2018 m. sausio 3 d., trečiadienis

Plokštuminiai pamatai





Čia tiek yra daug ko papasakoti, kad nežinau nuo ko pradėti:) Rugsėjo 11 d. - mūsų atveju namo statybų pradžia. Pamatai prasidėjo pakankamai saulėtomis dienomis, o baigėsi Gruodžio 1 - dieną, kai pirmą kartą prisnigo. 2 mėnesiai ir 3 savaitės. Taip, užtruko ilgai - su tokiu terminu sutikau pats, nes pamatų statytojas pasiūlė arba laukti, arba darytis pamatus dabar, bet su vienu darbuotoju. Na jūs patys suprantate, kad 2 žmonės pamatus padarytų ne 2, bet 3 kartus greičiau nei vienas žmogus - bet gavau pasiūlymą ir jį priėmiau. Be to per šį laiką buvo padarytas ir žemės šilumokaitis, terasos poliai.

Plokštuminiai pamatai - tai tokie pamatai, kur išvengiama bet kokio betono sąlyčio su gruntu, taigi - bet kokio šalčio tilto: paruošiamas gruntas, jame išvedžiojama kanalizacija, paskui suformuojama "putplastinė vonia", kurioje pravedžiojama santechnika (vanduo), šildymas, suklojama armatūra ir viskas užliejama betonu. Kaip viskas atrodo labai rekomenduoju pasižiūrėti šiame Finnfoam susuktame filmuke apie mūsų pamatus:



Kadangi šis įrašas bus ilgas, bijau, kad ne visi skaitys iki galo, dėl to pradedu su pačia aktualiausia informacija - kainos, pinigai, kvadratiniai metrai ir visi išvestiniai skaičiai:
  • Namas 1 aukšto su gyvenama palėpe, 105 kv.m., garažo nėra - daugiau apie namo projektą rasite čia;
  • Šildomas plotas 100 kv.m. plius 5 kv.m. - nešildomas tamburas - uždaras gonkelis, kuriam pamatai nebuvo daromi - buvo išbetonuotos 60x60 cm. betoninės banketės, į kurias remsis kolonos;
  • Pamatų plotas - 88,3 kv.m.;
  • Pamatų įrengimas neskaitant medžiagų kainos, technikos ir įrankių nuomos, santechnikos ir šildymo išvedžiojimo kainavo 29 EUR/kv.m. (pamatų ploto). Į tai įėjo grunto pagrindo paruošimas, šiltinimo sluoksnio suformavimas, armatūros lankstymas ir suklojimas, betonavimo darbai;
  • Grunto tyrimai kainavo 300 EUR, Pamatų projektas 400 EUR;
  • Viso pamatai, su visomis medžiagomis ir darbais - 13,990 EUR arba 158 EUR už pamatų kv.m. Štai čia paskaidymas:


Taigi 13,990 EUR apima visus įmanomus darbus ir medžiagas, ko reikėjo 105 kv.m. namo pamatams, įskaitant grunto tyrimus ir pamatų projektą, kanalizacijos, santechnikos (vandens) pravedimą bei mūsų elektrinio šildymo medžiagas bei paklojimo darbus (kito šildymo pas mus nebus), taip pat technikos ir įrankių nuomą, stiklo pluošto laikiklius vitrinai ir durims. Šiuose pamatuose jau yra ir grindų pagrindas, liaudyje vadinamas "stiažkė". Kas seka mano blogą, žino, kad dariausi ir žemės šilumokaitį, kuris į šią kainą neįeina, nes tai yra vėdinimo sistemos, o ne pamatų dalis. Jei kažkam tikrai aktualu - galite atsisiųsti išlaidų lentelę čia - išlaidos ir kainos iki vamzdžio ir varžto.

Aišku, kad bus, kas lygins mano sumokėtą kainą su savo poliniais ar kito tipo pamatais. Bet, jei lyginsite, būtinai prie savo pamatų arba būsimų pamatų sąmatos pridėkite "stiažkę" ir visus mano aukščiau paminėtų reikaliukų įrengimo kaštus - tada galima bus lyginti apelsinus su apelsinais ir pasidžiaugti, kaip gerai prasisukot arba tarti sau - gal visai ir reikia jamti tuos plokštuminius. Jei viską viską būtumėte įsirenginėję patys - būtumėte sutaupę 4200 EUR - tiek kainavo visi įrengimo darbai, įskaitant ir medžiagų transportavimo išlaidas (tarkime su busu iš Vilniaus 80 km. atsivežti vamzdžius). Aišku iš šios sumos turėtumėte atminusuoti galimas klaidas, kurios priklauso nuo kiekvieno jūsų raštingumo statybų srityje, matyt ir savo laiką kažkaip galima būtų įkainoti.

Dabar apie svarbiausius dalyvius pamatų statyboje - man labai patiko skaityti kitus statybų tinklaraščius, o vienas pirmųjų ir buvo mano pamatų statytojo Jono Bangų namas (+37060428522,bangunamas@gmail.com). Jono nuomonė bloguose ir forumuose man visada buvo labai profesionali ir argumentuota. Su juo konsultuotis šilto namo klausimais pradėjau dar tik piešdamasis namo projektą. Vėliau labai apsidžiaugiau, kai sužinojau, kad jis užsiima pamatais. Taigi sukirtome rankomis. Pats pamatų statybininkas - Egidijus, kuris dirbo vienas, buvo iškėlęs sąlygas, kad jis savaitgaliais nedirba, o trečiadieniais vakare turi grįžti pas draugę į Vilnių. Man tai viskas logiška ir man tiko. Taigi savaitgaliais ir vidury savaitės teritorijoje nakvodavau aš, kitomis dienomis - Egidijus, nes putplastis ir armatūra - pakankamai einama prekė juodojoje rinkoje.

