2020 m. sausio 19 d., sekmadienis

Rekuperatoriaus paleidimas


Šį straipsnį buvau parašęs jau rudenį, bet norėjau, kad jis būtų kuo informatyvesnis, dėl to laukiau žiemos, šalčių, nes pas mus rekuperatorius iki šiol veikė kartu su žemės šilumokaičiu ir namą ne tik vėdina, bet ir vasarą - vėsino, o žiemą turėjo pateikti šiltesnį orą. Šalčių taip ir nesulaukiau, bet kai kas nutiko, dėl ko arba reiktų laukti kitos žiemos, arba paleisti straipsniuką dabar. Nusprendžiau, kad kitą žiemą iškepsime kitą straipsniuką arba papildysime šį.

Ankstesniame straipsnyje jau buvo išdėstyti visi argumentai, kodėl pasirinkau Zehnder ComfoAir Q 350TR modelį, kainos ir t.t. Kartotis čia nematau prasmės - kokias kainas sutarėme, tokias ir gavau. Čia daugiau bus apie patį rekuperatoriaus paleidimą ir įspūdžius. Beje 2019 m. rudenį Zehnder peržiūrėjo kainodarą Lietuvoje, nes lietuviai pradėjo rekuperatorius vežtis iš Nyderlandų, kur Zehnder labai stiprūs, rekuperatorių rinka didelė ir kainos - labai patrauklios. Tai mano rekuperatorius šiuo metu kainuotų nebe 3300 EUR, bet apie 1850 EUR. Šiaip tai yra tokia kaina, už kurią jūs gaunate viską - patrauklią kainą, vietinį servisą, jei kyla klausimų ir super produktą - kokybišką, efektyvų ir labai patogų naudoti.

Montavimas vyko sklandžiai - vėdinimo ortakiai buvo išvedžioti 2018 m. lapkritį, o pats rekuperatorius paleistas 2019 birželį - iš karto po įtempiamų lubų pakabinimo. Namas buvo perkaitęs, nes buvo nevėdinamas ir kaip tik turėjome rekordinius karščius. Be to ir įtempiant lubas I a. kambariai buvo įkaitinami iki 50-60 C temperatūros. Bet bet bet - mūsų namas orą iki  šiol pasiimdavo ne kaip visi - iš lauko, bet iš lauko oras praeina per betoninius kanalus 2 m. po žeme ir namą vėsina - apie šį čiūdą galite pasiskaityti straipsnyje apie Žemės šilumokaitį.

Kokie įspūdžiai. Visa instaliacija vyko sklandžiai. Vienintelis dalykas - pavėlavo speciali elektrinė sklendės pavara, kuri automatiškai uždaro tarkime oro paėmimą tiesiai iš lauko ir atidaro padavimą iš žemės šilumokaičio. Tačiau man elektrinė pavara jau nebebus reikalinga ir straipsnio gale paaiškinsiu, kodėl.

Šiaip su vėdinimu didysis darbas - išvedžioti ortakius. Jie pas mus plastikiniai, 75 mm diametro, vedžiojama buvo porą dienų. Keletas foto:





Nežinau, ką pasakoti apie ortakių vedžiojimą - 3 Ventek žmonės pasidalinę darbus dirbo, klausinėjo, tikslinosi dėl difuzorių vietos - kur reikėjo nukrypti nuo projekto - nukrypom, bet šiaip viskas praėjo sklandžiai ir be streso. Namo Vakarinėje sienoje darėme 20 cm. diametro oro išmetimo angą, o Šiaurinėje - oro paėmimo. Tik tiek, kad pas mus oras beveik pastoviai imamas iš Žemės šilumokaičio, kurio vamzdis ateina iš po pamato ir klausimas, ar naudojant Žemės šilumokaitį - oro paėmimas namo sienoje yra reikalingas iš viso. Turbūt sienoje daryčiau tik oro išmetimą, o paėmimą tik iš Žemės šilumokaičio:

Oro padavimas iš Žemės šilumokaičio
Čia dar foto, kaip atrodo rekuperatoriaus kambariukas prieš rekuperatorių:


Pačio rekuperatoriaus laukiau, kaip vaikas naujausio žaislo. Nežinau, kažkokia keista meilė rekuperatoriams. Na pas mus jis yra svarbiausias įrenginys namie. Ir štai -  Jo Rekuperatorybė Zehnder ComfoAir Q350TR:



