2016 m. rugpjūčio 4 d., ketvirtadienis

Pradžia


Sveiki draugai,

Dzūkiška pirkia - blogas apie sodybos statybas. Esu nemažai perskaitęs statybų blogų, forumų. Yra visokių - nekokių, tiesiog naudingų ar praktiškų, įdomių - visokių. Bet visiems rašytojams pagarba. Patinka man skaityti blogus - į kai kuriuos įsijauti taip, kad atrodo per savaitę vakarais beskaitydamas kartu su blogeriu pastatai visą namą:)

Yra kelios priežastys, kodėl aš rašysiu:

- Nežinau, kodėl;
- Gauti naudingų patarimų iš visų jūsų;
- Įdomios perspektyvos blogų ir kaip žanro, ir kaip reklamos kanalo - tiesiog norisi suprasti, kaip viskas veikia;
- Šiokia tokia paslaugų ir prekių tiekėjų kontrolė, kad savo darbą atliktų kokybiškai;
- Dienoraštis sau;
- Tikiuosi kažkam bus naudinga ar įdomu.

Aš asmeniškai naudingus patarimus konspektuojuosi prie atskirų temų (pamatai, vėdinimas, sienos, stogas ir pan.) - labai gerai permesti užrašus, konkrečias nuorodas su komentarais, kai prieini prie konkretaus etapo.

Jeigu mes su žmona neturime kitų planų, savaitgalius leidžiame dabartinėje sodyboje Dzūkijoje. Nusipirkom nedidelį namuką, sustvarkėme kažkiek, bet planuose visada buvo naujas namas. Kuomet pradėjome rimčiau apie tai galvoti, paklausėme savęs ir ar dabartinė vieta yra būtent ta, kur norime investuoti nemažai pinigų ir laiko. Ir, nors dabartinis namelis, kaimynai, vieta brangi, nes čia jau leidžiame 7 metus, vis tik nusprendėme pasižvalgyti aplinkui.

Pasižvalgėm, dar daug kartų pasižvalgėm ir kai paskutinį kartą žvalgėmės, nusipirkome sklypą. Sklypas 34 a., Dzūkijos miškuose, turime 3 kaimynus - 2 rąstiniai namukai ir į kultūros paveldą įtrauktas plytinukas. Už kilometro yra simpatiškas ežeras, už kelių kilometrų - miestelis. Nenoriu atskleisti vietos bei pavadinimų, bet tą padarysiu, kai į namuką įsikelsime.

Pats nesu iš Dzūkijos, o iš Vilniaus, bet žmonos tėveliai dzūkeliai, kilę iš visiškos kaiminystės. Miškai ir vietos jau buvo pažįstamos. Prieš penkiolika metų šiuose miškuose pramogavome su buvusia darboviete - žodžiu viskas labai tinka. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad aš užsivedęs labiau, nei mano brangioji, bet manau, kad kai viskas bus padaryta, kaip visada bus kuom ir didžiuotis:)

Dar kalbant apie sodybų paieškas - kai ieškojome dabartinės sodybos, daviausi į visas puses - Molėtų, Ukmergės ir pan. Bet brangiąjai kažkaip nepakildavo nei dėl vieno objekto. Ir tada ji tiesiog pasakė - jei nori, kad man būtų gera, žiūrėkim Dzūkijos pusėn. Ir aš labai dėl to dėkingas. Įsimylėjau šį kraštą, žmogelius, žmonos giminaičius ir kaimynus.

Taigi mes Dzūkijoje. Apie Dzūkiškos pirkios vietą daugiau informacijos bus naujuose įrašuose.

Iki!

13 komentarų:

  1. Ke, palaiminimas duotas ;) sėkmės.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Supermamose:) A++ ir kitose statybų temose. Gal čia kai kam gėda prisipažinti, kad lankosi supermamose, kaip man buvo gėda vaikystėje neštis šokių batelius, bet ten greta perteklinių emocijų yra ir labai nemažai rimtų dalyvių ir rimtos informacijos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesilankau daba ten, bet kad būtų gėda forumu naudotis, tai nzn kokiu vaiku reik būt. Yra labai kompetetingų žmonių kurie realiai labai daug žino, nu o mamaitės ir yra mamaitės, kaip gi be jų :)

      Panaikinti
  3. labai smagu, kad kazks statosi irgi sodyba :) o grybai auga? ;) as kai ieskojau sklypo, tai apsispresti padejo pridyge raudonikiai -pamaciau ir supratau, kad pagaliau radau savo kampeli

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nu va, jums raudonikiai, man pušys:) Dėl grybų tai jie auga, bet rimtesnių reiktų kiek tolėliau nors ir pėsti keliauti. Tiesą pasakius nesu dar įdirbęs vietų. Ir nors grybų sostinė po truputi juda link Žemaitijos, savo poreikiams manau tikrai visada užteks.

    Bet visai šalia yra mėlynių ir žemuogių. Vieni gamtinės žemdirbystės entuziastų net neaugina braškių ir jas pakeičia natūraliai augančiomis žemuogėmis. Na bet čia atskira diskusija. Kaip pas jus su grybais?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. su grybais pas mane fantastika tiesiog :D ju daugeja, bet as vertingus grybus kai jau valau tai baravykus ir raudonikius dar vis "paseju" :) lepsiai mums jau net ne grybai pasidare :D medziu irgi daug, namukas taip tarp medziu isispraudes. Va nera tik jokio vandens telkinio nei salia, nei netoliese, kad butu galima maudytis. Pradzioj galvojau kudra kasti ir pirtele salia statyti - bet bijau uodu, ir pinigu daug reikia. Dabar galvoju, kad labai faina butu kubilas - butu nuostabi pramoga ziema. Asmeninis kubilas yra daug higieniskesnis dalykas, i tuos kurie kaimo turizmo sodybose baisoka listi. O ziema pramogom paivairinti gal visai tas kubilas butu gerai...

      Panaikinti
  5. Dzūkijoj tai išlepinti žmonės grybais ir nelabai kitus, kaip baravykus ir lepeškas (voveraites) pripažįsta. Bet laikai keičiasi, grybų mažėja. Man skaniausi arba vienos lepeškos, arba vieni baravykai. Visokie miksiukai, tai iš bėdos.

    Kas liečia kūdrą - mes išsikasę senoj sodyboj apie 6 a. uz 1300 eur. Dabar gal brangiau tai kainuotų, bet aš nesigailiu. Be to ir uodų nepadaugėjo. Ten tik su žuvim reikia nepersistengti - neprileisti karpių, lynų jei nori, kad vanduo būtų skaidresnis.

    Kubilus galima paPinterestinti, kaip įkomponuoti. Manau variantas. Dar galima pasvajoti ir apie "Natural pool". Bet čia, gal kai pinigų arba darbo jėgos bus laisvos:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveikinimai pradėjus ne tik savo blog'ą, bet ir statybas (o tiksliau - jų idėjas)! :)
    Dažniausiai tenka skaityti blog'us statybų, kurios jau pasibaigusios ar eina į pabaigą, todėl apsidžiaugiau, kad radau "bendraamžius", su kuriais bus galima statyti kartu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Tadai! Matau ir pats rašai blogą. Būtinai paprašyknítraukti tavo blogą į www.estatytojai.lt. O kadangi planuoji šiltą namą, ítrauk prie skaitomų ir https://eenamas.wordpress.com

      Panaikinti