Egidijus - rimtas vyriokas. Darbas su putplasčio pjaustymo staklėmis 
Viską sudėjus - esu patenkintas darbais bei kokybe ir tikrai statytojus galiu rekomenduoti. Jonas tikrai siekė visų pirma kokybės, bet kur galima buvo - duodavo alternatyvius pigesnius pasiūlymus. Aš rinkausi kokybę, viską projektuojant ir laikantis projektų - viską, kaip iš tikro turi būti. Na geriau pinigų pritrūks užuolaidoms, nei aš juos taupysiu pamatams. Buvo vienas momentas, apie kurį žinojau iš anksčiau - Jonas turi daug darbų, o plokštuminiai pamatai tik vienas iš jų. Dėl to jis ne visad pakeldavo ragelį, daug bendravimo vyko email. Nors kai labai reikėdavo - perskambindavo. Pradžioje tai atrodo neįprasta, nes juk MANO PAMATUS stato! Tačiau vėliau įpranti - svarbu, kad klausimai sprendžiami. Na, o galutinai pamatus ir darbų kokybę galėsiu įvertinti, kai atsistos sienos, pasiklos grindų danga bei išbandysime santechninką - tikiuosi siurprizų pamatuose neužbetonuota.

Šiek tiek apšilome, o dabar panagrinėkime viską step by step. Prieš pradedant pamatus, reikia pasidaryti interjero projektą ar bent jau santechnikos projektą. Kadangi mes darėmės interjero projektą, tai tuo pačiu dėliojomės baldus iki stalčių, šviestuvų ir spalvų, kas daug kam buvo keista - sklype tik hamakas, o mes dėliojamės virtuvės spalvas:) Įrašas apie interjero projektą artėja.

Pirmas darbas, kurį darome - nusikasame augalinį sluoksnį, kurį po statybų, finališkai tvarkant aplinką, paskleisime ten, kur jo labiausiai reikia. Po to pagal projektą kiek reikia nusistumdome kitą gruntą (mūsų atveju - dzūkiškas pliažinis smėliukas) ir paklojame geotekstile. Aplink Varėną geriausiai kasimo, rausimo ir stumdymo darbus atlieka Algio Valaikos (tel. +37068667967) ekskavatorinio krautuvo (račioko) operatorius Sergejus.

Sergejus + Račiokas = ❤
Geotekstilė, kuri bus užversta žvyru

Tą pačią dieną darome ir kitą operaciją - vietoje nukasto smėlio, vežame ir pilame 0-32 frakcijos žvyrą, kurio pamatų statytojai prašė pamaišyti su moliu. Aplink Varėną ir Alytų geriausiai žinomas yra Rimas (868602586) - jis turi kontaktus visuose karjeruose, turi skirtingas mašinas. Žvyrą karjere užmaišo su kiek nori molio ir važiuojam - 3,55 EUR už kubinį metrą žvyro bei 1,3 EUR už km. į vieną pusę (mano atveju 32 km į vieną pusę). Vežė man po 16 kubų vienu vežimu. Man reikėjo 96 kubų šio žvyro ir dar papildomai 10 kubų sijoto žvyro viršutiniam sluoksniui. Taigi visas žvyras su atvežimu man kainavo 970 EUR. Šį žvyrą išstumdo tas pats račiokas. Čia buvo pirmas Sergejaus račioko prajodymas iš trijų. 

Žvyras beveik visas užstumtas
Apytikrias namo koordinates galima pasižymėti jau darant grunto tyrimus, nes geologai jas pasižymi su GPS, tačiau mano pasiūlymas yra - kad geodezininkai pažymėtų 4 tikslius taškus prieš pradedant kloti pirmą bet kokį vamzdį (techninį ar kanalizacijos). Mes kažkaip pasitikėjom geologų koordinatėmis ir prasivedėm Žemės šilumokaičio bei kelis techninius vamzdžius, o nuėmus tikslias koordinates pasirodė metriuku apsirikta. Netaupome keliasdešimt EUR (mano atveju 40) ir geriau nusiimkime koordinates porą kartų, nes mano klaidos pataisymas kainavo man dvigubai. 

Antras račioko užvažiavimas buvo derinamas ir su antra žvyro užvežimo partija bei žvyro tankinimu tokia 520 kg vibro plokšte iš Goto:
Vibro stebūklas
Vibro plokštę pasiimant Gotas pats įkėlė į lengvosios mašinos priekabą, o iškėlė - jau sklype račiokas. Tai pačiai dienai reikėjo susiorganizuoti ir grunto tankio matuoklį. Taigi šiame etape buvo 2 kartus tankinamas gruntas: tankinamas, matuojamas tankis, dapilamas žvyras ir vėl tankinamas. Grunto sutankinimo lygis turėjo būti toks, koks nurodytas pamatų projekte. Keista, bet nei vienoje grandyje niekas nestrigo - kaip ir buvo suplanuota - kitą rytą viskas išvyko atgal į vibro plokščių, bobcatų, grąžtų ir plaktukų rojų - Gotą. Nežinau - Gote, kažkaip viskas sustyguota - pridavus grunto matuoklį - darbuotojas neprašytas atspausdino grunto tankinimo rezultatus (jie aparate išsisaugo), kurį pertikrino ir palaimino šaunuolis pamatų projektuotojas Mindaugas iš BFREE - pamatistai nepachaltūrins - viskas sužiūroma.

Taigi paruošėme gruntą pamatams ir dabar jau į sutankintą gruntą klojame namo kanalizaciją. Kaip ir minėjau anksčiau - šį darbą man atlieka pamatistai - kasama, gaudoma nuolydžiai ir klojama. Pamatistai reikalavo iš architektų santechnikos projekto - viskas būtent taip, o ne "maždaug" ir turi būti. Pamiršau pasakyti, kad iki šio momento aš atseit ilsiuosi Ispanijoje. Roamingas nebekainuoja nieko, tai račiokų, žvyriokų, brėžinukų, euriukų derinimas liejasi laisvai iš pajūrio. Taip neturėtų būti, bet taip jau nutiko, kad priėmiau pasiūlymą pamatus kloti kiek anksčiau, nei  buvau susiplanavęs.
Svarbus klausimas buvo - kur kanalizacija bei vandens padavimas turi būti šalia sienos, o kur - sienoje. Kadangi pas mus bus SIP skydai, o gipsas sukamas tiesiai prie jo - stengėmės, kiek galima mažiau su vandeniu ir kanalizacija įsikirsti į sieną, tačiau, kai kur tai buvo būtina - išorinėse sienose reiks pasirūpinti šių vietų užsandarinimu.

