2016 m. rugpjūčio 9 d., antradienis

Projektas - Dzūkiška pirkia

Generaliai idėja tokia - apie 100 kv.m. A+ klasės, SIPS skydų, plokščiaisiais pamatais, be kamino, garažo ir balkono, elektra šildomas namas išlaikant Dzūkiškos pirkios tūrius ir dalį puošybos, bet prisitaikant prie šių laikų poreikių ir tendencijų. Name aišku būtų rekuperatorius, greičiausiai plokštelinis su žemės šilumokaičio pagalba jam.

Kodėl A+? Ogi todėl, kad tai ateitis, tai taupys pinigus, o ryšium su minimaliom investicijom į šildymo sistemą statybų neišbrangins, arba išbrangins jas nežymiai.

Kodėl SIPS skydai? Greita statyba, lengvas sandarumo užtikrinimas, stipriai sumažėsiantis poreikis samdyti skirtingas brigadėles, kurias sunkoka surasti provincijoje.

Kodėl plokštieji pamatai? Todėl, kad namas lengvų konstrukcijų, šiltas ir gavęs saulės gali greitai perkaisti. Plokštieji pamatai - bus didelis šilumos ir vėsos akumuliatorius - pašvietus saulei, suakumuliuosiantis jos šilumą. Be to, kadangi šildysimės elektra, gerai būtų išnaudoti naktinę kainą. Dar plokštieji pamatai yra patys šilčiausi ir, kaip susidariau įspūdį iš kitų blogerių, viską susumavus nėra brangesni.

Kodėl be kamino? Todėl, kad nors ugnis labai gražu, bet ji tokiam name būtų žiebiama itin retai, o kaminas yra šalčio tiltas. Kaminas kada nors bus kitame pastatėlyje - pirtyje, svečių namelyje ar pan. (lauksime architektų pasiūlymų).

Kodėl be balkono? Todėl, kad iš jo naudos mažai (dauguma turinčiųjų naudoja jį retai), o problemų daug (vandens nutekėjimas, sandarumas ir t.t.).

Kodėl be garažo? Todėl, kad kaip ir arkliams, taip ir mašinoms - ne vieta gyvenamajame name. Be to tai tik transporto priemonė, kuri visai neblogai turėtų jaustis tiesiog lauke, na gal pavėsinėje.

Kodėl elektra šildomas? Todėl, kad itin šilto namo energijos poreikis itin mažas, o gyvas eenamas pavyzdys rodo, kad 130 kv.m. šilto namo šildymui ir karšto vandens ruošimui elektra metams sunaudojo tik 6000 kWh, kas dieniniu šios dienos tarifu reiškia 780 EUR, o naktiniu - 576 EUR. Tam atvejui, jei viskas nebus taip gražu, kaip pas eenamas, arba elektra išbrangs iki nepatenkinamo lygio, projektuojant namą bus numatyta oras-oras kanalinio (montuojamo į vėdinimo sistemą) šilumos siurblio ir fotovoltinės elektrinės (kuomet jos atpigs iki katalikiško lygio) pajungimo galimybė.

Kodėl Dzūkiška pirkia? Mūsų gyvenvietėje esantys namai yra dvišlaičiai, dažnai medine apdaila, regionas - Dzūkija. Norint išsiskirti, reiktų brangaus išpildymo, o Dzūkiškos pirkios koncepcija mane asmeniškai žavi tuom, kad lyg ir būtų tęsiamos tradicijos, tuo pačiu judant į naujus laikus. Aišku, kad atsiras elementai, kurie pakeis tradicinę architektūrą (gal vitrina, gal stoglangiai, kamino nebuvimas) ir čia reiktų būti atsargiems ir nepadaryti kičo. Su kiču kovosime architektų ir valstybinių specialistų pagalba. Kam įdomu, atsirado Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos parengtos šiuolaikiško Dzūkiško namo gairės "Kaimo statyba. Dzūkija". Tokios gairės parengtos visiems regionams. Be to Dzūkiškos pirkios forma yra palanki energetiškai efektyviam namui.

Čia pavyzdys, kuriuo neturėtumėm sekti:
Matosi daug puošybos (Lėkiai, vėjalentės, skliautų apdaila, langų apvadai, kertės), bet langai viską sugadina - nėra perskyrimų, langai išdėstomi netradiciniais žingsniais, langų proporcijos netinkamos.

