2016 m. rugsėjo 15 d., ketvirtadienis

Būti ar nebūti Facebook'e?


www.facebook.com/dzukiskapirkia - tai Facebook paskyra reklamuojanti mano rašomą Blogą. Trumpai tai čia bus pateikta visi Blogo pranešimai, o taip pat ir momentiniai dalinimaisi informacija, nuotraukomis ir pan., kuri galbūt būtų per daug trumpa, kad ją dėti į Blogą. Jei susirinktų pakankamas sekėjų būrys, man būtų labai naudinga momentiniais klausimais gauti informacijos ir iš jūsų.

Manau, kad nemažai potencialių mūsų blogų skaitytojų tiesiog neseka mūsų estatytojai.lt, geltonas.lt ar poko.lt. Ir aplamai dalis jų viską seka Facebook'e. Tų pačių Blogo pranešimų sklaida Facebook'e užtrunka kokią vieną papildomą minutę, o Facebook'e be to į kai kuriuos klausimus gali gauti atsakymus žymiai operatyviau.

Kad Facebook'as efektyvus supratau, kai savo pranešimo apie tvoras srauto statistikoje pirmavo Facebook. Iš pradžių nesupratau iš kur pareina srautas, kol žmona neparodė jai gerai pažįstamą tvorą vienoje FB paskyroje, kurios aš nesekiau. Taigi mano žmona visiškai nesekė blogų ir konkrečiai Statau sodyba blogo, ką aš nuoširdžiai darau, o aš visiškai negyvenau Facebooke ir nesekiau Statau sodyba FB paskyros www.facebook.com/gyvenimassodyboje/, o mano žmona, pasirodo, sekė. Taigi skaitėme apie tą patį skirtingose vietose ir kolegė Statau sodyba paplatino mano pranešimą.

O čia kolegoms blogeriams, kurie gal paseks mūsų pavyzdžiu, trumpai papasakosiu, kaip susikurti FB paskyrą savo internetiniam puslapiui ar blogui. Visų pirma geriau nedaryti to, kaip fizinis asmuo, nes FB gali jus užbaninti, dėl to, kad po fizinio asmens paskyra pridengėte blogą. Oficialus ir teisingiausias būdas kurti paskyrą verslui, t.y. Facebook for Business. Registruotis galėsite tik turėdami savo asmeninę paskyrą, bet skaitytojai to nematys - t.y. jūsų asmeninė paskyra ir Blogo paskyra bus valdoma iš asmeninės, bet skaitytojas nesusisies jų. Registruojantis jums tarp veiklos sričių leis pasirinkti "Webpage", bet užsiregistravę vėliau nustatymuose "Webpage" galėsite pakeisti į "Personal blog", kas yra tiksliau.

Kas nėra susidūręs galiu pasakyti, kad jei registruotumėte savo įmonės, o ne blogo FB puslapį, nemokamai jūsų pranešimus galėtų perskaityti tik 7% jūsų sekėjų (jeigu šis procentas vėl nebuvo sumažintas)? Gal FB algoritmai esant labai geram pranešimui leis perskaityti ir didesniam procentui sekėjų, bet kad ne visus pasieks, tai tikrai. Aišku įmetus pinigėlių, jūsų žinutės pasieks daugiau žmonių. Tačiau FB paskyrų, reklamuojantčių asmeninius Blogus algoritmai yra visiškai kitokie ir kol kas jūsų žinutės pasieks visus jūsų sekėjus. Kol tai nemokama - reikia naudotis.

Yra niuansėlis toks, kad pats pakviesti sekti savo blogą tu gali tik savo asmeninius draugus. Mano atveju mano draugai nežino apie mano blogą ir aš nelabai to noriu. Vėl, įmetus pinigėlių, keliai atsiveria. O nemokami keliai - tik tokie, kaip dabar - aš skleidžiu žinią apie save, gal šiaip mane randa per google ir pradeda sekti. Aišku, kuo kokybiškesnis turinys, tuo daugiau šansų, kad kažkam būsi įdomus. Kitų nemokamų variantų pasikviesti nėra - negaliu kažką tiesiog suradęs pakviesti sekti mane.