Gražiai atsikasame sutankintą žvyrą iki geotekstilės
Ir klojame vamzdžius ant smulkios frakcijos žvyro, juo ir užpilant tranšėjas
Įžengėm į medžiagų pirkimo karuselę - verta pakalbėti ir kas po kiek už kiek. Kaip fizinis asmuo pasirašiau didmeninę tiekimo sutartį su Alytaus statybine įmone Lankava (jie turi saloną ir Vilniuje, Dauguose bei Simne). Kadangi gyvenu Vilniuje, o Dzūkiška pirkia - netoli Daugų - labai patogu tiek vienoje, tiek kitoje vietoje kažką dasipirkti. Be to turiu 2 savaičių atidėjimą, kas labai patogu. Gavau gerą vadybininką - Tomą (t.slavickas@lankava.lt, +37061113885).

Pamatų statytojai taip pat turėjo didmenines kainas medžiagoms, kurias perleido man. Aš pradžioje tikrinau kainas labai atsakingai tiek su Lankava siūlomomis, tiek pas pažįstamus statybininkus. Bet paskui nustojau, nes kainų pamatistai tikrai neužsikelinėjo. Papildomai jiems reikėdavo susimokėti už administravimą (busiko ar lengvosios mašinos kaštai nuo Vilniaus 80 km). Taigi galėjau medžiagas pristatyti pats, galėjau tai perleisti statytojams - svarbu yra variantų. Taigi su medžiagų kainomis viskas buvo gerai.

Prasivedus kanalizaciją, buvo suformuotas paskutinis - smulkios frakcijos - žvyro sluoksnis. Buvo dedami 2 sunkūs ir ilgi metaliniai kampuočiai. Jie išlyginami, tarpe jų - pilamas smulkus žvyras ir tais kampuočiais braukiama trečiu kampuočiu. Turiu tokią foto, kur matosi ir paskutinis, ir priešpaskutinis žvyro sluoksnis:

Dešinėje išlygintas paskutinis žvyro sluoksnis
O čia jau final final išlyginimas - pagalvėlė baltajam auksui - XPSui
Svarbiausia žaliava pamatuose - apšiltinimo medžiagos. Šiaip jau pačiame pamatų projekte buvo rekomenduojama naudoti speciali Finnfoam XPS sistema plokštuminiams pamatams - filmuke matosi - pamatų dugnas yra klojamas XPS plokštėmis, kurios, kaip lego susideda ir nepaliekamas joks tarpas. Pamatų perimetru klojamos dar kitokios - specialios XPS plokštės su grioveliu, į kurį įsimauna šoninės cokolio XPS plokštės. Štai čia matosi, apie ką aš kalbu:

Finnfoam sprendimas plokštuminiams pamatams
XPS - beveik neįgeriantis drėgmės extrudinis polistirolas - jis privalo būti arčiausiai grunto. Be to jis stipresnis ir kaip suprantu ant silpnesnio putplasčio negalėtų stovėti nešančiosios sienos. Kaip gera nesukti galvos, kai yra pamatų projektas. Pamatų vidus gali būti užpildytas EPS putplasčiu (pagal mano pamatų projektą - EPS100), o kur statysis nešančios sienos - XPS ir daugiau armatūros bei betono.
Aš patikrinau kainas - tiek Finnfoam produkcijos, tiek konkurentų, tiek lenkų tiekėjus su lenkiška produkcija ir man vis tiek geriausiai gavosi Finnfoam per tą pačią statybinių medžiagų įmonę Lankava. Finnfoam yra suomiai su gamykla Kaune, turi spec. sprendimą plokštuminiams pamatams - na ko gi daugiau reikia Dzūkiškai pirkiai? Pamatų statytojai perskaičiavo kiekius, kiek kokių plokščių mums reikia. Dėl pačio sprendimo konsultavaus ir su Finnfoam techniniu konsultantu Tomu Makavecku (+37068772529, tomas.makaveckas@finnfoam.lt). Gavau pasiūlymą EPS100 pakeisti Neoporu (geresnės savybės) už beveik tą pačią kainą. Na ir paleidom užsakymą. Kainos už kubinį metrą:

XPS - 101,64 EUR;
XPS LB ir LS plokštės 110,11 EUR (spec. plokštės perimetrui ir cokoliui su išpjovomis);
Neoporas 66,55 EUR
Viso - 28,1 kubinių metrų / 2511 EUR.

Baltasis auksas

Baltasis ir pilkasis auksas ant atsikasto XX a. pradžios bruko (akmeninio kelio)
Prieš pradedant guldyti XPS - perimetru išvyniojamas 2,82 mm akies, 1000 mm pločio cinkuotas  tinklas. Tikiuosi tai kiek atšipins pelėms dantis, jei jos bandytų susikauti su Dūkiška pirkia. Šis tinklas man kainavo apie 125 EUR. Aišku geriau būtų nerūdijančio plieno, bet jo kaina buvo kosmosas - virš tūkstančio EUR. Kol cinkuotas tinklelis gulėjo lauke, spėjo aprūdyti - jei yra galimybė, gal reiktų pasigilinti į rimčiau cinkuotus tinklelius. Bet mes tą cinkuotą sietką paskandinsime bituminėje mastikoje, taigi tikiuosi šito pakaks kovai prieš peles. O jei nepakaks - pasitelksime Garfildus.

Tinklelis - pelių barjeras
Pats XPS dedasi greitai. Finnfoam, kaip minėjau buvo atvykę pafilmuoti Dzūkiškos pirkios pamatų ir jų kolektyvo atsiliepimai buvo tokie - pirmą kartą mato tokią tvarkingą statybų aikštelę, vienas darbuotojas prisidaręs visokių pagalbinių staklyčių, laikikliukų ir t.t. ir dirba tikrai efektyviai. Be to filmavimas vyko lyjant lietui - taigi dirbti galima bet kokiu oru - reikia tik noro ir tinkamos aprangos:)

Suklojus XPS ir Neoporo "vonią", pravedžiojami šilto ir šalto vandens vamzdeliai. Turėjau tokią nedidelę putplasčio pjaustyklėlę-žaislą, paskolinau Egidijui - galvojom suformuosim iš vielos u-formą ir varysime, bet per slabnas aparačiukas, o viela per plona  tai buvo spjauta ir išpjaustyta viskas pjūkliuku ir peiliuku ir tais pačiais gabaliukais, kiek paploninus, uždengta ir užpurkšta putomis.