Difuzorius pirkome taip pat Zehnder - jie man patiko dėl to, kad išorinis storis visada vienodas, nepriklausomai, kokiam oro srautui jis atsukamas - foto matosi tarpinė plokštelė, kuri yra arba arčiau arba toliau nuo lubų, o išorinis dangtelis visada vienodai nutolęs nuo lubų. Yra net kažkokia metodika, kaip su šiais difuzoriais susireguliuoti oro srautus be srauto matuoklio, bet kadangi matuoklis buvo, į metodiką nesigilinau:



Antrame aukšte oro padavimas kambariuose yra grindyse ir srautų reguliavimą atlieka ortakį užkemšantis porolono intarpas, kuris savyje turi 8 ovalias skyles, kurias galima užkimšti arba atkimšti - taip ir susireguliuoji pageidaujamą oro srautą:




O čia ir srauto matuoklis. Paleidimo dieną viskas vyko taip greitai, kad neišsiaiškinau net kokie buvo nustatyti oro srautai kiekvienai patalpai. Tiesiog pasitikėjau profesionalais:


Mes ventiliacijos difuzorius statėme šiose patalpose:

Pagrindinis miegamasis (paduodamas oras)
Svetainė (paduodamas oras)
Virtuvė (ištraukiamas oras)
Rekuperatoriaus kambariukas (ištraukiamas oras)
Pagrindinis sanmazgas (ištraukiamas oras)
Drabužinė (ištraukiamas oras)
Mažasis tualetukas (ištraukiamas oras)
II a. vonia (ištraukiamas oras)
II a. pirtelė (ištraukiamas oras)
Svečių kambarys (paduodamas oras)
Uošvienės kambarys (paduodamas oras)

Kaip matote daliai kambarių oras yra paduodamas, daliai - ištraukiamas. Paduodame miegamiesiems kambariams ir svetainei ("švarioms" patalpoms), ištraukiame iš "purvinų" patalpų - virtuvė, sanmazgai, drabužinė, rekuperatorinė. Tarpas durų apačioje 12-15 mm. ir to orui cirkuliuoti užtenka.

Pas mus rekuperatorius drėgmės negrąžinantis ir žmonės klausia, kaip pas mus su drėgme. Tai su drėgme pas mus yra maždaug apie 40%. Idealu būtų turėti 50%, bet mes diskomforto nejaučiame. Iš po nakties virtuvėje drėgmė būna apie 34%, bet prasidėjus eiliniam rytui (vanduo, arbatinukas, kava, maistruoša) - greitai sukyla iki 40%. Lauke esant 92% drėgmei, į namus paduodama maždaug 32% drėgmė.

Kadangi dar su Ventek greičiausiai susitiksim, tuo pačiu signalizaciją sujungsime su rekuperatoriumi dėl 2 priežasčių:
1. Išvykus iš namų ir įjungus signalizaciją, rekuperatorius žiemą įsijungtų minimaliai (minimizuotų šilumos nuostolius), o vasarą - maksimaliai - maksimaliai rotuotų orą, kuris yra vėsinamas - taigi maksimaliai vėsintų patalpas;
2. Įvykus gaisrui, būtų išjungiamas rekuperatorius, taip stabdomas deguonies padavimas į namą, kuris reikalingas ugniai.

Nenoriu lysti į detales, kaip valdomas rekuperatorius - bet ten yra viskas labai patogu - programėle gali valdyti ir greičius, ir keisti paduodamo oro srautus, matyti lauko, paduodamo oro bei ištraukiamo oro temperatūras ir drėgnumą. Žodžiu statybų forumuose niekas nesiginčija, kad rekuperatorius, tiek jo valdymas - labai vykęs. Anksčiau ten būdavo keliamas tik per aukštos kainos klausimas, bet šio antiargumento nebeliko.
Kalbant apie patį rekuperatorių - jis daro viską, ką tik reikia rekuperatoriui daryti, bet išskirčiau jo ByPass funkciją, kuomet esant reikalui (paprastai, kai namie karščiau, nei pageidautina) oras imamas tiesiai iš lauko, aplenkiant šilumokaitį - taigi sakykime iš namų ištraukia 26C, o paduoda naktį lauke esančią 17C tempertatūrą. Kiek girdėjau dalis populerių konkuruojančių rekuperatorių netobulai šią funkciją atlieka.