O čia keletas vizualizacijų iš minėtų Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos paruoštų gairių:





Yra toks dalykas, kad aš esu lankstus visuose momentuose. Tarkime jei dzūkiška architektūra (langai tarkime) neleis man pasiekti A+, svarstysiu tiesiog nedidelį šiltą namuką, arba jei labai norėsiu dzūkiškos pirkios, galbūt leisiu nukabinti vieną "+" nuo didžiosios raidės A. Tas pats ir dėl šildymo ar pamatų - tarsimės su specialistais. Mano nuomonė susiformavo per porą metų skaitant jūsų, kolegos, blogus bei forumus - tai čia nėra tik karšta tik ką užsidegusi lemputė.

Yra dar viena tokia mintis - jei tikrai pavyktų A+ Dzūkiška pirkia, galbūt paleisčiau savo projektą, kaip tipinį nemokamai bet kuriam norinčiam. Kas iš to? Ogi Dzūkijos kaimų architektūros išlaikymas. Būtų smagu, jei naujakuriai statytųsi naujus, bet tęsiančius seną liniją namus. Man absoliučiai negaila, kad pridygs panašių namų, nes jei pasivažinėtumėte po Dzūkijos kaimus - jie visi labai panašūs. Tai taip pat galėtų būti argumentas derantis dėl kainos su SIPs, vėdinimo sistemų ar langų gamintojais -juk  kartotinis projektas gali reikšti ir kartotinius klientus.

Dėl kartotinio projekto dar pažiūrėsim. Gal architektai man neleis to daryti. O gal nesigaus tradicinė architektūra, tuomet nematau prasmės labai populiarinti namuko.

O kas liečia darbus - dalį atiduosime specialistams, kažkurią dalį darysimės patys - ieškosime kainos, laiko ir kokybės santykio:)

16 komentarų:

  1. Zinau, kas laisvalaikiu uzsiima medzio dirbiniais dzukijoj/Alytuj, maciau dare net ir sodybom visokius medinius elementus - kraigus, langu apvadus, medinius baldus... gal pravers kontaktas
    https://www.facebook.com/ernestas.pakutka/photos_all

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man truksta dideles terasos po stogu :) aisku tai nesuderinama su trasicine kaimiska pirkia, bet butu geras sprendimas uzmiescio namui lietuviskame klimate

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Čia rimtas momentas, kurį spręsim su architektu. Gonkelis gal gali būti nedidelė dalis po stogeliu, kurį pratęstų atvira terasa. Tarp tradicinės dzūkiškos architektūros variantų yra or galeros - po stogu einanti per visą sieną ar L forma per dvi sienas po.stogu esanti vadinkime terasa, bet gaunasi tik 1,5 m. pločio. Kaip manote, per siaura?

      Kitas dalykas, tarsimės su specialistais, gal mes čia evoliucijuonuosime į naujiems laikams pritaikytą pirkią su terasa? Nežinau, kur nusileisime su visu projektu, gal kažką ir reiks aukoti.

      Panaikinti
    2. 1,5 m tikrai per siaura... Idealiu atveju turetu buti 4 m - tuomet jautiesi tikrai gerai tokios terasoj. Gal uztektu ir 3, bet tikrai tikrai ne maziau. Pas mane 4 m plocio, patogu, erdvu, toks plotis kvepia atsipalaidavimu o ne prisitaikymu.

      Panaikinti
  3. Gražu ir autentiška, tik ką su stogo darysite? skiedros :) ?
    o kamino aš tikrai neatsisakyčiau, neįsivaizduoju užmiečio namo be krosnelės....
    Kiek suprantu kažkur tarp Matuizų ir Perlojos randatės :) ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    2. Sveiki. Nėra tikslo statytis senoviškai. Tikslas vadovaujantis specialistų patarimais po truputį dzūkišką architektūrą artinti prie naujų laikų. O nemokamas kartotinis projektas gal paskatintų neišradinėti bet ko, bet išlaikyti liniją.

      Dėl vietos tai gal kažkur ir panašiai. Nenorim labai skelbtis saugumo sumetimais.

