2017 m. rugsėjo 22 d., penktadienis

Energetinis vertinimas


Na ir kas tas energetinis vertinimas ir kam jis reikalingas? Energetinį vertinimą gavau iš architektų dovanų ir išsitraukiau šį "dovanų kuponą", kai man vieni SIP skydų gamintojai piktokai liepė susėsti su vertintojais, kai blaškiausi tarp jų standartinių storių ir man įtaką darančių, jau pasistačiusių šiltų namų, savininkų siūlymų storintis apšiltinimą dar minimum 5 cm., ypač, jei žadu šildytis elektra (aš žadu).

Lietuvoje energetinis vertinimas daromas naudojant lietuvišką programą NRG3, kurios algoritmas patvirtintas LR Aplinkos ministro. Vokietijos Pasyvių namų institutas ir jo rekomendacijos bei reikalavimai laikomi autoritetngiausiais statant pasyvius namus ir jie, bei akredituoti vertintojai (tokių yra ir Lietuvoje) naudoja kitą - PHPP (Passive House Planning Package) programą. Reikalavimai A++ klasei gauti yra paprastesni nei sertifikuotis Passive House Institute, be to vokiškam sertifikavimui teks išleisti apie 9000 EUR (nors gal ši paslauga jau atpigo). Tačiau matavimo logika yra panaši. 

Taigi, turiu dovanų, pamatų kainos už sertifikavimą tikrai nesiruošiu mokėti, o dabar pakalbėkime, ką tas lietuviškas sertifikavimas duoda. Man konkrečiai leido suprasti, kiek aš sutaupau šilumos ir EUR storinant apšiltinimo sluoksnį 5 cm. 

Primenu - mano optimistinis planas - šildytis vien elektra (elektros kabeliai I a. pamate), šiltą vandenį gaminant taip pat elektra. Šildomas namuko plotas 99,3 kv.m, pamatai - plokštieji. Pas mane buvo rėbusas - ar naudoti pamatams / sienoms / stogui 35 / 30 / 35 cm ar 35 / 35 / 40 cm šiltalo (skirtingose vietose būtų naudojama XPS, EPS100 ir Neoporas). Šildantis vien elektra su mano kailiniais galima gauti A klasės energetinę klasę, kurio pakanka priduoti namui. Kaip žinia nuo 2018 metų naujus namus pradedantieji statytis turės sertifikuotis A+ klasei, o nuo 2021 metų - A++ klasei. 

Jei pasirodys, kad esu per daug optimistas, arba valstybei netekus pajamų iš akcizų už kurą (elektromobiliai keis įprastus) ir pvz. sugalvojus jį uždėti elektrai - gali šildymas elektra tapti per brangus. Dėl to prasivesiu bent vamzdelius oras-oras šilumos siurbliui ir pačioje pabaigoje nuspręsiu - ar susimontuoti vidinį ir lauko blokus, ar tik palikti užkonservuotas komunikacijas jiems. 

Taigi tiek su vienais, tiek su kitais šiltalo storiais, galima gauti ir A, ir A+, ir A++ klasę, o joms pasiekti mano namui reiktų:

A klasei gauti:
  • šiltalo storis pamatams / sienoms / stogui 35 / 35 / 40 cm;
  • šilumos perdavimo koeficientais (W/m2k) langams 0,7 ir durims 0,8
  • šildymasis grynai elektra;
  • rekuperatoriaus sunaudojama el. energija 0,55 Wh/m3;
  • rekuperatoriaus naudingumo koeficientas 0,8;
  • sandarumas 1 namo tūrio/h (oro apykaita, esant ΔP=50Pa).

A+ klasei gauti:
  • tas pats, kaip A klasė
+
  • sandarumas 0,6 namo tūrio/h (oro apykaita, esant ΔP=50Pa);
  • šildymui naudoti oras-oras šilumos siurblį.

A++ klasei gauti:

  • tas pats, kas A+ klasė
+
  • rekuperatoriaus sunaudojama el. energija 0,45 Wh/m3;
  • rekuperatoriaus naudingumo koeficientas 0,9;
  • 5 m2 vandenį šildančių saulės kolektorių;
  • 15 m2 elektrą gaminančių fotovoltinių kolektorių. 