Na o pabaigai, kas gi "šis tas" mums nutiko. Vasarą negalėjau atsidžiaugti Žemės šilumokaičiu - per didžiuosius 2019 m. vasaros karščius, kai lauke temperatūra dieną būdavo virš 30C, naktį virš 25C, oras praeidavo pro po žemėmis esančius betoninius kanalus, atvėsdavo ir į namą buvo paduodamas 21C oras, o name laikydavos 25-26 C šilumos. Patikėkite - kai lauke 33C, miegant po difuzoriais iš kurių ateina 21C oras, o kambaryje laikosi 26C  - buvo tikra palaima šeimos kailiui, o kailienei buvo net per vėsu. Foto bendram įsivazidavimui:



Kas dar tik planuojasi statyti gyvenamą namą - turėkite omeny, kad jums didesnis galvos skausmas bus ne šildymas, bet vėsinimas. Kol nepasistatai namo, sunku suvokti, bet pasistačius namą pagal dabartinius energetinius reikalavimus tu gali jį šildytis, kad ir tepaliniu radiatoriumi ir ne tiek jau daug sumokėsi. O kaip vėsintis? - tai priklauso ir nuo šildymo sistemos. Sakykime racionalus pasirinkimas būtų oras-vanduo šilumos siurbliai, kurie atlieka ir vėsinimo funkciją. Aš kaip optimalų šildymo sprendimą pasirinkau elektrinį kabelį pamate, II aukšte neturiu jokio šildymo, nes šiluma kyla į viršų ir tikėjausi, kad II a. kambariai prišils nuo pirmo. O vėsinimą pasirinkau Žemės šilumokaičiu. Ir tikrai tikrai labai rekomenduočiau šį miksą, jei ne faktas, kad atviro tipo žemės šilumokaitis gali į namą atnešti ne tik vėsą, bet ir ... RADONO DUJAS!

Šių dujų temą apjungsiu su formaldehidų tema ir parašysiu atskirą straipsnį, bet trumpai - prieš darant Žemės šilumokaitį tiek jo, tiek pamatų vietoje su Radiacinės saugos centro (RSC) specialistu tyrėme radoną grunte - paslauga nemokama, reikia tik pasirūpinti specialisto logistika. Mūsų rodikliai skyrėsi nuo normos 2000 kartų mūsų naudai, t.y. atrodė, kad iki problemos - toli, kaip iki mėnulio. Radono dujų problema nėra didelė Lietuvoje, jų galime gauti ne tik iš grunto, bet ir per statybines medžiagas - - greičiausiai kažkiek jų yra pas visus ir nieko blogo, kol koncentracija yra nedidelė. Bet vis tik per radoną žmogus gauna 50% apšvitos, kai tuo pat metu per mediciną (rentgenai) - 30%, o iš atominių elektrinių - tik 0.01%. Radono dujomis kvėpuojant pastoviai ir ilgą laiką, jos didina plaučių vėžio tikimybę, ypač rūkantiems žmonėms.
1.5 mėn. po vėdinimo paleidimo, išsikvietėme RSC specialistą momentiniams matavimams, kur gavome taip pat liuks parametrus - apie 69 Bq/m3 (Bekeriai kubiniame metre):


Bet tą pačią dieną pastatėme ir ilgalaikius detektorius, 4 mėnesiams:



Lapkričio gale gauname skambutį, kad namie turime vidutiniškai apie 400 Bq/m3. Lietuvoje laikoma, kad iki 300 Bq/m3 - nieko blogo, tačiau, kai pradėjau skaityti skandinavų ir JAV straipsnius - ten metamos didelės pastangos pasiekti iki 100 Bq/m3 rodiklį - šią ribą aš nusprendžiau ir laikyti, kaip nepavojingą. Per didžiuosius karščius aš vasarą rekuperatorių buvau paleidęs beveik maksimaliu greičiu ir turėjau versiją, kad karščiams praėjus ir grįžus į vidutinį rekuperatoriaus greitį tu dujų pritrauksiu dar mažiau, tačiau po mėnesio matavimų rodiklis dar pablogėjo iki 500 Bq/m3. Matyt su laiku tiesiog tos dujos susirado lengviausią kelią pasišalinti iš grunto - ir tas kelias buvo mūsų inžinierinis stebūklas - tiesiai į namus:)

Tai ką daryti? Tiesiog palaidojom 1309 EUR kainavusį Žemės šilumokaitį po žemėmis ir pradėjome orą imti tiesiai iš lauko. Šiuo metu pas mane mėnesį stovi momentinis radono matuoklis, taip pat ilgalaikiai detektoriai - tiksliai išsiaiškinau, kad radonas pas mane ateina iš po žemių - išvykome iš namų porai dienų, paleidau orą iš Žemės šilumokaičio - radome tuos pačius 500 Bq/m3, tačiau, kai grąžini vėl oro paėmimą iš lauko - radonas išsivėdina per porą valandų ir šiuo metu pas mus laikosi apie 70 Bq/m3.