      Panaikinti
  4. Su inžineriniais sprendimais visiškai sutinku, bet dėl pačios pirkios prašyčiau rimčiau pagalvot...
    Tokioje, su mažais langučiais, komfortiškai gyventi neįmanoma. Kad ir kokia moderni ji būtų viduje.
    Bent mano tokia patirtis. Nebūtina statyti rumšiškes savo kieme. Galima kūrybingiau interpretuoti. Geriau pastatyti gyvą namą nei maketą kuriame nesinori gyventi.
    Pažįstamas turi pinigų ir gerą skonį. Nusipirko sodybą su gražiu autentišku namuku. Bet patyrinėjus išaiškėjo kad jį sutvarkyt neįmanoma. Tad nugriovė ir atstatė visišką jo kopiją viduje ir išorėje. Su šildomom grindimis ir rekuperacija ;) Bet tas namukas tik svečiams, ne gyvenimui. Gyvenimui pasidarė šiuolaikišką interpretaciją su šiaudiniu stogu (po juo tikras, nelaidus stogas).
    Foto: https://app.box.com/s/2je0azq5ozu8c931u8q3n5osdvdcu7vk

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveikas Ignai. Su viskuo sutinku. Visų pirma turime pasidaryti namą sau, ir jei su pakoreguota tradicine architektūra netenkinsime savo poreikių, aukosime tradicinę.

    VSTT (Valstybinė saugomų teritorijų tarnybos) išleistuose leidiniuose būtent ir pateikti projektai, kurie labiau atitinka šių dienų poreikius - galimos ir tinkamai pateiktos ar pridengiamos (kuomet nenaudoji) vitrinos, stoglangiai, net frontonų vitrininiai langai.

    Mūsų kraštuose kaip tik XX amžiuje atsirado padidinti langai (perskirti ne į 4, kaip mano pavyzdžiuose, bet 6 dalis) - VSTT sako, kad galima būtų tokius statyti. Kaip tik su VSTT specialiste, ilgai dirbusia Dzūkijos nacionaliniame parke ir gyvenusia Marcinkonyse mes susitinkame Penktadienį. Bus apie ką pasišnekėti, prieš duodant užduotį architektams. Bet nenoriu labai susipančioti su tradicine architektūra, jei nepavyktų patenkinti mūsų poreikių.

    Tavo antroj foto ir matome, kad tradicinių langų daug nėra, bet šviesa perteikiama per stoglangius bei vitriną, ką bandysiu padaryti ir aš. Paskutinėje mano pateiktoje vizualizacijoje aukščiau jei įsižiūrėsi - gonkelis su vitrina, net pačio gonkelio frontonas su vitrina, taip pat puse namo frontono su vitrina - taigi vietos interpretacijoms yra.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Antras namukas nors ir gyvenamas, bet vasarinis - matosi saulės uždanga rimta. O vitrininiai langai (ir kitoje pusėje) fotkėje nesimato.
    Na bet mintį pagavai.
    Estams pavydžiu. Jie, rodos niekieno neverčiami, statosi normalius namukus o ne pilis
    https://www.google.com/maps/@59.436266,24.5633883,3a,75y,18.05h,90.11t/data=!3m6!1e1!3m4!1sj7vWOU6pJHK7pE_AD537pg!2e0!7i13312!8i6656?hl=lt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nereikia pavydėt tiems estams. pas mus irgi yra tokių kvartalų. o pateiktas estų pavyzdys yra nerimtas, nes už kelių šimtų metrų jau ir pilys prasideda :)
      https://www.google.com/maps/@59.4400823,24.5928628,3a,60y,155.38h,88.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1sh6gBBBLLICQY4evcuqw17Q!2e0!7i13312!8i6656?hl=lt

      Panaikinti
    2. as tai ziauriai nepavydziu, prie tu namu nera nei vieno tinkamo garazo hobiui, jokiu meniniu dirbtuviu... kazkokie nekurybingi tie estai, tikri vartotojai :D vienintelis pliusas - tvarkinga aplinka, va sito musuose tai tikrai ziauriai truksta. as esu uz tai, kad kiekvienas statosi kas jam patinka, o ne visi pagal kazkieno kaimiska nuomone

      Panaikinti
    3. ir ten greiciausiai viena ir ta pati imone state ta kvartala ekonominiu budu.

      Panaikinti
    4. Supratau mintį Ignai. Laikom ryšį!

      Panaikinti
  7. "Kodėl be garažo? Todėl, kad kaip ir arkliams, taip ir mašinoms - ne vieta gyvenamajame name. Be to tai tik transporto priemonė, kuri visai neblogai turėtų jaustis tiesiog lauke, na gal pavėsinėje. " - labai palaikau šią mintį :) Super:)

    AtsakytiPanaikinti