Kol kas fotovoltinės elektrinės labai brangu ir kol per žinias nepradės rodyti, kaip bratkos kaimuose jų nepasistatė ant savo šiperinių stogų, laikysiu, kad kol kas per brangu. Ar pridavinėsiu namą, kaip A, ar kaip A+ klasės - galutinai nuspręsiu po kokių metų.

Na ir įdomiausia dalis. Kam tikrai įdomu - skaitykite mano vertinimą čia. Bet pati įdomiausia informacija yra šioje Excel lentelėje. Vieno ir kito failo duomenys šiek tiek skiriasi šildymo eilutėje - tai dėl to, kad padariau šiokį tokį pakeitimą ir nebenorėjau užvaikyti vertintojo. Esmės didelės nekeičia. O ką sako Excel lentelė?

Palyginau energijos sąnaudas su storesniais bei plonesniais kailiniais, o  taip pat sąnaudas naudojant oras-oras šilumos siurblį, ir jo nenaudojant. Kokios įdomiausios išvados mano 100 kv.m. šildomam namukui:

1. Šldantis grynai elektra, metinis elektros suvartojimas šildymui būtų 2,813 kWh su plonesniais kailiniais ir 2,525 kWh - su storesniais kailiniais, kas įvertinus EURais pagal mano gyvenimo būdą (naktinės/dieninės elektros naudojimas ir pan.)  būtų 284 EUR vs. 255 EUR. Tai kiek čia gaunasi? 29 EUR skirtumas metams? Ir tam turėčiau išleisti apie 1,000 EUR daugiau apšiltinimui?
2. Šldantis grynai elektra, žymiai daugiau elektros bus sunaudojama vėsinimui - 4,064 / 4,264 kWh arba 410/430 EUR metams. 
3. Kadangi mano nusižiūrėto Daikin orinuko naudingumo koeficientas 4,72 / 4,65 šildymui/vėsinimui, tai galite grubiai dalinti iš šių koeficientų sąnaudas elektrai, jei nuspręstumėte pasistatyti panašų aparačiuką. 

Ir ką manote, aš nesistorinau namo sienų ir stogo? Storinausi, nes mano influencer'iai, iš kurių semiuosi patirties bloguose ir forumuose pažėrė argumentų, kad su plonesnėm sienom niekad nebūsiu prie chebros ir pakviestas į jų dešrelių kepimo vakarėlį, elektra brangs, oras-oras niekad nebus toks efektyvus, energetinis vertinimas darytas modeliuojant 20 laipsnių temperatūrą, o žmonai juk bus šalta ir prie 23, kad tuomet galima vis nuiminėti po 5 cm. ir likti tik su OSB plokštėm. Nuėjau, išsikasiau dar vieną tūkstantį ir pasidėjau į stiklainį. Bus šilčiau.

Ko neparašiau dar? Ogi to, kad visus variantus kaitaliojom ir dėliojom pagal mano poreikius. Jau žinojau, kad bus maksimum oras-oras šildymo sistema, o greičiausiai elektra, bet jūs gi gal darysitės su oras-vanduo, gal su geoterminiu - taigi viskas individualu. Labai priklauso nuo namo ir t.t. Ar verta darytis?  - Ir verta, ir privaloma, nes namo kitaip nepriduosit - jį turi sertifikuoti tie patys atestuoti vertintojai. 

Dar nepaminėjau, kad pas mane bus Žemės šilumokaitis, kuris per vėdinimo sistemą turėtų man patenkinti visus vėsinimo poreikius. 

