2016 m. rugpjūčio 16 d., antradienis

Tinklinė tvora ir vartai


Jau dvejus metus leidžiu susigulėti namo idėjai, sklypo vietoms ir karmoms. Gražus laikas, kai niekas neskubina, nereikia niekur lėkti - kažką pasidarai, vaizdas pasikeičia. Nemažai laiko tiesiog pragulėta hamake. Taigi per tuos 2 metus pasidariau porą B ir C lygio darbelių. Prie B lygio darbų priskirčiau tvorą.

Impulsas tvorai buvo mano nuostabūs kaimynai, turintys sodybą su hektaro teritorija ir labai mylintys savo šunį, kuris iki šiol dažniausiai būdavo pririštas. Pasikalbėjom apie jų planus, pasiūlė tvertis kartu ir aš sutikau. Taigi viso mums reikia 600 m. tvoros. Mūsų bendra tvora - 80 metrų, mano vieno - 140 metrų. Dar turiu -apie 90 m. bemirštančios tvoros, kuri skiria mus nuo kitų kaimynų - jos kol kas mes neliečiame.

Taigi man reikės įsigyti 180 m. tvoros, 2-jus vartus ir 3-jus vartelius. Kam 2 vartai? Sklypas yra L-formos, ir kažkada gal bus pastatytas svečių namelis. Žiūrint dešimtmetį į priekį nusprendžiau tuo pačiu pastatyti kitoje "L" sklypo kraštinėje atskirus paprastesnius vartus "dėl visa pikta", tuo labiau, kad jie kainavo ne tiek daug - 360 EUR.

Kam 3-ji varteliai? Dveji varteliai prijungti prie vartų (beja taip tauposi vienas stulpas), o treti varteliai - pas kaimynus. Man atrodo, jei nei vienam kaimynui nekyla klausimo dėl vartelių per bendrą tvorą, tai yra geras ženklas.

Kad nepavargtumėte skaityti, porą foto su vartais:
Stumdomi pagrindiniai vartai
Varstomi vartai "su perspektyva"
Dižiausias klausimas buvo - segmentinė, ar tinklinė tvora. Segmentinė atrodė lyg ir patikimesnė, tvirtesnė, ilgaamžiškesnė. Be to ir skirtumas kainų nepasirodė neįkandamas. Kai pradėjau važinėti po namų rajonus, kaip tyčia negelėjau parodyti gero tinklinės tvoros pavyzdžio žmonai. Nu labai prastai pastatyti visur tinklai. Lemtingas posūkis įvyko, kai susitikau su architektu - jis teisingai pastebėjo, kad tinklas gražiau žiūrėsis prie miško, tuo labiau, kad tikslas yra, kad tvora kuo mažiau kristų į akį. Segmentinė tvora labai išsiryškina ir labiau įrėmina sklypą. Kaimynui reikėjo 3 kartus daugiau tvoros, dėl to kainos skirtumas jam jautėsi labiau. Taigi apsistojome ties tinklu, bet rimčiau gilinomės į tvėrimo technologiją.

Žiūrint dabar, jau po tvoros pastatymo - su segmentu nelygiame sklype matytųsi perkritimai - jie tiesiog būtų staigūs. Tuo tarpu su tinkline tvora nuolydis gali būti tolygus. Statydami patys tvorą buvome labai priekabūs sau ir kuomet nuiminėjome viršutinius lygius, tai darėme su baltu šniūreliu. Jis labai gerai pagelbėja lygiuojant tvorą, bet kai užsideda miške pasislepiančios spalvos tinklas, visi lygiavimai nebepastebimi arba pastebimi kur kas mažiau, nei "atmušinėjant" su baltu šniūreliu.

Dėl spalvos nekilo klausimų. Pasirinkome žalią. Kažkaip buvo ant tiek aišku, kad nesvarstėm kitų variantų. Bet kažkur Statau sodyba pakomentavo, kad landšafto specialistai būtent šią spalvą atmeta pirmiausiai. Sėdžiu dabar, žiūriu į tvorą ir man nieko, bet po ilgo žiūrėjimo beveik sutinku su kolege - tamsi pilka (jei tokios būna prie standartinių spalvų) būtų dar geriau. Patarimas visiems - pamastykite apie spalvą kritiškai ir pasitarkite su specialistais!