Tai čia beveik ir gavosi straipsniukas apie radoną, o ne vėdinimą:) Ką darysime su vėsinimu? Linkstu taip pat prie Zehnder produkto - ComfoFond, kuriam reiks gręžinyje arba aplink namą užkasti vamzdelius su glikoliu - analogiškai, kaip geoterminiam šildymui - tik tai yra 100 proc. saugu ir jų teigimu dar efektyviau nei Žemės šilumokaitis. Kol kas turiu per mažai informacijos - bet būtinai pasidalinsiu atskiru vėsinimo straipsniu vasarą. Užteks eksperimentų su DIY iniciatyvomis - jie man nepasiteisino. Gerai tik tai, kad įsitikinau, jog vėsinti namą, vėsinant rekuperatoriaus orą - tikrai veikia - belieka tik pasirinkti tinkamą sprendimą.

Nors skaitytojai apleidžia blogus, esu apsisprendęs darbą davesti iki galo - viską suarchyvuosiu -tikiuosi mano patirtis bus naudinga bent kažkam. O greitam vartojimui yra Facebook ir Instagram. Ta proga kviečiu ten susirasti ir mus.

45 komentarai:

  1. Turi rekupą, tai naudok super priedą jam - kondicionierių. Nereiks ir žiemą kaitinti grindų (juk paimsi šs oras-oras), ir vasarą gausi vėsumos iki 1500 skirsi, bet garantijos, nes sistema populiari ir išbandyta. Aš kaip papildomą prie židinio pasiėmiau cooper hunter naujovišką, tai minusas tik programėlės galimybės.
    Rekuperatirius paskurstys po kambarius.
    Dėl radono užuojauta, bet deja dzūkijoj jo būna. Aišku ir kitur būna. Net ukmergėj.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Żinokit rekuperatorius kondicionieriaus vėsumos taip neišnešios. Šiluma tarkime Ia pas mus 23.5C, IIa nešildant - 19-20C. Bet šiluma keliauja įviršų, o vėsuma į apačią. Kad kituose kambariuose bent kažkiek komfortiška būtų, reiktų labai šaltą svetainę laikyti. Čia jei kalbėti apie vieną vidinį bloką. Jei būtų vieno aukšto namas - sutinku - gali su vienu kondicionieriaus bloku susisukti. Kelių aukštų jūsų namas ir kelių kambarių?

      Panaikinti
    2. Hmm. Mano tai mažiukas 75m2, pusantro aukšto. Bet net neturint rekuperatoriaus laikosi tokio pat lygio temperatūros, tad tikėtina kad palaikot mažus srautus vėdinime, todėl ir nėra pakankamo atidavimo. Nors geriau pagalvojus, trijų laipsnių skirtumas visai normalu - rekupas ne viską sugražina.
      Žodžiu aš pasiūliau, jūs spręskit ;) bet ir šildymui, ir šaldymui turėtumėt ekonominį įrenginį.

      Panaikinti
    3. Rekupas pas mus daug nuostolių nepadaro - dirba apie 95% efektyvumu - tarkim šią minutę ištraukiamas oras 21.6, paduodamas 20.6. Ir su šiluma 2a name su kondicionieriumi visai būtų o.k., bet su vėsinimu kiek kitaip - karščiausia būna prie stogo, o dar vėsa laikos Ia - taigi IIa būtų pragaras arba svetainė turi būti chaladnykas😁

      Panaikinti
  2. Iš vienos pusės gal šiek tiek pavydu nepatingėjusiems požeminį šilumokaitį įsirengti, bet ar neturite dvejonių per ką jūsų oras keliaus po poros metų (pelėsis ir pan.)?
    Dėl kondicionieriaus ir rekuperatoriaus (mes taip įsirengę) - nėra tiesa, kad rekuperatorius šilumą išnešios po visus kambarius, šilumos nuostoliai vis tiek yra. Pavyzdys praeitą žiemą: svetainėje 20-22°C, uždarytame nenaudojamame, nešildomam kambaryje per keletą dienų nusistovi 14-15° (paduodamas vien rekuperatoriaus oras). Žinoma, jei oras nebūtų paduodams temp. gal būtų gerokai žemesnė...
    Čia tiesiog nėra logikos manyti, kad paduodamas oras rekuperatoriaus šilumokaityje sušils iki ištraukiamo temperatūros - tiesiog nusistovi temeratūrų pusiausvyra ir paduodamas oras (nenaudojant teno) vis tiek bus gerokai vėsesnis nei ištraukiamas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl pelėsio aš nepergyvenau - juk šulinio vandens nelaikome kažkokiu užterštu - o ten tokia drėgmė ir kokia ventiliacija? Tuo tarpu žemės šilumokaitis pastoviai gautų oro srautą, be to tai atviro tipo šilumokaitis - vanduo nusidrenuoja. Aš neberekomenduoju atviro tipo žemės šilumokaičio, nes net ištyrus gruntą, radonas pas mus atsirado.
      O dėl rekuperatoriaus - pas mus belniškai efektyvus - ištraukiamo ir paduodamo oro temperatūra sjirias apie 1 C.