Naudinga informacija apie tinklaraščio populiarinimą buvo ir Namai gyvenimui bloge. Kiek ten buvo galima paprastuoju būdu prisiregistruoti kituose kanaluose, prisiregistravau. Taip pat pasidaręs ir automatinius Blogo pranešimų pradubliavimus Google+ tinkle. Bet šių kanalų efektyvumas arti nulio.

Jei kažkas dalyvauja Supermamų forume, iš ten galima kažkokį nedidelį srautą gauti. Aš esu šiame forume, nes ten yra nemažai naudingos info man, kažkas matyt pasidomi mano profiliu ir užeina, bet čia vėl riešutėliai.

Kai man kilo klausimų dėl FB blogo paskyros, google radau nemažai video pagalbos, be to stipriai kolegiškai pagelbėjo ir kolegė Statau sodyba. Jei kažkam reiks pagalbos - dabar mano eilė:)

Beja, manęs kol kas niekas neseka - gal tu nori būti pirmas:)? Antras, trečias ir visi kiti numeriai irgi garbingi:)

15 komentarų:

  1. Pasinaudosiu proga ir paklausiu - ar būtų naudinga estatytojų atsiradimas facebook'e? Realiai tuo pačiu tikslu - mažiem klausimam, šiokiom tokiom diskusijom kartais, savaitės blog'ų įrašų apibendrinimui ar panašiai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš manau, kad naudinga. Ten būtų daugiau sekėjų nei pas mane tarkime ir būtų daugiau atsakančių į kiekvieno klausimą. Tik reikia suprasti, kad ten aš nebegalėčiau uždavinėti klausimų, kaip Dzūkiška pirkia - ten aš jau dalyvaučiau, kaip fizinis asmuo. Tai visi mūsų blogeriai būtų sunkiai identifikuojami.

      Panaikinti
  2. Turėjau vieną patirtį FB: vena FB nuoroda surinko 1000 Like bet buvo peržiūrėta tik 200 kartų :) Kaip čia taip? Tai FB realijos - žmonės turi laiko ir jėgų nebent Like paspausti. Bet nesitikėk, kad tavo įrašą perskaitys.
    Toks beprasmis trumpalaikio turinio generavimas. Bet taip jau yra, tai populiaru, madinga.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Turiu tai omeny. Jei FB reiktų kažką labai daug papildomai rašyti, tai to nedaryčiau. Bet pradubliuoti tą patį įrašą nesudėtinga. Nėra gi savaiminio tikslo, kad kuo daugiau sekėjų būtų. Aplamai sunku paaiškinti, dėl ko mes rašome blogus, nes komercijos čia jokios nėra.

      Panaikinti
    2. FB lengva pagauti azartą: va dar daugiau laikų, va dar keli sekėjai dar fotkę įmesiu, oh gal ką parašė?
      O realiai gauni tik tuos laikus ir
      "Valdas VBautoservisas: Super,pavydziu" :)
      Štai Statau sodybą gana intensyviai ten dirba, o rezultatas 600 sekėjų - nelabai kas FB mąstais.
      Kiek suprantu, kažką ten gauti gali tik gana intensyviai trolindamas arba būdamas supermamyte 'oh kaip fai kaip čia gražu' ;) O stato ne supermamytės paprastai, vaizdai purvinoki.
      Viską paskaičiavęs... Ne, į FB nedėsiu. Iš Googlo daugiau TŲ skaitytojų ateina, o nieko daryt nereikia.

      Panaikinti
    3. Bet pagalvokime, jei 600 skaitytojų yra kokybiškai besidomintys statybomis ar gyvenimu sodyboje, na ta prasme ne supermamytės, tai gal nėra blogai? Be to jei Statau sodybai kyla klausimas, kokį šviesuvą pasirinkti - ji jau turi 600 potencialių patarėjų armiją. Na gerai, patars 15, bet iš jų 4 architektai - man tai kokybiškas feedback.