Dar vienas dalykas, kurį galbūt keisčiau - žeminčiau tvorą. Realiai užtektų ir 1,2 m tinklo - Briedis perliptų ir per 1,5 m., o kaimynai šuniukai neperšoktų ir 1,2 m. Be to būtumėm ir simboliškai sutaupę.

Kadangi reikia ne tiek mažai - 0,6 km. - tvoros, nusprendėme paskelbti nacionalinį konkursą. Buvo pabandytas ir tarptautinis (Lenkija), bet jis nelabai pavyko (papasakosiu vėliau). Konkursą skelbėme 1,2 m. aukščio segmentinei tvorai bei 1,5 m. aukščio tinklinei tvorai bei tokių aukščių vartams ir varteliams. Na su vartais irgi nebuvo daug mokslo - turėjo būti pigiausi 5 m. automatiniai vartai (be automatikos - ji atsiras, kai atsiras namas) ir 4 m. varstomi vartai. Suprantu, kad vartai nedzūkiški, bet su sodyba aš nenoriu padaryti etnografinio muziejaus. Tiesiog yra gražus tikslas pasistatyti šių laikų Dzūkišką pirkią.

Aš biški prie užsirašančių naudingą info esu ir labai pagelbėjo kolegos Niuniausko tvortiekėjų sąrašiukas. Aš jį papildžiau ir gavau šį sąrašą (būtinai paskaitykite pačią straipsnio pabaigą, nes yra 2021 m. atnaujinta info):