Vandens vamzdeliai. Su uždėtais monometrais matuojama ar nekrenta sukeltas slėgis

Tuo pat metu klojamos ir armatūros konstrukcijos į nešančiųjų sienų vietas. Konstrukcijos rišamos vietoje iš atvežtų įvairaus storio 6 m. ilgio armatūros strypų. Armatūrą pirkau iš Lytagra Alytaus skyriaus - kažkaip ne iš vieno girdėjau, kad jie stipriausi su kainomis, be to didmena parduoda smulkesnėm statybinių prekių parduotuvėms. Už atvežimo kainą ir iškrauna, kai kiti nekrauna. Na ir gavosi minimum 100 EUR pigiau, nei artimiausias sekantis pasiūlymas. Kainos tuo metu buvo tokios:


Iš tikro reikėjo dar tinklo elektriniam kabeliui pritvirtinti, sraigtų, kuriuos įbetonuosime skydų tvirtinimui, armatūros rišimo vielos, armatūros laikiklių, metalinių detalių banketėms (jos bus reikalingos atremti nešildomų gonkelių kolonoms), papildomai armatūros - viso į metalus investavau 1420 EUR.

Tuomet klojamas "Apelsina šniūrs" - na elektrinis kabelis - pagrindinis ir vienintelis šilumos šaltinis. Daugiau galite pasiskaityti čia. Taigi pamatai įgauna kiek ir oranžinio atspalvio:

Apelsina šniūrs
 Tuomet jau klojamas paskutinis armatūros sluoksnis. Jis dedamas ant tokių plastikinių laikiklių. Dar, ką aš padariau - nusiėmiau atstumus įvairiose vietose nuo kabelio iki sienų ir panašiai - jei reiktų kažką ne pagal projektą tvirtinti ir gręžti į grindis. Tačiau pamatistas liepė atimti iš meistrų bet kokius grąžtus, ilgesnius nei 5 cm. ir lai gręžia jie nors ir šulinį........5 centimetrų:)

Užsifiksuojam atstumus iki Apelsina šniūrs
Ką mes dar pasidarėme - cokolyje buvo išpjauti XPS gabaliukai, įdėti stiklo pluošto laikikliai vitrininiam langui ir durims, XPS gabaliukai įklijuoti atgal. Stiklo pluošto laikikliai nuima šalčio tiltą. Jie dabar laikosi XPSe, o kai užbetonuosime pamatą - laikysis betone. Tuomet, kai montuosime vitriną ir duris - išsipjausime reikiamo pločio XPS juostelę, nuleisime rėmą / staktą ant laikiklių. Jei laikikliai bus kiek žemiau, nei mums reiks - ant laikiklių padėsime kaladėles. Šis darbelis įeina į pamatų kainą, o atskirai kainuoja tiek: 12 laikiklių po 7 EUR ir 9 EUR už 1 laikiklio montavimą):

Labai aiškus pjūvis
Vitrinai nupiešti 2 montavimo variantai. Pasirinktas "tankesnis"


Kaip laikikliai atrodo gyvai (maskuojasi sniege)
Šviesa dega, bet namie nieko nėra. Ar dar yra? Jūs dar čia? Skaitote? Ištvermingi! Važiuojame toliau. Paskutinis darbas prieš užliejant pamatus - cinkuoto tinklelio paskandinimas kažkokiame sluoksnyje bei apėjimas drenažine membrana aplink cokolį. Dėl cokolio aptinkavimo nusprendžiau konsultuotis su techniniais konsultantais iš skirtingų įmonių - CERESIT (Henkel) bei CAPAROL.

10 balų duodu CAPAROL (Marius Kiudulas, +37065657507, marius.kiudulas@caparol.lt) - greita reakcija ir visas dėmesys mano klausimams. Na ir mes apsistojome prie Isolan Baudicht hermetiko (pagamintas bitumo su elastiniu plastiku pagrindu). Tepėme 2 kartus, kad pasislėptų tinklelis - prireikė 2 kibirų po 30 kg, viso 97 EUR.

Po to perimetru apsukame GuttaBeta drenažine membrana. Būtent ją rekomendavo pamatistai, o Ermitažas - vieninteliai normaliai ją atstovaujantys (turi sandėliuose skirtingus aukščius). O dar ir 25% nuolaida pasipainiojo po kojomis:) Viso 35 EUR. Kadangi kirpome per pusę - dar ir liko beveik visas, bet ne visas rulonas.

Mentele tepama mastika

GuttaBeta drenažinė membrana
Drenažas aplink pamatą nebuvo daromas - nenurodyta pamatų projekte ir tai yra dėl to, kad gruntas - smėliukas - pats geriausias drenažas. Bet jei pas jus kitok gruntas - apie tai reikia pagalvoti.

Trečią kartą prisišvilpiame račioką, kuris turi smėliu užstumdyti mums cokolį, kad jo betonas neištaškytų į šonus. Tuo pačiu pasidarėme šiokius tokius aplinkos tvarkymo darbus - išsistumdėme ne vietoje esančią smėlio krūvą, pasirovėme ir persimetėme, kur reikia didelių medžių kelmus ir pan.