      Panaikinti
    2. Noriu paklausti anonimo.
      Ar statydami kita nama vel pasirinktumete sprendima oras-oras svetaineje,+ rekupas? Kokius - ir + tokio sildymo pastebejote? Aciu uz atsakyma!
      As planuoju pasirinkti toki sildyma 1a 90kv.name. Tik tambure,vonioj,tolete el.kilimeliai, virtuvej ir miegamosiuose (vardan ekspermento) visiskai jokio
      sildymo tik apsidraudimui numatyciau vietas el. radiatoriams bei termostatams, isvedziociau jiems laidus.

      Panaikinti
    3. Ar jūs manęs klausėte? Pas mus nėra oras-oras. Jei pas jus daugiau kambarių nėra - manau toks variantas itin racionalus, ypač jei pavyktų oras-oras kabinti taip, kad jis pūstų per svetainę į miegamą (esant reikalui atsidaryrumėt duris). Čia labiau to reikia ne dėl šildymo, bet dėl vėsinimo vasarą.

      Panaikinti
  3. O kas dalina momentinius radono matuoklius ir kiek kainuoja juos įsigyti? Aš nusimatęs ir žemės šilumokaitį, tiesa garažo duobėje ir dar neįrengtas, tai optimizmas truputį bliūkšta :D .

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Momentinio matuoklio šiaip nedalina, bet jei išsprendi Radiacinės saugos centro specialisto logistiką - jie atvyks ir pamatuos nemokamai. Man paliko mėnesiui, nes pas mane didelis kiekis radono, netipinis vėdinimas, pažadėjau nemažai viešumo apie radono problemą.
      Aš savo klaidas viešinu ne tam, kad rėksniai mane vadintų vafliu ir nevykėliu, bet tam, kad jūs nedarytumėt mano klaidų. Taigi, niekam neberekomenduoju atviro tipo žemės šilumokaičio, nes tos dujos atsirado ne iš karto, o po pusantro mėnesio nuolatinio gyvenimo name.
      Su uždaro tipo żemės šilumokaičiais reikia spręsti nusidrenavimo klausimą - o čia vėl reikia apsisaugoti, kad iš ten neateitų dujos. Sau darysiuos greičiausiai oficialų Zehnder produktą - ComfoFond, nes jau žinau, kad mano namą vėsinti rekuperatoriaus infrastruktūra galima ir net labai sėkmingai.

      Panaikinti
    2. Tai viskas suprantama, dėl ko rašom blogus, ir šito fakto paviešinimą, nes dalykas rimtas. Dabar ir aš kitaip žiūriu jau į šilumokaitį žemės ir turbūt reikės iškarto galvot apie uždaro tipo.

      Panaikinti
    3. @PDnamas, su uzdaru tipu irgi reiketu atsargiai, nes gali susidaryti salygos veistis legionelems, kurios, kaip zinia, kartais buna net mirtinos.
      Ar tikrai verta i zeme kisti 1000+ EUR ir rizikuoti savo/artimuju sveikata, kad sutaupytum keliasdesimt euru per metus uz elektra?
      Investuojant nemazus pinigus i ortakius, rekuperatoriu, tai ir tikeciausi gryno oro, o ne perleisto per nesvarias terpes.

      Panaikinti
    4. Pažiūrėsim, kiek mums kainuos įsirengti uždaro tipo sertifikuotą vėsinimo priedą prie rekuperatoriaus - kai pasileisiu - bus įrašas. Bus brangiau - faktas, bet jokių klausimųbdėl sveikatos.

      Panaikinti
    5. @Dzukiska pirkia, rasydamas apie uzdaro tipo rizikas, turejau omenyje uzdara orini silumokaiti. Su skystiniu (ComfoFond) tokiu bedu nebus, tik kad kaina kosmosas. Ir dar klausimas ar tas "radiatoriukas" susitvarkys su vedinimu. Gamintojas nepateikia jokiu skaiciu, bet speju vasara TEMPERATURINIS vedinimo efektyvumas bus apie 60%, t.y. prie +30C lauke, pus ~+20C. Perkant toki nepigu daikta, tavo vietoje reikalauciau paskaiciavimu/garantiju is pardavejo.
      Kitas variantas, galima tiesiog buti pilku, nuobodziu zmogum ir pasitatyti elementaria kondyske(s) uz dali tu pinigu, ir tureti garantuota, pasiteisinusi sprendima :)