Dabar apie patį vertintoją - ataskaitoje yra jo kontaktai. Andrius Aleksonis - labai kantrus žmogus. Kai reikėdavo, prisėsdavo net po darbo, kaitaliojau aš ten daug reikalų. Teiravausi, kiek kainuotų paslauga žmonėms ir berods sertifikavimas kainuotų iki 150 EUR plius 20 EUR už kiekvieną šalčio tiltelį (6-8 tokie tilteliai) - viso 250-300 EUR. Priduodant namą padaromi pakeitimai (tarkime įsistatėte kiek kitokius langus, rekuperatorių) ir atnaujinama ataskaita už maždaug 100 EUR. Drąsiai rekomenduoju!

Sudie Energetini vertinime, keliauju į žvyro karjerą - pamatams reiks žvyrioko ir račioko, o mus galite sekti ir facebook.com/dzukiskapirkia!

7 komentarai:

  1. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Patikslinimas - A klasei gauti užtenka - sandarumas iki 1,0 l/h (oro apykaita, esant ΔP=50Pa)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki mūs dzūkai,
    Norėjau pasiteirauti dėl jūsų elektrinio grindinio šildymo sistemos pritaikymo šių dienų reglamentams. Jei tarkime yra daroma minima jūsų sistema ir įsidedamas riebus orinukas pirmame aukšte, kuris tenkina viso namų šilumos poreikius, kaip darant energetinį vertinimą yra traktuojamos šios dvi sistemos (ar aplamai pažymima, jog įrengtos abi)? Neslepiant kėslų, tiesiog domina jei pridavimo/sertifikavimo metu teigiame, jog oras-oras šildys patalpas, kas tenkina A+/A++ pagal sistemos efektyvumą, ar realiai galime kai namas priduotas eksploatuoti elektrinio grindinio sistemą šildymui, bei orinuką naudoti vasarą vėsinimui? (na, ar niekas negali prisikabinti).
    Per pastaras dienas, aš ir mano pati tapome tikrais gerbėjais jūsų blogo! Patys kažkada ateityje turėsime tokio vargo ir tiesiog domimės, kaip eitų pritaikyti jūsų rašliavos išmintį besikeičiantiems reglamentams :)

    Ačiū iškart už info!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki😀 Jūs energetinį sertifikatą gautumėte ir be elektrinio šildymo - tik su oras-oras. Vat atvirkščiai - tik su elektriniu šildymu - jau nebepraeitumėte. Kaip programose vedamos šildymo sistemos - nežinau - man atrodo pildoma viskas, kas yra - visos šildymo sistemos - ir paskui skaičiuoklė suskaičiuoja. Bet kuriuo atveju prieš gaunant statybų peidimą reiks pasidaryt savo projekto energetinį vertinimą - tada viskas ir pasimatys.
      O naudoti jūs galite kurią norite sistemą - tikrai nieko nelegalaus, jei turėsite vieną sistemą, o šildysitės pvz. tepaliniais el. radiatoriais. Sėkmės statybose!

      Panaikinti
    2. Ačiū už greitą atsakymą. Kad su oras-oras praeitume, tai be abejonės, tačiau tai ne komfortabili sistema, turinti savo niuansus su žymiu oro sausinimu. Tad idėja būtų naudoti šią sistemą tik dėl vaizdo (kas liečia šildymą), montuojant tik vieną įrenginį vidinį tarkim svetainėje, su galingumu pakankančiu viso namo šildymui. Tad ant popieriaus viskas atrodo tvarkingai (pagrindinis šilumos šaltinis efektyvusis oras-oras). Šio vidinio įrenginio idėja bus tik vėsinti realiai. Šildymui būtų montuojamas elektrinis grindinis šildymas ir jis būtų pagrindinis tikrasis šildymo būdas. Tad realiai esminis klausimas, ar sertifikuojant viskas sėkmingai praeitų minint, jog pagrindinė šildymo sistema oras-oras, o elektrinis grindinis šildymas tik atsargai (kai reali situacija būtų atvirškčiai).

      Panaikinti
  4. Sveiki,

    Dariausi projektinį energinio naudingumo sertifikatą įmonėje https://sertifikatas24.lt/, mokėjau 150 Eur. Bet kaip supratau po to reikės vėl panašiai mokėti už sertifikatą kai pabaigsiu statybas bent 85 proc.

    AtsakytiPanaikinti