Na ir ką, atėjo finalinė diena X, t.y. Gruodžio 1 d. Su ta pačia diena į Dzūkiją atėjo ir sniegas. Šiek tiek apie betoną. Miestas arčiausiai mūsų sodybos - Varėna, tačiau miestas su betono mazgu arčiausiai mūsų - Alytus. Paskambinėjau į Vilnių, Lentvarį, Alytų - betono kainos daugiau mažiau panašios. Sutaupyti galima buvo tik ant kilometrų ir transporto. Taigi - Alytus (52 km į vieną pusę). Čia susidūriau su tokia problemėle - mums pagal projektą reikėjo 11,7 kubų - taigi apie 12 kubų, bet būtų geriau gauti 13, kad tikrai nepritrūktumėm. Kadangi pakeliui yra stotelė, kur tankiai tikrinamas sunkiojo transporto svoris, Alytaus gelžbetonis sutiko maksimum pristatyti dviem kriaušėmis  5+6,7 kubus (5 kubus veža ta kriaušė, kuri yra su siurbliu, nes siurblys sveria). Kitas betono mazgas - Mondesta -  5+7 kubus. 12 kubų buvo vis tiek rizikinga. Verkiau, mykiau ir kažkuris mazgas davė poros kriaušių savininko - Gintaro (+37068405022) telefoną. Vėl verkiau, mykiau, kad reikia 13 kubų ir gavosi tokia kombinacija - Gintaras vežė 5 kubus, o kas vežė 8 kubus - nežinau - subcontractor. Taip sužinojau ir apie trečią betono mazgą Alytuje - HC betonas. Iš jo Gintaras ir ėmė. Be to mums reikėjo C30/C37 XC2 markės betono, o mums ryte prieš užpildant kriaušes paskambino ir paklausė, ar nepriimtumėm dar stipresnio - C30/C37 XC4 markės betono. Na ir ką - 7.30 atsiklausiu pamatų projektuotojo Mindaugo SMS (rytas vienok), jis atskambina iš karto (nu rimtas vyras) - aiškinasi detales ir palaimina. Taigi viskas mums kainavo 1388 EUR - 13 kubų po 74 EUR, dviejų kriaušių kilometrai kainavo 306 EUR (1,5 EUR/km) ir siurblio darbas - 2 val. 120 EUR.

Nu blemba - negi tikrai nepavargot skaityt? Ne? O.K. Betono liejimo dieną turėjom stresiuko, nes iš vakaro pradėjo snigti ir uždengti pamatus pamatistai pavėlavo porą valandų. Tiek pat valandų dėl šios situacijos mes laikėme 2 kriaušes be darbo, nes lakstėme su 2 šlangomis ir tirpdėme vandeniu sniegą. Kriaušmenedžeriai mums paskaičiavo apie 120 EUR baudelę, kurią prisiėmė apmokėti pamatistai. Tiesa, pamatų liejimo dieną Jonas atsiuntė papildomus 2 žmones - pamatų meistrą bei pagalbinį (jam galėjau ir aš vadovauti:)) O čia fotoreportažas:

Visas sniegas nutirpintas prieš užpilant betoną
Meistras valdo betono šlangą, Egidijus vibruoja betoną, Giedrius geimina
Geimeris - geimina su kriaušės siurbliu
Betonas lyginamas su vibro-liniuote
Kriaušmenedžeris Vidas nuleidžia kriaušmenedžeriui Giedriui ... betoną
Pamatų perimetru įbetonuoti 14 mm diametro strypai SIP skydams prisukti

Paskutinėje foto matosi metaliniai strypai perimetru - įbetonavome iš karto strypus SIP skydams montuoti. Per klaidą įmontavome ir ten, kur bus vitrina ir durys. Be to šioje foto matosi - strypai apvynioti, o cokolis uždengtas plėvele - tam, kad betonas neaptaškytų.

Betono likutį pylėme į iš anksto pasiruoštus vamzdžius terasai. Likusį - kitą rytą pastingusį sutrupinau - panaudosiu vietoj akmenų kur nors. Betonas labai lėtai stingo, dėl to jo lėkščiavimas vyko naktį. Paskui viskas buvo užtengta plėvele, kad galimas lietus neišmuštų betone duobučių:


We are the superstars, super, super, superstars - lėkščiavimas

Ilsėkitės mažučiai - myliu jus!
Be minėtos problemėlės dėl sniego, dar viena klaidelė buvo padaryta - neįleistas plonas putplasčio sluoksnis dušo kabinoje - buvo sutarta pažeminti tą vietą, kad paskui lengviau būtų pasidaryti nuolydžius plytelėms. Taip pat neįleistas gilesnis putplastis dušo trapui. Klaidelė kainavo papildomą Egidijaus apsilankymą į iki gyvo kaulo atsibodusį jam Dzūkijos mišką. Na kų padarysi.

Kas sunkiausia su šiais pamatais? Tai, kad turi iš anksto žinoti beveik savo namo interjerą. Ar daryčiau juos vėl? Taip, nes man patinka tas vokiškas kelias - kai namas projektuojamas ilgai, bet statomas greitai. Su šiais pamatais išspręsta daug klausimų, kuriuos tradicinių pamatų statytojai spręs gerokai vėliau.

Blemba, turi patikti, kad tokio ilgio įrašus su visa algebra rašytum savo noru ir savo laisvu metu. Trumpesniais papostringavimais galite pažinti mus FB paskyroje facebook.com/dzukiskapirkia.

PAPILDYTA:

2018 Birželį išlindo vienas momentas - valymo įrenginio montavimo metu turėjom ekskavatoriuką ir nusprendėme prasikasti porą tranšėjų ir patikrinti jau paklotus 50 mm skersmens techninius vamzdžius, per kuriuos turėjome prasistumti įvadinę elektrą, ateityje - vandenį šiltnamiui, kabelius elektromobiliui, saulės elektrinei ir pan. Ir ką - su dviem strigom - neprasistūmėm niekaip. Galvojom užlenktas ir su ekskavatoriuku atsikasėme reikiamas vietas (žinojom kelintame metre stringame ir kur maždaug eina vamzdžiai). Bet pasirodo strigo vamzdžio sujungimo vietose. 2 vamzdžiai pamatų statytojų buvo apgaubti to pačio vamzdžio atpjautu galu ir perpjautu išilgai ir viskas apvyniota izoliacija. Matyt spaudimas didelis ir tie kabeliai išsineria, susiskersuoja ir niekas ten neprasistūmė. Viską susitvarkėme - bet patarimas - pirkite kuo didesnius rulonus tų vamzdžių, kainuoją metras iki 1 eur ir šitoje vietoje netaupykite ir nieko nesujunginėkite!