      Panaikinti
    6. ComfoFond turėtų net šiek tiek geriau dirbti, o kad užtenka vėsinimo rekuoeratoriumi - jau žinau. Sukergsiu dar su signa rekupą - vasarą įjungus signalizaciją, pūs maksimaliai, taigi ir maksimaliai vėsins. Tas nepigus daiktas gali pasirodyti, kad pigina kitas komplektaciją - nereikia preheaterio, tikėtina žiemą bus didensė drėgmė - taigi nereikia entalpinio šilumokaičio. Bet tai jau pakomentuosiu kitą žiemą. Vasarą aišku dalinsiuosi vėsinimo rezultatais.
      O kondiškės man labai patrauklus dalykas, tik ji pas mane numatyta vienojee vietoje, o vėsinimui reiktų 3-4 vidinių blokų.

      Panaikinti
  4. Bliamba, pravalas, kad negali naudoti šilumokaičio. Ir čia ne tik 1300 € paties šilumokaičio kaina, bet dar ir pavara, oro paėmimo vamzdis kuris brangus. Bet aš jau krapštau žaizdą su pirštu, sorry.
    Man rekupo kaina įdomu. Rašai, kad 1850€ kainuoja. Bet čia jau pilnas komplektas, ar dar po to priedai papildomai? Ir jau skaičiau, kad esi susižavėjęs Zenderiu, bet jei žiūrint visiškai objetyviai, kokia tavo nuomonė, ar verta permokėti už Zenderį, lyginant su Amalva, jei nesi gadžetų fanas. Turiu omenyje, kad aš kai nusipirksiu ir pastatysiu rekupą, greičiausiai sureguliuosiu srautus ir galingumus tam tikrais laiko tarpais ir nekišu savo purvinų pirščiukų daugiau. žinau, kad yra šia tema labai daug diskutuota SM forume, bet ten tarp tų ginčų toks jovalas, kad labai greitai nusibosta skaityti ir numoji ranka.
    Ir dar dėl drėgmės, įdomu būtų kokia drėgmė laikytųsi name jei šaltų ilgiau

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mane elektrinė pavara vėlavo, jos taip ir nepaleidom ir ją pagražinsiu - tai 1309 EUR - visas mano nuostolis su visais vamzdžiais. Aš nesigilinau, bet paklausiau, kiek mano rekuperatorius kainuotų dabar - jie man pasakė. Reiktų pasitikslinti dėl priedų.
      Kas liečia gadžetus - aš nesu jų fanas - man tai ir patinka - paleidai rekupą ir jis dirba - pats ima orą iš lauko apeinant šilumokaitį, pats gali padidinti srautus, jei namie drėgmė per didelė - nemabykit, kad aš ten su juo vakarais užsidaręs kalbuosi. Nuoširdžiai esu patenkintas ir nuoširdžiai rekomenduoju.
      Dėl permokėjimo - manau su naujomis kainomis nieko nepermoki net lyginant su Amalva.Dėl drėgmės - pats be galo laukiu gerų minusų - tikrai nebursiu - reikia sulaukti - bet ar sulauksim šiemet - nežinau.

      Panaikinti
    2. Ačiū už atsakymą. Einu dar kart paskaitysiu Tavo postą apie rekupo pasirinkimą ir paskaitinėsiu apie jo galimybes

      Panaikinti
    3. Galiu atsakyti dėl drėgmės, kad nereikėtų laukti :) prie minimalaus minuso ji krenta drastiškai ir be oro drėkintuvo neapseinam, pas drauga taip pat, naudoju Renovent, yra taip vadinami entalpiniai šilumokaiciai, grąžinantys drėgmę, bet kaina tokio daikto 1000 pinigų.

      Panaikinti
  5. Del rekuperatoriaus kainos, kur tokia kaina butu galima pamatyti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na man tokią kainą įvardino Ventek. Tik primenu - pas mane drėgmės negrąžinantis modelis. Yra dar pigesnė linija - berods E - pasidomėkit - nesu jų atstovas😁

      Panaikinti
  6. Man įdomu kaip pasikeistu radono kiekis jei vietoj geotekstilės, būtumėt pakloję 200mikronų plėvelę. Kondensatas vistiek nusidernuotu per kraštus, o tos dujos kaip suprantu kyla iš gelmės daugmaž tiesiai į viršų. Įdomu ar užtektu tokio barjero. Jus jau turbūt šitą nurašėt ir pamiršit. Prisikaičius manau ne man vienam kilo noras kažką tokio įsirengt, busimam name.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš nerizikuočiau - jei dujos suras kelią per šonus, per ten ir keliaus į jūsų namus. Youtube mačiau, kaip JAV kloja plėveles po pamatais - sandarunami visi sujungimai ir skylutės, kaip langai - spec mastikomis. Be to naudočiau spec plėvelę, pvz. šią: http://www.umaras.lt/produktai/barjerine-pakuote