      Klausimas, kiek mūsų blogus seka žmonės? Ir šiaip - na koks skirtumas, kiek? Kiek bus, tiek bus gerai. Man pradubliuoti info nesunku. Papildomai pasidalinti rmocijomis irgi, o jei sulauksiu atgalinio ryšio su savo klausimais, tai man bus geriau nei gerai.

      Panaikinti
    4. Ignai, as ten ne "dirbu" tai tikrai. As sukuriau FB paskyra tam, kad galeciau dalintis sios akimirkos graziais ispudziais - t.y. nuotraukomi, buti on-line. Mano blogas yra pakankamai techninis, nerasysi gi strapsnio apie dziugesi uzaugus saldziom vynuogems, ar pamacius grazia vaivorykste. Taciau tie momentai labai svarbus - mano atveju - siekiant perteikti ta malomuma ka patiri aplinkos kurimo procese. Man uzima MINUTE padaryti grazia nuotrauka ir bruskteleti sakinuka. Ir jeigu ta nuotrauka pasiekia 2500 zmoniu (statistika as matau), palaikina 50, tai sklaida yra didziule, turint omeny kad as neisleidau nė vieno cento savo FB paskyrai. TAISYKLE NR 1. - rasant FB irasa jis turi buti A) trumpas B) su fofo C) idekite asmeniskumo ir emociju. Kaip ir si diskusija - jeigu darote tai is sirdies, jeigu tai yra jusu hobis, tuomet A) zodi "azarta" pakeisite zodziu "aistra" ir B) jusu nejaudins statistika is principo, ir ta pati statistika kaskart jus stebins, kad tai idomu simtams zmoni, ir jus pamato kartais tukstanciai. Na ir dar - jeigu per FB papostinu savo BLOGO irasa - tai blogo statistika ta diena sokteli simtais ir tukstanciu-dviem perziuru. Lietuvos mastu, tinklarasciui ne apie kulinarija ir šmotkes, nėr blogai. Jeigu tai patinka, jeigu tai nemokamai, jeigu tai kitiems atneša nauda, ir dar patogiai - kodel gi ne ;) Aš asmeniškai manau, kad mano tinklaraštį daugiau skaito vyrai, o FB - daugiau moterys. Na tiesiog taip jau gavosi, kad FB daug dalykų "čia ir dabar" ir "jėzaularija kaip nuostabu", o bloge - daugiau argumentacijos ir patarimu (kaip daryti arba kaip, deja, nedaryti)

      Panaikinti
    5. Netrumpai, bet labai aiškiai:) iSu viskuo sutinku!

      Panaikinti
    6. Na nėr taip paprasta kaip 'Sodyba' sako ;) tikrai ne minutę tai užtrunka ir nėra taip lengva surinkti auditoriją. Jei būtų paprasta - visi postintų ir blog'intų. Bet ne, nėr už Sodybos blog'ą geresnių. Ir tik 600 sekėjų.
      Taip, graži nuotrauka gali ir kelis tūkstančius žiūrovų gauti. Ir kas iš to? :)
      Į specifinius klausimus geriau šis forumas atsakys
      www.newsgroups.lt/building
      - ten nereikia šimtus sekėjų rinkti norit gauti gana kvalifikuotą auditoriją ;)

      Panaikinti
  3. neturiu veidaknygės, nesiskundžiu, nes turiu daugiau laisvo laiko sau :)
    kadangi neturiu veidaknygės, tai ir neseksiu ten nieko. o seku www.estatytojai.lt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Super! Jei seksit estatytojus, nieko neprarasit. FB skirtas tiems, kas estatytojų neseka:)

      Panaikinti
  4. Tomai, čia aš per klaidą pašalinau tavo komentarą, ar tu pats? Neįsikertu, ką reiškia "Autorius pašalino šį komentarą". Ar blogo autorius, ar komentaro autorius. Jei čia aš, tai soriukas, kažkaip gavosi net neperskaičius visai netyčia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Joa, pats, kitą dėjau, bet neįsidėjo :) Anyway, aš prieš fb, o svarbiausia reikia blogą dėl savęs rašyti, manau tai svarbiausia :)

      Panaikinti