Metalo prekyba - su aptarnavimu labai prastai. Ten kiek girdėjau reikia važiuoti, kai žinai, ko reikia. Patarimų nulis, tvoros irgi ne pagrindinis jų produktas - kai ką turi, kai ko neturi. Nu atmečiau iš karto.
Tvorų tiekimas - šiauliečiai. Rimti. Gamina stulpus, vartus ir vartelius patys. Vilniuje, Savanorių pr. turi aikštelę, kai ką turi vietoje. Bet mane vadybininkas Arūnas nusiuntė namo pasiskaityti internete apie tvoras. Nu maždaug turėčiau ateiti, paprašyti vartų. Jis man parodo juos, duoda kainą ir aš perku arba ne. Nors buvau jau apsiskaitęs, įsižeisti neįsižeidžiau ir viską sudėjus juos įtraukiau į A lygio tiekėjų sąrašą.
Ryterna - kaip ir visi, prekiauja tiek tinklinėm tvorom, tiek segmentais. Labai patiko pirmas įspūdis - Gintaras kalbėjo profesionaliai, pasiklausinėjęs apie vietą, pats pasiūlė tinklą, kaip geresnį variantą (nors jis pigesnis). Siūlė Betafence produkciją, atsakinėjo į klausimus - na bendravo taip, kaip ir turi bendrauti. A lygio tiekėjas. Kas gerai pradedančiam tvortveriui - Betafence puslapyje esantys klipukai, kaip tveriama tvora - tai kelia pasitikėjimą tiekėju ir savo jėgomis.
Morionis - priskyriau prie A lygio tiekėjų, nes bendravo telefonu ir email, bet gal ne taip išsamiai. Produkcija - iš Belgijos (greičiausiai pagaminta Kinijoje), turi didelius sandėlius Vilniuje. Na šiaip rimti.
Senukai - vadybininkė bendravo geriausiai iš DIY (pasidaryk pats) tipo parduotuvių. Bet vis tiek info buvo nepakankama, viskas buvo orientuota į kainą. Taigi Senukus, kaip ir kitus DIY (Moki-Veži, Ermitažas, B-A, Lytagra, Lemora) aš atmečiau - renkamės vieną nebrangiausių tvorų tipų, bus įdėta nemažai SAVO darbo, dėl to norisi aukštos kokybės, o ne žamiausios kainos. Iš principo ten labai sunku susikomplektuoti kokybišką tvorą - jei kažkas plius minus, kitkas - minus minus. Tai masiniai mažmenininkai, kurie koncentruojasi į prekybą iš pardavimo salės, į klientus, kurie sugalvojo vakar, kad šiandien reikia tvoros, atvyksta su priekaba na ir išvyksta pasikrovę kažkokią tvorą.
Vaidmina - gražiai bendravo, Klaipėdiškiai, žadėjo pristatyti nemokamai į Dzūkiją, bet kažkaip nedaviau A raidės.
Ometa - DĖMESIO! - Labai šaunus kolektyvas - skiria daug dėmesio bendravimui. Vilniaus vadovas gulėdamas ligoninėje atsakinėjo į klausimus - nu labai jiems svarbus klientas. Bet jie stipresni yra segmentinėje tvoroje. Prekiauja Lenkijoje ypatinga technologija Wisniowksi koncerno gaminama segmentine tvora, vartais ir pan. Skirtumas jų yra toks, kad visos dalys (tiek segmentinės, tiek kitokios tvoros, vartų ir pan.) būna jau sugręžiotos, suvirintos ir pan ir tuomet viskas cinkuojama, nardinama ir dažoma. Kitur skylės daromos jau nucinkavus ir nudažius dalis - taigi tose dalyse nuo lietaus atsiranda rūdys. Nelabai tiksliai aš čia pasakoju, bet patikėjau jų kokybe. Mačiau gyvenamuosiuose kvartaluose tvoras (ne segmentines) ir man tikrai jos patiko. Resta 2016 turėjo stendą ir tiesą pasakius nors kaina buvo aukštesnė, aš ją buvau pasiruošęs mokėti. Taigi A lygio tiekėjas, bet labiau segmentinės tvoros, o ne mūsų ieškomos tinklinės.
Serfas - kosminė kaina. Nesigilinau iš kur, bet be jokių išskirtinumų dvigubai didesnės kainos. Tiesiog atmečiau, kaip brangiausius ir neypatingus.
Tvora.eu - sureagavo labai greitai ir buvau besidžiaugiantis, kad turiu rimtus pagalbininkus. Bet jie nustojo bendrauti. Nei emailus atsakinėjo, nei telefonu kėlė. Nežinau, gal atostogos. Vieną kartą atsiprašė, kad ilgai neatsakė, bet po antros ilgesnės pertraukos atsiprašymo nebesulaukiau. Na jei tokia pradžia pamaniau, tai geriau toliau su jais neeiti.
Tarptautinis konkursas - buvau išsiuntęs labai neilgą laišką kokiems 7 skirtingiems Betafence lenkų atstovams skirtinguose regionuose. Laišką labai taisyklingai parašiau anglų kalba, su labai konkrečiomis pozicijomis, išverčiau iš anglų į lenkų (manau geresnis vertimas), prisistačiau nepamenu, kokiu, lenkišku vardu ir išsiunčiau. Tai nežinau, ar vertimas skambėjo labai juokingai, ar tie atstovai emailais nebendrauja, bet negavau nei vieno atsakymo.

Čia A lygio ir poros C lygio sumos 600 m. tvoros, vartams ir varteliams:

Na ir ką, pasirinkau Ryterną. Tarp jų ir pigiausio pasiūlymo buvo 400 EUR skirtumas per abu kaimynus - tai 7%, kuriuos nusprendžiau sumokėti nes:

1. Dėl kokybiško bendravimo, Ryterna užsitarnavo mano pasitikėjimą;
2. Buvo daug kalbama apie kokybę, specialių instrumentų, palengvinančių tvoros statymą, naudą kokybei ir mūsų laikui;
3. Tai vieninteliai atstovai, kurie nesiūlė naudoti įtempimo vielas ir garantavo kokybę, statant tvorą pagal instrukcijas. Įtempimo vielos - tokie tvoros spalvos trosai, kurie net 2 ar 3 eina per visą tinklą. Tas man tikrai nepuošė tvoros.
4. Betafence - kaip suprantu tarptautinė įmonė, nežinau, kiek gamyklų turi, bet visiškai nenusistatęs prieš Lenkiją, kurioje ir pagamintas mano tinklas. Garantija - 20 metų.

Mano pirkinio dalis - 180 m. 1,5 m. aukščio tinklo, 2,3 m. aukščio stulpai, dveji vartai ir treji varteliai su visomis tvirtinimo detalėmis, cementu ir žvyru, nevertinant mūsų darbo, atsiėjo 3,107 EUR.