      Panaikinti
  7. čia kažkaip sunkiai pasikomentuoja, iš pirmo karto nesigavo..

    tai va.. ačiū autoriui.
    turiu drenažinį vamzdį apie 18 m ilgio D200 po žeme. Momentinių matavimų duomenys apie 400 Ba/m3.
    Nuo antradienio namai išvėdinti, rekupas ima orą tiesiai iš lauko. Ateinantį antradienį matavimus kartosime.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kadangi žinau, kad radonas išsivėdina greitai - mums per porą valandų - po savaitės turėsite tą kiekį, kuris pate ka per pamatus ir statybines medžiagas. Jei mažiau nei 100Bq - būčiau ramus. Ar pas jus rekuperatorius paleistas? Kokiuose kraštuose?

      Panaikinti
  8. Vilniuje mano eksperimentas..Pirmas matavimas buvo ka tik iejus i nama, svetaineje, ant grindu-rodmuo apie 100 buvo.. uzteko tiek kiek pratraukia pro kojas, kad butu toks rodmuo.. visi sekantys matavimai nedziugino..Rekuperatorius veikia nuolat. Kol imdavo ora is to vamzdzio dregme namuose budavo 56-59.. tik atjungus nuo zemes silumokaicio per nakti isdziovino ora iki 46.. dabar 43-44 nors rekupo silumokaitis su membrana. Manau, kad Elektrolux kaina neadekvati kokybei. Ir visai jis ne tylus. Manau reikes susirasti koki lankstu 180-160 sandaru vamzdi ir ikisti i ta drenazini. Arba prijungsiu kad kondiskes lauko blokas imtu ora is po zemiu ir juo vasara ausintusi o ziema sildytusi - bus efektyviau. 

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiek aš suprantu kondicionierius oro nekeičia. Bijau, kad 18 m. uždaro vamzdžio neužteks vėsinimui - taigi jūsų atveju dėčiausi oras-oras (kondicionierių). Bet aišku tai drėgmės trūkumo nesprendžia - tik vasarą sėkmingai drėgmę mažina.

      Panaikinti
    2. taip kondiškė oro nekeičia, bet esmė tokia, kad..
      jei viduje šaldoma - lauko blokas būna "karštas"
      jei viduje šildoma - lauko blokas būna "šaltas"
      sakykime jei šilumos siurblys (oras-oras) žiemos metu šildo patalpas - lauko bloko temperatūra gali būti minus dvidešimt(lauko blokas apšerkšnija [turbūt teko matyti ledo kalną ar šerkšną po juo ir aplink] ir jam reikia atsikratyti tos -20 temperatūros ir "sušilti" iki aplinkos temperatūros, o jei oro temperatūra sakykim tuo metu yra minus penki, praėjęs per žemės šilumokaitį oras sušiltų pvz iki plius 5 laipsnių ir tai padėtų lauko blokui nutirpdyti nuo savęs ledus daug lengviau ir atitinkamai gautųsi geresnis kopas (COP) koeficientas.
      Vasaros metu būtų atvirkščiai su temperatūromis - lauko blokas santykinai šiltas ir turi atšalti būdamas šiltame ore, o oras iš po žemių būtų ženkliai vėsesnis, atitinkamai vėsinimo kopas būtų vėl gi geresnis.
      Pas mane vasarą kai buvo 30 karščio po šilumogrąžos paduodavo dešimčia laipsnių vėsesnį orą (t.y. ~20) kai iš po žemių atkeliaudavo apie dešimties laipsnių.. jei tas vamzdis veiks tiesiai į lauko bloką sakykim vietoj to, kad aušintųsi 27 laipsnių oru jis aušinsis 10 ar 13 laipsnių oru.. tokia logika, nes vasarą karštas lauko blokas aušinasi karštu aplinkos oru, o žiemą šaltas lauko blokas šildosi šaltu aplinkos oru, todėl siūlau atkasti tą palaidotą 1300€ ir jungti prie šilumos siurblio lauko bloko, o tas radono kiekis sklaidydamasis aplinkos ore aplinkiniams įtakos nedarys.
      Patalpų drėkinimas bus sekanti problema, kurią reikės išspręsti.

      Panaikinti
    3. Na jūs čia giliai kapstot:) tarkim dabar moku apue 50 EUR už šildymą šildant gryna elektra. Paleidus oras-oras kaštai kris 3-3.5 karto - tarkim bus 15 EUR. Ir dar didinti COP, kad gautųsi tarkim 10 EUR? Manau, kad nebeverta - tiesiog kapstymasis grunte irgi kainuoja.