41 komentaras:

  1. Bet kaip smagu skaityti tokio ilgio įrašus!:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei nesityčiojat, ačiū:) Jei tyčiojatės, tai ir pats suprantu, kad ilgas. Bet čia juk ne Instagram, kur turi būti trumpas. Čia surašiau viską, ką žinau. Jei būsiu pamiršęs - papildysiu, po kelių metų papildysiu. Trumpumas - nėra mano antras vardas:)

      Panaikinti
    2. Na tikrai nebuvo sarkazmo. Į kabutes bučiau įdėjęs ;)

      Panaikinti
    3. Liuks! Nors visiems neįtiksi - gavau pastabų, kad visko per daug. Bet manau, kam ši tema yra aktuali - atmes, jei, ko nereikia ir pasigilins, jei kažkas ir neaišku - pagaliau ir aš atsakysiu į visus klausimus.

      Panaikinti
    4. grazus darbas ir viskas puikiai isdestyta!!

      Panaikinti
  2. Pagarba už tokius ilgus ir išsamius aprašymus. Džiugu matyt, kad nepasirinkot "atbašliavau, žiūrėkit kas gavosi" blog'o tipo :) Žinoma, daugelis galbūt ir neperskaitys visko. Bet tie, kuriem tikrai aktualu, visą suskaitys su dideliu pasimėgavimu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Gediminai! Jo, tokius ilgus įrašus atima laiko rašyti, bet juos tikiuosi skaitys ne tik šią savaitę. Visas projektas mano juda link to, kad vėliau platinčiau nemokamai namo projektą su visais konstruktyvais ir pan. O blogas - būtų nebloga "knyga" pagal tą projektą pasistatyti. Ypač laimingas būčiau, jei kaimo vietovėse vietoje stiklinių ar kitokių kubų pasistatytų tokį namą.

      Panaikinti
  3. Saunuolis Laurynai. Esate kantrus ir rastingas zmogus.Jei mes statysiu kita nama kada nors, jo pamatai bus tokie pat plokstuminiai.Sekmes, Remis

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui Remi! Dar pasisuksim apie elektros čiūdus pakalbėsime. O kol kas tai man plokštuminiai pamatai - labai logiški ir racionalūs.

      Panaikinti
  4. Šaunuolis, kad pasirinkot šio tipo pamatus. Tiesa kainos per 5 metus pasikeitė į didesnę pusę kaip reikiant. Mano 207 kv.m pamatai kainavo lygiai tiek pat(be armatūros, kurią gavau dovanų, bet su pilnu grindiniu šildymu(vamzdis)) Tiesa mes pamatus patys darėmės tik betonavo komada iš Alytaus. Betono jei gerai pamenu suėjo 51 kubas.
    Išbetonavo labai gerai, aš tiesiai ant to betono klojau grindų dangą, nieko nereikėjo lyginti.
    Pas jus lėkščiavimo nuotrauka gan "nesipatiškai" atrodo ar lygus paviršius gavosi?

    Su plokštuminiais pamatais gaunas vienas nepakartojamas efektas - sienas keliant nereikia per smėlį klampoti, statybos pasidaro švarios :)

    Beje, kantrybės skaityti ilgus tekstus pakanka, bet žinokit vargina fone esančios medžių šakos. Jos pinasi su raidėmis, o tai erzina.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikiu, kad per 5 metus viskas pasikeitė. Bet, kaip ir dauguma, tuo metu tiesiog ieškai optimaalaus varianto. Šiandien jis buvo toks. Lėkščiavimo tik viena nuotrauka yra - naktinė. Man vaizdas normalus, pamatistas sakė, kad pamatai gavosi kiek geriau, nei vidutiniškai gaunasi. Bet tiksliai atsakysiu į šį klausimą, kai klosiu grindų dangą:)

      Dėl šakų supratau - reiks keisti foną - ne iš pirmo girdžiu.

      Panaikinti
  5. Ar čia galutinis pamato paruošimas? Ar dar betonuosis sluoksnis pries apdailos dangą? Ar įmanoma nugrecuoti taip kad iškart apdailos dangą realiai galėtum guldyti iš karto?
    Nemačiau drenažo aplink pamatą ar jis bus daromas?
    Ar tuos santechnikos taškus pamato projekte yra sužymėta ar tai atlieka kas nors kitas? Nes juos tiksliai reikia pastatyti. Man pamato konstruktorius tuo neužsiminėja tai įdomu kaip tuos taškus man gauti..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Čia galutinis sluoksnis. Aukščiau komentavęs Ignas savo plokštuminiuose pamatuose dėjo dangą iš karto. Aš tikiuosi pas mane bus tas pats, bet galutinai tai pasakys grindų meistras. Blogiausiu atveju bus išlietas plonas plonas išlyginamasis sluoksnis - dar nesigilinau, bet ten spec. mišinys, ne betonas.

      Pas mus yra smėlis - žinokit pats blogiausias gruntas daržams, bet lietuviškam orui pats geriausias. Viskas mygam susigeria - jokių balų. Tai pas mane nebus drenažo. Pamato taškai daromi ne pamato projekte. Kadangi mes buvome apsisprendę, kad mums interjerą darys mūsų architektai - Kubinis metras - jie ir padarė santechnikos projektą.

      Panaikinti
  6. Gražu, bet vis brangyn. Mūsų 2014 kainavo apie 30% pigiau (lyginant tas pačias dalis). Kada plokščių pamatų kainos pasieks lubas? Jau laikas būtų sustoti ;)
    Nors jūs kiek prabangiau (gal ir greičiau) darėt - su XPS. O mano manymu nei XPS nei geoporas nėra būtinas ten kur tik grindys bus - ten sausa ir apkrova maža.
    Didelė vibro plokštė - greičiau, bet sunku ją atsiboginti. Mes tankinom vandeniu ar 'vibrokoja'. Sutankino gerai, pamatas stabilus, pajudėjo tik kelis mm.
    Beje, patarimas darantiems patiems: pamatą dėliokit vasarą. Prisimenant mūsų patirtį, plokščio pamato konstravimas
    šiltais vakarais buvo pati maloniausia namo statybos dalis. Visa kita kiek bjauriau ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei grindis jau susidėjot - ar reikėjo išlyginamojo mišinio sluoksnio? Kokią dangą dėjot? O dėl kainų - dariau, ką galėjau - Lenkijoje nieko geriau neradau. Neoporo galėjau nedeti, bet ten gavosi beveik ta pati kaina - tiesiog ant smūgio pasakiau taip.

