namo konstruktyvą. O jus sveikinu su pamatais, tikiuosi nesigailite!

      Panaikinti
    2. Straipsnyje rašiau, kad eiga manau yra tinkama ir kitų tipų pamatams. Lietuvoje manau vienas statytojas nepastatys ir SIP skydų namo, ir plokščiųjų pamatų, bet jei toks būtų - būčiau tik už.Vat suprojektuoti jau gali ir tokius pamatus, ir tokio namo konstruktyvą. O jus sveikinu su pamatais, tikiuosi nesigailite!

      Panaikinti