      Panaikinti
    4. o kas tą elektrą naudoja konkrečiai, koks šildymo prietaisas? (šildymo kabelis, el tenas ar radiatorius)
      pas save išbandžiau su 3 kW boilerio tenu per grindinį šildymą tai už gruodį 300€ visa elektra (vasarą būna apie 80€).. nesuprantu kaip elektra gali būti tiek nedaug
      Aišku, dar žiemos nebuvo :) bet manau, kad 50€ yra labai mažai..

      Panaikinti
    5. Sveiki. Elektra - kabelis pamate: https://dzukiskapirkia.blogspot.com/2017/12/elektrinis-sildymas.html
      Namas itin šiltas, plokštuminiai pamatai.
      Sąnaudos pamėnesiui jau naujomis elektros kainomis:
      Lapkritis 335 kWh/43 EUR
      Gruodis 411 kWh/53 EUR
      Sausis 414 kWh/52 EUR

      Panaikinti
  9. aj.. beje.. šiandienos Radonio koncentracijos aktyvumo matavimai rodė 30Ba/m3

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki! kad jau panašu žemelėj Lietuvos nemažai turim to radono "gėrio" tai klausimas ar kas skaičiavot, o gal esat sumontavę vamzdinį arba glikolinį žemės šilumokaitį?
    http://comair.pl/aquacomplus-gruntowy-wymiennik-ciepla#
    https://www.ecocomfortsystem.pl/nasze-realizacje/gwc-rurowy-w-swidnicy/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki Vytautai. Montuosime Zehnder glikolinį šilumokaitį. Apie viską aprašysiu, kai pasileisime. Manau po pirmųjų karščių bus apie ką papasakoti.

      Panaikinti
  11. Sveiki,
    O jei po žeme palaidoti keliasdešimt metrų plastikinio vamzdžio, gal tas radonas neprasiskverbs? Dar klausimas, kur gauti tų radono matuoklių?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ilgalaikius matuoklius atsiveža Radiacinės saugos centro darbuotoja ir juos palieka jei verta tikslinti matavimus, po momentinių tyrimų.. Jums nieko nereikia pirkti, tik paskambinti į RSC, paaiškinti situaciją ir nuvykti atsivežti specialistės su prietaisu, o po matavimo parvežti atgal.

      Panaikinti
    2. Paprasti plastikiniai vamzdžiai nėra sveika - pastoviai gausit mikroplastiko dalelių. Pas mane į lauką ir namą buvo naudojami polipropileno vamzdžiai, kurie yra brangūs. Galima naudoti plastikinius ar skardinius ortakius vėdinimo, bet turit pagalvoti apie drenažą - o tai nau nebesandaru ir yra rizika dėl radono.
      Radoną pamatuoti galite išsikviesti Radiacinės saugos centrą. Nemokamai, tik reikia pasirūpinti jų transportu.

      Panaikinti
  12. Plastikinio vamzdžio lyginant su atviru šilumokaičiu minusas, kad oras greičiau prateka. Mažesnis saveikos plotas todėl mažėja efektyvumas. Automatiškai turi daugiau vamzdžio kloti, kas bent mano atveju visai nevilioja perraust visą kiemą :D todėl aš kaip ir kolega dzūkas iš pirkios ;) galvoju, kad nors glikolinis investicija didesnė bet saugesnis sprendimas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Noriu tik įspėti, kad jei tai bus ne gręžinys - taip pat reiks išrausti kiemą. Man reiks pakloti apie 150 m. 2.5 cm skersmens vamzdžio glikoliui 1-1.5 m gylyje.

      Panaikinti
  13. Kokia signalizacija turite ir kaip planuojate sujungti su rekupu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, nepykit, bet apie signalizaciją nenoriu viešai kalbėti. Daugiau būtų naudos, kad parašyčiau, kai jau pajungsime, nes kol kas dar tik teoriškai žinau, kaip turėtų veikti.

      Panaikinti
  14. Sveiki,

    ar jau išbandėte namo šaldymą su rekuperavimo įrenginių naudojant ComfoFond?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, taip kol kas ir nepasileidau ComfoFond. Tai didžiausia mano piktžaizdė. Jis jau stovi, bet niekaip neįspiriu sau į užpakalį išrausti savo kiemą. Bet kuo daugiau tokių klausimų, tuo didesnis gėdos jausmas ir daugiau motyvacijos imti ir padaryti😁

      Panaikinti
    2. Skaitom skaitom, laukiam laukiam :)

      Panaikinti