Jei kažkam būtų naudinga, čia yra Excel neredaguotas darbinis failas su tiekėjų kainomis ne tik tinklinei, bet ir segmentinei tvorai. Sutarkime, kad kažkada jis dings, dėl to, jei manote, kad tai gali būt naudinga, atsisiųskite dabar. Jei skaitote šį įrašą po kelių mėnesių ir failas neatsidaro - reiškia taip turi būti.

Galėčiau toliau rašyti apie tvoros tiekimą, Ryternos bendravimą bei pačios tvoros statymą, bet pavargau. Bijau, kad jūs pavargsite skaityti. Dėl to lai būna ši dalis - komercinė, o šiame straipsnyje paskaitysite apie pačios tvoros tvėrimą. Ją parašysiu vėliau. Jei kažkas kaip tik šiuo metu renkasi tvorą ir nenori laukti sekančio posto, iš anksto užbėgu už akių, ir pasakau, kad su Ryterna jokių nemalonumų nebuvo ir viskas vyko daugiau mažiau sklandžiai.

!!! 2021 m. birželio mėnesio atnaujinimas!!! Po penkerių metų su kitais kaimynais tvėrėmės tinkline tvora, bet teko pakeisti tiekėją - kaip supratau Ryterna nebeužsiima tinkline tvora ir parduoda tik tai, ką turi sandėlyje iš seniau. Naujas tiekėjas - 2016 m tiekėjų sąraše pas mane buvo, kaip antras pasirinkimas - UAB Morionis (Marius, +37061844828, marius@morionis.lt). Bendravimu esu labai labai patenkintas - reaguoja operatyviai, emailus atsako net vėlais vakarais, lankstūs, prisiėmė perteklių, standartinius vartelius (prireikė nestandartinių). 

2021 m. birželio mėnesio medžiagų kainos (su PVM) buvo tokios:


Trumpai 117 m tvoros (galėtų būti 8.4 a, 29x29 m sklypas) su dviem metro pločio varteliais kainavo 1590 EUR arba 13.60 EUR už 1 ilginį metrą. Pavasarį buvome apsitarę tvortos montavimo kainą 11 EUR už ilginį metrą, bet pavėlavom - meistrai gavo didelį užsakymą ir tvorą, kaip senais gerais laikais, susimontavome dviese per 4 dienas (paskutinė, tinklo tempimo diena buvo po savaitės pertraukos - leidom betonui sukietėti).  






13 komentarų:

  1. Tikiuosi bent kam nors bus naudinga. Man Niuniausko info pvz. buvo naudinga. Aplamai manau labai naudinga tokia info pasidalinti visiems rašantiems blogą - tai labai supaprastina tiekėjų ir gamintojų atranką.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jei bent vienas pasinaudojo, vadinasi rasliava ne veltui :) sekmes darbuojantis!

      Panaikinti
  2. 7eur/m gal ir nebrangu, bet pas mane irgi kilometražas nemažas, tai kolkas taupysiu ir darysiu medinukę iš miško atliekų

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš tai siūlyčiau vertinti ir savo darbą. Labai sunku bus prisiruošti po kelių metų perdarinėti viską. Taigi darbą reiks atlikti antrą kartą. Bet aišku, čia kaip kam.

      Panaikinti
  3. Aukso kasykla! Kaip tik laukia neužilgo neilgos tvoros statymas su kaimynais, būtinai pasinaudosime rekomendacijomis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikiuosi bus naudinga. Greitai parašysiu ir apie patį tvoros tvėrimą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jei padėkos nepalaikysite bereikalingu teršimu - dėkui už naudingą info :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Malonu, kad kažkas skaito ir sekančiais metais, padėka irgi malonu:) Dėkui. Sėkmės savo statybose!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na naudinga informacija. Ačiū. Kiek laiko užėmė tvoros statymas??? Kaip matau tvora be pamatėlio tik su įbetonuotais stulpais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, tvorą pasistatėm per kelis savaitgalius. Aš kaimynui padėjau, jis - man. Pamatėlio nėra ir tokiai tvorai nemačiau, kad kas darytų.

      Panaikinti