      Panaikinti
    2. Aš nelėkščiavau nes šiltą dieną betonas staigiai stingo o jėgų jau nebuvo - tad mūsų plokščias ne toks lygus - apie 5mm nelygumas.
      Katilinėje liejau taupų 5mm išlyginamąjį sluoksnį.
      Kituose kambariuose kur vinilinė danga bus, liesiu gal vos storiau, lygiau.
      Jums lyginti gal ir nebūtina ;)

      Panaikinti
    3. Idealiai lygios grindys po lekščiavimo nesigaus. Bus kelių milimetrų pakilimai, bei daubos. Matysit po lietaus, kur balos susiformuoja. Aš klojau PVC dangą, tai jei tokie nelygumai netrukdo. Blogiau buvo su mediniais plintusais, jie visus nelygumus parodo :)

      Panaikinti
    4. o gal plintusai susibangavo, jei mediniai?

      Panaikinti
    5. Pas mus bus arba PVC arba parketlentes. Įsivertinsim ar dar reiks išlyginamojo sluoksnio. O dabar tegu pamatai ilsisi:)

      Panaikinti
  7. Nuostabus įrašas! Džiugu, kad statybos jau prasidėjo ir kad pasirinkote plokščiuosius :) Aš taip pat tik už plokščiuosius, tik panašu, kad pačiam tai nesigaus su plokščiaisiais dėl sklypo ypatumų ir teks suktis su kitais variantais.

    Sveikinu su statybų pradžia ir linkiu sėkmingų statybų!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui! O kodėl gali netikti? Kaip aš įsivaizdavau - plokštieji dažnai tinka ten, kur kiti netinga. Na tarkim Skandinavijoje kalnuose.

      Panaikinti
  8. Ar nesvarstėte armatūros su stiklo pluošto armatūros? Ji lyg ir idealiai tinka plokštuminiams pamatams be to ji ir ženkliai pigesnė bei 2x tvirtesnė.
    Aš pats dabar svarstau kokia armatūrą rinktis plokštuminiams pamatams, tai labai domina šita tema.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš pirmą kartą girdžiu apie stiklo pluošto armatūrą. Dariau viską pagal projektą - jei būtų įdėta stiklo pluošto armatūra - dėčiau ją. Bet šiaip stiklo pluoštas yra labai brangi medžiaga - laikiklius vitrinai ir durims darėmės. Labai suintriguotų, jei tokia armatūra būtų pigiau nei įprasta.

      Panaikinti
    2. Kai mes konstravom pamatą, tai kompozitinę armatūrą dėjom tik ten kur vengėm šalčio tiltų.
      http://2.bp.blogspot.com/-V1Tjx5QrYiU/VBQawwuhsQI/AAAAAAAAASw/kQVSWyULFZE/s1600/IMG_1956.JPG
      Argumentų nepamenu, kodėl ne viską. Rodos todėl, kad nėra tokia pigi kaip atrodo.
      Bet horizontalią dalį, kur nereikia lankstyti, gal tikrai galima padaryt nauja armatūra.

      Panaikinti
    3. Idomumo dėliai, puslapis apie šią armatūra bei kaip jie skaičiuoja kainas: http://www.armature.lt/
      Aišku kainuos turbūt skirsis, kai individualiai užsisakinėsi. Bet kodėl visur teigiama, kad ji pigesnė ir tvirtesnė. Ar čia kur nors paslėpta kokia gudrybė?

      Panaikinti
    4. Geras Ignai - niekad negirdėjau apie tokią. Klausimas - šioje foto matosi pagrindinė plokštė, putplastis tarpas su armatūra ir vėl putplastis - čia kokiu tikslu tai padaryta?
      Anonimiškas - dėl kainų - net nežinau - gal apsimeskite manimi, nusiųskite mano namo projektą su armatūros kiekiais - tegu paskaičiuoja, kiek reiktų mano armatūrą pakeisti jų produktu ir kokia kaina gautųsi. Jei gautųsi pigiau, tuomet galima bus pasitikslinti, kad ir pas mano projektuotoją - kas čia per čiūdai ir ar tikrai tokio kiekio užtenka.

      Panaikinti
    5. tempimui ji galbut ir pranasesne, bet gniuzdymui vargu ar su ja kas gausis, juo labiau pamatu panaudojimui...

      Panaikinti
    6. Pas mus atskirta namo vidaus ir išorinės sienos plokštės- tai kad šiluma neišsibėgiotų.
      Jos sujungtos kompozitine armatūra.
      Sprendimas diskutuotinas, bet pasaulyje naudojamas. Mūsų namas stovi jau 3 metus.
      Plačiau, diskusija: http://a-namas.blogspot.lt/2014/05/plokstuminis-pamatas.html

      Panaikinti
  9. Stiklopluošto armatūra lyginant su plienine daug prastesnis produktas, ją draudžiama naudoti atsakingose konstrukcijose, bet turi ir privalumų nerūdyja, daug mažesnis šilumos laidumas nei plieninės. Kokioj statybinių prekių parduotuvėje nusipirkit (trisluoksniam mūrui naudojama) gabaliuką ir pabandykit perlaužti, suprasit kas tai per daiktas.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki,
    klausimas: gal svarstėte grindinio šildymo sistemą vamzdeliais (įprastinę) naudojant paprastą elektrinį katilą. Labai įdomu būtų palyginti įprastinę sistemą ir jūsų pasirinktą, įrengimo, eksslotavimo kaštai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki. Nesvarsčiau tokio varianto. Jei jau šildytis elektra (nes jūsų variantas ir mano elektros energijos suvalgys tiek pat) - tai nematau prasmės, kam man tie vamzdeliai, rizika, kad prakiurs, aprišimai visokie. Kitaip tariant - daugiau santechnikos. Jūsų variantą rinkčiausi nebent jei dvejočiau dėl elektros (bus per brangu) ir tuomet tą elektrinį išmesčiau ir statyčiau kitokį šilumos šaltinį, kaitinantį vandenį. Bet mano variantas B yra oras-oras šilumos siurblys.

      Panaikinti
    2. Stebina žmonės... Lyg visi mokykloje fiziką mokosi,o tik baigę -iškart pamiršta. O gal mano, kad tai 'teorinės, gyvenime nereikalingos žinios' ;)
      Iš 1KW elektros gausi 1KW šilumos. Nesvarbu kaip ji į šilumą verčiama.
      Taip, vandeniniame taugiau nepatikimos santechnikos.Neverta daryt vandeninį elektrinį jei pradinė investicija tokia pati.

      Panaikinti
    3. Unknown, visi dzūkiškos pirkios atsakymai dėl elktrinio šildymo yra specialiame ,,elektrinio šildymo'' blogo paskyroje. Elektra nebus per brangu, nes namo klasė bus tikrai A+. Tai ,,mizerni'' KW, todėl žmogui ir neapsimoka kišti jau atgyvenusios vandens kiap šilumos nešėjo koncepcijos.

      Panaikinti
  11. šildymasis elektra turi ir gerą perspektyvą – kiekvienas pastato savininkas iš energijos vartotojo gali virsti energijos gamintoju, sumontavęs ant stogo saulės elektrinę ir perteklinę energiją saugodamas skirstomuosiuose tinkluose. Elektros energijos, pagamintos saulės elektrinėje, taršos faktorius yra 0 kg CO2/kWh. Pagaminamą kiekį galima apytikriai apskaičiuoti vertinant, kad 1 kW galios saulės elektrinė per metus Lietuvoje, sumontuota tinkamoje vietoje (be šešėlių) ir tinkamu kampu (~ 45°), pagamina apie 1 MWh elektros energijos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagal energetinį vertinimą man šildymui ir karštam vandeniui reiks 3600 kWh arba 3,6 MWh. Taigi mano namukui pakaktų 4kW galios elektrinės. Lauksime prisijungimo prie tinklų palengvinimo ir geresnių pasaugojimo kainų ir svarstysime šį variantą. Tiesa apie pačių fotovoltinių elementų pigimą nelabai kažką pozityvaus girdžiu - panašu, kad stipriai jie nepigs.

      Panaikinti
  12. Su fotovoltiniai situacija gal ir ne taip sparčiai gerėja, tačiau bendroje tendencijoje saulės elektrinės pinga. Čia keletas nuorodų. Atsižvelgiant į pačio plokštuminių pamatų visą kainą ( minus 30 proc. susigražinimą), tai tai 5 ar 4kw elektrinė bedroje namo sąmatoje atrodys visai padoriai už 4000 eur.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nuorodų nematau. Viską, kas susiję su fotovoltiniais reikalais įdėmiai stebiu. Kiek suprantu minus 30% gali gauti, jei namas registruotas 5 metus ir nėra pasinaudota parama atsinaujinantiems šaltiniams anksčiau (nebūtinai FV, bet ir šilumos siurbliui pvz.). Taigi pas mane nebus pasinaudota niekuom, reikia kuo anksčiau registruoti namą, dėl visa pikta prisiregistruoti ir laukti 5 metų (gal kažkasatlaisvės ir užteks 3 metų). Čia yra 2017 m. forma paramai: https://drive.google.com/open?id=1LW453p4X1ABFGH1psfu7KTa9lBjGHpjU.

      Panaikinti
  13. Jei domitės, tai tos nuorosos nieko ypatinga. Tiesiog norėjau pasakyti, kad dabar 4-5 kw elektrinę galima rasti už visai padorą kainą. Dėl tų 5 m. laukimo nesu tikras. Dėl jau pasinaudotos paramos taip pat. Reikės rimtai pasiaiškinti, nes planuoju tokią įsigyti. Aš specialiai nestačiau siurblio ( oras - oras) tam, kad nebūtų pagundos...smile. Ačiū už nuorodą dėl paraiškos.

    AtsakytiPanaikinti
  14. sveiki, ar saugojot kokiu tai būdu pamato apšiltinimą nuo graužikų? sako, jie po grindimis apšiltinime gali guolius įsirengt...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, aprašyme ir foto matosi - mes cokolį apėjome tinkleliu, jį paskandinome bituminėje mastikoje (aprašyme yra nurodyta, kokia). Tas tinklelis yra užlenktas ir apačioje į pamatų vidų, bet tiesą pasakius netikiu, kad pelės kastųsi taip giliai - tikrai 30 cm. nesikas po žeme. Su pelėm kovojau senojoje sodyboje - gerai jas pažįtu. Aplink pamatus tikrai nebuvo nei vieno urvo - ten švarus smėliukas ir labai gerai matytųsi. Nors jos tikrai buvo ant pamatų - nelietė nei atviro ekstrudinio polistirolo, nei mastikos, bet lietė techninius vamzdžius - apgraužė jų galus, kurie buvo aklijuoti lipnia juosta - gal dantis galandosi? Tai šis reikalas mane nuramino, kad jų būtą, bet nesikėsinta į patį pamatą.

      Panaikinti
  15. Papildau niuansėlį, kuris aktualus tik statantiems SIP namą. Mes buvome iš karto įsibetonavę sraigtus SIP skydų montavimui. Tačiau pradėjus skydus montuoti, vyrai juos nupjovė. Žymiai greičiau darbai vyksta iš karto tvirtinant lentą prie betono su naujais ankeriais, nei matuojantis ir gręžiant skyles būtent ten, kur jau yra sraigtai. Be to tose vietose, kur yra sraigtai blogiau išsilygino betonas, nes tose vietose negali jo sulėkščiuoti.

    AtsakytiPanaikinti